Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ахам, ај објасни ми ко на 5 годишно дете, како настануваат плимата и осеката според тебе или според твоите истомисленици?Духовито...
Сега ми е појасно како настануваа плимата и осеката...![]()
Ахам, ај објасни ми ко на 5 годишно дете, како настануваат плимата и осеката според тебе или според твоите истомисленици?
Младиќу, не си го разбрал мојот допис.
Во него не го исмевам клипот кој си го поставил, туку посочувам дека клипот на духовит начин ја покажува апсурдноста од толкувањето дека Месечината е причина за плимата и осеката.
Не е хумористично видеото.
И те прашав како според тебе настануваат плимата и осеката и што е причината за нивната појава?
При вртење на земјата, под дејство на инерција, се создава центрифугална сила која делува на водата, како кога центрифугата во машината за перење ги врти прљавите алишта. Една од причините за плима и осека, е таа центрифугална сила.
Друга причина е гравитацијата на земјата и на месечината, кои се влечат меѓусебно, но, да не го заборавиме и сонцето, кое исто така дејствува со својата гравитација.
Не си го арчи времето, овие живеат на оваа планета:
Прегледај го приврзокот 379572
Абе ете нека ја создал госпо, дали од молекули или од плунка небитно, дали сериозно во 2023та година треба воопшто да се дискутира обликот на земјата?Хм, да.
А постои и друга заблуда: дека живееме на планета која сама од себе се створила, животот на неа само од себе се створил со случаен спој од молекули, дека живеме на планета која „пичи„ безвезно и бесцелно низ Вселената топтан со Сонцето и другите планети...и дека сето тоа има јака смисла.![]()