"It is so hard(almost impossible) for a muslim to except christianity"
Ова прашање го видов случајно во една статија ме потикна на многу нешта - да прочитам многу книги , да разберам многу верувања и правци и тоа што никогаш не очекував дека ке го најдам,да верувам дека Исус Христос е Господ.
Гледајки го секојдневието и како Исламот расте , морав да дознаам дали Исламот е стварно вистинската религија на човештвото и дали Куранот е книга на Господ.На прашањето зошто Исламот а не Христијанството ке кажам дека Исламот ме влечеше поради сите добри работи.
И почнав да го изучувам , ама бев одлучен дека мора све да прочитам и да го разберам тоа.
Многу е долго за да раскажам се , бев толку внесен во сите добри работи и во сето тоа што Куранот учи и почна да ми влага во глава дека Исламот е стварно вистината и дека Куранот е
книга на Господ.Се додека не прочитав нешто:
"And when the forbidden months have passed, kill the idolaters wherever you find them and take them prisoners, and beleaguer them, and lie in wait for them at every place of ambush. But if they repent and observe Prayer and pay the Zakat, then leave their way free. Surely, Allah is Most Forgiving, Merciful."
Овде секој кој што преминал во Ислам се сопнува и наоѓа утеха во последните зборови.Тоа е факт , на ова секој муслиман знае и ке каже дека Мухамед бил прогонуван 13 години поради неговото проповедање и затоа е тоа како што е.И така ке се одбранат во секоја дискусија,ама јас бев одлучен да ја најдам вистината и само вистината и не можев да ги прифатам почетните зборови од тоа поглавје.Одземање на човечки живот е еден од најголемите гревови што човек ги прави , независно во која религија.
И не ми требаше долго да го сватам тоа:
"And whoever kills a believer intentionally, his recompense is Hell to abide therein; and the Wrath and the Curse of Allah are upon him, and a great punishment is prepared for him”
Одма ме потикна да помислам зошто е потенцирано beliver а не another human или пак немора ни да се потенцира што се убива.
Ако биде убиен некој што не верува во Алах , простено му е тогаш ?
Прашање после прашање а одговори немаше..
Се водев по тоа што ми велеа - читај го Куранот , ама директни одговори немаше и секогаш се вртеше истото во круг, истите одговори кои немаа смисла.. убиј или ке бидеш убиен
"Sharia law makes the death penalty obligatory for those who voluntarily and willfully leave their religion"
Сето ова е само мал дел што направи каша-попара во мојата глава и тогаш одлучив да верувам дека тоа што го пишува во таа книга не е од Господ.
Почнав да бидам доста критичен кон Исламот и фокусот го насочив кон други правци и верувања.
Почнав да изучувам други верувања и правци за животот и на крај стигнав до христијанството.
Пред сето ова јас бев христијанин ради реда и незнаев буквално ништо , само дека Исус умрел на крстот и за 3 дена воскреснал од мртвите.
Мојата целосна приказна за запознавање на христијанството ке ја напишам во иднина и тоа ке биде на делови затоа што е многу долга.
Тоа што е последно болдирано е факт и најголем историски настан во човештвото и самото тоа е доволно да застане против секое верување , правец и книга.