Тоа ти така мислиш.
Значи кај тебе нема Или или...ил си телемит до смрт или си што? Колку има членови во твоето братство кое се откажале, ве напуштиле? Зарем немаат они слобода на избор?
Каде ти си прочитал по кои критериуми на живеење и размислување некој ќе буде верник?
Мора ли да се почитуваат сите пишани и непишани правила?
И како си земаш за право да ми кажеш дека не сум верник?
Имам слобода да верувам во своите мислења и убедувања.
Од крајот.
Зошто ако имате слобода за било што, дека дејствувањето по таа слобода ви гарантира туку така дека не треба да бидете испрашувани за вашето дејствување?
Имаш слобода да веруваш, но секој има право да те прашува зошто и како во дискусија...
Јас не реков дека не си верник. Реков дека можеби не си христијанка според тоа што го зборуваш од една страна и што учи христијанството од друга... Сакав да кажам во поблага форма дека не знаеш многу за својата религија, премногу ја извртуваш според твоите потреби и знаење...
Кога се работи за догма, се почитуваат сите правила. Од таму доаѓа верник, неверник кој се користи во старите религи.
Конјункција од правила. Едно непочитување, дава негативен резултат.
Бидејќи кога немате што да ми кажете полезно и се чувствувате некако навредени ви текнува на Телемит кои напуштиле...
Што напуштиле? Како прво?
Иницијаторски ред, така? Дали мора да си иницијант во таков ред за да си Телемит?
НЕ.

Дали ако си иницијант во таков ред си Телемит? Да.
Не може да рамниш Телема со старите религии. Во Телема имаш апсолутна слобода но и апсолутна одговорност.
Првото не те ослободува од грешка при дејствувањето во однос на внатрешниот сопствен универзум, ниту кон надворешниот, со другите ѕвезди.
Секој што е инициран во таен Ред може да напушти од свои причини и тука нема ништо лошо. Зборувано е за тоа многу пати.
Некој што го прифатил Законот на Телема и не пронашол формула за дејствување, слободно може да се обиде со други учења...
Не велиме ние тој е неверник, грешник, погрешно дејствува и слично.
Не можеме да бидеме во чевлите на другиот и да ги разбереме неговите искушенија кои ги поминува или не...
Така да... Слобода нема во стариот еон, бидејќи слобода која ти вели дека ќе гориш и ќе бидеш казнет вечно, ако не е баш онаа слобода која јас ти велам дека е вистинската, не е слобода, догма е...