Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Прво јас сум underdog, т.е не тврдам ни дека постои, ни дека не постои. Религијата е таа која го брани ставот, што значи треба да се потруди троа повеќе со докажувањето.
Инаку не сум сретнал уште никој да се врати да каже што бива, на планетава скоро да не остана место што не е истражено, нели рајот беше на небото ама на толку ауроплани никој да го види :toe:
Леки чекај малу бац..и ти кога пишуваш на оваа тема претпоставувам имаш став пошто чим пишуваш од глаа ти иде размислата која тујка ја пласираш..и немој сеа андердогои лево-десно..ако религијата ја гледаме као нешто макро еве ти као единка одговори му на паралелен свет без ескивирање онака директно...бујрум..

Прво јас сум underdog, т.е не тврдам ни дека постои, ни дека не постои. Религијата е таа која го брани ставот, што значи треба да се потруди троа повеќе со докажувањето.
... нели рајот беше на небото ама на толку ауроплани никој да го види :toe:
И јас сум куче, ама касапско. Не тврдам ништо, и не завземам „религиозен“ став, само барам доказ од вас за вашите научни тврдења. Научен доказ барам дека:
- Не постои Господ, тоа го тврди науката... без докази.
- Науката дава мислење како настанала земјата... без докази.

...
...Зарем навистина мислиш дека РАЈОТ се наоѓа толку ниско, та дури со авиони да се видел???

Ај пак, батали ги филозофиите за останатите работи, тотално е небитно што јас негувам и прифаќам.
Прашањето е едноставно, камо доказ од страна на религијата дека постои тој „вечниот живот“.

Напротив, воопшто не се сомневам во своите избори, затоа и уживам во тој единствениот живот кој постои (овој земскиот).
Ќе да се сомневате вие во тој „вечниот на небесата“ чим трчате по лекари ако ве фати болештина.
Логиката вика дека ако навистина верувате во тоа, ќе сакате што е можно пократок земски живот, чисто онака една екскурзија тука, и после на уживање во рајот ;)
Приказните се метафори исто и поимите.
Постојано истото ти го пофторувам.
Зацементирани термини кој си ги прочитал во духовна книга, даваат погрешно расудување од кој произлегуваат погрешни прашања.
Како да ти се објасни што е терминот небо, кога ти бараш со очите небо.
А небо во духовна смисла е просторот во умот во кој летаат мислите.
Или за рајот и рајската градина....
Што ќе ти зборам , кога пак со очи ќе го бараш.
Нематеријалното се гледа со други очи.За жал не ти се отворени
Џабе ќе збориме.

Леки чекај малу бац..и ти кога пишуваш на оваа тема претпоставувам имаш став пошто чим пишуваш од глаа ти иде размислата која тујка ја пласираш..и немој сеа андердогои лево-десно..ако религијата ја гледаме као нешто макро еве ти као единка одговори му на паралелен свет без ескивирање онака директно...бујрум..
Епа еве ние отидовме горе со ауропланите, ма и со тие вселенските бродови, и под вода, и бушевме преку 12км во земјата, ни трага ни глас од госпо, а уште помалку од рајот. За се ова имаш обемна документација, удри пребарување на гугл и почни да читаш.

Камо локација, за рајот од религиозниве?
Оти вака излегува како да кинисаш да купуваш куќа, да ти кажам на таа и таа адреса има една куќа со базени со триста чуда ама прво плати ја, па ако некогаш решам и ќе ја видиш ;)

И јас сум куче, ама касапско. Не тврдам ништо, и не завземам „религиозен“ став, само барам доказ од вас за вашите научни тврдења. Научен доказ барам дека:

...
...Зарем навистина мислиш дека РАЈОТ се наоѓа толку ниско, та дури со авиони да се видел???
Науката не вика дека не постои, неутрална е на тоа.
Епа ете ти докази, како прво ве побива дека е стара 6-7 000 години и тоа ви има докажано и за фосилите, и за карпите со различни методи.
Ви има дури и докажано дека луѓево не личеле вака цело време и дека се менувале со тек на времето, ама никако да се најде барем нешто слично со прикаските од Библијата.

Колку е високо според вашава литература?
Автоматски споено мислење:

Приказните се метафори исто и поимите.
Постојано истото ти го пофторувам.
Зацементирани термини кој си ги прочитал во духовна книга, даваат погрешно расудување од кој произлегуваат погрешни прашања.
Како да ти се објасни што е терминот небо, кога ти бараш со очите небо.
А небо во духовна смисла е просторот во умот во кој летаат мислите.
Или за рајот и рајската градина....
Што ќе ти зборам , кога пак со очи ќе го бараш.
Нематеријалното се гледа со други очи.За жал не ти се отворени
Џабе ќе збориме.
Значи не постои ништо, се е ствар на некаква си замисла.
Не за џабе ви имав пишувано неколку пати дека апсолутно никаде не е потврдена психичката состојба на авторите кои ја пишувале библијата, ниту пак дали биле под дејство на некакви дроги.

...
Тоа се тие потези и прашања со кои постепено и благо се матира соговорникот и се утерува во трлото/фармата(онаа другото со софистицирана опрема каде машински се молзат кравите и овците и каде не е потребен човекот) ама викам ај нема смисла и оставив со животот и времето да ја продолжат својата шаховска партија...

Епа еве ние отидовме горе со ауропланите, ма и со тие вселенските бродови, и под вода, и бушевме преку 12км во земјата, ни трага ни глас од госпо, а уште помалку од рајот. За се ова имаш обемна документација, удри пребарување на гугл и почни да читаш...
Камо локација, за рајот од религиозниве?
...
Ви има дури и докажано дека луѓево не личеле вака цело време и дека се менувале со тек на времето, ама никако да се најде барем нешто слично со прикаските од Библијата.
Со авиони и подморници го бараш престојувалиштето на ДУШИТЕ???
Со вселенски бродови, велиш?? И дури до 12 км. удолу, и 384.000 км. угоре?
А колку е голем универзумот, не знаеш да кажеш?
И не ми одговори, се уште, колку долго трае вечноста?
...
Сум читал претпоставки научни за настанокот на луѓето, на ДОКАЗИ не сум наишол.
Од амеби ли? А имало ли разнобојни шакоперки, за да се одвојат расно и по боја на кожата? А која мајмунска раса поточно се „нашите“ претци? И зошто и понатаму истите тие мајмуни не еволуираат во луѓе?

Значи не постои ништо, се е ствар на некаква си замисла.
Не за џабе ви имав пишувано неколку пати дека апсолутно никаде не е потврдена психичката состојба на авторите кои ја пишувале библијата, ниту пак дали биле под дејство на некакви дроги.
Веќе имам кажано дека не одобрувам пишување внатрешно духовно доживување преставено со некоја метафорична приказна.
Ќе ти кажам и зошто.

Исфралање од себе духовна приказна во себе носи двојни спротивни поими, нешто како морков кон кое читателот ќе трча(просветлување, рај, вечен живот, разговор со ангел) и стап нешто од кое ќе бега(страдање, пекол, смрт, грев)
Помеѓу се поставува патека, внатрешно духовно чекорење кое има за цел да ја менува душата т.с да се обликува според видот на херојот во текстот.Всушност херојот преку читателот духовно се обликува, или кажано просто се раѓа.Тоа е поимслата за вечно постоење.

Небитно колку години и векови ќе поминат се додека некој духовен текст постои и се шири како догма и религија, може некој читател во сплет на настани од страдања да го изобличи во себе оној које е поставен во текстот како херој или син божји.
Самиот себе се раѓа, помислил и самиот се создал.Отецот и синот се едно.

Ѓавол,ако мене ме прашаш, кој опстојува преку пишан духовен текст.

Од друга страна , носи нов почеток бидејќи светот го исполнил своето постоење.Се создал и "родил" уништувачот на световите.
И ајде, од почеток пак.
Бил како Кукулкан, Митра, Исус..во следниот со ново име.

Ако ја немаш целосната слика, ништо не си разбрал.Ќе луташ со прашалници во умот, дали постои нешто или не.

Со авиони и подморници го бараш престојувалиштето на ДУШИТЕ???
Со вселенски бродови, велиш?? И дури до 12 км. удолу, и 384.000 км. угоре?
А колку е голем универзумот, не знаеш да кажеш?
И не ми одговори, се уште, колку долго трае вечноста?
...
Сум читал претпоставки научни за настанокот на луѓето, на ДОКАЗИ не сум наишол.
Од амеби ли? А имало ли разнобојни шакоперки, за да се одвојат расно и по боја на кожата? А која мајмунска раса поточно се „нашите“ претци? И зошто и понатаму истите тие мајмуни не еволуираат во луѓе?
Епа нели се енергија, ако се такво нешто ќе се појавеа досега, 365/24/7 се прави мониторинг на целата планета од сателити и теретрички станици, на илјацнии фрекфенции, никако да ја фатиме таа правата, оди прашај во црквата, гарант ја знаат, нели тие си праат муабет со госпо. Ете им има одобрено да користат скапи превозни средства, лаптопи, интернет и тн. значи се консултирале со него да им каже дека тоа е по негова волја, не е ѓаолска намештајка.

Многу голем е, според религијата не ни постои универзумот, а земјата е статична опколена со фирмамент (нешто налик затвор де, повеќе ќе држи вода земјава да ти е пеколот).

Ете науката вика така со еволуција, како докази има фосили колку сакаш. Камо докази од Адама и Ева, нешо фотографија/видео, ваљда госпо знаел за таква технологија уште тогаш.

Епа ете ако додржиш неколку милиони години и ќе дочекаш нова еволуција, гарант ќе има некоја.
Автоматски споено мислење:

Веќе имам кажано дека не одобрувам пишување внатрешно духовно доживување преставено со некоја метафорична приказна.
Ќе ти кажам и зошто.

Исфралање од себе духовна приказна во себе носи двојни спротивни поими, нешто како морков кон кое читателот ќе трча(просветлување, рај, вечен живот, разговор со ангел) и стап нешто од кое ќе бега(страдање, пекол, смрт, грев)
Помеѓу се поставува патека, внатрешно духовно чекорење кое има за цел да ја менува душата т.с да се обликува според видот на херојот во текстот.Всушност херојот преку читателот духовно се обликува, или кажано просто се раѓа.Тоа е поимслата за вечно постоење.

Небитно колку години и векови ќе поминат се додека некој духовен текст постои и се шири како догма и религија, може некој читател во сплет на настани од страдања да го изобличи во себе оној које е поставен во текстот како херој или син божји.
Самиот себе се раѓа, помислил и самиот се создал.Отецот и синот се едно.

Ѓавол,ако мене ме прашаш, кој опстојува преку пишан духовен текст.

Од друга страна , носи нов почеток бидејќи светот го исполнил своето постоење.Се создал и "родил" уништувачот на световите.
И ајде, од почеток пак.
Бил како Кукулкан, Митра, Исус..во следниот со ново име.

Ако ја немаш целосната слика, ништо не си разбрал.Ќе луташ со прашалници во умот, дали постои нешто или не.
Значи целава религија ви е ствар на имагинација?

Последно уредено:
  • Вау
Reactions: alf
Инаку не сум сретнал уште никој да се врати да каже што бива, на планетава скоро да не остана место што не е истражено, нели рајот беше на небото ама на толку ауроплани никој да го види :toe:

Еве јас знам таков случај кој се „вратил„ од другиот Свет и неговото сведочење се совпаѓа со Црковното.

И сега што ќе речеш? Пак ќе бараш „докази„?...

Еве јас знам таков случај кој се „вратил„ од другиот Свет и неговото сведочење се совпаѓа со Црковното.

И сега што ќе речеш? Пак ќе бараш „докази„?...
Како знае дека бил на другиот свет, се видел со Петрета, прошетал некој ден?

Да, бил на другиот Свет.

Пак ќе бараш „докази„?...
Нормално дека ќе барам докази. Додека не видам изјава од таква особа, целосен психолошки преглед, анализа дека не бил преплашен во тој момент или под дејство на опијати нема шанса да поверувам па и да ми е близок.

Нормално дека ќе барам докази. Додека не видам изјава од таква особа, целосен психолошки преглед, анализа дека не бил преплашен во тој момент или под дејство на опијати нема шанса да поверувам па и да ми е близок.

И како би требало да “изгледаат„ доказите за нечиј „престој„ во другот Свет?

Ова кое го набројуваш не се докази, туку твои лични желби...:icon_lol:

Она кое го сведочеше споменатиот лик, кој нема благе везе од православната вера, е токму тоа кое во верата веќе е познато.

И како би требало да “изгледаат„ доказите за нечиј „престој„ во другот Свет?

Ова кое го набројуваш не се докази, туку твои лични желби...:icon_lol:

Она кое го сведочеше споменатиот лик, кој нема благе везе од православната вера, е токму тоа кое во верата веќе е познато.
Таман работа мои желби, стандард процедура си е тоа.
Илјадници луѓе „имаат видено НЛО“, кога ќе дојде да се направи разговор и да се проверат, излегува дека нема ни Н од НЛО.

Така де, споменатиот лик претходно никогаш немаше слушнато што проповеда православната вера, туку онака дури бил во кома оп цуп отиде таму и ги виде баш истите работи, па кога пребарал што значат испадна дека се исти како тие кај христијаните ;)
Интересни работи може да создаде човечката имагинација, особено кога нервниот систем е во таква состојба.

Епа нели се енергија, ако се такво нешто ќе се појавеа досега, 365/24/7 се прави мониторинг на целата планета од сателити и теретрички станици, на илјацнии фрекфенции, никако да ја фатиме таа правата...
...
Многу голем е, според религијата не ни постои универзумот, а земјата е статична опколена со фирмамент (нешто налик затвор де, повеќе ќе држи вода земјава да ти е пеколот).
...
Ете науката вика така со еволуција, како докази има фосили колку сакаш. Камо докази од Адама и Ева, нешо фотографија/видео, ваљда госпо знаел за таква технологија уште тогаш...
Енергијата се претвара од еден вид на друг, и научниците со своите смешни изуми и мерни инструменти, и краткогледи телескопи, не се во состојба сѐ да измерат, видат, докажат. Универзумот е сè што може да допреме, почувствуваме, согледаме, измериме, како живите суштества, планетите, ѕвездите, галаксиите, светлината, па дури и времето. Како за попрост пример, на светлината (300.000 км во секунда) ќе и бидат потребни 100.000 години само за да се помине нашата галаксија Млечен Пат. Какви се тие инструменти кои ти ги спомнуваш овде???
...
За „религијата“ имам исто толку „добро“ мислење колку и за науката...
...
Науката вика... има фосили, има и „Нови Фосили“ беа добри на времето.
Инаку, имав селфи од „адам и ева“, ама голем ми е „хард-дискот“, поголем и од универзумот, па не можам да ја најдам набрзина. А, нели науката знае дека ВИДЛИВИОТ универзум е широк најмалку 93 милијарди светлосни години.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom