Данок на добивка за фриленсери

• Креатор на темата Креатор на темата test user 2
  • Време на започнување Време на започнување
Ако живеам и работам во Саудиска Арабија а платата ми стига тука во Македонија (околу 4300еур) дали подлежи на данок?
И дали би можело да се избегне данокот со тоа што веднаш штом би стигнала би ја трансферирал во друга банка пример во Белизе?

Ако живеам и работам во Саудиска Арабија а платата ми стига тука во Македонија (околу 4300еур) дали подлежи на данок?
И дали би можело да се избегне данокот со тоа што веднаш штом би стигнала би ја трансферирал во друга банка пример во Белизе?
мораш да платиш данок зошто имаш прилив на банкарска сметка во Македонија

мораш да платиш данок зошто имаш прилив на банкарска сметка во Македонија
А што ако истата сума фирмата ми ја исплаќа на wise сметка а потоа јас си ги препраќам парите тука во мк. Уствари тие пари се од мене на мене пратени?

Ќе ти бараат потекло на парите, мислам дека нема така да помине.

Некој ми спомна дека ако станеш ДДВ обврзник еднаш (пример си надминал 2 мил денари лани и годинава си ДДВ обврзник), тогаш си автоматски ДДВ обврзник и следната година, без разлика дали и годинава си надминал 2 мил. Знае некој нешто повеќе околу ова?

Дечки, а што прочитав дека фриленсерите се сметале за 'кредитно неспособни'?

Има некој фриленсер тука или некој да познавате што работи како фриленсер, а да има поднесено кредит во некоја од банкиве?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom