Живот назад во природа

Член од
23 септември 2015
Мислења
898
Поени од реакции
448
Не велам да бидам невидлив туку колку што можам помалку да зависам од "системот".
На крај краева се живее и без интернет мобилен телевизија...
Да бидеш независен во смисла да имаш живеалиште твое, храна,вода,огрев.. другото се да користиш додека можеш и не те условуваат
Тоа е супер но ти не сваќаш дека

СИТЕ ГРАЃАНИ ВО БИЛО КОЈА ДРЖАВА БЕЗ РАЗЛИКА КАДЕ ЖИВЕАТ ПЛАЌААТ ДАНОК И СМЕТКИ ЗА СТРУЈА,ВОДА,КАНАЛИЗАЦИЈА,КОЛЕКТОР,дворно земјиште и случно...
И да направиш сам куќа ке ти ја турнат без легализација тоа е проблемот...инаку те разбирам...
Ти викаш све ке си направам сам и оставете ме...но тоа не оди така...
И друго....
И не можеш да добиеш такви ресурси бесплатно па дури и со твој труд???
Прво како ке поставиш канализација ке копаш низ цело село??? И каде ке ја приклучиш?
Пак во главна канализација.....
И така за све ти е тоа...

Ти кажав едино биткоини и хакер друго нема, само тука никој ништо ме ти може.
Но и ако изгубиш пари на биткоин никој не би ти верувал нити дека за тоа е надвор од системот. Затоа е ризично нема гаранција.

Ова ти што го бараш е како да сакаш да имаш приватен бизнис без
Регистрација на фирма,без фискална,без осигурување...да те остават што сакаш да си правиш да не те чепкаат но и ти да не бараш помош...но тоа е умрено веќе пред 20 години...

Член од
16 јули 2021
Мислења
340
Поени од реакции
704
кои закони не ме заебавај луѓе газат на пешачки и не лежат затвор, се надевам се заебаваш, иначе да точно е дека на крај ќе апсат некој за пола метар дрво исечено а овие убијците и мафијашите слободно си се шетаат, затоа и сакам што понезависен живот да водам, а дека некој ке дојде у некое село на 1000 метри надморска висина да истражува дали сум исекол пола или цело метро дрва не сум баш сигурен, оти кај нас у сред град нема ред и закон камоли во некое пусто селце.
Па тоа ќе направат бе другар, изглеа не сфаќаш како иде у македоња, мафијаш у сред центар да суреди некој нема ќор сведок да се најде, ти у планина да цепнеш дрво некако ќе искочат 20 сведоци. Жив пример од прва рака, у време корона, еден 20тина годишен у карпош куче шеташе, го апсеа 2 марици ко Ескобар зашто пречекорил 10 минути од полициски час и 10 метри подалеку од дозволено, у меѓувреме на пластичарска фудбал играа и се шеташе слободно па никому ништо, све е обратно у македоња, што не ти е логично ќе се деси.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
кои закони не ме заебавај луѓе газат на пешачки и не лежат затвор, се надевам се заебаваш, иначе да точно е дека на крај ќе апсат некој за пола метар дрво исечено а овие убијците и мафијашите слободно си се шетаат, затоа и сакам што понезависен живот да водам, а дека некој ке дојде у некое село на 1000 метри надморска висина да истражува дали сум исекол пола или цело метро дрва не сум баш сигурен, оти кај нас у сред град нема ред и закон камоли во некое пусто селце.
Другар, закони си се закони, правила и прописи... некого ќе фатат макар и у ебано Мариово што исекол некоја сува дива грмушка на некој пусти рид, некој па ни у среде Скопје нема да го фатат, а исекол онолкаво дрво... Па во Америка, во некоја си пустелија таму, руралитет ебан, човек беше казнуван, незнам дали лежеше и во затвор оти си ја собирал у буриња дождовната вода оти ете не смеел да го праи тоа оти не била негова иако паѓала/врнела врз неговата куќа и неговиот двор/имот... со законите, правилата и прописите никој досега не излегол на крај !

Член од
23 септември 2015
Мислења
898
Поени од реакции
448
Остави ти ова другар ти кажав моментално bitcoin i hacker.

Пред тоа беше freelancer.

PS. Јутуб и freelancer ок се и сега.

Ова твоево е супер но не го дозволуваат, те разбирам убаво си знаеш што сакаш.
Тоа беше пред 20-25 години.
Сам свој газда....сопствен бизнис сам купуваш сам препродаваш парите в џеп.

То чатија не можеш сам да си направиш мора мајстор преку фирма...не па друго

Член од
2 април 2023
Мислења
254
Поени од реакции
535
Какво и да е, може ќе звучам наивно, али верувам дека има начин, дека човек и во 21век може да биде свој на свое, подобро да пробам и да не успеам него цел живот само да кукам како ете не можам ништо, државата ова, државата она.. А за пола метар дрва затвор не лежам па нека ме убијат попрво искрено, пуст да е тој живот кучешки

Член од
16 јули 2021
Мислења
340
Поени од реакции
704
Еве за слободната Америка линк, се извинувам што е на српски но на македонски нема извори:

https://sr.wikipedia.org/wiki/Опсада_Маунт_Кармела

Па ти штом во една Америка, демек слободна, нема слобода (а се ова како и да го филуваат е ради тоа што сакале да се одделат без да плаќаат даноци не за друго), што сакате у скромна и полуслободна македоња.
Автоматски споено мислење:

Какво и да е, може ќе звучам наивно, али верувам дека има начин, дека човек и во 21век може да биде свој на свое, подобро да пробам и да не успеам него цел живот само да кукам како ете не можам ништо, државата ова, државата она.. А за пола метар дрва затвор не лежам па нека ме убијат попрво искрено, пуст да е тој живот кучешки
Дај боже друже, у прв момент не те разбрав која ти е целта, сега те разбирам откако се објасни, дај боже да ти успее тоа што го сакаш, ќе дадеш трошка надеж на другите.

Член од
23 септември 2015
Мислења
898
Поени од реакции
448
Па ако пробаш пиши што испадна.
Имај го на ум ова за биткоини за секој случај но знај дека е малце и опасно, дека нели нема гаранција :)

Мене моментално за нешто што е скроз надвор од системот освен ова не ми текнува

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Како и да е, може ќе звучам наивно, али верувам дека има начин, дека човек и во 21век може да биде свој на свое, подобро да пробам и да не успеам него цел живот само да кукам како ете не можам ништо, државата ова, државата она.. А за пола метар дрва затвор не лежам па нека ме убијат попрво искрено, пуст да е тој живот кучешки.
Другар денес не се времињата од пред 20, 30, 50, 100 години... Па денес пекинезер или пудла да чуваш ти бараат/ти се потребни Х документи, а да не прајме муабет тек за ххх други ствари !

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.129
Поени од реакции
9.569
Ти си наше дете баце, анархист....у право си, слободата е непроценлива. Можно е некој да се роди роб и да умре слободен, прашање е која цена ќе ја платиш.

Член од
23 септември 2015
Мислења
898
Поени од реакции
448
@Nikola Knez мој совет заврши добар факултет финки,електро и замини странство.

Во друга област што има пари е трговија,продажба и маркетинг.

ПС. Со сите струки,бизниси, работи зависиш од власт,систем,функција суд,газди,менаџери,партнери, клиенти и слично.

Освен ако не и бркаш работа со биткоин.

Или ти не си на поголема функција во системот.

Вработи се на државно и ке видиш колку е добар системот :D

И тие во село земаат субвенции за машини, зелена нафта и слично.
Така да скоро невозможно е све сам да направиш.
Освен ако не планираш цел живот да ти се сведи на земјоделие и работа од јутра до сутра.
И пак имаш потреба од сол,масло и друго.
Пак мора нешто да продаваш и пари да ваѓаш за да ги купиш тоа што не го произведуваш.

Инаку да за пред 20-50 години вака било како што ти сакаш. И мислам дека подобро било за луѓето.

Но за да има школо,болница и друго треба пари од некаде да се соберат и затоа си приморан данок да плаќаш.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Муабетов, овој и слични на него секогаш завршуваат со Фали село живеј во град.
За почеток може да живее на село, а да работи во град. Дур не обезбеди стабилен приход самиот.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Ехееј јас пред 10 години исто вака размислував дури и сакав да отворам тема за овој здрав начин на живеење. Ама за таков живот единствен начин е да бидете АМИШИ и никако поинаку.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не видов дека некаде имаше ваква дискусија, отварам тема за враќање на животот во села,планини,природа, што подалеку од "демократијата и цивилизацијата".
Некое време веќе размислувам како млад 24год, кој цел живот го помина во строг центар во град, како и после 3 години живеење во европска метропола, да почнам живот во некое планинско село, како што живеел мојот дедо и неговите претци.
Имам повеќе причини зошто вака почнав да размислувам:
1.Случувањата со пандемијата како главен катализатор на оваа идеја
2.Болните вредности кои се повеќе се пропагираат на денешниот човек (лгбт,трансџендери и слично)
3.Неправедноста на законодавните установи и безбедоносни институции, нивната корупција и немоќ да го заштитат малиот обичен човек
4.Здравствениот систем кој катастрофално пропаѓа, поготово кај нас
5.Стресот и стравот кој се повеќе е застапен во денешниот модерен начин на живеење
6.Апатијата и незаинтересираноста која владее се повеќе кај денешната зомбирана младина
7.Перењето мозоци преку мас медиуми и социјални мрежи
8.Враќање кон она кое е во природното битие на човекот- неговата поврзаност со мајката природа и Бог.
П.С. Не сум подржувач на никаква секташка хипи култура, психоактивни супстанци, јога, медитации и слично.
Замисли да се расправаш со вакви?

Kajgana Shop

На врв Bottom