Најсмешно ми е кога се објавуваат вести од типот на оваа:
Се изгубил малку Мишевски битолчанецот со пишувањево.
Не само за оваа утакмица, општо кога има инциденти, вината на домашната екипа може да биде само ако нема доволно обезбедување.
Што може да направи домаќинот ако плаќаат за цела армија да биде ангажирана за утакмициве? Да не треба Михо да биде главен командир и да ги организира џандарите?
Ете, ги пуштија сите на трибина, одма влегуваа без некои поголеми претреси, се наоѓаа сами на трибина, со два блока лево и десно од нив празни, заградени со ограда од неколку страни.
Што треба повеќе да направи домаќинот?
Грешката е што на гостинската навивачка група и се дава таква слобода. Две години по ред ги пуштаат да влезат без полиција да има пред нив и да прават што сакаат. Ќе ми тресе ограда онака, 5 пендреци да се извадеа ќе креваа раце ко на сликана од крајот на утакмицата.
Едно е да се буниш ако те тепа полиција ко што правеа на времето на Гоца, ако апси луѓе што не правеле инциденти, тотално неоправдано е ако полицијата реагира затоа што кршиш инвентар без никој да те нападне и предизвикиваш опасност за недолжна публика.
Пак ќе кажам, каков третман добиваме ние кај нив, каков они кај нас. На фудбал како цареви, цела трибина за нив, разделени километар од другире. На ракомет исто.
Нас таму не пикнаа како гревови во ќошот, влагаш во сала, над глава ти виси обична публика фрла накај тебе, плука. Како реагираше полицијата кога ние пробавме да ги пробиеме, три реда специјалци не избуткаа за две секунди.
Дали Комити на фудбал имаа ваков влез во декември, дали пиротехниката што се запали се фрлаше на обична публика?
Имало прикриени Комити на неутрална, затоа фрлале, голицниме да се насмеам.
Сум кажал, кога веќе немаат услови во нивните сали да ни обезбедат исти услови за гостување, тогаш треба да се пристапи на ограничување на нивната бројка на карти. Реципроцитет и стави ги во ќош најгоре, да не може да припари никој до нив, ниту они да фрлаат на публика. Нема капацитет полицијата да организира две толкави навивачки групи, тоа е тоа. Се покажа тоа и со МЗТ и Работнички на времето и со нас, инциденти се неизбежни.