- Член од
- 20 јули 2016
- Мислења
- 7.785
- Поени од реакции
- 5.060
Не одам атеиста сум барем така се определувам иако мислам дека во праска сум Будиста.
На погреб не се оди во црква.Na pogreb, vencavka, krstevka nadvor sedis, pred crkva ?
..и....какво беше чувството и дали ти се допадна атмосфератата?.... само заради искуство и да видам што се случува таму и каква е атмосферата...
Не...и....какво беше чувството и дали ти се допадна атмосфератата?
Иснрено само.
Зашто уопште си ја отворил темава за Црквата, кога имаш убедувања спротивни од Црковните?...Со последниве денови и цуцата што вика црквата може да одјебе, ме интересира, дали одите редовно во црква (т.е. не дали сте биле 3 пати у животот а дали одите, да речеме еднаш месечно, не само од празник до празник) и ако одите, зашто, поради која причина? Јас на пример не, не сум много религиозен, а и се согласувам со реченицата на безимен писател која вели: „Одењето во црква те прави верник колку што и стоењето во гаража те прави кола“. Ете, тоа е моја логика, би сакал да ја чујам вашата.
Три часа???? Не ми се верува дека толку си издржал, а и која литургија трае толку..уствари немам појма, никогаш не сум била.Не.
Тажно за мене...
Три часа стоење, сите се поклонуваа (јас како столб стојам и се гледаме со попот tete-a-tete, сигурно си викал човекот: овој од кај сега па дојде ), крстење и слично...
Ете искрено...
Немаше такво нешто. Ок си беа луѓето, сигурно знаеја зоштои се дојдени и сигурно не им било прв пат.Три часа???? Не ми се верува дека толку си издржал, а и која литургија трае толку..уствари немам појма, никогаш не сум била.
Очекував повеќе искреност од тебе, разочараноста од некултурата на поедини верници кои си прават моабет додека попот пее итд....или се воздржа од лоши коментари за христијаните?
Темата, како и повеќето мои, ја отворив повеќе од социјален отколку од теолошки аспект, и само споделив, да повлечам дискусија, дека јас лично сум атеист, никаде не го оспорив постоењето на Бог, туку дека јас не верувам. А сега, да елаборирам за таа реченица со колата: како помлад, ради друштво, отидов пред црква за Велигден, и бев шокиран да сум искрен. Луѓе се заебаваат, мрсни вицови на посен ден, околу 11 саат вечерта луѓе околу мене беа, ајдеее нека пројде 12 да се најадам ко човек, па пројде и тој полноќен час па се напуни по сендвичарите народ...е сеа, според мене, тука темата на идењето во/пред црква е малку промашено, и тие луѓе идењето у црква ги прави верници колку моето стоење во гаража што ме прави кола. Се надевам е појасно.Зашто уопште си ја отворил темава за Црквата, кога имаш убедувања спротивни од Црковните?...
Пристуството на Црковните служба има повеќеслојна улога, како на пример: да се биде дел од самата Црква/заедница, да се учествува во молитвеното и покајничкото расположение, да се биде едновремено во заедница и со Небесната Црква (Бог, Ангелите, Мајката Божја, сите Светии...) и конечно, зависно од намерата и потребата, да се примат Светите Тајни Христови, во облик од Светата Причест, преку осветените леб, вино и вода...
И да, стоењето во гаража не те прави кола...исто како што твоето неверување не значи дека Бог не постои...
Ова со присутните на Великден, кои дошле не ради празникот и не ради Христа Бога, за тебе е причина за твоето неверување, така?...Темата, како и повеќето мои, ја отворив повеќе од социјален отколку од теолошки аспект, и само споделив, да повлечам дискусија, дека јас лично сум атеист, никаде не го оспорив постоењето на Бог, туку дека јас не верувам. А сега, да елаборирам за таа реченица со колата: како помлад, ради друштво, отидов пред црква за Велигден, и бев шокиран да сум искрен. Луѓе се заебаваат, мрсни вицови на посен ден, околу 11 саат вечерта луѓе околу мене беа, ајдеее нека пројде 12 да се најадам ко човек, па пројде и тој полноќен час па се напуни по сендвичарите народ...е сеа, според мене, тука темата на идењето во/пред црква е малку промашено, и тие луѓе идењето у црква ги прави верници колку моето стоење во гаража што ме прави кола. Се надевам е појасно.
Значи затоа топ му оди на Вардар.Понекогаш одам, обично недела и палам по две свеќи, една за мене, една за ФК Вардар.
Сакаш да ми кажеш дека отседи ДВА И ПОЛ СААТИ слушајќи глупости? Секоја чест штом имате толку време за фрлање.Самата литургија трае отприлика еден до еден и пол час...
Денес целовкупната процесија траеше 2,5 часа.
Прегледај го приврзокот 371253