ЗБОГУМ на коцкањето

• Креатор на темата Креатор на темата Миг1440@
  • Време на започнување Време на започнување

Верувам дека Миг1440@ :

• ќе влезе во коцкарница, нема да издржи!

• ќе влезе во коцкарница ама нема да се коцка.

• ќе влезе во коцкарница и ќе продолжи со коцкање.

• ќе го одржи ветувањето и нема да влезе во коцкарница и да се коцка.

• не знам што ќе направи.

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Ти Благодарам за советот,има ли некој да даде совет за контрола на импулсот...пореметување на импулсот е проблемот кај мене...
Druze problemot kaj tebe e sto nemas svoe Jas, zborot ne ti vredi, ni daden sam na sebe, za pred drugi i da ne zborame.
Da imase svoe Jas, ke tropnese na masa i ke si recese sam na sebe Jas povekje ne odam tamu, ne pravam toa i toa i tolku ke bese od muabetot.
Kakvi pshijiatri, grupi za poddrska ili sozaluvanja ocekuvas da ti pomognat. Da odi nekoj celo vreme so tebe i da te drzi za raceto da ne vlezis slucajno, da te pazat da ne napravis nekoja glupost. So si be ti petgodisno dete na koe mu e potrebna kontrola i usmeruvanje ili sozreana licnost ?

I da @Kolosek e potpolno vo pravo za se so ti rece. Bukvalno.

Ти Благодарам за советот,има ли некој да даде совет за контрола на импулсот...пореметување на импулсот е проблемот кај мене...
...токму тој ,,импулс,, всушност е самата зависност, сите тие зависници од алкохол, цигари, секс, оган, коцка го имаат тој импулс, па колку време го имаш тоа ,,задоволство,, дупло време ти треба да смогнеш сили да се ,,откажеш,, од тоа задоволство кое е негативно со последиците.

...прв чекор, треба да се откажеш еден период и да не контактираш или да бидеш краток со само еден поздрав и ,,се брзам,, до сите тие познаници, пријатели кои се поврзани околу тој твој ,,импулс,, кој те потсетуваат, те насочуваат или те дружат.

...втор чекор е да никогаш никому, па ни на самиот себе нема да си кажеш ,,од утре нема да се коцкам,, зашто следниот ден сигурно ќе го имаш спротивниот ефект на посилен ,,импулс,, и целодневно коцкање,

...трет чекор е најважниот, како да го излажеш твојот мозок, а со тоа и импулсот што ти го пушта тој зашто ,,ужива во тоа,, а не размислува дека имаш штета од тоа и сигурно секој ден во исто време ,,тој вториот во тебе - лошиот, ти вика ајде на апарати,, а ти ако одбиеш ,,ќе кажеш - не идам,, , тој лошиот во тебе ќе збесне, ќе ти создаде лошо чувство, нервоза, нагон на повраќање, па дури и срцебиење и вртоглавица што ти сакаш нејќеш мора да застанеш пред апаратот за коцка за да исчезне тоа за миг.

...еее сега треба да најдеш начин, постепено секојдневно да го ,,излажеш,, тој лошиот во тебе заедно со твојот мозок кој го храни со тој ,,импулс,,, но никако да кажеш веднаш ,,Не,,, а како тогаш? на пример почнуваш да самиот во моментот да ја смениш трасата на навиката на тој ,,импулс,, не да ја прекинеш, туку да ја пренасочиш со што мозокот секојдневно ќе го пренасочиме во друг правец, но сепак поврзано со твојот,,импулс,, за да го ,,излажеме,,.

...како би било тоа, на пример се подготвуваш во денот во исто време да идеш кај апаратите за коцка и така како одиш кон нив, импулсот од мозокот почнува да се лачи за задоволството што ќе следи и таман ја фаќаш кваката од коцкарницата да влезеш ќе речеш ,,во себе,, оти тој горе мозокот ќе го преработи тоа, ќе речеш ,,туууу заборавив да купам леб или да однесеш нешто некому, или да измислиш било што за да се одложи тоа влегување во коцкарница, па ќе си речеш, да ја направам ова онаа работа, па после ќе се коцкам, така мозокот ќе се збуни но нема да реагира негативно ќе рече ,,ај после ќе почекаме,, ,

.... кога ќе ја извршиш таа измислена работа, ќе кажеш ејјјј види колку е саат касно е, ручек време, ај вечер на тенане ќе се коцкам, па пола ден ,,си го преживеал, а мозокот излажен и мирен, па навечер ,,чека твое ветување за коцкање,, па ти ќе идеш токму тој вечерен термин кога ќе биде затворено, па ќе речеш ,,ај види затвориле , ај сега друг пат,, со тоа цел ден ќе останеш ,,чист,, мозокот и тој лошиот во тебе ,,ги излажавме,, и не ни направија негативни симптоми на зависност, тој прв ден ќе биде најважен, затоа кога ќе следат другите денови, мозокот све полесно ја прифаќа твојата опција на насочување на вниманието кон нешто друго а не кон коцката, па на крај дури ќе се откаже, но твојата волја за ,,победа,, е многу важна, треба да си поставиш цел дека ти тоа го можеш, да пуштиш музика омилена и да замислиш дека правиш нешто добро за семејството и околината, но немој да мислиш за тебе, ти не си важен во овој процес на одвикнување затоа што мозокот пак ќе се врати на почеток со својот ,,импулс,, .

...ваков начин на ,,лажење на мозокот,, , а не со забрана ,,од утре нема веќе,, може човекот да се откаже или барем да ги контролира сите зависности од цигари, алкохол, слатки, секс, оган, тепање, самоповредување...итн

дали си пробал оваа зависност да пробаш да ја излечеш на психолог/психијатар?
Ќе го дозаборчиш, на психијатар ќе го фати поскапо од на вочкице :D

ваков начин на ,,лажење на мозокот,, , а не со забрана ,,од утре нема веќе,, може човекот да се откаже или барем да ги контролира сите зависности од цигари, алкохол, слатки, секс, оган, тепање, самоповредување...итн
Aman be, demek sam ke se lazi i na krajot ke si poveruva vo lagata.
Pa ne lazi nekoj drug, sam se lazi. Koga lazis nekoj drug nekogas i ke ti pomini, sam ko ke se lazis, soznam , ne odi bas toa taka.

Треба да има тема - Добредојде на коцката.

Еве јас одмна се спремам пак да се вратам на сериозно кладење, ама еве, денес утре и никако не испадна. Све се нема време, а за такво кладење највише време иде у гледање статистики и сл.

Инаку никогаш не сум го доживувал кладењето како пасија или нешто слично, туку само како еден од начините да дојдеш до пари, не баш сигурен, ама начин.

Добро би дошла една ваква тема, за да ги окуражи тие ко мене кои сакаат да се вратат на коцка, или да почнат свежо.

Aman be, demek sam ke se lazi i na krajot ke si poveruva vo lagata.
Pa ne lazi nekoj drug, sam se lazi. Koga lazis nekoj drug nekogas i ke ti pomini, sam ko ke se lazis, soznam , ne odi bas toa taka.
Можно е многу добро самиот да се лажеш... разговарај со професионални апнеа (апное) гњурци, како успеваат да го излажат мозокот кога телото буквално плаче за кислород.
Или пак разговарај со човек кој 40 дена пости, како го прелажува мозокот дека на телото не му треба храна.

Можно е многу добро самиот да се лажеш... разговарај со професионални апнеа (апное) гњурци, како успеваат да го излажат мозокот кога телото буквално плаче за кислород.
Или пак разговарај со човек кој 40 дена пости, како го прелажува мозокот дека на телото не му треба храна.
Neznam dali se laze ili samo ima golema samokontrola. Jas povekje bi rekol ova vtoroto.
A kockarite ne se bas poznati po golema samokontrola, da ja imale nemase da stanat zavisnici od kocka neli ?

Ќе го дозаборчиш, на психијатар ќе го фати поскапо од на вочкице :D
ќе биде пократкотрајно него ли коцката...
Автоматски споено мислење:

Neznam dali se laze ili samo ima golema samokontrola. Jas povekje bi rekol ova vtoroto.
деф е самоконтрола, еве јас се бавам со апнеа, а истовремено се превозбудувам кога гледам и најобични цртани. Апнеата бара огромна концентрација и самоконтрола...и тоа се тренира

Наречи го како сакаш, ако се информираш малку, еве на пример за апнеа гњурење, вежбите се состојат во тоа, кога градите почнуваат од болка да врискаат за кислород, и мозокот дава наредба да се вдиши, а ти во тој момент почнуваш да мислиш на нешто друго, или пак додатно броиш до 5, се придвижуваш... со сето тоа ти го залажуваш својот мозок за кратко време. И со секој поминат ден при вежбање, мозокот почнува се покасно да дава ИМПУЛС за вдишување, се разбира до една одредена граница...

деф е самоконтрола, еве јас се бавам со апнеа, а истовремено се превозбудувам кога гледам и најобични цртани. Апнеата бара огромна концентрација и самоконтрола...и тоа се тренира
Претпоставувам дека професионално се бавиш со апнеа, може ли да објасниш со една реченица што е тоа точно, мислам на условите кога се натпреваруваат. Дали е точно дека професионалните гњурци половина час пред натпреварот медитираат и прават вежби за дишењето? И што подразбираш под САМОКОНТРОЛА? Јас не верувам дека човекот може да го контролира мозокот, туку обратното ќе да е. Ние може само да пробаме да го залажуваме мозокот, и со тоа да ја одолговлечуваме неговата НАРЕДБА, неговиот ИМПУЛС. ИЛИ познаваш некој кој успеал толку долго да издржи без воздух што заради тоа умрел? Не зборувам за тие кои не успеале на време да испливаат на површината и прокрвавеле во белите дробови, мислам на површина, каде што, и да настапи блекаутот, мозокот со својот импулс за вдишување ќе те спаси од сигурна смрт, зошто во тој момент, ти немаш контрола над самиот себе си, а камо ли пак над мозокот. Мозокот е многу чудесна направија

Последно уредено:
Наречи го како сакаш, ако се информираш малку, еве на пример за апнеа гњурење, вежбите се состојат во тоа, кога градите почнуваат од болка да врискаат за кислород, и мозокот дава наредба да се вдиши, а ти во тој момент почнуваш да мислиш на нешто друго, или пак додатно броиш до 5, се придвижуваш... со сето тоа ти го залажуваш својот мозок за кратко време. И со секој поминат ден при вежбање, мозокот почнува се покасно да дава ИМПУЛС за вдишување, се разбира до една одредена граница...
Nemozis da go narecis kako sakas, samokontrola e. Drugoto e trening, no prvo treba da imas samokontrola.
Ete ke ti dadam drug poplasticen primer koj sekoe masko go ima iskuseno( barem se nadevam) i e mnogu pocesto od gnjurenjeto.
Svrsuvanjeto.
Kleckas nekoja, ti idi za svrsvanje i sekoj instikt ti veli bate cel vnatre, kapka da ne kapni, no samokontrolata ti veli Ne, ke i go isturis na cicki, na stomak ,bilo kade samo ne vnatre posto tuka si samo ubavo da si pominiite a ne da ja zatrudnis. Treningot ti dava moznost kolku momenti pred da svrsis da go izvadis :toe: .
Mozev i primer da ti dadam koga ke krenis zesko tendjere od ringla i instiktivno sakas da go ispustis posto zesko no samokontrolata ti veli Ne i ke izdrzis duri da go prefrlis na drugata toka ili kade i da si planiral da go odnesis, ali ovoj so kleckanjeto mi se vide poprikladen ;).

Претпоставувам дека професионално се бавиш со апнеа, може ли да објасниш со една реченица што е тоа точно, мислам на условите кога се натпреваруваат. Дали е точно дека професионалните гњурци половина час пред натпреварот медитираат и прават вежби за дишењето? И што подразбираш под САМОКОНТРОЛА? Јас не верувам дека човекот може да го контролира мозокот, туку обратното ќе да е. Ние може само да пробаме да го залажуваме мозокот, и со тоа да ја одолговлечуваме неговата НАРЕДБА, неговиот ИМПУЛС. ИЛИ познаваш некој кој успеал толку долго да издржи без воздух што заради тоа умрел? Не зборувам за тие кои не успеале на време да испливаат на површината и прокрвавеле во белите дробови, мислам на површина, каде што, и да настапи блекаутот, мозокот со својот импулс за вдишување ќе те спаси од сигурна смрт, зошто во тој момент, ти немаш контрола над самиот себе си, а камо ли пак над мозокот. Мозокот е многу чудесна направија
а што подразбираш под залажување на мозокот? :) мислам дека збориме за истото само го нарекуваме различно. КОга почнав со тренинзи за апнеа толку многу се превозбудував, срцето ќе ми излезеше од гради и едвај минутка можев да издржам. После тоа (да, се медитира пред апнеа) со вежби за дишење, се празни мозокот, мислам само на тоа правилно да дишам, срцето скоро да не ми чука што се вика, можам да издржам многу подолго од таа минутка на почетокот што беше. Мислам дека тие кои умираат е како што викаш, се предаваат на мозокот. Иначе ти мора да го контролираш, мора да си ти тој што ќе го контролира твоето тело :)

дали знаете што е паничен напад? а дали знаете дека може скроз да се контролира и да не дојде до тоа? и тоа еве ми успева и ми е скроз нормално :)

Istoto i jas mu go kazav samo so drug porealisticen primer ;).
единствен момент кога сум го излажала мозокот е кога правев експерименти како да се насмеам кога не ми е до смеење. Ставаш пенкало во уста, устата и мускулите се во форма како кога се смееш, мозокот мисли дека се смееш и оп...посреќен си ххахахаха не ми се смејте сеа жити се

единствен момент кога сум го излажала мозокот е кога правев експерименти како да се насмеам кога не ми е до смеење. Ставаш пенкало во уста, устата и мускулите се во форма како кога се смееш, мозокот мисли дека се смееш и оп...посреќен си ххахахаха не ми се смејте сеа жити се
Bas ke probam samo stilo da najdam. Nemam pri raka :toe:

а што подразбираш под залажување на мозокот? :) мислам дека збориме за истото само го нарекуваме различно. КОга почнав со тренинзи за апнеа толку многу се превозбудував, срцето ќе ми излезеше од гради и едвај минутка можев да издржам. После тоа (да, се медитира пред апнеа) со вежби за дишење, се празни мозокот, мислам само на тоа правилно да дишам, срцето скоро да не ми чука што се вика, можам да издржам многу подолго од таа минутка на почетокот што беше. Мислам дека тие кои умираат е како што викаш, се предаваат на мозокот. Иначе ти мора да го контролираш, мора да си ти тој што ќе го контролира твоето тело :)

дали знаете што е паничен напад? а дали знаете дека може скроз да се контролира и да не дојде до тоа? и тоа еве ми успева и ми е скроз нормално :)
На Владе нема да му одговорам на несодветниот пример, многу е срамотен.
Туку, не ми одговори на едно мое прашање, па еве јас сам ќе си кажам... со ЕДНО кратко вдишување да издржиш што е можно подолго без да вдишеш повторно воздух.
Сигурно дека зборуваме за едно исто, само што секој го нарекува поинаку. На почеток не верувам дека си можел/а да издржиш една минута, со таков еден услов.
Но, човеков праша за совет како да се откаже од коцка. Еве ќе разговарам по твојски, со помош на самоконтрола која се вежба редовно. Не се случува наеднаш, освен ако постои смртен страв. И како да успее тој да се САМОКОНТРОЛИРА, мора да има некое решение, ама не е решението да му се каже дека е глуп. Еве, ти му даваш добар пример, нека се зафати со апнеа и медитирање. Мене апнеа вежбите ми помогнаа да ја победам астмата после 7 години, кога веќе докторите се откажаа од мене и само уште кортизол спреј ми препишуваа. На првиот ден од вежбањето можев само 18 секунди да издржам со „едно“ нормално вдишување. По 5-6 месеци редовно вежбање, стигнав на 1 минута и 40 секунди, мојот личен рекорд. Еве веќе една година се немам прснато со спрејот за астма, ниту пак имам тегоби. И верувам, кога јас успеав астмата да ја победам, може и ТОЈ зависноста од коцкање да ја победи на некаков начин

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom