Бугарското влијание и окупација на Македонија

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.387
Поени од реакции
8.989
1. Прво, ова не е нација, а второ, никаде не пишува дека се „чистокрвни“.
2. Прабугарите не ги поробиле Словените. Со векови живееле заедно во Бугарија. Така се прави природна нација.
3. Не, не треба, но би можеле кога би постоеле колку Бугарите.
4. Нашето минато е прикажано во илјадници дела уште од пред создавањето на Дунавска Бугарија и никој не го оспорува.
5. Ти го читаш Иво Андровски, не јас. Ти веруваш на таквите, не јас. Како што споменав, никогаш не сум ни слушнал за овој човек.
1. Кој вели дека не се нација? Ти?

Устав на Повеќенационалната Држава Боливија:

1678445356719.png

1678445936218.png

1678445745629.png

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
„Постоечките документи, пак, неминовно потврдуваат дека Бугарските државни железници својата „услуга“ ја наплаќала по превоз од депортирано лице од германските наци-фашистички власти.

А, покрај документите тоа го тврдат и истакнати лица од Бугарија, како на пример долгогодишната претседателка на Бугарската еврејска заедница, професорка, писателка и угледен општественик Леа Коен. Таа, на пример, во текст насловен како „Се удавија во лаги за мојот татко, за мене и за Евреите“, објавен во e-vestnik.bg од 31 март 2020 година, меѓу другото ќе напише:

-Но, пак, од друга страна, нејзиниот идол Богдан Филов платил по 100 рајхмарки „еврејски“ пари за „чистењето“ на секој Евреин од окупираните Македонија и Северна Грција, а другиот нејзин миленик, легионарот Дјанко Марков од говорницата на парламентот во 2002 година изјави дека тоа биле законски преземени мерки против „непријателско население“!

(...)

За оваа група граѓани, пак, Соломон Бали, претседател на најстарата еврејска организација во Бугарија, „Б,неи Б,рит“, во гостување на тв-емисија на 1 март меѓу другото ќе каже:

-Но, кога некаква група луѓе, која јас, за жал, одново ќе го искористам изразот нацисти, а меѓу нив има и отворено такви, се обидува на нашето општество да му подметнува лаги, отворени лаги, зашто ако тие имаа еден единствен документ кој ќе ја докаже желбата на Борис III или на луѓето околу него да го заштитат Еврејството, тие ќе го покажеа за овие 80 години. Јас сум убеден дека ако Борис III го доживеал крајот на Втората светска војна, тој ќе бил суден како воен злосторник не само заради испраќањето на тие 11.434 души во смрт, меѓу кои треба да потенцираме дека имало и 4.000 деца, туку и за воените злосторства извршени од военит окупациски корпуси извршени во С.Македонија и Грција. Во Грција, на пример, на спомен-плочите за тие извршени злосторства стои бугарски фашистички окупатор, но за тоа никој не реагира.

Во Повикот за признавање на одговорноста на бугарската држава за прогонот и депортацијата на Евреите во текот на Втората светска војна основно барање е „бугарската држава јавно, искрено и безусловно да ја признае својата одговорност, извинувајќи се за прогонот и депортацијата на Евреите во текот на Втората светска војна, нешто што го сториле не само Германија, туку и држави како Франција или Романија, кои минале низ слично противречно минато“. И „тој морален гест на ниту еден начин не би фрлил колективна вина врз целото воено поколение, а уште помалку врз наредните. Напротив, тој би бил знак за зрелост и цивилизираност, кои рално придонеле за спасувањето на многу човечки животи“.

Посебно внимание во повикот привлекуваат наведените историски факти дека „подготвената депортација на сите Евреи под бугарска власт е обврска од усвоеното во Ванзе (јануари 1942г.) „конечно решение“, но оти „бугарската држава замислата ја реализира доброволно, вредно и исчекувачки, а не под германски диктат“ и дека „таа јавно ја објавува својата намера на 29 август 1942г. во Државниот весник, пред воопшто да бидат започнати разговорите со Рајхот околу ова прашање“.

Според потписниците на Повикот, спасувањето на бугарските Евреи ни најмалку не била официјална политика на тогашните актуелни власти на чело со Цар Борис III, туку на поединци и додаваат дека „официјалните позиции во однос на судбината на Евреите под бугарска власт во текот на Втората светска војна систематски страдаат од историски банкрот и морален дефицит“.

-Нелегитимно присвојување на личен морален капитал од страна на целата нација. Преживувањето на Евреите во „стара Бугарија“ не е резултат на општонародно движење, туку на ефикасна и навремена ракција (8-10 март 1943г.) на мал број личности. Доблеста на овие луѓе се припишува како исконски квалитет на „народот“. Успешната акција се остварува меѓу спонтани пројави на емпатија кон прогонуваната еврејска заедница. Но, и меѓу пасивност, рамнодушност, бирократска репресивна настроеност, економски заинтересиран или идеолошки инспириран антисемитизам, велат меѓу другото потписниците.

Извор: https://pressingtv.mk/makedonija/na-bugarite-pochnuva-da-im-prechi-i-memorijalniot-tsentar-na-holokaustot-na-evreite-od-makedonija-vagonot-nerechen-bugarska-natsi-zhelba/
Факт е дека Евреите биле транспортирани со помош на бугарската управа. Факт е и дека превозот го плаќал Комесаријатот за еврејски прашања, кои пари дошле од самите Евреи при конфискацијата на имотот. Тоа никој не го оспорува.

Третиот рајх му дозволил на Царството Бугарија да располага со еврејскиот имот, но ги оставил "трошоците" за транспорт на Евреите во Царството. Инаку, Евреите не се под бугарска контрола, туку под германска контрола. Германците располагаат со нив, т.е. Третиот рајх.

Она што го постираш погоре се мислења на поединци. Нормално е сајт од Северна Македонија да ги одбира само негативните коментари и да ги претстави како мислење на Евреите,
Автоматски споено мислење:

Токму "нациите и народи" (nations and peoples). https://en.wikipedia.org/wiki/Aymara_people
Aymara се народ, не нација.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.714
Поени од реакции
36.555
Факт е дека Евреите биле транспортирани со помош на бугарската управа. Факт е и дека превозот го плаќал Комесаријатот за еврејски прашања, кои пари дошле од самите Евреи при конфискацијата на имотот. Тоа никој не го оспорува.
Тогаш како секој цивилизиран народ редно е да се извините, а не да се правдате.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Тогаш како секој цивилизиран народ редно е да се извините, а не да се правдате.
Извинувањата беа направени уште во 1944 година и беа поткрепени со многу крв.
Прашањето за извинување сега, е одамна задоцнето.
Она што се прави од таму е да се почитува споменот на жртвите, што го правиме секоја година.
За разлика од вас, кои не признавате дека ништо не направихте за да го спасите своето еврејско население, ние не забораваме дека имаме удел во депортацијата на Евреите од Тракија и Македонија.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.387
Поени од реакции
8.989
Токму "нациите и народи" (nations and peoples). https://en.wikipedia.org/wiki/Aymara_people
Aymara се народ, не нација.
Само Бугарите се нација, а другите се народи по твое. Така вели Википедија?

Што е ова?

1678455652679.png

ПРЕВОД И ВАЛИДАЦИЈА
Повеќенационален институт за изучување јазици и култури
Институт за јазик и култура на нацијата Ајмара.

1678456161774.png

И како не се чистокрвни со mtDNA B2 oд 81% и y-DNA Q1a3 oд 96%?

2. Прабугарите не ги поробиле Словените. Со векови живееле заедно во Бугарија. Така се прави природна нација.
2. (Пра)Бугарите биле владетели, благородници и чифликсајбии, а Словените нивни слуги и кулуци?

Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Само Бугарите се нација, а другите се народи по твое. Така вели Википедија?

Што е ова?

Прегледај го приврзокот 371070

ПРЕВОД И ВАЛИДАЦИЈА
Повеќенационален институт за изучување јазици и култури
Институт за јазик и култура на нацијата Ајмара.

Прегледај го приврзокот 371074

И како не се чистокрвни со mtDNA B2 oд 81% и y-DNA Q1a3 oд 96%?
А да разменуваме текстови од книги?

1678457089558.png
1678457267781.png

Нема смисла да се толкуваат работи кои ниту јас, ниту ти ги разбираме. Покажи ми каде пише дека ајмарите се „чистокрвна нација“, напишано од некој специјалист.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.387
Поени од реакции
8.989

Прегледај го приврзокот 371076
Прегледај го приврзокот 371077

Нема смисла да се толкуваат работи кои ниту јас, ниту ти ги разбираме. Покажи ми каде пише дека ајмарите се „чистокрвна нација“, напишано од некој специјалист.
Eве ти:

1678457909262.png

3. Tуку ме интересира твоето мислење за Hоbsbawm и Аnderson. По сеќавање, мислам ти кажа нивните гледишта не може да се применат на формирањето на бугарската нација?

1678458584606.png

1678458647769.png

Може ли да ми кажеш како се формирала бугарската нација, чекор по чекор?

Да ги земеме Пламен од Витоша и Камен од Родопи.

Тие двајцата живееле во ХIII век.

Што ги поврзува нив, што имаат тие заедничко?

Дали тоа што двајцата работат кај ист господар?
Дали тоа што колку-толку можат да се разберат помеѓу себе без преведувач?
Дали тоа што имаат слични пцовки, клетви и суеверија?
Дали тоа што и двајцата се православни христијани?
Дали тоа што нивните баби им кажувале исти или слични народни приказни додека биле деца?
Дали тоа што користат исти музички инструменти при веселби?
Дали тоа што Пламен му ја дал ќерката на синот на Камен?
Нешто друго?

Како Пламен и Камен осознаваат дека се (БАШ) Бугари и КОГА? Како доаѓаат до таквото просветлување?

Прегледај го приврзокот 371076
Прегледај го приврзокот 371077

Слабо со книгата.

1678459164015.png
1678459260251.png

1678459312140.png

Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Eве ти:

Прегледај го приврзокот 371078

3. Tуку ме интересира твоето мислење за Hоbsbawm и Аnderson. По сеќавање, мислам ти кажа нивните гледишта не може да се применат на формирањето на бугарската нација?

Прегледај го приврзокот 371079

Прегледај го приврзокот 371080

Може ли да ми кажеш како се формирала бугарската нација, чекор по чекор?

Да го земеме Пламен од Витоша и Камен од Родопи.

Тие двајцата живееле во ХIII век.

Што ги поврзува нив, што имаат тие заедничко?

Дали тоа што двајцата работат кај ист господар?
Дали тоа што колку-толку можат да се разберат помеѓу себе без преведувач?
Дали тоа што имаат слични пцовки, клетви и суеверија?
Дали тоа што и двајцата се православни христијани?
Дали тоа што нивните баби им кажувале исти или слични народни приказни додека биле деца?
Дали тоа што користат исти музички инструменти при веселби?
Дали тоа што Пламен му ја дал ќерката на синот на Камен?
Нешто друго?

Како Пламен и Камен осознаваат дека се (БАШ) Бугари и КОГА? Како доаѓаат до таквото просветлување?

Слабо со книгата.

Прегледај го приврзокот 371081
Прегледај го приврзокот 371082

Прегледај го приврзокот 371083
Ако ми ја цитираш истата книга 100 пати, нема да стане на 100 книги.

Пламен од Витоша и Камен од Родопи - нив ги поврзува тоа што и двајцата се граѓани на второто бугарско царство и двајцата имаат бугарска самосвест и двајцата се чувствуваат како дел од бугарскиот народ, имаат една бугарска вера, зборуват еден бугарски јазик, имаат заедничка бугарска историја и бугарска култура.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.387
Поени од реакции
8.989
Ако ми ја цитираш истата книга 100 пати, нема да стане на 100 книги.

Пламен од Витоша и Камен од Родопи - нив ги поврзува тоа што и двајцата се граѓани на второто бугарско царство и двајцата имаат бугарска самосвест и двајцата се чувствуваат како дел од бугарскиот народ, имаат една бугарска вера, зборуват еден бугарски јазик, имаат заедничка бугарска историја и бугарска култура.
И кој им го кажал тоа? Како биднале БАШ Бугари, а не Срби, Кумани, Авари, Хуни, Печенези, Словени, Ромеи, Тракијци, Македонци, Илири итн.?

1678462398008.png

Дали Бугарите се Замислена политичка заедница и од кого? Дали Бугарите се создадени врз основа на создадено имагинарно минато, зададени симболи или тотеми и измислен историски континуитет, било да е со полуфикција или фалсификат и од кого?

П.С.: Која една бугарска вера? Тангризам? Шаманизам?

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.714
Поени од реакции
36.555
За разлика од вас, кои не признавате дека ништо не направихте за да го спасите своето еврејско население, ние не забораваме дека имаме удел во депортацијата на Евреите од Тракија и Македонија.
Ама јас сериозно не можам да те сфатам тебе, контрадикторен си ко вицот со рибата и точакот. Нели во 1944 ние бевме Бугари? Нели нас Тито не измислил во 1945? :pos: :pos::pos:Значи пак испаѓа дека вие Бугарите не сте го спасиле своето еврејско население.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
И кој им го кажал тоа? Како биднале БАШ Бугари, а не Срби, Кумани, Авари, Хуни, Печенези, Словени, Ромеи, Тракијци, Македонци, Илири итн.?

Прегледај го приврзокот 371086

Дали Бугарите се Замислена политичка заедница и од кого? Дали Бугарите се создадени врз основа на создадено имагинарно минато, зададени симболи или тотеми и измислен историски континуитет, било да е со полуфикција или фалсификат и од кого?

П.С.: Која една бугарска вера? Тангризам? Шаманизам?
Тие знаат какви се, како јас знам што сум. Никој не ми кажал. Кој ти кажа дека си Македонец, а не Влав, Ром, Србин? Бугарите не се замислена политическа заедница, тие се создадени преку еволуција, не по нарачка или ли по наредба на Коминтерната. Минатото на Бугарите го опишале стотици нивни современици во документи од пред 14-15 векови. Симболите се оние што се користеле во минатото и кои се опишани врз основа на информации од современици и врз основа на артефакти. Верата е православното христијанство на Трновската патријаршија во XIII век.

Ама јас сериозно не можам да те сфатам тебе, контрадикторен си ко вицот со рибата и точакот. Нели во 1944 ние бевме Бугари? Нели нас Тито не измислил во 1945? :pos: :pos::pos:Значи пак испаѓа дека вие Бугарите не сте го спасиле своето еврејско население.
Не мислам на вас Бугарите од Вардарска Македонија, ниту на Власите, ниту Македонците. Мислам на населението, без разлика како се самоидентификувале.
Ако сте биле Македонци, тогаш Македонците не направиле ништо. Ако сте биле Бугари, тогаш Бугарите од Македонија не направиле ништо.

Факт е дека титовите партизани креваа во воздух мостови, пруги, згради, патишта, но при депортирањето на Евреите не мрднаа со прст - и се знаеше кога ќе тргне возот и очигледно од каде ќе дојде.

Германскиот конзул во Скопје Вите:
1678467536520.png

Од друга страна тогашниот шведски трговски претставник во Бугарија, Утгрен пишува:
„Мојот впечаток за Бугарите е дека антисемитизмот им е туѓ и тие сметаат дека депортацијата или другите мерки против кој било од религиозни причини се апсолутно нелегални...“

Адолф Бекерле:
„Бугарското општество не го разбира вистинското значење на еврејското прашање. Обичниот Бугарин не го разбира значењето на борбата против еврејството - уште повеќе, бидејќи расното прашање по природа не му е јасно. Бугарите не наоѓаат никакви недостатоци кај Евреите што би оправдале некакви посебни мерки против нив“.

Зарем тоа не е причината поради која тракиските и македонските Евреи беа испратени во логори, а оние од Стара Бугарија не беа?

Секогаш запрашајте се дали вашите предци направиле доволно. И јас си го прашувам тоа, но на позадината на 50.000 спасени Евреи.

Последно уредено:

Roronoa

Македонец
Член од
20 декември 2014
Мислења
83
Поени од реакции
109
татарчињава мислат дека со мемиња што си ги создаваат и ги објавуваат на секоја објава кадешто се спомнуваат Македонци и Македонија и плус некои random книги од странци (каде патем факт е дека Бугарија е од одамна република па имала прилика да изгради блиски дипломатски и било какви односи [плус гледаме и сега колку агресивно не напаѓаат во 21 век!!] додека нас не реметеле од сите страни) кои им одговараат на нивниот наратив ако ги спамаат и повторуваат до бесконечност тоа ќе стане евентуално вистина :LOL:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.714
Поени од реакции
36.555
Не мислам на вас Бугарите од Вардарска Македонија, ниту на Власите, ниту Македонците. Мислам на населението, без разлика како се самоидентификувале.
Ако сте биле Македонци, тогаш Македонците не направиле ништо. Ако сте биле Бугари, тогаш Бугарите од Македонија не направиле ништо.
:facepalm:

Логиката на еден „здраворазумен“ Бугар: „ние не треба да се извиниме за тоа што сме убијци на деца, вие треба да се извините зашто не сте направиле ништо да не спречите да ги убиеме!“ :tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom