isto i ako ne ja uklucis moze pomalku da trosi.општо познато е дека климата не се исклучува, туку дека треба нон стоп да работи ... дали има некој ова да го поткрепи со конкретни факти? Според мое испитување, ако ја исклучуваш климат, може и помалку да ти потроши, средно земено ...
Автоматски споено мислење:
општо познато е дека климата не се исклучува, туку дека треба нон стоп да работи ... дали има некој ова да го поткрепи со конкретни факти? Според мое испитување, ако ја исклучуваш климат, може и помалку да ти потроши, средно земено ...
razlikata pomegu isklucuvanje na nekoj saat koga ne si doma (pod pretpostavka deka nemas ogromni toplotni zagubi), namaluvanje na temperaturata ili ostavanje da raboti celo vreme e minimalna (pri sto ne mozam da ti kazam koja najmalku ke potrosi zasto nemam laboratorija kade moze da simuliram uslovi za da proveram). Za mene e komfor vo prasanje (ali dobro jas i od doma rabotam taka sto ...)
bez razlika dali odam na vikend ili ke me nema saat dva so kucinjata nadvor ili rucek vreme ili spijam klimata si e na fiksna temperatura i brzina celo vreme
Vo mkd probav eden period so namaluvanje na temperaturata i izgledase minimalno poekonomicno (ne mozam da tvrdam zasto sigurno ne bile isti uslovi) ama komforot ne mi bese prijaten (nemav wifi na uredot i ne bese lesno da podesam koga ke sum doma tolku koga ne sum pomalku zasto doma stigav vo razlicni vreminja), taka sto dosta vlijae i toa dali sakas komfor ili zasteda (mada sega skoro sekoja klima ima i wifi pa e polesno da ja kontroliras i da manipuliras so temperaturata)
Pak ke napomenam ova funkcionira vo (najmalku) pristojno izoliran prostor, ako bez klimata imas ogromni oscilacii na temperaturata verojatno ke nemas nikakvi zastedi zasto ke i treba znacitelna energija da ja postigne baranata temperatura.