Nisto pomalce od Rusija sto gi potceni Ukraincite i spremnosta na zapadot da im pomozi. Se slucva, ni prv ni posleden pat e toa vo istorijata.
I neznam bas dali toa bese oficijalen stav na Nato ili tviter intelektualata si pravese bajram so umot, ne e ni toa bitno tolku sega.
Пак ќе кажам тоа е погрешна премиса што ја имате. Ако сметаш дека нападот на Киев беше вистински да, во право си, ама не беше. Русија дефакто ратуваше со Украинците во Донбас преку прокси, ја знаеше решеноста на Украинците и дефинитивно немаше во план да ја завземе Украина со 160К војска.
Koga ke dojdi rabotata da izlezat na front 1000 ili 5000 armati ili 500 su 57 za da ovie uvidat deka zgresile vo procenkata, racunaj deka rabotata mnogu e zagresena, kaj site.
Rusija ocigledno se spremase za ova, dali se dospremi e diskutabilno. Ekonomski zavrsija dobra rabota, ne kolabriraja vo sekoj slucaj. Voeno soznam, ne im odi bas najdobro. Najverojatno se spremaa i na toa pole, no ni zapadot ne spiese na usi vo megjuvreme pa go gledame toa sto go gledame.
Suma sumarum, nekade zapadot potfrli ili zgresi vo procenkite, nekade Rusija potfrli i zgresi vo procenkite.
Ова е веќе дискутабилно и тука веќе може да се прави муабет. На пример дека не се доспремија и јас се сложувам. Но повеќе не се спремија во организациско ниво, одколку што не се спремија на материјално ниво. Како што гледаме колку што потрошиле САД за 22 години, толку трошат Русите за неколку дена. Пак ќе кажам, не е толку до лоша проценка, колку што не беа организациски спремни за масовна операција, па одбраа да одат на мала операција. Или можеби од секогаш планот бил да се почне со ограничена операција, а не масовна војна, па со тек на време само да расте влогот. Генерално мое мислење е дека само не беа доспремени и затоа удрија почетен маневар и сега делкаат полека.
А и можеби на крај, работата била нема веќе време да се спремаме, сега ако не нападнеме, од сега натаму ќе иде против нас. Кога ќе размислиш малце, за војна никогаш човек не може да е доспремен.
Se sto se slucuvase vo poslednite ajde 20 godini e povrzano so ovaa vojna. SAD bukvalno gi okupira ili si pravese koridor za naftata od bliskot istok kon evropa i proba da ja otsece Rusija od Evropa. Sabotiranjeto na severen tek bese ako ne se lazam poslednata papocna vrvca pomegju Evropa i Rusija, site drugi tokovi bea seceni uste vo koren. Rabotata malce se izjalovi kaj Sirija, ne im pomina bas taka mazno kako sto planiraja, ali ni taka loso. Ako uspeeja vo toa sega ke imase katarski gasovod ili naftovod i toa ke bese toa, ali sto e tuka e. E tuka mozi da se diskutira dali zapadot radi Sirija vleze nedospremen protiv Rusija il
i Rusija ne uspea da se dospremi navreme za ona sto bese neminovno no ednostavno vremeto istece i morase da deluva oti sekoe prolongiranje bi znacelo pogolema steta za nea.
Ocigledno tie deterenti ne bea nesto presudni za zapadot, ni togas ni sega iako bea dobro zapoznaeni za nivnoto postoenje i moznosti
Детерент е да се осигура МАД. Тие сигурно нема да се употребат. Туку поентата на МАД е само теоретски наптревар. Ете ние имаме штит, ете ние имаме оружје кое го заобиколува тој штит. А на крајот може да имаат маде голо и двете
Јас искрено ниту верувам дека штитот како штит може да биде толку ефективен, ниту пак верувам дека оружјата на Русија се непобедливи. Но тука ако се најдеме во една средина, можеме да кажеме дека несомнено и двете страни имаат гарантирано меѓусебно уништување.
Значи како детерент, тоа оружје на Русија и гарантира дека НАТО нема да се вмеша во војната со Украина, а на САД, нејзиното оружје ќе гарантира дека Русија, кога ќе влегува во Молдавија, нема случајно да ја закачи Романија и Бугарија по инерција, не за друго, туку дека ќе види смкнати гаќи.
ПС иначе болдираното и јас го кажав во претходниот пост.