Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.579
Поени од реакции
13.944
Може ке прашам глупост пошо поима неам од оружје поише од минофрлач,ак 47,паповка.....Кога веќе нема цивили во Бахмут зар не може да акнат со некакви проектили пепел да ги сторат? Нема ли некаков проектил што може рецимо кратер 25 метри дубина и 2 километри радиус да направи а да не е нуклеарна боева глава?
Исто и јас сум размислувал, мислев дека постојат, но очигледно нема. Најсилната бомба што ја имаат е ФАБ 500 како што имам читано, не може ни зграда до темел да се разруши, веројатно имаат испробано многу варијанти, но прегломазна би била ракета со толку експлозив да разруши 2км околу, мислам логички треба да лета или авион да може да ја носи, во спротивно не е употреблива.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.789
Поени од реакции
8.486
Има и далеку поголеми авионски бомби од ФАБ 500, ФАБ оди од 100 па до 5000 иако има и екстремна верзија ФАБ-9000 која не знам дали некогаш ја искористиле.

1677775295169.png

Во Сирија мислам дека најголемите кои ги имаа користено беа ФАБ-1500 и ФАБ-2000 и тоа се масивни бомби али колку што знам СУ-35 и СУ-24ките кои генерално ги користат за бомбардирање на позиции можат да ги носат највеќе ФАБ-500, па ако сакаат да користат нешто поголемо од тоа ќе мора да користат тактички и стратешки бомбардери.За да ги користат нив, ќе треба Украина да нема никаква воздушна одбрана.

А и пак и да користат и ФАБ-2500 и ФАБ-3000 за стратешко бомбардирање сепак ќе им требаат еден тон на бомби за да има каков било вистински ефект. Бахмут не е мал, замислете да кажеме во Аеродром или во Карпош да треба да ја срушиш секоја зграда, зошто во секоја зграда има барем по 20-30 војника. А плус Бахмут има и подземни рудници долги 200 километри на длабочина од 200 метри, што значи дека најверојатно и дека се поврзани низ целиот град со тунели.

Не може толкави населени места лесно да бидат завземени ако има кој да ги брани.

Слично е на пример и со Угледар, споредба кај нас за Угледар би било како да ја имаш цела Скопска долина рамна ( и без планини од ниедна страна) и во центар само кале али со населба како Ново Лисиче изградена на него + и да имаш рударски тунели кои водат во две околни населби на по 10-30 километри во позадина. И за да имаш каков било успех, треба или да фрлиш доволно експлозиви за да срушиш цел ѕид од 9-10 катници, или да јуришаш преку отворено поле директно на висока висока позиција.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.781
Поени од реакции
36.781
Ако имаа воздушна надмоќност Русите, Бахмут ќе беше заземен уште летото а сега ќе беа кај Днипро. Зрното од 152мм граната е 45 килограми експлозив. Су-34 може да носи до кај 12 тони бомби. Плус на ова додај слободно оперирање на Су-25ки, наведувани бомби и слични ствари.

Разликата е неспоредлива ако Русија има слободно небо за да работи авијацијата.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.447
Поени од реакции
27.245
Ако имаа воздушна надмоќност Русите, Бахмут ќе беше заземен уште летото а сега ќе беа кај Днипро. Зрното од 152мм граната е 45 килограми експлозив. Су-34 може да носи до кај 12 тони бомби. Плус на ова додај слободно оперирање на Су-25ки, наведувани бомби и слични ствари.

Разликата е неспоредлива ако Русија има слободно небо за да работи авијацијата.
Сосема погрешно,

Додека полета Сухојот, додека ги истури бомбите, додека слета и додека се наполни пак, еден плотун од 20 152ки ти е еден тон. 12 плотуни 12 тони. 12 плотуни ги плукаат за неколку минути. Башка е поевтино, не се арчи бензин и сл. Прецизноста во денешно време горе доле е иста. Авијацијата се користи за цели кои се подлабоко во непријателска терирорија или во недостаток на артилерија. Уништивање на Бахмут со авијација кој е на дофат на артилерија, е нон сенс. Ниту ќе има авијацијата поголем ефект, ниту ќе придонесе за побрзо освојување.

Колку да имаш престава колкаво е новото на уништување:

Маринка:

Бахмут:

Нивото на уништување е нешто невидено. Уништување еднакво на неколку тактички 20КТ нуклеарки. Сите авио бомби кои САД ги користеле од 1990 до сега, нема да можат вака да ја уништат Маринка, а уште помалце Бахмут.

Така да приказните „ако делуваше авијација“, покрај овие слики на разорувањето на градовите е смешна.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.215
Поени од реакции
18.139
И ја мислам дека авиацијата не им игра улога во Бахмут. На други места и фази од војната да, ама тука не.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.447
Поени од реакции
27.245
И ја мислам дека авиацијата не им игра улога во Бахмут. На други места и фази од војната да, ама тука не.
Нема авијацијата да ти го замени ова. Ова е систематско уништување на ровови
1677797379640.png

Југоисточниот дел на Угледар(горе десно), буквално срамнет со земја:
1677797544697.png

Овие градови имаат подземни катакомби, кои биле Рудници и се преправени во утврдувања кои трпат и директен нуклеарен удар. Во Угледар имало ископи и до 200 метри длабочина, а има ходници со кои се спојува и следното гратче што е на исток од Угледар. Значи не се проблем само површинските утврди, туку и подземните.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.447
Поени од реакции
27.245
Tockive se toa shto mislam ili se dupki?
Црните точки се од експлодирани гранати. Само на оваа слика, на овој мал простор има иљадници. Ова е нешто што го немало ни во втора светска војна.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.740
Поени од реакции
23.008
Потценување е кај и да е ќе им снема ракети, потценување е кај и да е ќе им снема гранати, потценување е кај и да е ќе пропадне Русија, потценување е кај и да е ќе им снема тенкови, потценување е све Владе. Во сите можни сегменти западот ја потцени Русија во војнава. Па дури гледаме и луѓе кои генерално не се за западот, да ја мантраат нивната мантра.
Nisto pomalce od Rusija sto gi potceni Ukraincite i spremnosta na zapadot da im pomozi. Se slucva, ni prv ni posleden pat e toa vo istorijata.
I neznam bas dali toa bese oficijalen stav na Nato ili tviter intelektualata si pravese bajram so umot, ne e ni toa bitno tolku sega.
Иначе друго е нуклеарно оружје, друго се тенкови и авиони. Ако САД мисли дека Русија се потпира на Т90, Т80, Т72 во нивните пресметки, нема да и биде сеедно ако неочекувано излезат 1000-2000 Армати. И исто така нема да е исто ако излезат 1000 и ако излезат 5000. Мислам дека претежно не е поентата за она што го имаше во студената војна кога бројките беа детерент, туку конкретно за оваа ситуација и како Русија се има спремано баш конкретно за оваа војна, како војна која неминовно ќе избие. Почнувајќи од економија, па се до воена опрема. Западот ја потцени Русија буквално во сите сегменти.
Koga ke dojdi rabotata da izlezat na front 1000 ili 5000 armati ili 500 su 57 za da ovie uvidat deka zgresile vo procenkata, racunaj deka rabotata mnogu e zagresena, kaj site.
Rusija ocigledno se spremase za ova, dali se dospremi e diskutabilno. Ekonomski zavrsija dobra rabota, ne kolabriraja vo sekoj slucaj. Voeno soznam, ne im odi bas najdobro. Najverojatno se spremaa i na toa pole, no ni zapadot ne spiese na usi vo megjuvreme pa go gledame toa sto go gledame.
Suma sumarum, nekade zapadot potfrli ili zgresi vo procenkite, nekade Rusija potfrli i zgresi vo procenkite.

Иначе детерентот беше пред неколку години, кога ги претстави Посејдон, Авангард, Буревестник, Кинжал и уште едно, незнам како се викаше. Па дури и тоа е поврзано со оваа војна.
Se sto se slucuvase vo poslednite ajde 20 godini e povrzano so ovaa vojna. SAD bukvalno gi okupira ili si pravese koridor za naftata od bliskot istok kon evropa i proba da ja otsece Rusija od Evropa. Sabotiranjeto na severen tek bese ako ne se lazam poslednata papocna vrvca pomegju Evropa i Rusija, site drugi tokovi bea seceni uste vo koren. Rabotata malce se izjalovi kaj Sirija, ne im pomina bas taka mazno kako sto planiraja, ali ni taka loso. Ako uspeeja vo toa sega ke imase katarski gasovod ili naftovod i toa ke bese toa, ali sto e tuka e. E tuka mozi da se diskutira dali zapadot radi Sirija vleze nedospremen protiv Rusija ili Rusija ne uspea da se dospremi navreme za ona sto bese neminovno no ednostavno vremeto istece i morase da deluva oti sekoe prolongiranje bi znacelo pogolema steta za nea.
Ocigledno tie deterenti ne bea nesto presudni za zapadot, ni togas ni sega iako bea dobro zapoznaeni za nivnoto postoenje i moznosti :toe:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.447
Поени од реакции
27.245
Nisto pomalce od Rusija sto gi potceni Ukraincite i spremnosta na zapadot da im pomozi. Se slucva, ni prv ni posleden pat e toa vo istorijata.
I neznam bas dali toa bese oficijalen stav na Nato ili tviter intelektualata si pravese bajram so umot, ne e ni toa bitno tolku sega.
Пак ќе кажам тоа е погрешна премиса што ја имате. Ако сметаш дека нападот на Киев беше вистински да, во право си, ама не беше. Русија дефакто ратуваше со Украинците во Донбас преку прокси, ја знаеше решеноста на Украинците и дефинитивно немаше во план да ја завземе Украина со 160К војска.

Koga ke dojdi rabotata da izlezat na front 1000 ili 5000 armati ili 500 su 57 za da ovie uvidat deka zgresile vo procenkata, racunaj deka rabotata mnogu e zagresena, kaj site.
Rusija ocigledno se spremase za ova, dali se dospremi e diskutabilno. Ekonomski zavrsija dobra rabota, ne kolabriraja vo sekoj slucaj. Voeno soznam, ne im odi bas najdobro. Najverojatno se spremaa i na toa pole, no ni zapadot ne spiese na usi vo megjuvreme pa go gledame toa sto go gledame.
Suma sumarum, nekade zapadot potfrli ili zgresi vo procenkite, nekade Rusija potfrli i zgresi vo procenkite.
Ова е веќе дискутабилно и тука веќе може да се прави муабет. На пример дека не се доспремија и јас се сложувам. Но повеќе не се спремија во организациско ниво, одколку што не се спремија на материјално ниво. Како што гледаме колку што потрошиле САД за 22 години, толку трошат Русите за неколку дена. Пак ќе кажам, не е толку до лоша проценка, колку што не беа организациски спремни за масовна операција, па одбраа да одат на мала операција. Или можеби од секогаш планот бил да се почне со ограничена операција, а не масовна војна, па со тек на време само да расте влогот. Генерално мое мислење е дека само не беа доспремени и затоа удрија почетен маневар и сега делкаат полека.

А и можеби на крај, работата била нема веќе време да се спремаме, сега ако не нападнеме, од сега натаму ќе иде против нас. Кога ќе размислиш малце, за војна никогаш човек не може да е доспремен.

Se sto se slucuvase vo poslednite ajde 20 godini e povrzano so ovaa vojna. SAD bukvalno gi okupira ili si pravese koridor za naftata od bliskot istok kon evropa i proba da ja otsece Rusija od Evropa. Sabotiranjeto na severen tek bese ako ne se lazam poslednata papocna vrvca pomegju Evropa i Rusija, site drugi tokovi bea seceni uste vo koren. Rabotata malce se izjalovi kaj Sirija, ne im pomina bas taka mazno kako sto planiraja, ali ni taka loso. Ako uspeeja vo toa sega ke imase katarski gasovod ili naftovod i toa ke bese toa, ali sto e tuka e. E tuka mozi da se diskutira dali zapadot radi Sirija vleze nedospremen protiv Rusija ili Rusija ne uspea da se dospremi navreme za ona sto bese neminovno no ednostavno vremeto istece i morase da deluva oti sekoe prolongiranje bi znacelo pogolema steta za nea.
Ocigledno tie deterenti ne bea nesto presudni za zapadot, ni togas ni sega iako bea dobro zapoznaeni za nivnoto postoenje i moznosti :toe:
Детерент е да се осигура МАД. Тие сигурно нема да се употребат. Туку поентата на МАД е само теоретски наптревар. Ете ние имаме штит, ете ние имаме оружје кое го заобиколува тој штит. А на крајот може да имаат маде голо и двете :)

Јас искрено ниту верувам дека штитот како штит може да биде толку ефективен, ниту пак верувам дека оружјата на Русија се непобедливи. Но тука ако се најдеме во една средина, можеме да кажеме дека несомнено и двете страни имаат гарантирано меѓусебно уништување.

Значи како детерент, тоа оружје на Русија и гарантира дека НАТО нема да се вмеша во војната со Украина, а на САД, нејзиното оружје ќе гарантира дека Русија, кога ќе влегува во Молдавија, нема случајно да ја закачи Романија и Бугарија по инерција, не за друго, туку дека ќе види смкнати гаќи.

ПС иначе болдираното и јас го кажав во претходниот пост.

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.366
Поени од реакции
4.994
На проруски страни пишува дека во Бахмут има од 3500-5500 украински војници
Ова има логика имајќи предвид дека територијата што е обиколена не е повеќе од 25 до 30 км/2.

Последно време дроновиве не ги гаѓаат со Панцир. Туку се поврќе употребуваат друг систем кој им ги фаќа буквално живо дроновиве.
Дронот мора или да е во комуникација со операторот, или да користи сигнал од сателити за наведување за да стигни до целта. Со електронско попречување, дроновиве се ко изгубени.
Сосема погрешно,

Додека полета Сухојот, додека ги истури бомбите, додека слета и додека се наполни пак, еден плотун од 20 152ки ти е еден тон. 12 плотуни 12 тони. 12 плотуни ги плукаат за неколку минути. Башка е поевтино, не се арчи бензин и сл. Прецизноста во денешно време горе доле е иста. Авијацијата се користи за цели кои се подлабоко во непријателска терирорија или во недостаток на артилерија. Уништивање на Бахмут со авијација кој е на дофат на артилерија, е нон сенс. Ниту ќе има авијацијата поголем ефект, ниту ќе придонесе за побрзо освојување.

Колку да имаш престава колкаво е новото на уништување:

Маринка:

Бахмут:

Нивото на уништување е нешто невидено. Уништување еднакво на неколку тактички 20КТ нуклеарки. Сите авио бомби кои САД ги користеле од 1990 до сега, нема да можат вака да ја уништат Маринка, а уште помалце Бахмут.

Така да приказните „ако делуваше авијација“, покрај овие слики на разорувањето на градовите е смешна.
Не Јамајка, авијацијата е неколку пати побитна и помоќна од артилеријата.
Нема да постои време на полнење, полетување, лет до целта и сл. Постојано ќе имаат авиони на небото, вооружени да нападнат било која цел, нормално доколку нема закана за авионите.
Нема да се заебаваат со месеци со артилерија, кога врз секоја мета може да фрлаат прецизно по стотици килограми експлозив, за разлика од артилеријата што на пример, граната може да падне на еден метар од ровот и војниците во ровот може да продолжат да функционираат како ништо да не било.
За разлика од авијацијата која може да достави пола тон експлозив и да го руши ровот и се во него експресно.
И било која мета.

Настрана тоа што нуди еден куп опции што артилеријата не може да ги постигни.
Напади длабоко позади противничките линии, уништување логистика, спречување засилување, прецизни напади врз утврдени цели, постојано уништување на инфраструктура итн.

Замисли само кој удар е да не можеш да доставиш основни залихи и луѓе до фронтот затоа што ќе бидеш бомбардиран прецизно стотина километри од фронтот.

Да имаше Русија можност да воспостави воздушна доминација, Русите ќе ја имаа окупирано цела Украина со овие жртви што ги имаат моментално.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.740
Поени од реакции
23.008
Пак ќе кажам тоа е погрешна премиса што ја имате. Ако сметаш дека нападот на Киев беше вистински да, во право си, ама не беше. Русија дефакто ратуваше со Украинците во Донбас преку прокси, ја знаеше решеноста на Украинците и дефинитивно немаше во план да ја завземе Украина со 160К војска.
Prosto ne mi se veruva deka uste debatirame za Kiev, sto i kako bilo.
Rusite blefiraja za Kiev, Ukraincite go prifatija blefot i drugoto e istorija. Tolku, nema magicni manevri, nekoja skriena taktika ili neznam sto. Ako uspeese blefot se ke bese gotovo uste togas no ete ne uspea.
Get over it.
Ne i trebase na Rusija da ja zavzema Ukraina. Zosto i e pobogu. Nea i treba proruska Ukraina, bafer megju nejze i Nato. Toj film zavrsi pa preminaja na plan B, sto i da e toj.

Okoli drugiot del na postot, da diskutabilno e okolu spremanjeto, nadmudruvanjeto i na dvete strani. I ednite i drugite imaa pogresni procenki ili podobro tocni procenki no nedostatok na vreme adekvatno da se spremat, pa zatoa imame polovicni uspesi i kaj dvete strani.
Како што гледаме колку што потрошиле САД за 22 години, толку трошат Русите за неколку дена.
Ako mislis na granati ili oruzje, toa bas i ne e nesto za pofalba so ogled na teritorijata koja ja osvoile. SAD okupiraa neznam kolku drzavi, Rusija se bafta so edno gradce kolku Aracinovo i toa so meseci. Bilo kako bilo ne bi rekol deka toa e racionalno trosenje na resursi.
Za drugoto drug pat, mi se spija ali za kraj ova so avijacijata i artilerijata ti e epic fail najiskreno.

Kajgana Shop

На врв Bottom