Бугарското влијание и окупација на Македонија

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
А весникот Б'лгарски фашист ви го подметна Тито, нели?
Вестник бугарски фашист е орган на Сојузот на бугарските фашисти, која е партија со околу 1.000 членови.

Во исто време, во вашата држава имаше 3+ весници, од кои еден е Отаџбина на Југословенски народни покрет, Збор и Buđenje, бил преведен и официјалниот весник на Италијанската фашистичка партија. Во тоа време фашизмот во Југославија имаше значително поголеми димензии од тој во Бугарија. Или ќе ми кажуваш дека Југославија не била ваша земја?

segafredo

The Grey Cardinal
Член од
21 ноември 2022
Мислења
296
Поени од реакции
563
Кој ја есапил Македонија во Југославија, таа беше зеленчуков додаток..
Во скупштина имаа само двајца претставници, кои цело време поминаа во Белград

Последно уредено:
Член од
16 ноември 2020
Мислења
866
Поени од реакции
2.011
Ајде пак навреди...

Конкретно сум роден на Балканот и не сум дошол од никаде. Никој не ме асимилираше, затоа што сум роден Бугарин.
Напротив, вие сте дошли од далечниот исток и сте се асимилирали...тоа дури и во вашата историjа го пишува.
Тоа што си роден како бугар никоj не го одрекува, но ти си тоj што е дошол во македонски форум да ни продава бугарски краставици и мислиш некоj ќе ти ги купи...ти си дошол овде да ни кажуваш што сме и какви сме во македонски форум, а не jас во ваш форум!

Твоjата лажна бугарска историjа што jа постираш овде цело време може само да си jа напикаш во газ.

Моjот коментар не треба да го сметаш како навреда, туку треба да се освестиш дека нема да добиеш никаков коментар коjшто тебе ќе ти одговара, затоа што вие бугарите отсекогаш сте биле на погрешната страна и не очекуваj некоj овде да се сложи со тебе. Тоа е еден типичен знак дека овде не припаѓаш.

Така ли се чита тоа? Јас мислев Шипранец дека е. ;)
Да, бугарот дури се регистрирал со букви од нивната азбука. Неговата мисиjа овде е jасна.
Jас сум штипjанец, а не овоj бугарски трол што се лажно претставува.

Кој ја есапил Македонија во Југославија, таа беше зеленчуков додаток..
Во скупштина имаа само двајца претставници, кои цело време поминаа во Белград
Како што гледам ти си тоj што jа eсапи Македониjа, иначе немаше да висиш тука цело време, нели? ;)

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.714
Поени од реакции
36.555
Сојузник на Третиот Рајх во Тројниот пакт - да, но и фашистичка држава.
Добро. Се извини некој од вас, убијците на деца, за тоа што сте биле "сојузници на третиот рајх"? Што сте биле другарчиња со "господинот" кого ти изгледа уште го сакаш, затоа милуваш да го наречеш "господинот".

Да, бугарот дури се регистрирал со букви од нивната азбука. Неговата мисиjа овде е jасна.
Jас сум штипjанец, а не овоj бугарски трол што се лажно претставува.
Будно ги следам, не се секирај. ;)

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Znaci ne gi spori zlodelata koi se praveni kako fasisticki privezok tuku deka ne e narekuvana fasisticka drzava :D Bulgarska logika. Gamechanger sto bi rekle po novo. Vo toa svetlo moze i da se relativizira terorot od strana na Bulgarija, na primer unistuvanjeto na Makedonskite Evrei.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Znaci ne gi spori zlodelata koi se praveni kako fasisticki privezok tuku deka ne e narekuvana fasisticka drzava :D Bulgarska logika. Gamechanger sto bi rekle po novo. Vo toa svetlo moze i da se relativizira terorot od strana na Bulgarija, na primer unistuvanjeto na Makedonskite Evrei.
За направените зла, луѓето што ги направиле "си платиле". Сепак, не сум слушнал дека македонските комунисти уште "си платиле" за теророт. Требаше да се осудат сите злосторства на комунистите, како што направивме во Бугарија.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.714
Поени од реакции
36.555
Зборува за злосторства на комунистите бе, а погоре документ (бугарски) во кој пишува дека Бугарите убиле илјадници луѓе од кои голем дел деца!

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
За направените зла, луѓето што ги направиле "си платиле". Сепак, не сум слушнал дека македонските комунисти уште "си платиле" за теророт. Требаше да се осудат сите злосторства на комунистите, како што направивме во Бугарија.
Сте осудиле комунисти, ама затоа фашисти не. Отварате клубови Ванчо Михајлов, соработник на Германија.
Ова исто му доаѓа први ве признавме, тенкови ви дадовме, ама затоа историјата вие треба бугарска да ја прифатите. Како двополарни сте, де Словени, де Татари.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.387
Поени од реакции
8.989
Дали Христо Луков е бугарски херој, како што вели вашиот познат европратеник?

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Дедо ми ништо не ми е кажал, татко ми кажа некои работи, но и тој е многу субјективен и нема прочитано многу книги на таа тема.

Ниту вашите предци, ниту моите имаа јасна претстава за тоа што точно се случувало. За тоа служат документите, другите извори и историчарите за да ги претстават работите.

Ова важи за дедовците во двете насоки. Да се преселил дедо ти во Бугарија, ќе имал 100% бугарска самосвест. Ќе ми кажеш дека дедо ти ќе бил асимилиран, јас ќе ти кажам дека твојот бил асимилиран. Нема разлика. Зборуваме за исти луѓе и во двата случаи. Да си роден во Бугарија, ќе имаш бугарска самосвест, исто како и јас кога би се родил во Македонија. Ова ниту ќе ни ја промени генетиката (како што веројатно мисли „оној со бројки“), ниту пак ќе го промени нашето потекло и поврзаност со Македонија.

Бугарија во ниту една сериозна историска книга или статија не е наречена фашистичка држава. Еве ти Британика: https://www.britannica.com/place/Bulgaria/World-War-II

Сојузник на Третиот Рајх во Тројниот пакт - да, но и фашистичка држава.
Ајде кажи ми од 1991 наваму кој официјално ве нарекол фашисти, и јас кога сум учел историја за периодот од 1941-1944, сте дел од групата со Германија, и нормално е фашисти, победникот ја пишува историјата. И според твоите стандарди, пак сте биле во фашистички сојуз. Само тогаш државата Македонија е создадена со борба, војна и после војната се создаваат услови за нормално функционирање на двете земји кој трае 2-3 години, и раздор кој трае до ден денешен.
Е за дедовците сега, три браќа,еден роден во Грција, друг во Албанија, трет во Македонија . Сите ли се Бугари?
Отвори Британика, отвори за македонски јазик, отвори каде се се изучува македонскиот јазик по факултети. И како никаде не се учи дека е дијалект на бугарскиот? Зарем и тие професори ги излажал Тито.
И за читањето, прочитај како е настаната Шпанија, Германија, САД, Австралија. Па и земи македонски книги, прочитај и како е настаната Македонија. Имаш од Библија до денешни модерни книги каде се спомнува Македонија.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.387
Поени од реакции
8.989
Ајде кажи ми од 1991 наваму кој официјално ве нарекол фашисти, и јас кога сум учел историја за периодот од 1941-1944, сте дел од групата со Германија, и нормално е фашисти, победникот ја пишува историјата. И според твоите стандарди, пак сте биле во фашистички сојуз. Само тогаш државата Македонија е создадена со борба, војна и после војната се создаваат услови за нормално функционирање на двете земји кој трае 2-3 години, и раздор кој трае до ден денешен.
Е за дедовците сега, три браќа,еден роден во Грција, друг во Албанија, трет во Македонија . Сите ли се Бугари?
Отвори Британика, отвори за македонски јазик, отвори каде се се изучува македонскиот јазик по факултети. И како никаде не се учи дека е дијалект на бугарскиот? Зарем и тие професори ги излажал Тито.
И за читањето, прочитај како е настаната Шпанија, Германија, САД, Австралија. Па и земи македонски книги, прочитај и како е настаната Македонија. Имаш од Библија до денешни модерни книги каде се спомнува Македонија.
И да земе да прочита вистински бугарски книги, а не фантазиите на Живков.

1677619399163.png

1677619445424.png

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Бугарија не била фашистичка држава ниту во периодот 1941-1944 година. Фашизмот е политичка идеологија, а не договор или сојуз. Советскиот Сојуз и САД исто така беа сојузници, но ниту САД беа болшевичка држава ниту Советскиот Сојуз демократија.

Секој е она што го чувствува. Тројца браќа во различни земји можат да имаат различна самодефинирање и тоа е сосема нормално според мене.

Македонскиот јазик е самостоен јазик од 1945 година, кога е стандардизиран. На овие факултети, кој јазик се изучува, тој по 1945 година или некој локален дијалект, Мисирковски, оној на Јордан Хаџиконстантинов Џинот или оној на Кирил и Методиј.

Исус е спомнат и во Библијата, и ние имаме Исус овде во циганското гето, но не е истиот, нели? Името се споменува во Библијата, но предметот е различен. Римската провинција Македонија се споменува во Библијата.

Последно уредено:
Член од
12 април 2010
Мислења
10.058
Поени од реакции
15.027
Бугарија не била фашистичка држава ниту во периодот 1941-1944 година. Фашизмот е политичка идеологија, а не договор или сојуз. Советскиот Сојуз и САД исто така беа сојузници, но ниту САД беа болшевичка држава ниту Советскиот Сојуз демократија.

Секој е она што го чувствува. Тројца браќа во различни земји можат да имаат различна самодефинирање и тоа е сосема нормално според мене.

Македонскиот јазик е самостоен јазик од 1945 година, кога е стандардизиран. На овие факултети, кој јазик се изучува, тој по 1945 година или некој локален дијалект, Мисирковски, оној на Јордан Хаџиконстантинов Џинот или оној на Кирил и Методиј.

Исус е спомнат и во Библијата, и ние имаме Исус овде во циганското гето, но не е истиот, нели? Името се споменува во Библијата, но предметот е различен. Римската провинција Македонија се споменува во Библијата.
Не била. Но била сателит на Германија и Италија. Читај приврзок, или пандур да им ги чува пругите важни за комуникацијата со Грција.
Не можам да бидам по националност тоа што чувствувам, бидејќи сега ми се јаде, дали сум по националност гладен?
Не можат да имаат различно самодефинирање. Една мајка ги родила. Македонскиот јазик е стандардизиран тогаш, затоа што тогаш имало најпововолни услови. Џинот на кој јазик пишува? Либиски? Римската провинција Македонија се спомнувала во библијата. Каде е таа? Во Охајо? Значи пак во денешна Македонија. Или регион кој како милувате да го наречете во Софија, Атина и други тн регионални центри на моќ.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Не била. Но била сателит на Германија и Италија. Читај приврзок, или пандур да им ги чува пругите важни за комуникацијата со Грција.
Не можам да бидам по националност тоа што чувствувам, бидејќи сега ми се јаде, дали сум по националност гладен?
Не можат да имаат различно самодефинирање. Една мајка ги родила. Македонскиот јазик е стандардизиран тогаш, затоа што тогаш имало најпововолни услови. Џинот на кој јазик пишува? Либиски? Римската провинција Македонија се спомнувала во библијата. Каде е таа? Во Охајо? Значи пак во денешна Македонија. Или регион кој како милувате да го наречете во Софија, Атина и други тн регионални центри на моќ.
1. Можете да се наречете сателит, и да, ги чувала пругите.
2. Самоопределувањето е основно право во цивилизираните земји. Еден од основачите на ОМО Илинден-Пирин сите негови роднини се Бугари, само тој е Македонец. Редно е да го прифатиме како Македонец.
3. Џинот пишува на бугарски, како што самиот вели.
4. Римската провинција Македонија била во Римската империја, не во денешна Македонија.

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100

Тропаш глупости, значи Македонија е во НАТО, Бугарија е во ЕУ, ама уредувањето во државите е по руски или кинески, или по ЕУ, НАТО стандарди?
Значи немало фашистичко уредување, ама биле сојузници со Германија, и мед и млеко течело во Македонија периодот 1941-1944, и затоа Бугарија ја наградиле , зашто била на победничката страна. Ајде прочитај 1941 што добива Бугарија од територија, а што губи после 1944 и дојди после романтизирај го периодот.
За јазикот, отиди до некоја катедра за изучување на македонски, бугарски, турски или било кој јазик, ќе видиш дека содржината е потполна иста. Во Скопје има за изучување на старогрчки јазик, што со денешниот грчки е различен. Италијанскиот јазик, сигурно знаеш како е направен. Македонија во 1945 го стандардизира литературниот македонски јазик, Бугарија во која година го прави тоа, во 7 век ли?
Па ако е нормално за тебе кој како се дефинира, што те мачи тебе ако дедо ми се дефинирал како Македонец, а дедо ти Бугар.
А што е разликата од Бугарија и Македонија, ако се спомнува стара Бугарија 2000 километри од Софија, не значи тоа дека не треба да се викате Бугарија, или старобугарски јазик ако бил скроз различен од словенски.
Затоа читај книги и од модерните малку, модерно време е.

Kajgana Shop

На врв Bottom