Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Нова зграда, според инвеститорите клаени се 20цм термален блок и 10цм стиропор изолација. 5.5 за сигурно дека ќе топли зимно време :D
Ako imas takva izolacija nemas nikakva potreba od 5.5kw klima. Naprotiv,ke bide problem dokolku ne e top klima koja ima golema fleksibilnost i prisposoblivost. Ti treba klima 3.5kw, obavezno da moze da modulira nisko. Bi ti preporacal za tvojot prostor da se svrris nakaj toshiba, mitsubishi, daikin.. toshibata e so power selection opcija, procitaj po internetov, ultra korisna opcija.
Od poevtinite klimi mozes da se informiras za gree premium+ od 3.5kw.

Ne, nikako Tundra vo 13 m2. Se naopaku si razral. Vo mala soba ti treba skapa klima so niska modulacija. Podobro će ti bide obična bilo koja on/ off da staviš, vo 13 m2 nema klima od 500 e što dobro će raboti.
Хммм,,, и што да земам според тебе, овие влезниве од Toshiba ќе ми бркаaт работа?
Нешто вака: https://www.elipso.mk/kupi/toshiba-inverter-klima-ured-seiya-ras-13j2avg-e/
Или пак морам премиум моделов и тука? https://www.elipso.mk/kupi/toshiba-inverter-klima-ured-shorai-edge-ras-b13j2kvsg-e/

Или да гледам 2.5kw Thundra?
Од влезниве модели Toshiba, Mitsu. какви се со модулацијата?

Или вака нешто?

Последно уредено:
Хммм,,, и што да земам според тебе, овие влезниве од Toshiba ќе ми бркаaт работа?
Нешто вака: https://www.elipso.mk/kupi/toshiba-inverter-klima-ured-seiya-ras-13j2avg-e/
Или пак морам премиум моделов и тука? https://www.elipso.mk/kupi/toshiba-inverter-klima-ured-shorai-edge-ras-b13j2kvsg-e/

Или да гледам 2.5kw Thundra?
Од влезниве модели Toshiba, Mitsu. какви се со модулацијата?

Или вака нешто?
Realno dvete sobi možeš so edna krstena 3.5- ka da gi greeš.
I Tundra 2.5 e pogrešen izbor i taa će e pregolema i so visoka modulacija pri toa.
Bidejći mora dve da bidat, a nema pomali od 9000btu (2.5-ki), togaš zemi dve 2.5- ki, eve japonski neka bidat, ako imaš dovolno pari, da ne te bide posle krivo.
Vo osnova tebe ti treba niska modulacija, snagata e vo vtor plan, zatoa zemaj dokažani modeli.
Veruvam deka site japonskite vlezni modeli se so niska modulacija.

Sega vidov Lg ti e mnogu loš izbor so visoka modulacija i kvalitet. Eden moj poznanik mora da menuva motor na turbinata posle nešto poveće od 2 godini. Motorot e dobar lagerite svirat. Nov motor 7000+ promena 3000....
Автоматски споено мислење:

Postojat i 7000 btu. Samo ne znam dali bas od site.
Znam mislev ne postojat kako ponuda vo Makedonija.

Imas FENOMENALNA IZOLACIJA ne ti e potreben 5.5kw klimatizer ti treba 3.5 kw klimatizer bidejki so odlicna izolacija vo 26m2 ako postavis 5.5kw klimatizer ke raboti on-off i nikakov komfor zatoa so Fenomenalnata izolacija koja sto ja ima zgradata vo 26m2 potreben ti e 3.5kw model na klimatizer.
Ako imas takva izolacija nemas nikakva potreba od 5.5kw klima. Naprotiv,ke bide problem dokolku ne e top klima koja ima golema fleksibilnost i prisposoblivost. Ti treba klima 3.5kw, obavezno da moze da modulira nisko. Bi ti preporacal za tvojot prostor da se svrris nakaj toshiba, mitsubishi, daikin.. toshibata e so power selection opcija, procitaj po internetov, ultra korisna opcija.
Od poevtinite klimi mozes da se informiras za gree premium+ od 3.5kw.
Gree FAIRY PREMIUM GWH12ACC-K6DNA1F
Hisense ENERGY SE KA35XR0EG-KA35XR0EW
Vivax ACP-12CH35AERI+ R32

Мислење за овие? Некако ми се со слични перформанси и иста цена. Дали има некоја голема разлика меѓу овие или па да одам со таа со најголема гаранција :) ? Овие другите некако ептен скапи ми се над 50к

Мислење за овие? Некако ми се со слични перформанси и иста цена. Дали има некоја голема разлика меѓу овие или па да одам со таа со најголема гаранција :) ? Овие другите некако ептен скапи ми се над 50к
VIVAX AERI+ odlicna

Здраво, некое искуство со Hisense клима. Јас скоро земав 3.5 и се слуша некој звук како гребење од надворешната единица

Здраво, некое искуство со Hisense клима. Јас скоро земав 3.5 и се слуша некој звук како гребење од надворешната единица
Еден мој познаник ја зеде пред некој месец, катастрофа, од Сетек, па му требаше 1 месец да најди кој е овластен, на крај излезе дека Горење биле, па оделе менувале, ич не е задоволен. Проблем беше греењето, соба од 10 квадрати неможеше да загрее, дефектна од фабрика. Таа најефтината од 25000 колку била.

Gree Fairy Premium e klasa nad dvete, bidi siguren. Ne se sporeduvaat.

@tzlatko Toshiba 2.5 влезниот модел има модулација:
Power consumption (min./nom./max.) kW 0,20/0,86/1,11

Што значи 200W е минимално што може да работи, доволно е?

Hisense e katastrofa, mnogu fabricki defekti.

Добро грее 30м/2. Пуцкета внатрешната единица во првата минута. Беше сервисер од Горење ја слушна надворешната и рече дека тоа е нормална работа на климата. Ја испратив аудио снимката кај нивниот шеф кој исто така рече дека е нормална работа. Јас сум занаетлиjа а и во друга просторија имам клима инвертер и знам што е нормално. Имам мерач и тој звук го дава при ниски модулации од 250 до 350w.Пречи во ноќните часови кога е тивко а имам и поплака од соседите. Ставени се буфери но звукот остана. Од Горење имаат некој карактеристичен став дека така работи и готово. Се јавив во Агенција за заштита на потрошувачи и ме препратија во државен пазарен инспекторат.

@tzlatko Toshiba 2.5 влезниот модел има модулација:
Power consumption (min./nom./max.) kW 0,20/0,86/1,11

Што значи 200W е минимално што може да работи, доволно е?
niti @tzlatko niti bilo koj drug na forumov moze da ti odgovori. problemot kaj tebe ne bi se javuval na greenje ako treba poveke gledas si pisuva deka znae da povlece i poveke pa se do 1.1kw
Taa niska modulacija e potrebna koga uredot ke treba da odrzuva temperatura vo prostorot.
Ako ti e dobro izoliran prostorot togas ke treba da baras sto e mozno poniska min, za da dava pomalku toplina i kontinuirano da raboti da ne pravi pregrej pa posle cekaj da oladi prostorot.
E sega ti najubavo si go znaes prostorot i ke si doneses najubavo odluka spored toa sto go znaes za tvojot dom.

Back
На врв Bottom