С
Сатори
Гостин
...
Светиот грал за мене е само уште една приказна во низата легенди, ништо повеќе!
Светиот грал за мене е само уште една приказна во низата легенди, ништо повеќе!
Kolku sto se sekavam da tocno e deka polozbata na telata ima forma na bukvata V ili pak svrten triagolnik so osnovata nagore. Ovaj znak spored proucuvanata na onie koi se zanimavaat so toa znaci znak na plodnost ili pak zenstvenost ne sum sigurna. E sega ako e znak na plodnost mozebi ja pokazuva vrskata na Marija Magdalena so Isus i podatoci deka tocno postoi nivno potomstvo. No sepak ova e samo teorija moe svakene i povrzuvane na ona sto go pisuvase vo knigataMislam deka zaboravivte uste nesto, barem jas nen procitav vo postovite...Pisuva i deka polozbata na Marija i Isus na slikata e vo forma na bukvata M, a spored nekoi drugi tolkuvanja, toa e i V...
pa ako go zeme filot Kodot na Da vinchi u filmot i ma opisano samo 5% od knigata, a toa so teorijata za Marija Magdalena ne e bas taka opisano deka toa e gralot tuku de so krfta od naslednicite i so oznakite na krfta ke se najde kaj e pogrebana kako na krajot na filmot, a za gralot se nema dokazi ili pak ako ima dokazi toa se naj golemi tajni oti ako lugeto doznaat kaj e ke se desi katastrofalna religiska vojna barem jas taka mislam.Svetiot gral, eden od najskapocenite raboti na svetot,
koi od sekogas se obiduvale da go najdat.
Spored legendata e chasata od koja piel Isus, no vo Kodot na Da Vinchi imase interesna teorija deka toj e Marija Magdalena.
Sto znaete i mislite za ovaa tema?
Знам дека Индијана Џонс трагаше по него .Svetiot gral, eden od najskapocenite raboti na svetot,
koi od sekogas se obiduvale da go najdat.
Spored legendata e chasata od koja piel Isus, no vo Kodot na Da Vinchi imase interesna teorija deka toj e Marija Magdalena.
Sto znaete i mislite za ovaa tema?
Точно. Заедно со Чубака на Милениумскиот Сокол.Знам дека Индијана Џонс трагаше по него .
сан граал-свет гралај може ке сфатиш вака
светиот грал (на латински незнам како беш зборот) ако се помести една буква на лево испаѓа зборот света крв, а светата крв е наследникот
get it?
Moram da ti kazam, sekoja cest covece..bravo...od tebe mnogu novi raboti moze da se procitaat i da se nauci nesto, retko poznato i duskutirano.Извадок од еден поголем есеј за операта „Парсифал“ на Вагнер од страна на Теодор Ројс, првиот O.H.O. на Ordo Templi Orientis.
„Парсифал во првиот чин не прашува:
Што е Гралот? Тој прашува; Кој е Гралот? – зошто Вагнер не направил Парсифал да праша: Што е Гралот? – Овде лежи длабока мистерија!
Така Парсифал прашува (а тоа е и основната намисла на авторот): Кој е Гралот? – Гурнеманц многу разоткрива со својот одговор: Тоа човек не го кажува! Зошто на човек не му е дозволено да каже! На Гурнеманц би му било прилично лесно да му каже на Парсифал што е Гралот! Лоенгрин исто има начин за да го опише Гралот особено пред насобраните воинствени луѓе од Кралот Хајнрих.
Ако Вагнер планираше овде да не ја изрази специјално чуваната тајна и длабокото мистично објаснување за вистинската природа на Гралот, тој ќе направеше Гурнеманц да му даде слично објаснување на Парсифал како што му даде Лоенгрин на кралот Хајнрих.
....
....
Сега ќе продолжиме со значењето на вториот чин.
Маѓепсникот Клингзор (црниот магичар кој е спротивставен на Кралот од Гралот т.е. белиот магичар) е првата личност која ни се појавува во вториот чин. За него Гурнеманц во првиот чин вели: (Клингзор) импотентниот, кој не може да ги поништи гревовите, кој ја става својата злобна (богохулна) рака врз себе, сега се посветува на Гралот – презир спрема оној заштитник на Гралот кој се побунил против самиот Грал.
Во овие зборови лежи Вагнеровото најостро и најотворено згрозување од сите можни обиди на фанатичните сексуални аскети да го присвојат неговиот Парсифал за специјалните цели на сексуалниот аскетизам.
Клингзор се кастрирал себе си со цел да стане совршен сексуален аскет, зашто според неговата лажна интерпретација на грациозната концепција од мистериите на Гралот (и преку приказ на лажното мислење од Клингзор, Вагнер сакал да му се спротивстави и да покаже дека е апсурдно гледиштето на сексуалниот аскетизам), само оној кој воопшто не го завршил сексуалниот чин или пак оној што може да го направи според лажното Клингзорово сфаќање – е достоен, способен и повикан да го заштитува Гралот.
Вагнер посебно го акцентира ова лажно гледиште на сите сексуални аскети, го означи како фундаментална грешка и во Парсифал ги употреби најострите зборови: Гралот го презира оној негов заштитник кој се побунил против него.“
- Парсифал - РАЗОТКРИВАЊЕ НА ТАЈНАТА НА ГРАЛОТ.
Теодор Ројс O.H.O. X° 33° 90° 96°
Ние не сме трговци на ситно!
Што се чува во Валенсија?Немам сретнато мислење од @alf за светиот грал.
Многу слики постојат, но како навистина изгледа гралот, дали навистина е тој вистинскиот што се чува во Валенсија?
Алф ????