Бугарското влијание и окупација на Македонија

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Кој ја зборува вистината -

Овие?

Или овие?

И двете НЕ се доволно веродостојни. Затоа не наведувам конкретни бројки бидејќи нема доволно извори. Сепак, факт е дека таква практика постоела.
Автоматски споено мислење:

Во првата статија има манипулации преземени од напис на pogled.info кој е русофилски портал. Другата статија покажува некои ѕверства за кои нема многу докази. И дватe статии не илустрираат проблем, туку специфична пропаганда.

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2022
Мислења
453
Поени од реакции
1.274
Многу јака им е тезата на бугариве дека ние како народ сме измислени од србославските комунисти.Арно ама бугариве изгледа не знаат дека Тито бил хрват.И сега оди барај им ја логиката.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.978
Поени од реакции
6.464
„Соработниците“ се всушност најактивните Бугари. Во 1941 година, кога биле создадени бугарските акциони комитети (членови биле истакнати Бугари од локалното население), овие комитети биле главниот извор на градоначалници и други административни позиции. По 9 септември 1944 година, токму такви луѓе беа убиени без судење и казна, други поистакнати беа судени со лажни обвиненија, други едноставно беа испратени во логори. Не велам дека во Бугарија беше поинаку. И овде се убиваа луѓе без судење и казна и им се судеше по измислени обвиненија, се им било одземено, се праќаа во логори итн.

Како пример можам да ги дадам двајцата браќа на Никола Карев - Петар и Георги - и двајцата судени.
Прегледај го приврзокот 353559
Точно, имало луѓе кои пост април-41 се декларирале како бугари (интересно, во талијанска окупациона зона не баш) поради кариеристички побуди или со цел да опстанат. Слично нешто како денешните луѓе кои земаат БГ пасоши за да работаат по иноземство. Тоа не значи дека се бугари.
Единствен начин да се утврди број на бугари во МК е попис. Имаше конечно еден неодамна, не се сеќавам на бројот на бугари, но каде се тие деца,внуци, правнуци на овие погоре кои добивале животописна белешка? Како в земја да пропаднале...

Член од
20 септември 2021
Мислења
172
Поени од реакции
180
Точно, имало луѓе кои пост април-41 се декларирале како бугари (интересно, во талијанска окупациона зона не баш) поради кариеристички побуди или со цел да опстанат. Слично нешто како денешните луѓе кои земаат БГ пасоши за да работаат по иноземство. Тоа не значи дека се бугари.
Единствен начин да се утврди број на бугари во МК е попис. Имаше конечно еден неодамна, не се сеќавам на бројот на бугари, но каде се тие деца,внуци, правнуци на овие погоре кои добивале животописна белешка? Како в земја да пропаднале...
3500 брат да ти помогнам од нив 3480 се измислени :toe:

Член од
20 септември 2021
Мислења
172
Поени од реакции
180
Многу јака им е тезата на бугариве дека ние како народ сме измислени од србославските комунисти.Арно ама бугариве изгледа не знаат дека Тито бил хрват.И сега оди барај им ја логиката.
Што кажа? Дај не заебавај Темпо не измислил, упс заборавив Црногорец бил тој :) Не барај бугарска логика ги извртуваат работите како ќе им текни, побарај на интернет Тесла више знаеме дека е Бугарин, ако знаеме дека не се чуствувал како таков, станува збор за многу искомплексиран народ, со кој можеме да бидиме во многу добри односи ама “немогуќа” ситуација ….

Последно уредено:

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.778
Поени од реакции
30.640
Screenshot_20221115_184139_Facebook.jpg

Сигурно некој Бугарин ја изгубил таму

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.630
Поени од реакции
3.784
Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Бугарија била на погрешна страна за време на втората светска војна, да не сте биле окупатори и сојузници со Германија, да сте формирале партизански одреди, можеби ќе сте добиеле нешто што природно не ви следува. Македонскиот народ сам се определил дека сака сопствена македонска држава и затоа ве има исшутирано како кучиња скитници. 50 години за две црвени доаѓавте, и ја разбирам вашата омраза спрема Македонците и Југославија како целина.
Србија и Грција имаат направено далеку поголем зулум направено од вас на оваа територија, ама ја имаат прифатено реалноста, а вие уште не сте излегле од 19 век.
Ако е за вас факт некој ако студирал во Софија, и со тоа е автоматски бугар, или ако студирал во Белград е автоматски србин, значи дека ги гледате работите на некој чуден несфатлив начин. Вие ги гледате работите од 21 век, и мислите дека е и луѓето во 19 век размислувале исто.
Еве ви го случајот Пендиков, Не ја даваме Македонија во 2017, во 2023 радосен ќе бил што ќе може слободно да каже дека е Бугарин. И сега во 2223 година ќе се расправаат некој на форумов што бил.

Последно уредено од модератор:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Бугарија била на погрешна страна за време на втората светска војна, да не сте биле окупатори и сојузници со Германија, да сте формирале партизански одреди, можеби ќе сте добиеле нешто што природно не ви следува. Македонскиот народ сам се определил дека сака сопствена македонска држава и затоа ве има исшутирано како кучиња скитници. 50 години за две црвени доаѓавте, и ја разбирам вашата омраза спрема Македонците и Југославија како целина.
Србија и Грција имаат направено далеку поголем зулум направено од вас на оваа територија, ама ја имаат прифатено реалноста, а вие уште не сте излегле од 19 век.
Ако е за вас факт некој ако студирал во Софија, и со тоа е автоматски бугар, или ако студирал во Белград е автоматски србин, значи дека ги гледате работите на некој чуден несфатлив начин. Вие ги гледате работите од 21 век, и мислите дека е и луѓето во 19 век размислувале исто.
Еве ви го случајот Пендиков, Не ја даваме Македонија во 2017, во 2023 радосен ќе бил што ќе може слободно да каже дека е Бугарин. И сега во 2223 година ќе се расправаат некој на форумов што бил.
Митови и легенди...

1. Комунистички отпор има на целата територија на Царството Бугарија.
2. Македонскиот народ бил со Царството. Против тоа беа само комунистите. Истото беше во Стара Бугарија.
3. Нема битка во која Титовите партизани ја победиле царската војска. Воопшто не може да се зборува за "изшутуране", бидејќи кога бугарската војска беше повлечена од Вардарскиот, Траикискиот и Моравскиот регион по наредба на новите владетели, партизаните сè уште се криеја во шумите.

Јас никогаш не сум рекол дека Чашуле е Бугарин. Само запрашајте се зошто треба да оди да студира во фашистичкото царство на фашистичкиот универзитет? Никој не го терал.

Пиндиков е таков каков што се чувствува. Порано бил Македонец, сега е Бугарин. Истото важи и за другите граѓани на Северна Македонија - тие треба да можат слободно да се самоидентификуваат - без да бидат навредувани.

Последно уредено:

Ернесто ЧЕ Гевара

Hasta La Victoria Siempre
Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.587
Поени од реакции
22.534
Пиндиков е таков каков што се чувствува. Порано бил Македонец, сега е Бугарин. Истото важи и за другите граѓани на Северна Македонија - тие треба да можат слободно да се самоидентификуваат - без да бидат навредувани.
Некој кој се декларира цел живот за Македонец и после за пари ќе се декларира Бугарин, тогаш тоа е негово право да се декларира како сака.
Истите тие кои ја застапуваат оваа теза (само кога им оди во полза, нормално), негираат цела една нација. Ти им викаш јас сум Македонец, они ти викаат "нее, не може така, ти си Бугарин со испран мозок".
:pos:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.417
Поени од реакции
24.583
Митови и легенди...

1. Комунистички отпор има на целата територија на Царството Бугарија.
2. Македонскиот народ бил со Царството. Против тоа беа само комунистите. Истото беше во Стара Бугарија.
3. Нема битка во која Титовите партизани ја победиле царската војска. Воопшто не може да се зборува за "изшутуране", бидејќи кога бугарската војска беше повлечена од Вардарскиот, Траикискиот и Моравскиот регион по наредба на новите владетели, партизаните сè уште се криеја во шумите.

Јас никогаш не сум рекол дека Чашуле е Бугарин. Само запрашајте се зошто треба да оди да студира во фашистичкото царство на фашистичкиот универзитет? Никој не го терал.

bugarite ne se povlekle nego bea isshutirani od mkd. vie i denes probuvate da se vratite krv da vi ebam tatarska.

makedonskiot narod nikogas ne ve sakal. bil primoran da se identifikuva so vas zasto nikogas ne mu bilo dozvoleno da kaze shto e. vo prva prilika koga mozel jadno kaza shto e i ete gledas uste ima gomna u grcija i bugarija sto sakaat da mu se meshaat na makedonecot vo identitetot.

fino peer... ti utre ako se custvuvas nigerijec automatski ke pocrnis a?

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.431
Поени од реакции
3.503
bugarite ne se povlekle nego bea isshutirani od mkd. vie i denes probuvate da se vratite krv da vi ebam tatarska.

makedonskiot narod nikogas ne ve sakal. bil primoran da se identifikuva so vas zasto nikogas ne mu bilo dozvoleno da kaze shto e. vo prva prilika koga mozel jadno kaza shto e i ete gledas uste ima gomna u grcija i bugarija sto sakaat da mu se meshaat na makedonecot vo identitetot.

fino peer... ti utre ako se custvuvas nigerijec automatski ke pocrnis a?
Па чим пожолтеа кога станаа бугари, зашто да не бидат и нигеријци.

segafredo

The Grey Cardinal
Член од
21 ноември 2022
Мислења
296
Поени од реакции
563
Бугарија била на погрешна страна за време на втората светска војна, да не сте биле окупатори и сојузници со Германија,
Затоа ниe и хрватите сме у ЕУ а вие и србите чекате…аптал

Kajgana Shop

На врв Bottom