- Член од
- 3 ноември 2009
- Мислења
- 6.794
- Поени од реакции
- 39.978
Се гледа тој "факултет" колку е факултет кога студентите имаат толку слободно време да разглабаат турбо-фолк песни каде што се "промовирало" насиље врз жените.
И што факултет е тоа бе жити се, драмски уметности, или те бива да глумиш или не, или те бива да црташ или не, толку крај. Што има да учиш тука па уште и факултет ај ќе го наречеме. Курофмиленче, млатење празна слама само.
Затоа и сакам да се надоврзам на муабетот на @Sussaro со неколку песни.
1. Почнуваме со Казанова помеѓу фолкерите, покојниот Маринко Роквич кој испеа вака:
Ovo je moja kuća ziveo sam tu
Ovo je moja draga voleo sam nju
Ono je čovek neki što mi uze sve
Skitnice, čekajte me, ja nemam gde
Што само го потврдува фактот за тоа колку жените се привелигирани кога станува збор за разводи и судски спорови, каде што имаат ненормална предност пред мажите кога станува збор за децата, а со тоа си повлекува и имот, алиментација каде што мажот не по своја воља е приморан дел од своите примања да ги дава на жената иако останува без дом.
2. Миленикот на сите Бошњаци, Торбеши и останати жители на село Батинци-Скопско, Ацо Пејович:
Kome ideš, ko te ima?
Koga sanjaš, ko li mi te ljubi?
Svake noći, svakog dana
S pitanjima istim ja se budim
Bez tebe, ko sena
Ni pola me nema
Sve ti dajem, sve je tvoje
Sve mi uzmi, tugo mladosti moje
Litar krvi, obe ruke
Samo dođi pa me spasi od tuge
Крв би плукал само да е до него и да му се врати, а не да иде да шврља лево десно.
3. Братот на Јашар, човекот поради кој кафаните имале прогласено три-дневна жалост и не работеле во цела Југославија, единствениот кој ги пеел подобро песните на Шабан од самиот Шабан, Ипче Ахмедовски вели вака:
Ja se borim protiv sebe
Učiniću sve zbog tebe
Ne priznajem tuđa da si
A odavno njegova si
Ne priznajem tuđa da si
A odavno njegova si
Šta li sanjaš pored njega
Koliko mu sebe daješ
Kako mogu to da saznam
Da l' si srećna il' se kaješ
4. А и кога сме веќе кај него, не би било фер да не помине оваа листа без негова песна, вљубеникот во Македонската народна музика, човекот поради кого е наречена цела оваа гранка на музиката шабанарија, Шабан Шаулич, проклет да е тој Германски аутобан.
Ona mi je zivot bila
hej druze moj
sad kad vise moja nije
ja sanjam o njoj
Vidjas li mi staru ljubav
da l' je ista ko pre
da l' me pamti ili ne
pricaj druze, pricaj druze, pricaj mi sve
5. И завршуваме со човекот без кој ниедна пијанка не може, Радиша Трајковиќ-ЏАНИ.
Dodjes samo kada tesko ti je
odavno ti nista sveto nije
suzu bi mi iz oka ukrala
nemam snage da ti kazem idi
da me ne volis
i slep to vidi
ti me nikad i nisi volela
И кажи ми ти мене сеа како ова не е патња и бол?
И што факултет е тоа бе жити се, драмски уметности, или те бива да глумиш или не, или те бива да црташ или не, толку крај. Што има да учиш тука па уште и факултет ај ќе го наречеме. Курофмиленче, млатење празна слама само.
Затоа и сакам да се надоврзам на муабетот на @Sussaro со неколку песни.
1. Почнуваме со Казанова помеѓу фолкерите, покојниот Маринко Роквич кој испеа вака:
Ovo je moja kuća ziveo sam tu
Ovo je moja draga voleo sam nju
Ono je čovek neki što mi uze sve
Skitnice, čekajte me, ja nemam gde
Што само го потврдува фактот за тоа колку жените се привелигирани кога станува збор за разводи и судски спорови, каде што имаат ненормална предност пред мажите кога станува збор за децата, а со тоа си повлекува и имот, алиментација каде што мажот не по своја воља е приморан дел од своите примања да ги дава на жената иако останува без дом.
2. Миленикот на сите Бошњаци, Торбеши и останати жители на село Батинци-Скопско, Ацо Пејович:
Kome ideš, ko te ima?
Koga sanjaš, ko li mi te ljubi?
Svake noći, svakog dana
S pitanjima istim ja se budim
Bez tebe, ko sena
Ni pola me nema
Sve ti dajem, sve je tvoje
Sve mi uzmi, tugo mladosti moje
Litar krvi, obe ruke
Samo dođi pa me spasi od tuge
Крв би плукал само да е до него и да му се врати, а не да иде да шврља лево десно.
3. Братот на Јашар, човекот поради кој кафаните имале прогласено три-дневна жалост и не работеле во цела Југославија, единствениот кој ги пеел подобро песните на Шабан од самиот Шабан, Ипче Ахмедовски вели вака:
Ja se borim protiv sebe
Učiniću sve zbog tebe
Ne priznajem tuđa da si
A odavno njegova si
Ne priznajem tuđa da si
A odavno njegova si
Šta li sanjaš pored njega
Koliko mu sebe daješ
Kako mogu to da saznam
Da l' si srećna il' se kaješ
4. А и кога сме веќе кај него, не би било фер да не помине оваа листа без негова песна, вљубеникот во Македонската народна музика, човекот поради кого е наречена цела оваа гранка на музиката шабанарија, Шабан Шаулич, проклет да е тој Германски аутобан.
Ona mi je zivot bila
hej druze moj
sad kad vise moja nije
ja sanjam o njoj
Vidjas li mi staru ljubav
da l' je ista ko pre
da l' me pamti ili ne
pricaj druze, pricaj druze, pricaj mi sve
5. И завршуваме со човекот без кој ниедна пијанка не може, Радиша Трајковиќ-ЏАНИ.
Dodjes samo kada tesko ti je
odavno ti nista sveto nije
suzu bi mi iz oka ukrala
nemam snage da ti kazem idi
da me ne volis
i slep to vidi
ti me nikad i nisi volela
И кажи ми ти мене сеа како ова не е патња и бол?