Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936

Imase izmeni vo Zakonot za danok na licen dohod. Pogore imas objasnuvanje od UJP kako i precisten tekst od zakonot, a uste pogore i diskusii vo vrska so toa

Inaku poednostaveno kazano, 10% за акции од 0 до 24 месеци, и 0% за повеќе од 24 месеци
Или ако ти ги распере* Дејвид на крај на година заедно со антипрепотентново алфа муже, тогаш немаш измени у закон ни бутур. Како у 91ва :)

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2023
Мислења
11
Поени од реакции
10
Или ако ти ги распере* Дејвид на крај на година заедно со антипрепотентново алфа муже, тогаш немаш измени у закон ни бутур. Како у 91ва :)
Од вакви прогресивци шарени како тебе си патиме. Цел свет плаќа данок еднаш годишно во кој се рачуна и пребивање, а ти тука ми пропагираш да почитувам закон донесен во 5 до 12 од некои планинци кој нема смисла додека ти најверојатно правиш евазија на данок во секоја можна прилика.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Од вакви прогресивци шарени како тебе си патиме. Цел свет плаќа данок еднаш годишно во кој се рачуна и пребивање, а ти тука ми пропагираш да почитувам закон донесен во 5 до 12 од некои планинци кој нема смисла додека ти најверојатно правиш евазија на данок во секоја можна прилика.
Од ваквите како мене шо ќе отидат да се распрашаат и транспарентно споделат новини, поволност ќе видат неколку засегнати со кротко слободно време. Шо јутализација имаме од недоветно типче како тебе, гуштер без 4 наративи. Освен шо демонстративно ми се обраќаш како да сум Сања, после 14 поста верувам дека не ни разбираш шо ти е се наметнато како императив.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Чичо voki_toki_voki освен ако не напраи стоп лос на 50те путови на 370 SPY истите ти се worthless, 5к бона јабана . Непосакувачки , се дешава :(
Мојот SPLG (мини SPY) ми е близу breakeven од денес пошо иако бевме приближни у естимации на трендот, те тицнав јбг термински :)

Последно уредено:
Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Чичо voki_toki_voki освен ако не напраи стоп лос на 50те путови на 370 SPY истите ти се worthless, 5к бона јабана . Непосакувачки , се дешава :(
Мојот SPLG (мини SPY) ми е близу breakeven од денес пошо иако бевме приближни у естимации на трендот, те тицнав јбг термински :)
Ne se dava cico Voki tolku lesno
1674216731432.png

Go jadam na Jan 370kite (dokupuvav uste :facepalm:), ama te poslusav i tebe i otvoriv i Feb17-360p i plus Jan27-385p. Uste sum u minus, ama...
Inaku ovie putovi mi se povece kako hedge pozicija, posto koristam dosta margina + imam procent od portfolioto vo callovi. Ako padne naglo berzata, moze da dojdam vo situacija da imam forced sales, taka da malce balansiram i so toa.

Последно уредено:
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936

Отпуштање на 12.000 луѓе или 7% од вкупно вработени не е превентивен чекор туку dire straits показател. Збориме за една од топ 10 монопол компании :(

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87

Отпуштање на 12.000 луѓе или 7% од вкупно вработени не е превентивен чекор туку dire straits показател. Збориме за една од топ 10 монопол компании :(
10000

Не се разбирам многу, но нешто ми вели дека први на удар се компаниите од овој тип.

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510

Prodolzuva trendot...

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
10000

Не се разбирам многу, но нешто ми вели дека први на удар се компаниите од овој тип.
Investment clock .png

Еве ти фигуративно инвестициски часовник за меѓуциклусот во кој се наоѓаме. Види како соодвествува се со тековните случувања на терен :(
+оди добро, -не оди

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Утринава разговарав со даночните служби во Сингапур. Иако немаме договор за двојно оданочување, приходите од REIT по било каков основ, било да се property income distributions, return of capital, distribution of capital gains и слично, се ослободени од данок. Исто така, нема данок и на капитална добивка и нема потреба да се пријавува продажбата на акциите и капиталната добивка/загуба, за разлика од например UK.

Обвската во МК си останува.

@Side Hustler @voki_toki_voki дали во последниве денови имате комуницирано со УЈП и имате некакви новини за пријавувањето на капиталната добивка? Со оглед на тоа дека капиталната загуба од странство не може да се искористи за пребивање дали тоа значи дека нема потреба да се пријавува? Знам дека @Side Hustler ми реплицираше дека нема потреба, но работиве и интерпретацијата од УЈП се менува од ден во ден.

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Ima uste eden setup sto mi se dopagja.
USOIL
Прегледај го приврзокот 361229
Mislam deka USOIL formira inverse head and shoulders od tehnicki aspekt.
Od fundamentalen aspekt naftata bi trebala da rasne od 3 pricini:
a) Otvoranjeto na Kina post-covid
b) US bi trebalo da prekine so pustanje na strateskite rezervi (SPR) i da pocne da gi obnovuva
v) OPEC na sostanokot na kraj na januari da odluci da namali proizvodstvo
Vece imam nekoi pozicii povrzani so naftata i sledniot period moze i ke zgolemam nesto.
Long sum od vcera VET i PBR. Gi gledam i KOS i CEQP

1674223497831.png

USOIL_2023-01-20_15-05-37.png

Update na $USOIL. Go sledi proektiraniot path recisi idealno. Ostanuvam long vo VET i PBR. KOS mi izbega ama denes planiram vlez vo CEQP

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Утринава разговарав со даночните служби во Сингапур. Иако немаме договор за двојно оданочување, приходите од REIT по било каков основ, било да се property income distributions, return of capital, distribution of capital gains и слично, се ослободени од данок. Исто така, нема данок и на капитална добивка и нема потреба да се пријавува продажбата на акциите и капиталната добивка/загуба, за разлика од например UK.

Обвската во МК си останува.

@Side Hustler @voki_toki_voki дали во последниве денови имате комуницирано со УЈП и имате некакви новини за пријавувањето на капиталната добивка? Со оглед на тоа дека капиталната загуба од странство не може да се искористи за пребивање дали тоа значи дека нема потреба да се пријавува? Знам дека @Side Hustler ми реплицираше дека нема потреба, но работиве и интерпретацијата од УЈП се менува од ден во ден.
Почекај нека заврши месецов за да се отвори целосно системот у ППД и да видиме шо се се бара па ќе се јавам и ќе споделам инфо. Ако некој ме претрка уше бољи ;)

Член од
11 септември 2008
Мислења
106
Поени од реакции
89
Прегледај го приврзокот 362944

Прегледај го приврзокот 362946

Update na $USOIL. Go sledi proektiraniot path recisi idealno. Ostanuvam long vo VET i PBR. KOS mi izbega ama denes planiram vlez vo CEQP
Статистички гледано нафтата првиот квартал е секојпат булиш наназад во годините освен 2020 корона кога беше
Автоматски споено мислење:

Prodolzuva trendot...

Ова е булиш за earnings. Повеќе профит. Pure logic. Тоа шо го работеле 5 души сеа еден ќе го работи.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512

Гугл е во страшно незавидна ситуација во моментов, верувам дека имаат ас во рака и дека ќе пуштат сличен сервис, само ќе биде зезнато за нив.

Она што порано го викавме гуглање, станува правење муабет со Chat GPT.
Чудото пишува цели есеи, скрипти за видеа, корегира документација, куца поедноставни скрипти, пишува документација за готови скрипти и објаснување на кодот подобро од било кое техничко лице, дава совети и тн.

Очекувајте дека бројките на вработени ќе одат надоле, веќе почнаа со промени во сервисите што ги нудат, и ќе биде многу интересен период (технолошки, за луѓето ќе биде лошо, особено за почетниците, и страшна деградација на човечкиот род од ментален аспект).
1674231292460.png
1674231071153.png

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Ne se dava cico Voki tolku lesno
Прегледај го приврзокот 362933

Go jadam na Jan 370kite (dokupuvav uste :facepalm:), ama te poslusav i tebe i otvoriv i Feb17-360p i plus Jan27-385p. Uste sum u minus, ama...
Inaku ovie putovi mi se povece kako hedge pozicija, posto koristam dosta margina + imam procent od portfolioto vo callovi. Ako padne naglo berzata, moze da dojdam vo situacija da imam forced sales, taka da malce balansiram i so toa.
@Side Hustler kako SPLG putovite?
DefensiveHatefulIrishwaterspaniel-max-1mb.gif

Kajgana Shop

На врв Bottom