За болдираново сакав да истакнам нешто повеќе.
Апсолутно се тера тој филм во моментов. Вистина е дека во тој период наши дејци завршувале на Голи Оток, покрај многу други кои биле политички противници на комунистичкиот блок. Едноставно така се решавале порано работите. Истото го прави Путин и во оваа ера, па најголем дел од овие дркаат на него
Не ги затворале дека имале националистички идеи и желби за отцепување и независност (што и ова е знак прашалник, затоа што некои што не живееле во тоа време, не може да знаат за чии интереси се бореле дел од затворените), туку истото го правеле затоа што била апсолутистичка власт, во тој поглед комуниситичките режими биле непопустливи.
И во таква една држава, во Македонија де факто се живеело најдобро. Вардарскиот опстоил благодарение на политиката на Тито. Што не опстоил Пиринскиот дел, ако бугарите ни биле толку блиски пријатели?
Не знам дали овие млади торлаци се свесни, ама 90% од значајните градби во Македонија се од тоа време. Сите поголеми енергетски капацитети се од тоа време. Да ги чекавме политичарите од осамостојувањето наваму да сторат нешто, ќе пишуваа сега овие акмаци од кај на мајка им пичката.
Сите фабрики се од тоа време (кои нашите МАКЕДОНСКИ ПОЛИТИЧАРИ ги затворија и ги направија пепел). Студентските домови, поштата, железничката, патиштата. Метро пруга немаат направено по осамостојувањето.
Да не коментираме како изгледале порано излетничките места, а како изгледаат сега.
Македонија била жива во тие години, не била идеална, ама била ИЗМИСЛЕНА за ова говно во кое живееме сега. Да, не се давало простор за истакнување идеи за осамостојувања и националистички борби, ама луѓето и немале потреба од тоа, затоа што живееле во братство и единство, кое некои мисири го урнале за пари (како што се покажало после тоа), доведувајќи ги одредени народи во голема омраза.
Да им дадеш на нашите генерации да бираат, 90% уште одма би се вратиле во екс Југославија.
На крајот од денот, сите знаеме на чија страна сме биле во војната и од кого сме пропатиле.
Низ историјата, Македонија патела од сите соседи.
Прадедо ми ја запалил општината во Велес, незадоволен од србите кои владееле во тој период овде, пред втора светска војна.
Дедо ми скапувал во затвор во Бугарија, роднина на дедо ми се фрлил од тераса за да не го апсат татарите, после тоа дедо ми преминал во партизани итн.
Од другата страна, роднините по Мијачијата пателе од Балистите.
И тоа е, кога никогаш сме немале држава, секогаш сме морале да молиме некого да не одбрани од други.
И кога сме добиле држава на поклон и покрај сите сопки во овие 30 години од соседите, несомнено најголеми виновници за ситуацијата во која е државава сме самите ние.
Мора да тргнам од политичарите. Не знам дали има држава каде што некои се збогатиле толку со 2-3 години политички функции. Родена мајка ќе продадат за пари. Пола политички врв (особено од дпмне) се со бугарски пасоши.
Пола политичари шиткаат информации на соседите, кој одработува за Србија, кој за Бугарија.
Кур ги заболе за некаква историја на Македонија и како се чувствува народот овде.
Народот овде нема за што да се идентификува. Едноставно не можеш да ја сакаш државата, не можеш да се поистоветуваш со ниту еден политичар, со ниту една политичка одлука.
Дали постои држава во која барем 60% од народот апсолутно не се согласува со моменталните јавни државни ставови?
Место да се замараме што било во години во кои не сме ни живееле, треба прво да си ја средиме самите државата. На овој народ му требаат херои од модерното време, кои ќе направат горди да се чувствуваме како македонци. Ние сме целосно зависни од соседите и затоа на сите им ќутиме.
Ние сме африканци во Европа, дури и мигрантите од Африка имаат поголем глас.
Затоа и не може да ги рашљакаме овие 100-тина луѓе што се појавиле на простестот. Ако порано летаа во Вардар ко ќе стапнеа на кеј за панихидата за Мара Бунева, сега не смееме да зуцнеме.
Не смее да пишеме ни по интернетов, може и за тоа да се лежи затвор.
Овде секој може да прави што сака и не смееш да се браниш. Доаѓа странец и прави беља тука, амбасадата одма реагира и инстантно се ослободува.
Грците си го дадоа газот под кирија на германците. Прашајте како се чувствуваа нашите кога отидоа на гостување на Шалке во Грција. Како господ те чува полиција, побезбеден не си бил никогаш, може да сонуваат грците за да те пипнат.
А овде ако те нападнат и се одбраниш, тебе ќе те затворат, ќе те осуди пола нација.
Не сакам да зборувам за историски факти, особено за нешто што не сум сведочел.
Пример, во поново време за некои луѓе херои се и фаци како Сашо Мијалков, Зоран Заев, Никола Груевски итн. За некои најголеми патриоти се фаци како Миленко, Пандов и Влатко Ѓорчев, низ историјата ќе остане запишано дека давале говори, дека пропагирале патриотизам.
Па сите ние знаеме дека единствено ги заболело за нивниот џеб
Муабетот ми е, никој не може да тврди кон што влечеле многу наши дејци во минатото. Сепак, со сигурност (од дејствувањата и од сведочењата на Михајлов) може да се потврди дека во годините под неговото владеење, вмро дејствувало под закрила на бугарски двор. Самиот тој кажува дека кур го заболело за независна Македонија, на видеото кога пропагира како старец, јасно кажува како што се чувствува.
Мене ми е пресмешно што голем дел од групите во последно време го чествуваат убиството на југословенскиот крал во Марсеј од Черноземски.
Групи како Рибари, Паткари и Лозари (овие па ич не ги сфаќам, изгледа некое дете им ја води страната), последно ги приметив дека го објавуваат оној цитат за Черноземски. Демек викнал „Слушај бре кралу, кралу Александар, еве ти ја Македонија!!! Нека разбере цела европа дека постои МАКЕДОНИЈА, а не Јужна Србија".
Прво, никогаш не викнал такво нешто (барем нема такви записи). Или Војо Стојановски го чул, па го ставил во текст на песна
Типот бил класичен бугар, платен убиец кој скинал еден куп неистомисленици на Михајлов - македонски дејци. Во договор со усташите, го нашле доволно глуп (затоа што друг не се нафаќал) за да изврши убиство за хрватски интереси, од кое Македонија ништо не добила. Стигнавме Черноземски од Каменица да го славиме, на какво дереџе сме паднале.
Жити се, едуцирајте си го членството.