Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
многу работи можат да бидат, али најчесто ламбда сонда знае вакви работи да прави.
Дали кај проблем со ламбда сонда, колата тешко пали и одржува работа додека да загрее, и дали овие сонди се универзални, колку им е рокот.
Мене ми рекоа дека имам проблем со таа сонда, колата ми е на плин Октавија тоур 1.4

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.732
Поени од реакции
42.320
Дали кај проблем со ламбда сонда, колата тешко пали и одржува работа додека да загрее, и дали овие сонди се универзални, колку им е рокот.
Мене ми рекоа дека имам проблем со таа сонда, колата ми е на плин Октавија тоур 1.4
скапи се сондите. Затоа би ти препорачал да направиш компјутерска дијагностика да се види дали дали е до неа. Настрана фактот што има две, затоа би ти рекол дијагностика и да не правиш на своја рака. Исто избегавај ефтини кинески делови. Може нова да ја земеш а да не работи.

Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
скапи се сондите. Затоа би ти препорачал да направиш компјутерска дијагностика да се види дали дали е до неа. Настрана фактот што има две, затоа би ти рекол дијагностика и да не правиш на своја рака. Исто избегавај ефтини кинески делови. Може нова да ја земеш а да не работи.
Јас ја носам во сервис, и таму минатиот пат кога имав чек енгине, го избришаа и ми рекоа вози па ке видиме, ама пак се појави.
Имам јас скенерче и сам го проверив кодот беше Р 0172 што исто укажува на таков проблем. Во шкода се јавив за оргинален дел кошта 16000 ден. А неоргинален незнам колку ке ме кошта битно сакам да го решам проблемот да не треба после и катализатор да се менува.
Исто имам и проблем со плинските дизни, едната е подзапушена, во плимонт ми рекоа дека треба да ја сменам но не едната дека новите модели оделе сите комплет поврзани.
Така да и тоа ако знаете некој да чисти дизни, посочете,благодарам

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.732
Поени од реакции
42.320
Јас ја носам во сервис, и таму минатиот пат кога имав чек енгине, го избришаа и ми рекоа вози па ке видиме, ама пак се појави.
Имам јас скенерче и сам го проверив кодот беше Р 0172 што исто укажува на таков проблем. Во шкода се јавив за оргинален дел кошта 16000 ден. А неоргинален незнам колку ке ме кошта битно сакам да го решам проблемот да не треба после и катализатор да се менува.
Исто имам и проблем со плинските дизни, едната е подзапушена, во плимонт ми рекоа дека треба да ја сменам но не едната дека новите модели оделе сите комплет поврзани.
треба да се проверат сондите со унимер да се увиди која го прави проблемот. Овој проблем исто може и маф сензор да ти го прави.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.027
Поени од реакции
1.521
Imas sonda pred katalizator i sonda sonda koja pravi semsa za gorivo. Sondata za katalizator mozi softverski da se iskluci a drugata sonda da si raboti. Inace i taja mozi da se iakluci softverski i ke si pravi smesa preku maf senzorot.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.732
Поени од реакции
42.320
Imas sonda pred katalizator i sonda sonda koja pravi semsa za gorivo. Sondata za katalizator mozi softverski da se iskluci a drugata sonda da si raboti. Inace i taja mozi da se iakluci softverski i ke si pravi smesa preku maf senzorot.
па ако може така да прави смеса зошто ја туриле тогаш?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.732
Поени од реакции
42.320
Fabrikata turila mnogu raboti ama na kola od 1500 evra da stavas delovi od po 200 300 evra prvo nevredi a vtoro ne se original.
друже, нема да прави добра смеса без тој сензор. Ти може ќе немаш чек енџин но колата нема да работи како што треба. Сигурно во фабрика таму од заебанција ставале екстра работи.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132

Многу тешко дека плинската дизна е запушена...можда бензиска дизна е запушена што е стандард на коли со плин...дали треба комплет да се сменат не знам...Ако не работи веројатно е дефект и треба да смени, чистење не помага

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.865
Поени од реакции
8.425
Zdr. imam edno prasanje mi treba pomos.
ne razbiram mnogu od kolite no sakam da kupam mercedes Cla no ne znam kakov,180 200 220 ili 250 ba bidam iskren ne znam sto e razlikata bi sakal nekoj da mi objasni
Mercedes CLA е Made in Hungary.

Ќе видиш прво што мотор носат и после ќе гуглаш на интернет проблеми на тој мотор. Ако наидеш на 4-5 страни на луѓе кои се жалат на исто нешто, значи има нешто фабрички пробљем.
Гледај да не ти се погоди мотор со три клипа, многу коњски сили а мала кубикажа или полошо мала кубикажа со две турбини.

• Ми се допаѓа
Reactions: gos
Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.027
Поени од реакции
1.521
друже, нема да прави добра смеса без тој сензор. Ти може ќе немаш чек енџин но колата нема да работи како што треба. Сигурно во фабрика таму од заебанција ставале екстра работи.
Ako ima maf senzor,bez sonda ke ja pravi istata kolicina na gorivo,smesa.
Zatoa se izrabotuva nova mapa dokolku dozvoluva ecu na kolata. Vo veles neatorov gi pravi tie mapi. Na skoda go imav istio problem i ja izgasnav sondata 6 godini ja vozev cisto na benzin.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.865
Поени од реакции
8.425
Ako ima maf senzor,bez sonda ke ja pravi istata kolicina na gorivo,smesa.
Zatoa se izrabotuva nova mapa dokolku dozvoluva ecu na kolata. Vo veles neatorov gi pravi tie mapi. Na skoda go imav istio problem i ja izgasnav sondata 6 godini ja vozev cisto na benzin.
Не ти чадеше црно од ауспух кога ќе дадеше гас на нагорнина?

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.027
Поени од реакции
1.521
Не ти чадеше црно од ауспух кога ќе дадеше гас на нагорнина?
Benzinec bese skodata. Nemav nikakov cad poso na mapata bese koregiran i smoke limiter. Katalizatorot go izvadiv go prodajv vo prilep i so tie pari izduv si naprajv :ojeaa:
Prvo zedov sonda bosch originalna 8000 denari ja plativ ama po edna godina pak pocna da mi gasni ds kreva obrtaj na semafor mi gasnese i ko ja kladov na diagnostika pak sondata. Neznav deka mozelo i taja da se izgasni softverski pa so preporaka od majstorot ojdov veles ja isklucia. Na instagram nakdov edni remaperi od skopje Enko ciptuning dobri se za diagnostiki i soveti.

Член од
3 март 2021
Мислења
151
Поени од реакции
196
Многу тешко дека плинската дизна е запушена...можда бензиска дизна е запушена што е стандард на коли со плин...дали треба комплет да се сменат не знам...Ако не работи веројатно е дефект и треба да смени, чистење не помага
Benzinskite dizni bea dosta zapuseni, stom zaladi esenta edvaj trgnuvav, pa gi iscistija gi glancnaa :) sega znaci da gi menuvam ovie plinskive, pocna da mi sviri alarmot kako da nema plin a bocata e polna ne znam dali moze da e od toa problemov ili e nekoj drug senzor ili od lambda sondata ako ima nekakva vrska sto treba da ja smenam, sto mislite?

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Ламбда сондата тешко дека има врска со тоа што титка плинот...ама не мора да значи дека е исправна. Ламбда сонда се расипува и на бензинци, а па камо ли на кола со плин каде температурата на издувните гасови е поголема.

Ако ти дава грешка дека е ламбда сонда смени ја. А за плинот не знам, јас да сум на твое место би возел на бензин и не би се замарал, зошто кола со плин никогаш не може да биде во ред, се нешто ќе титка, ќе трокира, ќе свети чек, ке троши еднаш 8 литри еднаш 15 и така...а возење од плинар до механичар во круг ти е шлаг на торта.

Kajgana Shop

На врв Bottom