Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.721
Поени од реакции
33.960
...не можам да разберам зошто ни паѓа толку тешко да ги прифаќаме луѓето такви какви што се без да осудуваме?
...уште помалку нашата желба за наметнување на “униформираност“ во различните навики,верувања и начин на однесување?
Колега, се надевам дека имаш барем некаква претстава КОЛКАВА Е ИРОНИЈАТА кога нашиот отпор да ни наметнат нивна нова лгбт униформираност во вредностите - ти нашиот отпор го нарекуваш “желба за наметнување на “униформираност“ во различните навики,верувања и начин на однесување„.

Тие нам ни го прават тоа, ама ти нас не обвинуваш?? :eek:

едит:
...секој обид за таков пристап завршувал со катастрофи и човечки страдања
Штом си свесен за ова, разбираш ли за што навиваш - кога навиваш да продолжат на сила да ни ги наметнуваат нивните лгбт вредности?
Какви може да бидат реакциите и што може да се случи кога на позиција да направат нешто би дошле некои значајно помалку разумни од нас овде (со кои дискутирате)?

Самото христијанство на времето правело вакви работи, тоа го критикувате (и за критика е), но сега после толку векови - во ред е некој друг да ги прави истите работи? Тоа е во ред, па макар и да е врз христијаните? Пази ова се неколку стотини (илјадници) генерации после фактот, не е дека за некоја „одмазда“ може да се зборува - а дури и тогаш - тоа ли е таа љубов и слобода за која на темава се љуби да се говори?

Последно уредено:

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
Колега, се надевам дека имаш барем некаква претстава КОЛКАВА Е ИРОНИЈАТА кога нашиот отпор да ни наметнат нивна нова лгбт униформираност во вредностите - ти нашиот отпор го нарекуваш “желба за наметнување на “униформираност“ во различните навики,верувања и начин на однесување„.

Штом си свесен за ова, разбираш за што навиваш - кога навиваш да продолжат на сила да ни ги наметнуваат нивните лгбт вредности?

Самото христијанство на времето правело вакви работи, тоа го критикувате (и за критика е), но сега после толку векови - во ред е некој друг да ги прави истите работи? Тоа е во ред, па макар и да е врз христијаните? Пази ова се неколку стотини (илјадници) генерации после фактот, не е дека за некоја „одмазда“ може да се зборува - а дури и тогаш - тоа ли е таа љубов и слобода за која на темава се љуби да се говори?
...животот ни е силно зависен од нашите одлуки што ќе превземеме со него,секој си има по една лична војна
...децата имаат можност да учат,размислуваат и одбираат.Живеат во време кога сите информации им се на располагање
...мојата војна се трудам колку можам да ја водам без “колатерални штети“,околината и се поврзано со неа е само “декор“
...твојата војна не е твоја,остави ја и продолжи понатака оти животот не ни дава луксуз(читај време) за тоа
...ако не можам да помогнам,не им одмагам
...без сомнеж дека лгбт-заедницата има тежок пат пред себе,но тоа е нивна војна а не моја :)

Последно уредено:
Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.302

едит:

Штом си свесен за ова, разбираш ли за што навиваш - кога навиваш да продолжат на сила да ни ги наметнуваат нивните лгбт вредности?
Какви може да бидат реакциите и што може да се случи кога на позиција да направат нешто би дошле некои значајно помалку разумни од нас овде (со кои дискутирате)?

Ванлок прашувај ги бац колку сакаш и барај одговори од нив и они ќе ти одговараат на свој начин и после како што е ред и природно нели ќе се приближиш постепено до православието пошто само тука ќе најдеш утеха и смирение..Православното не ја отфрла науката и не го барај во некои пештери како што некои сакаат да го претстават него гледај на него (Бог + наука (минус нејзина злоупотреба)= светла цел во полза на човештвото..

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.721
Поени од реакции
33.960
Ванлок прашувај ги бац колку сакаш и барај одговори од нив и они ќе ти одговараат на свој начин и после како што е ред и природно нели ќе се приближиш постепено до православието пошто само тука ќе најдеш утеха и смирение..Православното не ја отфрла науката и не го барај во некои пештери како што некои сакаат да го претстават него гледај на него (Бог + наука (минус нејзина злоупотреба)= светла цел во полза на човештвото..
Дефинитивно повеќе шанса имаат од мене да направат православен верник, отколку било кој свештеник на црквата.
Не ми е јасно само дали со умисла го прават тоа (како скриени агенти на христијанската црква), или едноставно учењата им се толку нефер и одбивни да човек природно се наклонува понастрана од тоа. :unsure:

Еве јас искрено бев интригиран да симнам нешто од Кроули да прочитам, ама Хепта целосно ме предомисли... Но можеби тој е исклучок, и можеби некогаш од љубопитност ќе прочитам нешто.

...без сомнеж дека лгбт-заедницата има тежок пат пред себе,но тоа е нивна војна а не моја :)
Тука е проблемот со вас неинформираните.
Интересите на ЛГБТ заедницата се кидапирани од лгбтпедо култот. Самите лгбт луѓе, најголемиот дел од нив, немаат никаква врска со оваа интензивна пропаганда што се случува во нивно име.

Тие се искористени за туѓу цели. Толку ли ти е тешко да го разбереш тоа?
Нам мнозинството не ни пречат лгбт луѓето, едноставно ни пречи нивните вредности да ни бидат наметнувани нам, постојано и секаде. И тоа наметнување не го прави самата лбгт заедница, туку други интересни групи кои сакаат пред се да направат раздор помеѓу луѓето... Divide et impera.

...децата имаат можност да учат,размислуваат и одбираат.Живеат во време кога сите информации им се на располагање
Навистина?? Што може дете да разликува добро од лошо? Децата се ранливи и лесно подложни на буквално секакви влијанија. Наместо да ги заштитиме додека не пораснат и потоа како возрасни да одлучат што сакаат, ти сакаш да оставиш на децата да им се пере мозокот? Ти практично поддржуваш на децата да им „ставаат на располагање информации“ во облик на лошо нашминкани дебели педери како им се соблекуваат пред нив?

Еве што поддржуваш:

...ако не можам да помогнам,не им одмагам
Уфф... Не да одмагаш колега, туку со вакви гревови не знам каде ќе ти оди душата, ниту колку лоша карма набивате со подржување на вакви гадости.

Последно уредено:

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.402
Поени од реакции
4.775
Дефинитивно повеќе шанса имаат од мене да направат православен верник, отколку било кој свештеник на црквата.
Не ми е јасно само дали со умисла го прават тоа (како скриени агенти на христијанската црква), или едноставно учењата им се толку нефер и одбивни да човек природно се наклонува понастрана од тоа. :unsure:

Еве јас искрено бев интригиран да симнам нешто од Кроули да прочитам, ама Хепта целосно ме предомисли... Но можеби тој е исклучок, и можеби некогаш од љубопитност ќе прочитам нешто.

Тука е проблемот со вас неинформираните.
Интересите на ЛГБТ заедницата се кидапирани од лгбтпедо култот. Самите лгбт луѓе, најголемиот дел од нив, немаат никаква врска со оваа интензивна пропаганда што се случува во нивно име.

Тие се искористени за туѓу цели. Толку ли ти е тешко да го разбереш тоа?
Нам мнозинството не ни пречат лгбт луѓето, едноставно ни пречи нивните вредности да ни бидат наметнувани нам, постојано и секаде. И тоа наметнување не го прави самата лбгт заедница, туку други интересни групи кои сакаат пред се да направат раздор помеѓу луѓето... Divide et impera.

Навистина?? Што може дете да разликува добро од лошо? Децата се ранливи и лесно подложни на буквално секакви влијанија. Наместо да ги заштитиме додека не пораснат и потоа како возрасни да одлучат што сакаат, ти сакаш да оставиш на децата да им се пере мозокот? Ти практично поддржуваш на децата да им „ставаат на располагање информации“ во облик на лошо нашминкани дебели педери како им се соблекуваат пред нив?

Еве што поддржуваш:

Уфф... Не да одмагаш колега, туку со вакви гревови не знам каде ќе ти оди душата, ниту колку лоша карма набивате со подржување на вакви гадости.
...да беше во времето на инквизицијата ќе ме осудеше со палење и со мачење во името Господово? :)
...секој следен коментар од моја страна е вишок

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.721
Поени од реакции
33.960
...да беше во времето на инквизицијата ќе ме осудеше со палење и со мачење во името Господово? :)
Не знам за тебе ама можеби јас како неверник во догмата, ќе бев ставен во позиција да одбирам дали да ја повторувам наративата - или жив да горам (на оганот на вистината).
Ти гледам дека немаш баш никаков проблем да ја повторуваш наративата.

Наративата. Да... Тоа е таа догма на новата религија. Тие се тие новите верници, или барем конформисти на новиот прекрасен свет во кој не водат нашите беневолентни владетели.

...секој следен коментар од моја страна е вишок
Ова за жал одамна е вистина. :(

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.901
Поени од реакции
5.029
...не можам да разберам зошто ни паѓа толку тешко да ги прифаќаме луѓето такви какви што се без да осудуваме?
...уште помалку нашата желба за наметнување на “униформираност“ во различните навики,верувања и начин на однесување?
...бараме виновници каде што ги нема,бараме заговори каде што непостојат,бараме...оправдувања за сопствената духовна и интелектуална немоќ
...секој обид за таков пристап завршувал со катастрофи и човечки страдања
...конформизмот што го носи со себе таквиот начин на размислување и однесување создава “меур“ во нашиот ментален склоп и не ни дава никаков напредок
...тие што имаат страв од новото и непознатото немаат ништо друго што ги води во животот одколку својот страв :)
...со таков мајндсет би биле сеуште во пештерите со копје во рака
Едно по едно:

- осудувањето е основно и оправдано доколку се работи за нечие однесување кое не е во склад барем со нормите на (граѓанската/световната) пристојност, а уште повеќе е оправдано ако однесувањето е Богоборечко.
- преку Адама, сите згрешија, така да нема „невини„.
- што поточно завршило со катастрофа?
- конформизмот е современа појава.
- новото и непознатото не значат по автомаизам и „напредок„. Покорисно и попрактично е користењето на веќе провереното и доброто.
- времето на живеење во пештери е одамна завршено и истото има свои причини, кои се одамна надминати, така да денес можеме да живееме во попристојни услови.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
...чекај де, уште не се родил, леле предвреме!
Не постои ниту еден пишан документ дека е роден на 25ти декември (односно 7ми јануари, а од наредниот век на 8ми...), па и дека воопшто дека е роден во зима. Неговиот датум на раѓање, овој според Црквата, се поклопува со датумот на раѓање на Митра, а меѓу Џошуа (Исус) и Митра има премногу сличности. Некои историчари и ги поистоветуваат.

Џошуа се верува, според анализите на библиските текстови и историските настани, дека е роден во есен. :)

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.901
Поени од реакции
5.029
Не постои ниту еден пишан документ дека е роден на 25ти декември (односно 7ми јануари, а од наредниот век на 8ми...), па и воопшто дека е роден во зима. Неговиот датум на раѓање, овој според Црквата, се поклопува со датумот на раѓање на Митра, а меѓу Џошуа (Исус) и Митра има премногу сличности. Некои историчари и ги поистоветуваат.

Џошуа се верува, спорд анализите на библиските текстови и историските настани, дека е роден во есен. :)
А кои се сличностоте меѓу Богочовекот и Митра?

Да, датумот на Христовото раѓање не е егзактен и не мора да биде токму 7-ми јануари, но штом Црквата соборно го одредила тој датум, истиот е се‘ уште важечки. Астрономско-математичката точност е небитна во Црквата, туку битно е кој и како се слави...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.721
Поени од реакции
33.960
Џошуа се верува, според анализите на библиските текстови и историските настани, дека е роден во есен. :)
Да ама имало мал проблем со паганите и нивното инсистирање да слават зимска краткоденица, а не некој датум на есен. Ако ме следиш.
Нема да ме чуди сега овие новиве (верници) да почнат да го слават денот на лгбт на истиов датум. Еве колегите од fringe религиите уште на непобарано ќе им дадат подршка. :unsure:

Нова вера, нова библија.

Член од
17 септември 2022
Мислења
1.047
Поени од реакции
2.490
Не постои ниту еден пишан документ дека е роден на 25ти декември (односно 7ми јануари, а од наредниот век на 8ми...), па и дека воопшто дека е роден во зима. Неговиот датум на раѓање, овој според Црквата, се поклопува со датумот на раѓање на Митра, а меѓу Џошуа (Исус) и Митра има премногу сличности. Некои историчари и ги поистоветуваат.

Да ама имало мал проблем со паганите и нивното инсистирање да слават зимска краткоденица, а не некој датум на есен. Ако ме следиш.
Нема да ме чуди сега овие новиве (верници) да почнат да го слават денот на лгбт на истиов датум. Еве колегите од fringe религиите уште на непобарано ќе им дадат подршка. :unsure:

Нова вера, нова библија.
A prviot arhetip e Zoroaster.

Inaku originalno pekolot e zimata, ako ne si sobral jadenje da ja preziveesh ima da umresh na studot..... voskresenieto e budenjeto na prirodata - prolet. I kaj paganite i hristijanite i site pred toa se e isto, Isus e sonceto, Bogorodica vecerta, ona go ragja sonceto. Na nekoi ikoni freski e pretsavena so plasht so zvezdi. Se e metafora no na pogolemiot del od populacijata i treba antropomorfnosta deka prajme muabet za covek, ko na dete sho mu treba meceto ushko ili bilo koe zivotince u crtan film da zbori. Ne sekoj e sposoben za apstraktno razmisluvanje plus poednostavno e. Verojatno postoel nekoj propovednik na koj ja zalepile celata filosofija i metafora no navistina nebitno e koj koga e roden, bitno e da prodolzime da seeme strav od gospod i taka prodolzime da sozdavame blokada vo umot na delot od populacijata sho se psihopati pa sprecime da ni se deshavaat masovni ubistva po shkoli, molovi i tako dalje. Bitno e mnogu da odrzime stvrav od gospo za bezbednosta na nashite deca.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.721
Поени од реакции
33.960
A prviot arhetip e Zoroaster.

Inaku originalno pekolot e zimata, ako ne si sobral jadenje da ja preziveesh ima da umresh na studot..... voskresenieto e budenjeto na prirodata - prolet. I kaj paganite i hristijanite i site pred toa se e isto, Isus e sonceto, Bogorodica vecerta, ona go ragja sonceto. Na nekoi ikoni freski e pretsavena so plasht so zvezdi. Se e metafora no na pogolemiot del od populacijata i treba antropomorfnosta deka prajme muabet za covek, ko na dete sho mu treba meceto ushko ili bilo koe zivotince u crtan film da zbori. Ne sekoj e sposoben za apstraktno razmisluvanje plus poednostavno e. Verojatno postoel nekoj propovednik na koj ja zalepile celata filosofija i metafora no navistina nebitno e koj koga e roden, bitno e da prodolzime da seeme strav od gospod i taka prodolzime da sozdavame blokada vo umot na delot od populacijata sho se psihopati pa sprecime da ni se deshavaat masovni ubistva po shkoli, molovi i tako dalje. Bitno e mnogu da odrzime stvrav od gospo za bezbednosta na nashite deca.
Како вид, еволуциска карактеристика ни е да следиме и почитуваме авторитети (велам како вид, секогаш има поединци кои мразиме авторитети и конформизам). Ова е многу убаво и разбирливо објаснето во „Себичниот ген“ од еволутивниот биолог Ричард Докинс. Тезата му е дека едноставно поголемиот дел од битисувањето на човекот било во исклучително опасна животна средина каде следењето авторитети било еволуциски позитивна продобивка. Диви животни, предатори насекаде. Следствено децата кои не биле способни да следат инструкции од типот „не влегувај во водата“ или „не оди сам во шумата“, брзо биле елиминирани од колективниот генотип (ги јаделе предатори). Следствено таквите што слушаат ги пренесувале своите гени. Селективна генетска манипулација на видот која се случува со еони.

Итн, интересна книга но што се тиче дискусијава овде поентата е дека и религиите се резултат од оваа човечка карактеристика на следење авторитети. Едноставно повремено се наоаѓа некој кој од постоечките дотогашни верувања и обичаи ќе собере материјал со кој потоа се наметнува на мнозинството како авторитет. Се разбира, најчесто заради лична корист иако официјалната наратива е „бог ми кажа вака и вака“. Пред Зороастризмот имало нешто друго, после Зороастризмот дошле аврамскиte религии а со нив и Христијанството, па после и Исламот. Итн.

Ова (создавањето религии) полесно поминува колку повеќе луѓето се прости и понеуки. Човек би си рекол во денешното време со напредокот на науката дека е невозможно да се направи нова религија, но ликовите како Хабард и неговата „Сциентологија“ го демантираат тоа. Луѓето се еднакво подложни на манипулации и сега исто колку и во минатото. Разликата помеѓу таквите како Кроули и спомнатиот Хабард, е во тоа што Хабард бил многу повешт манипулатор на луѓе.
Повторно тоа ни се еволуциски карактеристики стекнати со еони еволуција, и би требале еони еволуција надвор од тоа.

На крајот на сите краишта, ако гледаме логички: Сѐ ова за што зборуваме донекаде е корисно за човештвото. Или барем ѐ кога ќе се спореди со неорганизацијата, хаосот и конфликтите кои претходеле на организираните религии - а со тоа и организираните општества/држави. Пошто сето тоа е поврзано и историски и причинско последично. И се разбира дека религиското организирање не значело крај на конфликтите - потоа поголемите групи луѓе влагаат во конфликти со други поголеми групи луѓе. Но сепак бенефитите генерално се поголеми од проблемите... Mеѓу другото да, и за држење под контрола на психопатите меѓу нас. :)

Сѐ додека има напредок, генерално позитивно гледам на тоа.
Проблемот е кога ќе запре напредокот на човештвото. Денешнава нова религија веќе се наѕира во социјалното инжинерство кое масовно и постојано се случува по многу вектори. Филмска уметност, музика, попкултура... Нѐ спремаат за новото, ама новото овојпат го уништува напредокот. Науката се негира, се канцелира. Биологијата првенствено, наеднаш сите сознанија веќе не важат - нема два пола, машки и женски. Сега наеднаш секој може (религиски) да верува дека може да биде што сака. Но не само поединецот, туку општеството, сите други мора да играат по тоа сценарио и да глумат лудило.

Ова се случува насекаде на западот, ама забрзано доаѓа и овде.
Ликот се избричил, лошо се нашминкал, бапнал сукња и градник со потпунки... И сите мора да глумиме лудило дека е жена, за да не му ги повредиме чувствата. Тој лично наеднаш смее и може да иде во женски тоалети и соблекувални со девојчиња, пошто се „осеќа како жена“. Итн, има многу примери. Потоа разбирливо лудилото се шири, а со тоа и последиците од тоа лудило.

Во меѓувреме научниците што се дрзнуваат да ја критикуваат новата религија? Нив ги канцелираат. Ордите „разбудени“ верници прават насилни протести пред работните места на таквите научници, и го присилуваат естаблишментот да ги избрка од работа таквите. Со време сите научници почнуваат да ја играат играта, да ја повторуваат новата догма на новата религија. Сите што не ја играат играта и онака се нерелевантни, пошто се избркани од работа и од социјалните мрежи (кои исто се медиум за ширење на новата религија).

Кроули? Па дури и Џошуа и другите попознати и помалку познати пророци... Тие сите заедно не можат ни вода да им носат на промоторите на новава религија која денес на сила ни се натура, па веќе и низ нос ни излегува. Но малкумина сме свесни за значајноста на новиот култ, повеќето едноставно без размислување си ја голтаат пропагандата и/или си се наоѓаат во некои банално тесногради, лични и користољубиви аспекти. :(

Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.302
Бог не го создал човекот за да се плаши тој од него..него му дал "упатства за употреба" и слободна воља па бирај машко..чак што више му има дадено да се покае (нешто као џокер му доаѓа со модерен речник кажано)..Ако се откажеш од него тој ништо не ти прави него те остава самиот со себе и сакал-несакал самиот ќе заглавиш на погрешен пат пошто човечкиот ум е ограничен колку и да се курчи со световна мудрост и црнечни (ај кју) во гаќите (односно главата)...За вас не знам ама на мене ми е полесно вака кога имам човек,брат,роднина,пријател,мајка и татко плус...Сакате кажете го тоа ограниченост,проста маса..на мене ми е сеедно не ми смета етикетата и живеам гордо со неа...:coffee:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.721
Поени од реакции
33.960
...За вас не знам ама на мене ми е полесно вака кога имам човек,брат,роднина,пријател,мајка и татко плус...Сакате кажете го тоа ограниченост,проста маса..на мене ми е сеедно не ми смета етикетата и живеам гордо со неа...:coffee:
Не, традицијата е дел од културата. Јас сум целосно за почитување а посебно за своите и своето.

Муабетот поназад беше за психопатите меѓу нас, за луѓето кои немаат вродено чуство за емпатија кон останатите. Таквите кои немаат емпатија, треба да бидат држени под контрола со страв од последиците. Во ситуации кога не се плашат од законските последици, помага да се плашат од духовен авторитет (од бога).
Тоа и општо зборував за создавањето на религиите. Овде јас не го спорам духовното во човекот, туку артикулацијата на таа духовност во овој или оној облик (оваа или онаа религија). Тука е и потребата од заедништво на сродните и блиски луѓе (народите), од х причини (духовни ама и практични).

Што се однесува на создавањето нови религии, неспорна е потребата од голем процент неука народна маса за да се реализира нова религија (тоа и/или сила за првично да се наметне). Замисли сега ти иде некој „пророк“ и ти проповеда нова религија (а се дешава и тоа, како што гледаме). Треба да си прилично лесноверен, за да му поверуваш. :)

Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.302
Не, традицијата е дел од културата. Јас сум целосно за почитување а посебно за своите и своето.

Муабетот поназад беше за психопатите меѓу нас, за луѓето кои немаат вродено чуство за емпатија кон останатите. Таквите кои немаат емпатија, треба да бидат држени под контрола со страв од последиците. Во ситуации кога не се плашат од законските последици, помага да се плашат од духовен авторитет (од бога).
Тоа и општо зборував за создавањето на религиите. Овде јас не го спорам духовното во човекот, туку артикулацијата на таа духовност во овој или оној облик (оваа или онаа религија). Тука е и потребата од заедништво на сродните и блиски луѓе (народите), од х причини (духовни ама и практични).

Што се однесува на создавањето нови религии, неспорна е потребата од голем процент неука народна маса за да се реализира нова религија (тоа и/или сила за првично да се наметне). Замисли сега ти иде некој „пророк“ и ти проповеда нова религија (а се дешава и тоа, како што гледаме). Треба да си прилично лесноверен, за да му поверуваш. :)
Ја лично не осудувам никој и не му ја наметнувам мојата вера и религија на никој и не можам да зборувам во ничие име,по природа не сум љубоморен и не сум дволичен и ако ти дал Бог поголем памет и среќа/пари повеќе од мене можам само да го поздравам тоа а никако и да завидувам..таков "хардвер" има во мене а и "софтверот" ми се уклопува..А модерниот човек(повеќето,не сите) нема толку капацитет за да свати која сила стои спротив него и му се наметнува и пробува на секој начин да го голтне целиот како питон од веганството па до оние модерни типови кои "упражњаваат" духовност...

Kajgana Shop

На врв Bottom