Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
ewz splg.png

Сакав да го чекам ретрејсментот шо го најавив на SPY, но утре ,,FED chair Powel speaks'' вообичаено како и до сеа ќе ја расипе забавата. Поготово два дена пред потенцијално добар CPI у четврток. За жал уше сме у фазон каде ,,good news is a bad news''.
Пучот и нападот на конгресот во Бразил би требало да ми го испочитуваат и овој на EWZ.

Let's see..

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Jas razbrav deka sekako mu odzemale 30% lani, a sega uste 10%...
Првобитно во секој месец кога IEP даваше дивиденда ми беа задржани 30% данок, во Декември е извршена корекција со што претходниот данок е вратен, а повлечен е 37%.

Член од
9 септември 2020
Мислења
141
Поени од реакции
102
Првобитно во секој месец кога IEP даваше дивиденда ми беа задржани 30% данок, во Декември е извршена корекција со што претходниот данок е вратен, а повлечен е 37%.
Ne mi e jasno kako moze da si dozvolat da pravat vakvi gluposti... Vaka izleguva deka nekoi sto platile 10% danok kaj nas, ke platat uste 10. Ti koga prijavuvase na prijavata ti pisuvase prifatena i platena ili ti dadoa folio broj i si plati danok?

Последно уредено:
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
37% е од Publicly Traded Partnerships.

Ne mi e jasno kako moze da si dozvolat da pravat vakvi gluposti... Vaka izleguva deka nekoi sto platile 10% danok kaj nas, ke platat uste 10. Ti koga prijavuvase na prijavata ti pisuvase prifatena i platena ili ti dadoa folio broj i si plati danok?
Не бе друже. Ова нема врска со нашето УЈП.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
FED fund rate.jpg

Ова кажував во многу наврати. Ботомот на беар маркет или најголемите падови не се пред ФЕД да го смени курсот туку после извесен период на олеснувања и стимулирачка монетарна политика. Ова е вака пошо фед настапува на сцена откатко ќе се скрши нешо, не претходно. Во наш случај откатко ќе видиме рецесија во најблага варијанта.

Последно уредено:
Член од
2 јануари 2023
Мислења
2
Поени од реакции
1
37% е од Publicly Traded Partnerships.

Не бе друже. Ова нема врска со нашето УЈП.
Дали овој W-8BEN формулар мора да се пополни од секој што не е американски државјанин ? Јас го немам пополнето ова, а веќе ја користам IBKR околу година дена.

Исто така дали треба да се пополнува Form 1042-S на крајот од годината или само пријавата кај нас во УЈП ?

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
META_2023-01-10_20-44-54.png

После БАБА до завчера, МЕТА ми е единствениот загубар во моето портфолио. Авериџ влез ми е 212$. Soo what? Следна станица е тренд од 2018 година на 180$ или 38% раст од ова ниво. Со тоа ќе се пробие и 30-month MA и одиме до хоризонтала на мејџор диклајнот измерен во поново време на компанија од СП до 270$.Се ова е без да постои следниот интернет - Метаверс. Скери' нели ;)

Последно уредено:
Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Значи нашиве 10% он-топ си остануваат за плаќање?
Па не. На упатството за потполнување на епдд во еден од предходните постови пишуваше дека УЈП го признавала данокот платен во странство, вклучително и САД. Иначе УЈП не треба да прави проблеми за платен данок во странство ако имаме договор за двојно оданочување. Кај овие договори, вообичаено во членот 10 кој се занимава со дивиденди, имаат две опции, став 1 вели данокот може да се плати во МК, став 2 вели дека може да се и плати и во земјата на исплатувачот на данокот, но тогаш данокот не може да надмине определен % вообичаено 15%.

Ако државата задржува witholding tax вообичаено задржува многу повисока сума од 15%. На пример Германија задржува 26,5%. На крајот од годината можеш да извадиш потврда од УЈП за даночен резидент и да поднесеш поврат на повеќе платен данок во Германија. Ова се врши online и би требало да е брза процедура. Втора можност е да поднесеш барање за некоја форма на решение за даночно ослободување по што го приложуваш ова решение за исплатата да ти биде по редуцирана даночната стапка уште пред да ја исплатат дивидендата, па да не мора да бараш поврат.

На крајот може УЈП да ти бара потврда за платен данок од странските даночните служби, па ова може да биде дополнително оптеретување, посебно ако треба да бараш секој месец. Може како алтернатива да плаќаш и во МК и странство, па на крајот од годината кога ќе ги собереш документите да бараш поврат од УЈП за повеќе платен данок.

Алтернатива ти е бараш подрачја кои немаат witholding tax.

После БАБА до завчера, МЕТА ми е единствениот загубар во моето портфолио. Авериџ влез ми е 212$. Soo what? Следна станица е тренд од 2018 година на 180$ или 38% раст од ова ниво. Со тоа ќе се пробие и 30-month MA и одиме до хоризонтала на мејџор диклајнот измерен во поново време на компанија од СП до 270$.Се ова е без да постои следниот интернет - Метаверс. Скери' нели ;)
Се премисли за ретрејсментот?

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Се премисли за ретрејсментот?
Не, влегов предвреме, ме попали Воки :( Но, си оставив месец дена да ми успее путот до 17 февруари.

По ситуацијата на терен ретрејсмент до 397 на SPY па пад надолу веројатно ќе ми успее и побрзо ќе го откачев но и вака не е страшно.

Наравоучение:
Never fight FED Side Hustler :)

Attachments

Последно уредено:
Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Не, влегов предвреме, ме попали Воки :( Но, си оставив месец дена да ми успее путот до 17 февруари.

По ситуацијата на терен ретрејсмент до 397 на SPY па пад надолу веројатно ќе ми успее и побрзо ќе го откачев но и вака не е страшно.

Наравоучение:
Cika Voki se izvinuva za popaluvanjeto.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787

Наравоучение:
Ова 397 на SPY одговара на 3970 на S&P индексот?

Како што гледав некои анализи ако пробиел 3950 ќе одел до 4300.
Ако ова се случи тешко дека ќе има пад пред јуни/јули. Евентуално првите 2 квартали да бидат полоши, да се влезе во рецесија а FED да не ја намали каматната стапка, е тогаш мислам дека ќе биде вистинскиот потоп, некаде август/септември 2023.

Јас размислувам за bond за наредниот период. Вообичаено обврзиниците добро функционираат во период на високи камати. Ако терминалната стапка на FED е 5,5%, обврзиниците кои ќе се издаваат тешко да одат под 6,5%. Практично сигурна камата. И во хиерархијата bonds се на повисоко ниво од приоритетните и обичните акции. Дури и да се претходно издадени ќе одат на дисконт за да се постигне добра камата.

Па ако има некој искуство со тргувањето со обврзници нека пише искуство, јас како што гледав не е default уклучено на IBKR.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Ова 397 на SPY одговара на 3970 на S&P индексот?

Како што гледав некои анализи ако пробиел 3950 ќе одел до 4300.
Ако ова се случи тешко дека ќе има пад пред јуни/јули. Евентуално првите 2 квартали да бидат полоши, да се влезе во рецесија а FED да не ја намали каматната стапка, е тогаш мислам дека ќе биде вистинскиот потоп, некаде август/септември 2023.

Јас размислувам за bond за наредниот период. Вообичаено обврзиниците добро функционираат во период на високи камати. Ако терминалната стапка на FED е 5,5%, обврзиниците кои ќе се издаваат тешко да одат под 6,5%. Практично сигурна камата. И во хиерархијата bonds се на повисоко ниво од приоритетните и обичните акции. Дури и да се претходно издадени ќе одат на дисконт за да се постигне добра камата.

Па ако има некој искуство со тргувањето со обврзници нека пише искуство, јас како што гледав не е default уклучено на IBKR.
Да соодносот рафли е тука некаде меѓу индексот s&P 500 и ЕТФ SPY па и Wilshire5000 ако сакаш.

Никој не знае шо ќе се случува во иднина. Write that down!. Затоа јас исклучиво си се потпирам на моите индивидуални анализи. Ако SPX пробие како шо викаш 3970 тоа значи дека отиде и целиот започнат надолен тренд од нова година навака. Мислам дека е рано за таков upside, впрочем нема ниту еден аргумент како поткрепа (massive layoffs, earnings deterioration, ongoing war etc), совен отварањето на Кина. Consumer Sentiment за месец декември кажува дека во последни 50 години луѓево само во 80ти години биле повеќе индиспонирани и со помали очекувања од сеа. Значи сеа е полошо од 2001 и 2009 :( Види 3 месечно трежри носи поголема камата од 30 годишна обврзница, ваква инвертираност на yield curve немало повторно од времето на Paul Volcker.

Уше утре претенциозните очекувања за пад на CPI од 7.1 ноевмри на 6.6 во декември ако не излезат ќе има пад на индексот.

Никогаш не сум размислувал да инвестирам во обврзници ниту во САД, ниту во ЕУ ниту кај нас. Дури и TIPS-от да можеше да се купи немаше да го купам. Едноставно нејќам лихварски мајндсет. Шо ти останува од обврзницата коа ќе достаса, освен купонот шо најверојатно ќе го трошиш ?, Рачки и изгубено време со девалвирана номинална вредност на бондот. Депозитите годинава може да дојдат до 4-5% so what. Си имаат име тие шо повеќе би чувале 10,20,30к $ депозит во УНИ него ли во 20% поевтино VOO или МБИ10 КБ Публикум.

Да се вртам на првото.
SPX,SPY или s&p500 ќе одат надолу пошо FED така сака. Кога ќе смени ФЕД плоча тогаш пак ќе праиме муабет. Еве ти три конфирмации од техничка перпектива за неделава пред нас.

SPY.png

1. 30 week SMА вика надолен тренд.
2.Не гледам волјум нешо изминатиов период.
3.RSI - нема моментум за пробивање

Последно уредено:
Член од
28 мај 2022
Мислења
88
Поени од реакции
172
Poslednive dva dena ima mnogu cuden price/action, na sekoj pivot point imase push up bid, a pressure release se slucuvase izmegju nivoa. I seto toa na low volume, definitivno ne bese FOMO, tuku konstanten steady bid, butka konzistentno malku po malku. Nesto se krcka definitivno, ovie dva dena just feels strange.

Se mislam ako CPI bide lower than expected, ke ima short squeeze na pogon, posto vekje go dignaa nivoto so poslednive dva dena. Either way, mi deluva kako da se nameraceni za nagore, barem zasega. Vaka kako sto stoi go merkaat 405, ne bi me iznenadilo da go doprat denovive vo pre-market i posle da ima rug pull. Anyway, uste ne bi menjal teza deka tolku bese od meckata.

Iako, iskreno, nekako on the back of my mind se prasuvam dali mozebi planot/pristapot na FED e persistent, continuous, (not high, but) elevated inflation rate, without letting anyone know i taka da go izedat dolgot, sto znaci inverted yield curve malce podolgo od ocekuvano. Glavnoto prasanje godinava ke bide -- not level, but the duration of higher interest rates.

Kajgana Shop

На врв Bottom