Ама да ми кажеш дека САД нема ништо со тоа што ние сме тука албански слуги (за нив не важат закони, само за нас, им плаќаме струја и даноци и тн.итн.), тоа е малку навредливо. Или си бескрајно глуп, што ваљда не си, или ти е јасно, ама од други причини не го признаваш тој факт.
Каде кажав дека САД нема ништо со тоа?! Или си читаш така како што сакаш да читаш, па си извлекуваш од ракав каде јас ги амнестирам САД од 2001-ва? Само што малку ми е различен пристапот мене, повеќе самокритичен. Прво вината за неуспехот си ја барам во сопствените редови, а од страна не очекувам никој да ни помогни ако нема интерес за тоа. Добропозната ни е улогата на САД во војната, и не треба да разлагаме.
Арачиново пример се колебаа нашите многу. Им остаја простор да се прегрупираат и да се извлечат. Значи, и Панде Петровски рече дека Арачиново мораше да се постапи доста поинаку.
Практично прашуваш што ќе се случеше ако САД сакаа да ја зачуваат Југославија како држава?
Како бе ќе се случело со нас ако САД не ни ја признаеја независноста?
Па токму САД се директно одговорни за распаѓањето на Југославија, нивно дело е процесот кој доведе до распаѓањето. Дел од тој процес беше директна подршка за новите држави Словенија, Хрватска, Босна, и се разбира и Македонија. Нормално дека нѐ признаа и тоа со двете раце потпишаа, па во нивни интерес беше никако да не останеме во федералната држава.
Само наивни луѓе прашуваат вакви работи. Ова е како на пример сега САД што толку активно работат за Русија да се распадне што буквално ризикуваат трета светска војна, и ако успеат демек потоа нема да ги признаат новите државички (и да си инсталираат таму свои полтронски марионети како Заев и сличните)? Веднаш ќе ги признаат, ма први „другари“ ќе им бидат.
Прво Германија е таа што најмногу ровареше да се растури Југославија. Не дека и САД го немаа истиот интерес, но Германија и нејзините тајни служби најмногу работеа да се растури државата.
И на крајот пак дојдовме до моето, ИНТЕРЕСОТ. САД имаа интерес да не признаат како држава, и не признаа. Сега не напикаа во НАТО, нивни интерес беше да СИ ГО СМЕНИМЕ ИМЕТО, и си ГО СМЕНИВМЕ. Сами. И што презедовме? 200души пред собрание, и лаење по форуми и фејсбук „Никогаш Северна, Само Македонија“.Конкретен чекор?! Аш. Епа со патриотизам по статуси,коментари и постови бато не се бранат интересите на државата. Одржавме референдум седејќи дома, оставивме лагано опцијата ЗА да помини, наместо масовно да се води кампања за да се гласа против, нас ни посадија кукавичко јајце и се бојкотираше. Не дека ако победеше опцијата НЕ, овие насилници на власт немаше да го сменат името и покрај тоа, ама ќе стоеше дека ние како држава и како народ на ова наше парче земја, цврсто застанавме ПРОТИВ промената на името. Ние? Си преседавме дома....Епа чорба....Бојкотирање на најважното прашање после референдумот за независност го славевме како победа...И после ќе ми речи некој немаме ропски менталитет....Прво мора да си признаеме...Болеста се лекува кога прво ќе си речиш себе „Чекај малку, јас имам вирус и сум болен. Што треба да направам?“ Така и со ова...
САД ги поддржуваат Албанците, не оти многу му се лични и убави, и не дека ги сакаат нешто повеќе од нас. Туку тие се држат еден со друг, нонстоп си ја тераат својата зацртана агенда, си го тераат она што им е замислено, силна дијаспора, си помагаат еден со друг. Додека истовремено, нашите оќореа од тендери, мендери, директори, управни одбори итн, едните државно другите локално (со чест на исклучоци) и затоа е ваква состојбата апатична, и допрва иди полошо.
Да, без амин на УСА нема властодржец во државава, но ако народот цврсто 60-70% застани зад една опција, тогаш неможат толку лесно да постават на власт свои марионети. Ама ние не сме за жал таков ков на народ.
Реков јас и пак ќе речам. Се дури КУКАМЕ како сите се против нас, наместо да засукаме ракави, да извајме картите на маса, да видиме нешто што можи да го „понудиме“ за да си оствариме ние сопствен интерес, ни никогаш за жал нема да мрдниме од мртва точка. Крај. Имаме две опции: Или ќе се предадеме на апатијата, летаргичноста и она класичното македонско не го ваѓам кубурот за црни деној ми е, или ќе почниме да си го менуваме мајндсетот и ќе почниме да се однесуваме малку поагресивно, и со повеќе самопочит. Тогаш и другите ќе почнат да те почитуваат.
Ова е навредливо. Две сосема различни ситуации опишуваш. Овде Албанците уште тогаш ги имаа сите права како и Македонците (па и повеќе од нас). Таму во Украина на ентичките Руси (набројувам):
- им го забранија јазикот
- не само што го укинаа како службен јазик туку и го забранија и во училишта и на јавни места, палат руски книги
- буквално од 2014-га навака не престанаа да ги бомбардираат градовите со етнички Руси, како Доњетск
- им ги забранија политичките партии на етнички Руси, многу од повидните политичари вонсудски им ги ликвидираа
- ако фатат некој нешто јавно да каже про-русија, ги малтретираат, ги врзуваат голи за бандери, итн, има и убиства
- итн, итн
Дали бе било што од ова им се случи на Албанците во Македонија?
Навредлива е споредбава, пошто ни ја навредуваш интелегенцијата и нашата и својата кога вака ги поистоветуваш работите како да се исти... Не само што не се исти, туку не се ни слични. Ни малку.
Навредливо?
Ајде бе, ти од Доњецк да не си па да не те навредив?
Прво, што од ова што го напишав не е точно:
2001 - борба за „човекови права“ на Албанското малцинство, Албанците во Македонија биле малтретирани, дискриминирани (всушност, борба за територии), САД вршат притисок врз Македонскиот естаблишмент да попушти Арачиново. Вие овде со дрва камења.
И кој го навредив јас со ова? Зарем ова не се факти? Прво, кренаа бунт за територии, после ги расшлапа некој дека многу завзедоа па после почна да се користи онаа флоскулата „борба за човекови права“.
-Е сега малку за службениот јазик. Ете, точно, Рускиот беше службен покрај Украинскиот во Украина, и 2018 мислам беше го укинаа на ниво на цела држава (но не во регионите каде живеат Руси). Не манипулирај со тоа. Епа ете повлечи си паралела, во Украина ете да земеме живеат 25%-30% Руси, во Македонија (според пописот, а не знам каква е реалноста, живеат 23-24% Албанци. Си да биде албанскиот службен во Гевгелија? Ако сакаш Рускиот да е службен во Украина, тогаш ќе сакаш и Албанскиот да е во Македонија, ако не е така, си лицемерен. И немој сега со тие финти, не е исто. Епа не е исто да борчиш 1000 евра и да ти борчат.
-Манипулираш за политичките партии. Политичките партии беа УКИНАТИ, после агресијата од страна на Русија врз Украина. Ти не би блокирал и забранил дејствување на непријателот во сржта на твојата држава, како што своевремено во Турско, кога нашите си дозволуваа да хараат грчки попови тука.
-За книгите, и за тоа кажуваш делумно како што е, а не цела вистина. Пред да почне војната во Украина секој што влегуваше во земјата можеше да носи по 10 книги купени од Русија. После војната, без одобрение не смее да се внесе книга од Русија и Белорусија во Украина, пред да биде оценета дали во неа содржи анти-Украинска пропаганда од страна на Русија. Ти би дозволил некој во твојата земја во воени услови да ти врши класична кгб пропаганда на население на твоја територија? Никој не би дозволил..А за палењето книги, тоа ти е дело на крајни-десничари, а не е државна политика.
-Ако кажеле некои дека се прорусија ги врзвале за бандери? Да, сега за време на војната. Пред тоа немаше врзвање за бандери, познавам Украинец од Харков, мајка Русинка, татко Украинец, и баш за тоа го прашував, и велеше дека ги врзуваат за бандера и некоја традиција му било (порано ги врзувале на сред населено место за дрвја некои сограѓани кои им биле комшии а работеле против нив). Тоа му била традиција, како што Индијанците тие индијанци што соработувале со Каубојците кога ќе ги фателе ги пикале во масло, па во пердуви од кокошки, и ги врзувале и ги качувале на коњ и ги пуштале така....Тоа е поентата за врзувањето на бандери.