A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Член од
29 август 2008
Мислења
5.812
Поени од реакции
4.259
Kaj vujko mi ima ist ruter i eden resiver no cesto se desava da se gubi internetot a na stariot technicolor gi blokirase extenderite za ovoj neznam

Sent from my iPhone using Tapatalk
+7h,e postaven se nema resetirano... Ke vidime kako ke bide, ako ima nekoj drug ubee, da spodeli kako mue setiran
gledam na 1h dhpc renew,3600sek. Na kolku treba da e namesten...??

Attachments

Член од
29 август 2008
Мислења
5.812
Поени од реакции
4.259
+7h,e postaven se nema resetirano... Ke vidime kako ke bide, ako ima nekoj drug ubee, da spodeli kako mue setiran
5 dena noviot modem/ruter Ubee se nema resetirano/rekonektirano
Prosek 10~15 uredi 24/7 On,
2 lan / 2 na 5ghz, ostanatite na 2,4ghz brzinata 49/3mbps...
i na lan i na 2te wifi mrezi...

Attachments

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.249
Поени од реакции
12.260
Колку сакаш може да го наместиш тоа.
Тоа е време колку сакаш одреден уред закачен на мрежата да ја има доделената IP адреса на тој уред од страна на DHCP-то, а по тој период да ја ослободи и да си бара нова IP адреса. За домашни услови 7+ дена е ок бидејќи едни та исти уреди се закачени на мрежата.

Кај мене тоа е 7 дена или 604800 секунди.

Исто може да си намалиш DHCP Pool да не е 200+ ip адреси туку 10-15, зависи колку уреди имаш што би се закачиле на WIFI или со мрежен кабел дома.
Сигурно немаш 200 уреди :)

Член од
29 август 2008
Мислења
5.812
Поени од реакции
4.259
Колку сакаш може да го наместиш тоа.
Тоа е време колку сакаш одреден уред закачен на мрежата да ја има доделената IP адреса на тој уред од страна на DHCP-то, а по тој период да ја ослободи и да си бара нова IP адреса. За домашни услови 7+ дена е ок бидејќи едни та исти уреди се закачени на мрежата.

Кај мене тоа е 7 дена или 604800 секунди.

Исто може да си намалиш DHCP Pool да не е 200+ ip адреси туку 10-15, зависи колку уреди имаш што би се закачиле на WIFI или со мрежен кабел дома.
Сигурно немаш 200 уреди :)
Ti blagodaram na spodelenata informacija...

Член од
29 август 2008
Мислења
5.812
Поени од реакции
4.259
9 denovi so noviot modem Ubee /malce rasteretena mrezata od prethodno sega 3 - 4 uredi se na 5ghz / 10 uredi na 2.4ghz i 3 na lan ...
brzinata i na 2te wifi mrezi i na lan e 49/3 24/7 ,

eve speed i nadvor od MK

da iritiraaat tie 3mbps upload, ama za 658mkd - 50/3mbps 2 ca moduli , so skoro site kanali osvem hbo
popust na 2te mob, linii vkupno cena celo kombo 2000mkd

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.003
Поени од реакции
1.051
9 denovi so noviot modem Ubee /malce rasteretena mrezata od prethodno sega 3 - 4 uredi se na 5ghz / 10 uredi na 2.4ghz i 3 na lan ...

eve speed i nadvor od MK

da iritiraaat tie 3mbps upload, ama za 658mkd - 50/3mbps 2 ca moduli , so skoro site kanali osvem hbo
За брзо време во Прилеп ќе има и оптика од страна на А1, па и преку телеком. Кај болницата има, точила оптика има, има улици доста каде што оптиката е пуштана по бандери оти така се покажало дека е многу подобро за разлика од подземно поставување. Доста училишта низ Прилеп се поврзани веќе на оптика, дали телеком дали телекабел или а1 битно е дека Прилеп наскоро ќе стани град со најголема оптичка мрежа.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.812
Поени од реакции
4.259
За брзо време во Прилеп ќе има и оптика од страна на А1, па и преку телеком. Кај болницата има, точила оптика има, има улици доста каде што оптиката е пуштана по бандери оти така се покажало дека е многу подобро за разлика од подземно поставување. Доста училишта низ Прилеп се поврзани веќе на оптика, дали телеком дали телекабел или а1 битно е дека Прилеп наскоро ќе стани град со најголема оптичка мрежа.
Odlicno superr infoo...
Ako toa se sluci slednava 23ta, ke baram na optika dase prefrlam od docsis...
Btw, mene nodOt so hfc mreza mie blisku ne povejke od 300m, bidejki od a1, kazaa deka sum na edno magistralno...

Член од
29 август 2008
Мислења
5.812
Поени од реакции
4.259
Odlicno superr infoo...
Ako toa se sluci slednava 23ta, ke baram na optika dase prefrlam od docsis...
Btw, mene nodOt so hfc mreza mie blisku ne povejke od 300m, bidejki od a1, kazaa deka sum na edno magistralno...
Go urocivme A1... Od vcera Tetovo, Prilep i Bitola na beckUp, problemot e poizrazen posle 16h,do 01h koga ima i najgolema potrosna....
Mobilnata mrezata e na linkovi/denes mi stignaa povejke sms za miss call, i se osejka od 100-120mbps e padnata na 40/10mbps

Attachments

Член од
4 јуни 2020
Мислења
27
Поени од реакции
8
Ако некој го знае пасвордот на рутерот за ВДСЛ да ми го каже. Го имам пишано и порано проблемот - инсталираат нивен фирмуер во рутерот и пасвордот не го кажуваат (не знам од кои причини). Ако го знае некој пишете ми ДМ.

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.003
Поени од реакции
1.051
Ако некој го знае пасвордот на рутерот за ВДСЛ да ми го каже. Го имам пишано и порано проблемот - инсталираат нивен фирмуер во рутерот и пасвордот не го кажуваат (не знам од кои причини). Ако го знае некој пишете ми ДМ.
Побарај на youtubе со името на рутерот и таму ќе најдиш како да се најавиш и како да конфигурираш. Ако нема ќе појдиш во телеком, во упатства го имаат сигурно тој рутерот што ги имаш во упатства.

Член од
12 август 2012
Мислења
353
Поени од реакции
128
Дечки искуство со оптички интернет на А1 гледам у новава зграда флаери дека има оптика дали е добар има опција и телекабел али А1 е поефтина варијатна 850 ден нет + 50/50 mbps оптички интернет не знам кој од овие 2 да изберам.

Член од
16 јануари 2018
Мислења
205
Поени од реакции
60
Дечки искуство со оптички интернет на А1 гледам у новава зграда флаери дека има оптика дали е добар има опција и телекабел али А1 е поефтина варијатна 850 ден нет + 50/50 mbps оптички интернет не знам кој од овие 2 да изберам.
Moze link da spodelis od optika na a1 I telekabel

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.003
Поени од реакции
1.051
A1 ti vredi, za 848 denari imas kombo paket 50/50 opticki internet i mobilna linija so 4gb internet i neograniceni minuti. Telekabel se zalaat deka imaat cesti prekini i dokolku rabotis onlajn pak ke mora a1, bidejki imaat stabilen i super brz opticki internet.

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.567
Поени од реакции
5.612
А1 ти нудат профи нет на оптика.
Стабилност и немаш проблеми со пад на брзина или чести прекини.

Генерално, ако имаш опција на Оптика од А1 или Телеком, не се мисли и двете компании ќе ти дадат стабилност.

Единствено мора да ти напоменам, било кој оператор и да го земеш, Вифи ти е вифи. Стабилноста ќе си ја добиеш преку кабел.

Лично би идел со А1 оптика комбо пакет со мобилни и тв, види колку би ти дошол цел пакет. И нормално ако си хеви јузер еден дополнителен рутер ќе си лупнеш и мирна глава

Член од
29 август 2008
Мислења
5.812
Поени од реакции
4.259

eve speed i nadvor od MK

Upgrade na ovoj post od 23.12.2022(kese obidam da bidam kratok) - niz koi golgoti pominav skoro 2meseci...
XX vreme noviot ubee modem pravese povremeno sam od sebe diskonekcii(nekogas i po 5 pati na 24h,nekogas na 2-3dena na 1 den i setaka razlicno) ... No poradi nemajne vreme i +10 prijavi na 1234 ne mozeja da otkrijat sto go resetira modemot, dali sam od sebe od linija(hfc mreza) ili od 220v....
Minatata nedela im se zapnav na 1234, i na 15i16ti.02 bev 48h,na monitoring i otkrija batkive deka modemot 14 pati se rekonektiral, a kaj komsiite (od koi zemame signal od istoto sandace/linija niednas ili samo ednas) vidoja deka stariot modem e zamenet so nov i deka problemite se zapocnati 1nedela posle promenata...
Za test mi stavija star/poloven technicolor koj eve 6dena i 8h, se nema ni rekonektirano, sega mise javija 1234, da mi go potvrdat istoto... i so izvinuvajne sakat da zavrsat rabota....
Mercusys so +10 uredi kolku na lan tolku na wifi vadi....
Za kraj Muabetot mi bese mislev/me deka technicolorot Tc7200 bil tijna... ama toj vo sporedba so ovoj ubee ti bil zlato.....!

Attachments

Kajgana Shop

На врв Bottom