Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
Moze da se deponira sredstva na IBKR preku revolut/wise?
Автоматски споено мислење:

Da otsekogas najmali proviziii za stranski plakjanja ima kmb
Преку Wise пробав стигнав до последниот чекор без никаков проблем. 0.37еу fees на 1000еу пренос.
Единствена причина поради која што не го користам Вајс е повлекувањето на парите мора да биде на истата сметка преку која што се депонирани, со нашава политика моментално Вајс е сива зона.

Член од
19 април 2014
Мислења
425
Поени од реакции
1.227
Со пасош за едното, лична карта за другото.
Имаш пробано ова? Јас пробав не биваше. Адресата ја пишува на задната страна а име и презиме на предната. Тие бараат да бидат видливи име, презиме и адреса. Како ти успеа тебе?

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Дали некој има искуство со RemitonInc?
Син ми напраил некоја паричка и сега сака да си ги повлече, нормлано му побарале SWIFT на банката и сметака на малиот.
Еднаш му побараа fee од 3000$ кој малиот ги плати.
Сега му бараат уше 3000$ за withdrawl activation, ова му стигна меил.

Нешто ми е сомнително. Секој совет е добредојден. Withdrawl activation перидот му е 10 работни дена.
Се чудам што да правам.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Која банка има најниска провиизја кај нас за плаќања во странство (депозид на ИБКР)? НЛБ провизијата беше 1200 по трансакција, сега е 1500денари.
Ако сметката во ИБ ја имаш во евра најповолни ке ти биде Шпаркасе банка.

Член од
9 септември 2020
Мислења
141
Поени од реакции
102
Ако сметката во ИБ ја имаш во евра најповолни ке ти биде Шпаркасе банка.
Osnovnata valuta na IBKR nema nikakva vrska so proviziite za deponiranje. Kako sto gledam vo sparkasse e 2300 denari provizijata (do 5000 evra), a toa e daleku od najpovolno..

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Основната има мн врска. Таа ја определува дознаката каде се депонира. Шпаркасе има попуст за депонирање на австриски и германски ИБАН, конкретно акоунти во евра ИБ се на германски ибан.

пс. освен ако не го укинале овој попуст во мегјувреме

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Дали некој го има прегледано извештајот на BIS за ризиците од валутни деривати за 2023? Го има на следнава адреса https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt2212i.htm .

George Gammon има цело видео за ова и ризиците https://www.youtube.com/watch?v=fLGMxH9KFa8

Според коментарите изгледа ќе има нов раст на доларот во 2023, кога сите овие скриени кредити ќе дојдат за наплата а 85% биле во долари.

Член од
24 август 2017
Мислења
26
Поени од реакции
32
Mozhi nekoj da spodeli mislenje za EPD i Ford i general motors. Bi sakal da investiram del od moite sredstva vo ovie kompanii.
Blagodaram

Член од
6 јануари 2018
Мислења
135
Поени од реакции
193
Mozhi nekoj da spodeli mislenje za EPD i Ford i general motors. Bi sakal da investiram del od moite sredstva vo ovie kompanii.
Blagodaram
Никој неможе да ви даде мислење, инвестирањето треба да се сведе врз ваши сопствени анализи (фундаментални, технички). Доколку незнаете нешто околу тоа инвестирајте прво во сопственото знаење па потоа во хартии од вредност. Ако ви треба препорака за литература можете слободно да се обратите ПП или јавно на темава.

Член од
22 април 2020
Мислења
6
Поени од реакции
4
Имаш пробано ова? Јас пробав не биваше. Адресата ја пишува на задната страна а име и презиме на предната. Тие бараат да бидат видливи име, презиме и адреса. Како ти успеа тебе?
Да. Два акаунта така имам оторено (едниот неодамна) - ќе ги сликаш двете страни од ЛК и ќе ги споиш у ист документ (најлесно - стави ги како слики во ворд и save as .pdf).

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Да. Два акаунта така имам оторено (едниот неодамна) - ќе ги сликаш двете страни од ЛК и ќе ги споиш у ист документ (најлесно - стави ги како слики во ворд и save as .pdf).
@
Пробувам да ја пратам дискусијата од почеток, некако не успеав, па ако смеам да прашам дали станува збор за отварање на акаунт на ИБКР?
Прашувам бидејќи планирам да отварам и јас, па секое "искуство" добро би ми дошло.
Благодарам однапред.

Член од
19 април 2014
Мислења
425
Поени од реакции
1.227
@

Пробувам да ја пратам дискусијата од почеток, некако не успеав, па ако смеам да прашам дали станува збор за отварање на акаунт на ИБКР?
Прашувам бидејќи планирам да отварам и јас, па секое "искуство" добро би ми дошло.
Благодарам однапред.
Да за тоа станува збор. Пратив пдф со слика од личната карта па ќе видиме што ќе биде :D

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Да за тоа станува збор. Пратив пдф со слика од личната карта па ќе видиме што ќе биде :D
Ти благодарам за одговорот.
Дај Боже да ти помине, стискам палци . Ако не ти е товар ќе помагаш со искуство, пошто се спремам и јас да отварам.
Поздрав и убав ден

Kajgana Shop

На врв Bottom