Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    735
Член од
20 септември 2022
Мислења
1.875
Поени од реакции
7.141
Место да работам се зачитав за ова на foreign policy некој артикал. САД стандардно насилнички ќе имплементирал санкции за фирмите низ цел свет што нема да ги применуваат нивните правила, најверојатно ќе значи замрзнување на средства на фирмите и ќе бидат подложни на сакнции и фирмите што соработуваат со тие фирми. ЕУ и Британија ќе ги исклучиле Русите од осигурување и бродовите и нафтата нема да биде осигурана и ќе неможат да тразнитираат.
Најверојатно се ова е затоа што Русија им продава нафта на Индија и Кина по многу мала цена, по 30-40 долари(можеби и затоа немаат толку инфлација овие земји). А и Кина и Индија потоа им препродаваат на "international community". Ем ефтина нафта за нив, ем со препродажба си прават профит и можеби и џабе им испаѓа нафтата додека "international community" си плаќа пазарца цена. Се ми иде дека намерно го ова прават за да место 90 долари од Кина/Индија/Други такви земји тие да ја купуваат директно од Русија за цената што ќе ја одредат.

Јебеш пазарна економија, слободен свет и други глупости кога САД одлучува колку бизнис ќе правиш. Гомната контролираат се, сега ЕУ се буни зашто САД со новите мерки ќе давале огромни субвенции на фирми на америчко тло или фирми што ќе инвестираат во САД. Доста фирми дури најавиле од ЕУ ќе се селат во САД заради ова. Со неограничените финансии(печатење на долари) на САД ќе го јаде пак ЕУ, а со тоа и Европа(ние) кога фирмите ќе фатат пат натаму.
За ова се борат укронато американските куртони на форумов.
Затоа победа на Русија е македонски интерес и правилен интерес на Европа од курвата САД.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
За ова се борат укронато американските куртони на форумов.
Затоа победа на Русија е македонски интерес и правилен интерес на Европа од курвата САД.
Нашата судбина е одлучена веќе. Ние сме тотално небитни во овој конфликт, а и резултатот од него. Повеќето навиваат за победа на Русија чисто од инат на САД и мала сатисфакција за нас. Не ни менува дали ќе победи Русија или Украина, сеедно е за северомискиот косовски протекторат.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.900
Поени од реакции
13.025
Може да се објасни како земјите што толку го бранат капитализмот и пазарната економија ќе го имплементираат ова? Италија ќе рече на Русија само 60 долари ќе ви платиме и Русија ќе се согласи? Како ќе спречат другите земји да не си купуваат по пазарна цена, а Русија да не ја продава на земји што не сакаааат да ја купат по пазарна цена?

Мене ме интересира како ќе одговори Русија. Америте очекуваат дека Русите нема да отидат фулл ретард и им стопираат достава на нафта на западните страни. За воља на вистината “официјална” руска нафта во Европа е под 25% падната после санкцииве. Руската нафта сега е со налепници од Азербеџан,Казакстан, Кина и Индија.

Мене лично ова ми изгледа на комедија. Шоу само за медиуми. Кога сите знаеме дека Русија профит од нафта има со цена од 31$ . Па ете нека да бог да успеат на 20 долари да ја напраат нафтата Јенките :pos:
Немогуче сите компании бркаат профит и што повисока цена да изнудат. Русиве идат ти викат еве ти нафта за 50$ барел, и ќе каже Кинезот не бе брат ќе пазарам од Тексас за 90$ долари од барел.
Мислам овие сами на себе не си се јасни. Ама нема проблем како и со гасот. Ете јоктур руски гас за европа зимава, нема да смрзне никој хихиху хихиха. Ама некој плати 3 пати повеќе за тој гас. И еве официјално гасот од 2023 во Германија за домаќинствата 70% поскап. Струјата 80% поскапа.

Важно Амерот нека си го собира најдоброто сега од Европа. Фирми селат производствени капцитети кон САД и Кина. Почнаа самите еубирократи да разбираат колку се 2+2 .

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Не е проблем ќе ги земат на запад некоја зима ако треба, ама јас не гледам дека Русија ја добива војната.
На теренот ситуацијата изгледа многу заебана за Русија. :D
Da, megjutoa seušte mnogumina veruvaat vo toa deka Rusija pobeduva vo vojnava (osobeno ovde na forumov) i vo celost ke ja dobie so puštanje na doritos-dronovi i lansiranje na dolgometni raketi koi ke uništat nekoja trafostanica vo okolinata na nekoj Ukrainski grad i ke gi ostavat lugjeto bez struja, no i bez struja se preživuvalo vo minatoto i pak ke se preživee i deneska. Ruskiot voen napredok na teritorijata na Ukraina završi letovo, a od početokot na esenva pa navamu Rusite intenzivno i rapidno gubat i se povlekuvaat, za samo nekolku nedeli izgubija/se povlekoa od teritorii od poveke iljadi kilometri kvadratni koi prethodno gi držea poveke meseci !

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.060
Поени од реакции
9.450
Da, megjutoa seušte mnogumina veruvaat vo toa deka Rusija pobeduva vo vojnava (osobeno ovde na forumov) i vo celost ke ja dobie so puštanje na doritos-dronovi i lansiranje na dolgometni raketi koi ke uništat nekoja trafostanica vo okolinata na nekoj Ukrainski grad i ke gi ostavat lugjeto bez struja, no i bez struja se preživuvalo vo minatoto i pak ke se preživee i deneska. Ruskiot voen napredok na teritorijata na Ukraina završi letovo, a od početokot na esenva pa navamu Rusite intenzivno i rapidno gubat i se povlekuvaat, za samo nekolku nedeli izgubija/se povlekoa od teritorii od poveke iljadi kilometri kvadratni koi prethodno gi držea poveke meseci !
Абе 100 стапа по туѓ грб се малку...ја се кладам тебе телефонот да ти го земеме ќе убиеш некого, а не вода да немаш да се истушираш и сув леб да немаш да пробаш.
Кој ве склепа бе да ви се намочам на проклетијата.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.942
Поени од реакции
5.083
Јебеш пазарна економија, слободен свет и други глупости кога САД одлучува колку бизнис ќе правиш. Гомната контролираат се, сега ЕУ се буни зашто САД со новите мерки ќе давале огромни субвенции на фирми на америчко тло или фирми што ќе инвестираат во САД. Доста фирми дури најавиле од ЕУ ќе се селат во САД заради ова. Со неограничените финансии(печатење на долари) на САД ќе го јаде пак ЕУ, а со тоа и Европа(ние) кога фирмите ќе фатат пат натаму.
ЕУ го јаде и вака и така; двете светски војни започнаат на тлото од Европски земји, кои меѓусебно се таманеа до немајкаде, а САД гледаа сеир од страна до моментот кога есапот и рече дека е време и тие (САД) да се вклучат во војните, секако, како победници.

ЕУ е створена под диктат од САД, а и пред ЕУ, земјите од Европа беа под силно Американско влијание, пред се‘ финансиско и економски па потоа/и денес и политичко, кое станува пресдуно па ЕУ колку и да глуми независност, не може да прерасне во меѓународен фактор.

Довлно е да се потсетиме кој го финансираше подемот од Хитлер...а потоа, кој ги толерираше хунтите во Португалија, Шпанија, Грција...

Последно уредено:

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.900
Поени од реакции
13.025
Место да работам се зачитав за ова на foreign policy некој артикал. САД стандардно насилнички ќе имплементирал санкции за фирмите низ цел свет што нема да ги применуваат нивните правила, најверојатно ќе значи замрзнување на средства на фирмите и ќе бидат подложни на сакнции и фирмите што соработуваат со тие фирми. ЕУ и Британија ќе ги исклучиле Русите од осигурување и бродовите и нафтата нема да биде осигурана и ќе неможат да тразнитираат.
Најверојатно се ова е затоа што Русија им продава нафта на Индија и Кина по многу мала цена, по 30-40 долари(можеби и затоа немаат толку инфлација овие земји). А и Кина и Индија потоа им препродаваат на "international community". Ем ефтина нафта за нив, ем со препродажба си прават профит и можеби и џабе им испаѓа нафтата додека "international community" си плаќа пазарца цена. Се ми иде дека намерно го ова прават за да место 90 долари од Кина/Индија/Други такви земји тие да ја купуваат директно од Русија за цената што ќе ја одредат.

Имаше излагања дури од партијата на Шолц во парламентот кој говореше за тој акт за намалување на инфлацијата во САД со почеток во 2023 е многу штетен за Европската економија. Посебно за Германија. Го имав споменато ама хихих и хахах реплики добиваш од луѓе во години со ум колку зрно грашак.

Имено САД такви олеснувања им нуди на средните претпријатија од Европа. Што сега хехенца ќе се редат ама за година две ладна пот ќе тече. Со оглед на тоа дека ефтини енергенси јоктур за ЕУ. То диктаторот им обезбедуваше од Москва. Зш да седи некоја компанија во Немачка. А најако ќе биде во земјите кои се многу гласни против Русија и Кина. Два енормни маркети. Па кј ќе извезувате во иднина бе? Во Бангладеш?

Па топ 3 извозници кон САД се Кина, Канада и Мексико. Тука е пета Немачка едина од еу.

Хихихухуха

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.418
Поени од реакции
6.688
Денес успешно денацифицирани дете родено завчера и мајката негова. #остваруваме

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.942
Поени од реакции
5.083
Имаше излагања дури од партијата на Шолц во парламентот кој говореше за тој акт за намалување на инфлацијата во САД со почеток во 2023 е многу штетен за Европската економија. Посебно за Германија. Го имав споменато ама хихих и хахах реплики добиваш од луѓе во години со ум колку зрно грашак.

Имено САД такви олеснувања им нуди на средните претпријатија од Европа. Што сега хехенца ќе се редат ама за година две ладна пот ќе тече. Со оглед на тоа дека ефтини енергенси јоктур за ЕУ. То диктаторот им обезбедуваше од Москва. Зш да седи некоја компанија во Немачка. А најако ќе биде во земјите кои се многу гласни против Русија и Кина. Два енормни маркети. Па кј ќе извезувате во иднина бе? Во Бангладеш?

Па топ 3 извозници кон САД се Кина, Канада и Мексико. Тука е пета Немачка едина од еу.

Хихихухуха
Американскиот пазар веќе е „нападнат„ од Европски фирми, кои ги завземаат пазарите во САД од домашните фирми. Така, „Волво„ прави „парче„ на пазарот за камиони, а „Сименс„ и „Штедлер„ произведуваат свои модели од возови во своите фабрки во САД...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Demokratija e fala bogu, barem na hartija, sekoj ima pravo na svoe mislenje i vo realniot život nadvor, kako i na netov. Toa što mnogumina veruvaat deka Rusite seušte pobeduvaat i imaat voen napredok na tloto od Ukraina e lično pravo na mislenje i lična percepcija na nastanite. Muabeti od tipot deka se povlekle Rusite od onolkavi teritorii oti ete tie teritorii voopšto ne im bile strateški bitni, pa zašto da trošat resursi i voeni i finansiski da gi držat tie teritorii, koga možat neli fino lepo da napravat taktičko povlekuvanje i da im gi odstapat na Ukrite. Ako site tie teritorii od koi se povlekoa Rusite oti navistina ne im bile strateški značajni, zošto togaš voopšto tolku makotrpno gi osvojuvaa tie teritorii proletva !

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.060
Поени од реакции
9.450
Денес успешно денацифицирани дете родено завчера и мајката негова. #остваруваме
За тоа се криви оние кои ја почнаа оваа калакурница уште 2014, сите злочини ќе им одеа на душа, штета што немаат такво нешто.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.418
Поени од реакции
6.688
За тоа се криви оние кои ја почнаа оваа калакурница уште 2014, сите злочини ќе им одеа на душа, штета што немаат такво нешто.
Од порано е, али ај да не идеме у темата историја.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.060
Поени од реакции
9.450
Од порано е, али ај да не идеме у темата историја.
Украинците се жртвени јагниња, нивната наивност и глупост е од невидени размери, иако човечкот е така креиран за да може лесно да се манипулира ова нивното ги преминува човечките самоуништувачки капацитети.

The xx

Член од
8 април 2013
Мислења
6.900
Поени од реакции
13.025
Продолжуваат Русиве . Денеска воглавно крстосувачки ракети.
Речиси пепел им е цела енергетска инфраструктура. Ама ете сега ќе пуштиме некои агрегатори.

И ќе го слушнеш Столтенберг дека неопходно уште вооружување за учките.
Автоматски споено мислење:

Како што читам цела Украина е без електрична енергија во моментов.

(n)
Автоматски споено мислење:

Чак што и Молдавија без електрична енергија.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom