Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
9 јануари 2021
Мислења
36
Поени од реакции
46
Дали некој ја знае причината?
  • С'вет'т по гражданство не е уважил молбата На основание чл. 33, ал. 3 от ЗБГ дирекција "Миграција" - МВР счита, че молбата на лицето не следва да б'де уважена.

Прегледај го приврзокот 354176
Тој член од ЗБГ вели:

“С'вет'т по гражданството дава мнение по молбите и предложенијата, св'рзани с б'лгарското гражданство след писмени становишта на Министерството на в'трешните работи и на Д'ржавна агенција "Национална сигурност".”

Бугарското МВР и нивната Државна агенција за национална безбедност, Пратиле писмо до Советот за Државјанство, каде се изјасниле против давање на Бугарско државјанство на таа индивидуа поради безбедносни причини. Најверојатно тоа лице има некој прекршок или нешто друго направено.

Член од
30 јули 2020
Мислења
26
Поени од реакции
29
Бидејќи сум вратена на дополнителна проверка,а одев по линија на мајка ми,стар документ од таа страна немам.Меѓутоа најдов документ од страна на татко ми.Ако го доставам тој документ дали ќе го прифатат?Благодарам

Член од
9 јануари 2021
Мислења
36
Поени од реакции
46
Dopplnitelno prasanje. Mi imaat barano pecat za izlez od kade mi pocnuva patuvanjeto. Voslucajov na bugarskiot nema pecat za izlez. Dali nekoj bara takvo nesto? Ili isto kako vo mk racunaat deka odis doma so evropski pasos?
Тоа не е никаков проблем ако ти бараат македонски печат за излез во бугарски пасош, во странство, само кажи им дека си двоен државјанин и си ја напуштил земјата со македонскиот пасош.

Додуша од наредна година гранични печати во пасоши и ќе бидат отфрлени од употреба бидејќи ги заменуваат со нов систем EES, тоест само на компјутер ќе скенираат пасоши нема веќе да ставаат физички печати.

Член од
14 ноември 2022
Мислења
31
Поени од реакции
19
Бидејќи сум вратена на дополнителна проверка,а одев по линија на мајка ми,стар документ од таа страна немам.Меѓутоа најдов документ од страна на татко ми.Ако го доставам тој документ дали ќе го прифатат?Благодарам
Да ама треба да доставиш и изводи за да го поврзеш

Член од
16 ноември 2022
Мислења
4
Поени од реакции
0
Таткото на мојата сопруга имал бугарски пасош пред 10-15 години и од тогаш не го има обновено, ниту може да го најде. Дали може да го продолжи истиот без да го најде стариот, и дали ако може така и мојата сопруга да земе пасош преку нејзиниот татко?

Член од
25 октомври 2022
Мислења
10
Поени од реакции
8
Колку време се чека од статус финална ако можи да ми кажите ,јас сум на финална од 31 .05.2021

Член од
16 ноември 2022
Мислења
4
Поени од реакции
0
Таткото на мојата сопруга имал бугарски пасош пред 10-15 години и од тогаш не го има обновено, ниту може да го најде. Дали може да го продолжи истиот без да го најде стариот, и дали ако може така и мојата сопруга да земе пасош преку нејзиниот татко?
Некој да помогне?

Член од
14 јануари 2020
Мислења
136
Поени од реакции
621
Некој да помогне?
Штом таткото на твојата сопруга имал БГ пасош тоа значи дека е БГ државјанин. Под претпоставка дека стариот пасош е истечен може да извади нов. Не ја знам законската регулатива за да ти кажам дали ќе го побараат стариот.

Твојата сопруга има право не на пасош туку на БГ државјанство. Пасошот е само последица на државјанството.

Гледам дека не сте баш упатени, читајте ја темава има доста корисни информации. Доколку не можете да се снајдете ангажирајте посредник.

Член од
16 ноември 2022
Мислења
4
Поени од реакции
0
Штом таткото на твојата сопруга имал БГ пасош тоа значи дека е БГ државјанин. Под претпоставка дека стариот пасош е истечен може да извади нов. Не ја знам законската регулатива за да ти кажам дали ќе го побараат стариот.

Твојата сопруга има право не на пасош туку на БГ државјанство. Пасошот е само последица на државјанството.

Гледам дека не сте баш упатени, читајте ја темава има доста корисни информации. Доколку не можете да се снајдете ангажирајте посредник.
Фала ви многу на одговорот. Тој имал пасош кој во меѓувреме не може да го најде. Моментално нема никаков друг документ. Значи со самото поседување на пасош има и БГ државјанство. И автоматски и сопругата може да земе БГ државјанство. Тоа се прави во БГ нели? Кај може да се најдат кај нас посредници? Извини, нов сум тука и не ми се јасни некои работи.

Член од
14 ноември 2022
Мислења
31
Поени од реакции
19
Фала ви многу на одговорот. Тој имал пасош кој во меѓувреме не може да го најде. Моментално нема никаков друг документ. Значи со самото поседување на пасош има и БГ државјанство. И автоматски и сопругата може да земе БГ државјанство. Тоа се прави во БГ нели? Кај може да се најдат кај нас посредници? Извини, нов сум тука и не ми се јасни некои работи.
Лична карта нема ли.?

Член од
14 јануари 2020
Мислења
136
Поени од реакции
621
Со самото тоа што родителот има државјанство истото му следува и на детето, во случајот тоа е вашата сопруга.

Било кој пасош е само последица на одредено државјанство, без државјанство не може да се добие пасош. Овде луѓето дискутираат за БГ државјанство, не за пасоши.

Гледам дека не си баш запознат со правото, затоа ти препорачувам да ангажираш посредник.

Kajgana Shop

На врв Bottom