Попис 2021

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Логиката е, вие што не се попишавте, вие сте криви за ова. Немојте со вакви набрзака финти сеа коа знаеме дека да се попишевте сите ко шо треба, вакви работи немаше да има, ќе си бевме 75 + посто и ќе си бевме газди во своја држава, ко до сега.
Не знам од кај иде таа логика. Албанците излегоа 29.5% на пописот, со непопишаните како посебна графа. Така да, единствената разлика би била дека би се зголемил бројот на Македонци, ама тоа не би го намалило бројот на Албанци.

Кај пописот е проблематичка методологијата. Ама за мене тој проблем го снема кога видов дека огромно мнозинство Македонци избраа да се попишат. Така да, во Република Северна Македонија има 29.5% Албанци. Тоа е општоприфатен факт, од огромно мнозинство на населението.

Не знам од кај иде таа логика. Албанците излегоа 29.5% на пописот, со непопишаните како посебна графа. Така да, единствената разлика би била дека би се зголемил бројот на Македонци, ама тоа не би го намалило бројот на Албанци.

Кај пописот е проблематичка методологијата. Ама за мене тој проблем го снема кога видов дека огромно мнозинство Македонци избраа да се попишат. Така да, во Република Северна Македонија има 29.5% Албанци. Тоа е општоприфатен факт, од огромно мнозинство на населението.
Така, логиката на мнозинството, и на крајот, кој може да каже не на нешто што мнозинството го прифатило. Постот ми е ироничен. Прифаќам све и јас, и сеа не знам од каде тие јадови и отровни стрели кон тие што решиле да бојкотираат, сте прифатиле методологија и све тоа - сега сркајте тоа што решиле од Мала Речица да ви сервираат, дали со свој ум или со помош на Кристијан, сеедно.

За делот во е дискутабилен
Методологијата беше позната пред пописот. И покрај тоа поддршката да се случи беше огромна (само Левица беше против).

Реалноста (и според овој т.н. попис) е дека процентуално е намален бројот на Албанци во Македонија, споредбено со претходниот попис, за околу еден процент. Тие 29,5 % или колку и да се, направени се само за да се има некоја основа за продолжено албанизирање на државата. Сепак, останува прашањето што ќе се случеше доколку сите Македонци се попишаа во Македонија и во дијаспората. Дали тогаш ќе имаше криза бидејќи Македонците би излегле некаде 85 %, на пример (заедно со дијаспората)?

Brojot na ljocki ke bese ist, ama procentot ke se namalese ;) kraj kraeva prasajne dali I brojot I'm e tocen

Како ќе се намалеше процентот? Баш ме интересира од кај иде оваа генијална математика.
Lol pa dali e uopste vredo da ti objasnam ako veke ne razbiras ? :tapp::tapp: Ali glaven problem e kako sho rece metodot na presmetka

Последно уредено:
Lol pa dali e uopste vredo da ti objasnam ako veke ne razbiras ? :tapp::tapp:
Да, бројките од пописот се јавно достапни. Ете конкретно, од нив, објасни како ќе се сменеше бројот на Албанци, ако административно попишаните не го бојкотираа пописот.

Може не е вредно за мене, мене никогаш не ме бивало со математика, ама некој на темава ќе разбере.

Како ќе се намалеше процентот? Баш ме интересира од кај иде оваа генијална математика.
Серковците во систем треба да имаат попис кој колку реално е во државата, Ако си 51% од времето надвор не си резидент. Логират кој влегува и кој кога излегува, и кој кога се раѓа и умира. Е сега ова го преќутвуаат. Не е дека немаат увид колку точно граѓањи има, туку овој тип им даде нај посакувани резултати.

Серковците во систем треба да имаат попис кој колку реално е во државата, Ако си 51% од времето надвор не си резидент. Логират кој влегува и кој кога излегува, и кој кога се раѓа и умира. Е сега ова го преќутвуаат. Не е дека немаат увид колку точно граѓањи има, туку овој тип им даде нај посакувани резултати.
Попишувањето на нерезидентното население беше внесено како метод за да им се удоволи у главно на Брачата, под ниедна околност не смееше Брачата да излезат помалце од пописот пред 20 години. А тоа со тие недефинирани 7% или колку и да беа, таа цифра намерно беше оставена за да може секој да си го тумачи пописот и да ги манипулира резултатите така како што му одговара, Македонците викаат дека тоа се тие што бојкотираа и не отвараа врата, Брачата викаат дека се нивни, зошто Славо-Мачедонас ги угнетуваат да не излезат преку 35% колку што они викаат дека се, а Бугарите викаат дека од УДБА ја избришале националната препадност на тие лица што изнесуваат 7%.

У главно то е то.

АНАЛИЗА НА ПОПИСНИТЕ РЕЗУЛТАТИ

Новковска за Пописот 2021: Пописен инженеринг за договорени политички цели

Пописната невистина е веќе публикувана, а погрда e од тоа што го препоставуваа оние кои беа свесни дека се организира и спроведува политичка активност со целосна употреба на официјалната статистичка институција во сите фази. Досега презентираните податоци од таквиот попис многу јасно покажуваат дека се стокмени да бидат основа за многу политики кои ќе предизвикаат големи последици по живеачката на сите кои се реално тука, пишува во анализата на Пописот 2021, која за потребите на организацијата Нов АСНОМ ја изработи проф. д-р Благица Новковска, универзитетски професор, меѓународен консултант и истражувач.

Пичка ви матер глупа на сите што го подржавте ова што го нарекоа попис.

Дали постои начин да се видат резултатите за број на жители по населени места а не општини ?

Реалноста (и според овој т.н. попис) е дека процентуално е намален бројот на Албанци во Македонија, споредбено со претходниот попис, за околу еден процент. Тие 29,5 % или колку и да се, направени се само за да се има некоја основа за продолжено албанизирање на државата. Сепак, останува прашањето што ќе се случеше доколку сите Македонци се попишаа во Македонија и во дијаспората. Дали тогаш ќе имаше криза бидејќи Македонците би излегле некаде 85 %, на пример (заедно со дијаспората)?
Zavisi od koja gledna tocka mislis na namalen broj na Albancite.

Tocno e deka e 1% pomalku za razlika od minatiot popis , no vo brojki e mnogu poveke.
Vo 2002 imalo okolu 509.000 albanci, od koi realni okolu 480.000? No sepak ova e bila brojkata 509.000. Vo minatite 20 godini, Albancite imaat priroden rast od 60 000 albanci (rodeni/umreni) , znaci 569. 000. A spored posledniot popis ima okolu 446.000 Albanci !
Pa sega presmetaj, ovoj 1 % e zaguba od poveke od 120 000 albansko naselenie vo Makedonia !

Za makedoncite ne e drasticno !
Vo 2002 imalo okolu 1.340.000 so majcin jazik Makedonski (so torbesite).
Vo 2021 ima okolu 1.070.000 (bez torbesi)+ 130.000 ne deklarirani.
I okolu 50.000 torbesi !
Vo ovaa slika po majcin jazik moze da videte deka so majcin jazik ima okolu 1.127.000 (1.070.000 + 57.000 (torbesi) )
Screenshot_20221109-205323_Chrome.jpg
Od onie nepopisani 132.000 , 90% se Makedonci , znaci okolu 120.000.
1.127.000 majcin jazik makedonci + 120 000 nepopisani makedonci = 1.247.000 so majcin jazik makedonski, vo sporedba so 2002 koga bea 1.340 000 majcin jazik makedonski, znaci deka ima zaguba okolu 90.000 makedonci vo poslednite 20 godini a 120.000 albanci !
Ako presmetame deka ima pomalku makedonci po priroden rast (rodeni/umreni) vo poslednite 20 godini i zaguba od okolu 2000- 3000 pomalku makedonci godisno, toa znaci deka brojot na makedonci koi ja napustile zemjata i ne e tolku golem !

Epa sega 500.000 narod da izgubi 120.000 ziteli , i 1.300.000 narod da izgubi 90.000 ziteli ne e isto neli ?

Последно уредено:
Стварно бе дали ги истакнаа конечно по населени места, мислам лесно е да пишеш во град дека има 100 илјади вакви или онакви, ама ој пиши во некое село со 5 души дека има 10 фамилии, во кој има и 50 административно попишани чистокрвни албанци. :icon_mrgr:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom