Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.925
Поени од реакции
37.012
Drugo prasanje ako moze nekoj poupaten da odgovori oti mi izgleda nekako kako urban mit. Cesto se slusa vo muabeti deka zgradite izgradeni vo vremeto na Jugoslavija se pokvalitetni od segasnive. Ne zboruvam za tie vo 50/60tite tuku ete tie od 80tite. Cisto se somnevam vo toa no dali ima vistina vo muabetite? Ne deka sega sve e zlato sto se gradi no so ogled sto 40 i povekje godini se razlika pa ima napredok i materiali itn.
Работата е што кај новите згради имаш многу голема варијација. Имаш тежок фушерај и имаш одлична квалитетна градба. Во принцип на пример термо изолацијата во нова зграда скоро секогаш е подобра зашто сега има добри изолациони материјали што се прилично ефтини. На новите згради повеќе за зло им се зема тоа што се компензира со простор и тоа што зависно како лапнале парцела така гледаат да градат, што значи криви ѕидови и слично. Имаш станови во стари згради што се 80 квадрати со две спални и имаш станови во нови згради што се 73 квадрати со три спални.

Генерално мислам дека просечна нова зграда е подобра од просечна стара зграда. Исто и кај старите згради имаш варијации зависно кој ги градел и за кого се градени, дали за работници или за воени лица или за функционери и слично. Секоја зграда си е приказна сама за себе.

AAbrat

Член од
28 октомври 2015
Мислења
743
Поени од реакции
1.701
Квадрат во Охрид , нова градба по кејот на некој речиси 20-30 метра од езеро 1100е. Ова го пишав чисто како споредба со Скопје каде што чини квадратот од 1300 па нагоре(зборувам за ок локација).

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.613
Поени од реакции
2.235
Квадрат во Охрид , нова градба по кејот на некој речиси 20-30 метра од езеро 1100е. Ова го пишав чисто како споредба со Скопје каде што чини квадратот од 1300 па нагоре(зборувам за ок локација).
Сигурен си дека е така? Зошто зградите што се градат на АСНОМ ги шиткаат по 1200-1300 и тоа во градба. А ги гради шлајмот трим и љум што нема зграда а подрумот да не е претворен во базен кога има врнежи.

Квадратот во Охрид во секој случај е поефтин од Скопје, но не за многу.

Sent from my LM-V450 using Tapatalk

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.659
Поени од реакции
22.402
Ем прескапи во Охрид ем три пати повисок данок на имот кога ќе им стигне...

Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
Уште не сфатив зошто толку е скапо во Охрид. Дали едвај 2 недели годишно ќе седиш таму зошто толку трае и сезоната, за викенд да одиш и не е баш близу. На крај поефтино и поубаво во Грција во хотел секоја година да одиш него да ти скапува станот во Охрид празен цела година да плаќаш сметки.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Уште не сфатив зошто толку е скапо во Охрид. Дали едвај 2 недели годишно ќе седиш таму зошто толку трае и сезоната, за викенд да одиш и не е баш близу. На крај поефтино и поубаво во Грција во хотел секоја година да одиш него да ти скапува станот во Охрид празен цела година да плаќаш сметки.
Градот е ок, ама кога ќе ти текне дека треба да извозиш до таму ќе ти се одмили :D

Член од
22 декември 2018
Мислења
512
Поени од реакции
718
Нема за 1100e покрај кејот да не си грешка?
Кеј 1800+ евра.
Не знам дали си погледнал но во Охрид нема и станови за Изнајмување има околу 5 6 што се и сите се 200+ евра.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.238
Поени од реакции
959
Оглас објавен пред 2 дена, се јавувам, ми вика цела зграда е продадена.
Па кога веќе си ги давате становите на свои луѓе, зашто пуштате огласи...

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.894
Поени од реакции
25.388
da znaat deka ima i drugi zainteresirani ko ke dojde vreme za preprodavanje.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.429
Поени од реакции
18.598
Drugo prasanje ako moze nekoj poupaten da odgovori oti mi izgleda nekako kako urban mit. Cesto se slusa vo muabeti deka zgradite izgradeni vo vremeto na Jugoslavija se pokvalitetni od segasnive. Ne zboruvam za tie vo 50/60tite tuku ete tie od 80tite. Cisto se somnevam vo toa no dali ima vistina vo muabetite? Ne deka sega sve e zlato sto se gradi no so ogled sto 40 i povekje godini se razlika pa ima napredok i materiali itn.
Има 2 предности. Едната е локациски, дел од старите згради се во убави блокови со дистанца меѓу згради и зеленило измеѓу. Другата е звучната изолација. Звукот го спречува само маса, и нема модерен мстеријал што може да го надомести дебелиот ѕид.
Негативности имаш еден куп. Инсталации во зграда, топлотна изолација 0, малски ретарди како комшии, пола се без лифт или не е функционален. Со оглед на тоа колку е слична цената би рекол митот функционира.

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.613
Поени од реакции
2.235
И многу финти прават. Ако приметат дека има интерест одма ја качуваат цената.

Мене ми се случи два пати да се јавам за стан и да ми речат продаден е, а подоцна да го видам пак огласен по напумпана цена од истата агенција.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
И многу финти прават. Ако приметат дека има интерест одма ја качуваат цената.

Мене ми се случи два пати да се јавам за стан и да ми речат продаден е, а подоцна да го видам пак огласен по напумпана цена од истата агенција.

Тоа е стандард, кај и да се јавиш ќе ти каже е таков како што бараш ти уште еден има...

Член од
10 март 2022
Мислења
213
Поени од реакции
411
Читам сега статистика, иако незнам колку е точна. Во Македонија има 598 илјади домаќинства, а 839 илјади станови. Тоа се 241 илјада празни станови. Така да таков стан каков што барате сигурно не е уште еден. Сигурно не е за 15 минути од огласување продаден, туку е огласен откако е продаден со цел да се створи слика дека побарувачката е енормна. И со таквите битпазарски фори си ја оправдуваат не реалната цена на m². Истотака откако ќе ја платите таа цена, за вселување чекате 6 месеци повеќе од договореното. Изговорот за доцнењето е виша сила, а вишата сила е нeмањето работници. Настрана тоа дали ќе бидете задоволни од квалитетот.

Последно уредено:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Читам сега статистика, иако незнам колку е точна. Во Македонија има 598 илјади домаќинства, а 839 илјади станови. Тоа се 241 илјада празни станови. Така да таков стан каков што барате сигурно не е уште еден. Сигурно не е за 15 минути од огласување продаден, туку е огласен откако е продаден со цел да се створи слика дека побарувачката е енормна. И со таквите битпазарски фори си ја оправдуваат не реалната цена на m². Истотака откако ќе ја платите таа цена, за вселување чекате 6 месеци повеќе од договореното. Изговорот за доцнењето е виша сила, а вишата сила е нeмањето работници. Настрана тоа дали ќе бидете задоволни од квалитетот.
Не е баш така, за стан се брои (по статистика) и некое кучаре распаднато во Мариово. А дека нема работници нема.

Член од
10 март 2022
Мислења
213
Поени од реакции
411
Не е баш така, за стан се брои (по статистика) и некое кучаре распаднато во Мариово. А дека нема работници нема.
Можеби. Али недостаток на работници е далеку од виша сила. Повеќе е свесно лажење тоа дека ќе се вселиш 6 месеци. Знаат дека ќе биде за една - една ипол година.

Kajgana Shop

На врв Bottom