Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752
Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
Синот го прашува својот татко германец:
- Тато, зошто е толку ладно?
- Затоа што Русија ја нападна Украина.
- Каква врска има тоа со нас?
– Затоа што воведовме санкции кон Русите.
- Зошто?
- За да страдаат.
- Дали сме ние Руси?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Логиката на Американците за фрлањето на атомската бомба била тоа што Јапонија дури и да ги изгубела сите територии БЕЗ нејзините главни острови,
...
таа немала да се предаде. Сакале да ја урнат власта во Токио. Единствено решение било инвазија на островот. Со бомбардирање не е возможно да се принуди Јапонија на предавање, бидејќи секогаш постојат бункери и ПВО. А тоа секако би го налутило јапонското население и би го натерало да биде желно за одмазда. Иако е познато дека Јапонците имале своја ,,атомска бомба", (односно биолошка бомба со соодветна операција) никогаш не ја употребиле заради несогласувања помеѓу јапонските генерали. А самото бомбардирање би ги ,,предомислило". Арно ама и инвазијата е уште поболна тактика затоа што Јапонија била тврдина тогаш и само за некои глупи острови како Иво Џима се воделе долгиииии битки со закопани Јапонци спремни за заседи кон Американците. Така Американците би претрпеле сериозни загуби во војска и опаднат углед, а со тоа и продолжување на војната. Па така решиле да употребат ,,трет избор" кој првично бил развиен за Нацистичка Германија. Ама таа капитулирала во 1945, а и сојузниците доста лесно ја совладале (поради исцрпеност од војната со СССР).
И така Американците фрлиле две бомби врз јапонските градови. Две, а не една затоа што сметале дека Јапонците немало да се предадат само со една... :facepalm:
А вистината за јапонското предавање не лежи во овие бомби туку во истовремениот напад од СССР. И така САД уби недолжни цивили со нуклеарна бомба (ЕДИНСТВЕНА воена сила во цел свет) само затоа што не можеше да ја докрајчи Јапонија конвенционално. Иако СССР е главниот фактор кој ја докрајчил Јапонија. И сега ако споредиме со оваа војна во Украина, гледаме буквално поклопување на текот на настаните (само различни држави), но не гледаме амбиции на Русија да фрли нуклеарка во Украина. Поверојатен е секундарен напад од Белорусија (како што СССР во Втора светска ја нападна Јапонија). И токму тој напад е гарантен за украинското предавање и/или престанок на помошта од Западот.
Историјата се повторува Едмондовци, Тенеќиња, Антоновци, Гаврани, Цитрони...
Oва е американската наратива што ја продаваат уште од фрлањето на атомските бомби врз Јапонија. Сето ова може да се каже и за ситуацијата со Украина: Русија мора да победи во војната (во нивни очи) а Украинците нема да се предадат (иако не од истите причини кои и Јапонците), укопани се, имаат бункери (ровови) и ПВО, и ако Русија направи инвазија ќе има големи загуби на сопствените војници, итн итн... Според амеркичкава логика Русија можеле уште во Фебруари да им рокнат пар нуклеарки на Украина со истото „право“ кое и САД го имале тогаш.

Реалноста е дека САД имале силно оружје и сакале да го демонстрираат на светот (за да ги уценуваат сите други да играат како тие што сакаат).

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Како го коментирате тоа што реториката на Путин кон Украина е скроз иста како таа на Бугарија кон Македонија? Комунистичка творба, един народ две држави итн?
А како коментираш ти реториката на УЧК што е на страната на Украина ?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.262
Поени од реакции
5.525
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903

Очајот и лудилото на една гнила држава,т.е. на нејзините фашистички водачи.Мора да бидат запрени и спречени..
Тажно,има добри луѓе и таму,кои не сакаат да војуваат за некои лудаци што се на власт.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Како го коментирате тоа што реториката на Путин кон Украина е скроз иста како таа на Бугарија кон Македонија? Комунистичка творба, един народ две држави итн?
Te знаат дома дека си педер?

Не те заебавам, ти покажувам пример логичката грешка што ја правиш. Ако ја прифатиш премисата, соговорникот те добил. Твоето е (свесно или несвесно) повторување на северџанската наратива која би требало да не наведе да се согласиме со премисата дека реториката на Путин/Русија кон Украина е истата таа на Бугарија кон Македонија. Само што тоа не е точно. Реалноста е дека Русија, официјална Русија топтан со Путин никогаш не го негирале идентитетот на Украинскиот етнос. Ниту ние на Бугарите им убиваме луѓе некаде во Македонија (како што Украинците убиваат етнички Руси во ДНР/ЛНР веќе 8 години по ред), па затоа Бугарија сега да не нападне.

Еден од нас двајца зборува од ракав. Се разбира ако јас сум тој што не е во право, сега ти лесно ќе ме демантираш со тоа што ќе цитираш изјава на Путин каде тој го негира постоењето на украинските јазик и етнос... Само што нема да ме демантираш, затоа што такви изјави нема.

П.С. Изјави на рандом ликови по ток шоуа и видеа, не се официјални руски ставови

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
А како коментираш ти реториката на УЧК што е на страната на Украина ?
Одговори на прашањето,не се прави паметен.Ама немаш одговор зашто си п*чка и не ти одговара вистината,туку да драпаш муда.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Со ова долу Америте како да им даваат морална подршка на Русите, да употребат нуклеарно оружје против Украина или можеби и Финска/Шведска/Кореја/итн (скраја да е било што такво).

In Stunning Strategy Reversal, Pentagon Will No Longer Rule Out Use Of Nuclear Weapons Against Non-Nuclear Threat

Well, we're finally there: stocks are officially trading off nuclear war headlines.
Moments ago, as part of his closely-watched speech, Vladimir Putin appeared to talk down the likelihood of a nuclear attack in Ukraine:
  • *PUTIN: NO POLITICAL, MILITARY REASON IN NUKE STRIKE IN UKRAINE
Which, however, is more than can be said about the US.
As Bloomberg just reported, the Pentagon's new National Defense Strategy rejects limits on using nuclear weapons long championed by arms control advocates (and, in the not too distant past, by Joe Bide) citing burgeoning threats from Russia and China.
“By the 2030s the United States will, for the first time in its history face two major nuclear powers as strategic competitors and potential adversaries,” the Defense Department said in the long-awaited document issued Thursday. In response, the US will “maintain a very high bar for nuclear employment” without ruling out using the weapons in retaliation to a non-nuclear strategic threat to the homeland, US forces abroad or allies.
In yet another stark reversal for the senile occupant of the White House basement, in his 2020 presidential campaign Biden had pledged to declare that the US nuclear arsenal should be used only to deter or retaliate against a nuclear attack, a position blessed by progressive Democrats and reviled by defense hawks. But, like with every other position held by the pathological liar who even trumps Trump in the untruth department, this one has just been reversed as well as "the threat environment has changed dramatically since then" and the Pentagon strategy was forged in cooperation with the flip-flopping White House.
In a stunning move that should - or rather "should" - spark outrage among the so-called progressives but will at best prompt some very sternly retracted letters, the nuclear report that’s part of the broader strategy said the Biden administration reviewed its nuclear policy and concluded that “No First Use” and “Sole Purpose” policies “would result in an unacceptable level of risk in light of the range of non-nuclear capabilities being developed and fielded by competitors that could inflict strategic-level damage” to the US and allies.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.652
Поени од реакции
22.395
Каде е кано да каже сепак ќе има неколку атомски низ Европа, онака ради негов ќеф.

• Ми се допаѓа
Reactions: y2k
Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
Со ова долу Америте како да им даваат морална подршка на Русите, да употребат нуклеарно оружје против Украина или можеби и Финска/Шведска/Кореја/итн (скраја да е било што такво).
Статија напишана од Тајлер Дурден :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
на блог што во описот им стои дека инфо влечат од pseudonymous speech... :icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Ех бе кромидко, џабе глумите интелектуала :icon_lol:

Screenshot_34.jpg
Автоматски споено мислење:

Каде е кано да каже сепак ќе има неколку атомски низ Европа, онака ради негов ќеф.
се сончаат на плажа со лестер и ги кооридинираат 15те бизниси што ги имаат во мк, тајланд, кореа, русија и никарагва. После ќе ни пратат јамболии :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom