Не верувам дека ќе се повлечат од Херсон. Ќе го бранат до смрт.Grey zone тврди дека Херсон скоро па сигурно ќе биде изгубен. Вели дека остануваат уште две работи, како да се повлече руската војска од левата страна на Дњепар и како се ова да им се објасни на граѓаните.
Проблемот го лоцира во неможноста да се врши логистика поради уништените мостови.
А зошто мислиш дека немаат капацитет за сериозна офанзива на Херсон? Бројност во луѓе имаат. Е сегс спомна ти дека немаат артилерија, тенкови, воздушна поддршка, нешто така милам беше, поправи ме ако грешам. Ме интересира каде имало вакво инфо, пошто не ми текува некон да споделил на форумов такво нешто.не верувам да се повлечат русите од Херсон, немаат капацитет украинциве некаква сериозна офанзива да напраат.
Да ама Харков не се ни замараа да го бранат. Сега е поинаку. Ги тргаат цивилите и носат повеќе војска и наоружување. Втор Мариупол ќе го прават.А зошто мислиш дека немаат капацитет за сериозна офанзива на Херсон? Бројност во луѓе имаат. Е сегс спомна ти дека немаат артилерија, тенкови, воздушна поддршка, нешто така милам беше, поправи ме ако грешам. Ме интересира каде имало вакво инфо, пошто не ми текува некон да споделил на форумов такво нешто.
Мене губењето на Херсон ми е и реална и логична опција, поготово после дешавањата во Харковска област.
логично е, ако повлечеш една црта како другарот зеленски. У реалноста не иде така.А зошто мислиш дека немаат капацитет за сериозна офанзива на Херсон? Бројност во луѓе имаат. Е сегс спомна ти дека немаат артилерија, тенкови, воздушна поддршка, нешто така милам беше, поправи ме ако грешам. Ме интересира каде имало вакво инфо, пошто не ми текува некон да споделил на форумов такво нешто.
Мене губењето на Херсон ми е и реална и логична опција, поготово после дешавањата во Харковска област.
Тие се борат до последниот Украинец, таква е нивната доктрина....
Ама за психопатите на чело на држава на другата страна на планетата, кои жртвуваат туѓи војници... Ништо не прескапо ниту нелогично.
Не сум видел, а ти спомна и предходно па затоа и прашав. Знам дека имаат огромна војска натрупанонтаму и се сптемаат за напад, а русиве освен некои пробни офанзиви на украинциве кои се уништени, не сум видел инфо дека имаат некои обиди да им ја уништат офанзивата пред да почне.логично е, ако повлечеш една црта како другарот зеленски. У реалноста не иде така.
Конвоите им ги прават пепел со артилерија. Украинците немаат никаква артилерија која би го исчистила просторот за војската да напредува.
Имаат бројност, али ако идеш на тоа ситуацијата ќе биде meat grinder. Десетици илјади изгубени војници.
Харковски терен беше друго, тој дел е шума претежно и тешко е да се брани, настрана што одбраната таму беше многу тенка. Херсон е тврдина каде што артилерија оперира 24/7 и ќе биде многу тешко да се пробие. Дури и ако пробијат, русите ќе се повлечат во градот каде што сигурно имаат други одбранбени позиции, и на крај евентуално браната да ја урнат. Сепак, се работи за многу војска акумулирано. Што точно ќе се дешава ќе видиме периодов, иако ја не верувам да напраат ништо ради тие ствари што ги набројав.Не сум видел, а ти спомна и предходно па затоа и прашав. Знам дека имаат огромна војска натрупанонтаму и се сптемаат за напад, а русиве освен некои пробни офанзиви на украинциве кои се уништени, не сум видел инфо дека имаат некои обиди да им ја уништат офанзивата пред да почне.
Од друга страна, во Харковски регион видовме дека украинците се спремни за огромни човечки загуби, доколку со тоа би ја повратиле изгубената територија.
Епа ќе мораат да направат. Американските избори се во ноември. Сигурно го клоцнале Зеленски. Ќе мора некаква офанзива да направат.Харковски терен беше друго, тој дел е шума претежно и тешко е да се брани, настрана што одбраната таму беше многу тенка. Херсон е тврдина каде што артилерија оперира 24/7 и ќе биде многу тешко да се пробие. Дури и ако пробијат, русите ќе се повлечат во градот каде што сигурно имаат други одбранбени позиции, и на крај евентуално браната да ја урнат. Сепак, се работи за многу војска акумулирано. Што точно ќе се дешава ќе видиме периодов, иако ја не верувам да напраат ништо ради тие ствари што ги набројав.