Отидовме офтопик али нема везе....не само што имат способност да размислуваат туку ко што веке спомнав можат да размислуваат исто ко лугето,знаат за концептот на мисла дека и другите имаат свои мисли свое перцепирање на нештата.
Japanese researchers say this proves they can understand others' mental states - an ability previously though exclusively reserved to humans.
www.dailymail.co.uk
Дали еволуцијата е погрешен заклучок тоа е до тебе дали ке ја прифатиш науката за авторитет кој треба да каже или црквата,ако црквата ја земаш за репер и тоа е условено западната црква прифака еволутивен креационизам а источната црква не прифака еволуција.Археологија/антропологија кажуваат дека пред 6 милијарди години нашите предци изгледале доста поразлично од нас денес.
За ритуалнава церемонија на шимпанзата еспертите викаат таков тип на ритуално однесување е резултат за потреба која не е поврзана со трите основи кај животните а е слична со тоа што лугето пред илјадници години го практикувале.
Таквата потреба ко што спомна претходно е дека чуствуаат дека имаат некој творец но истоврено условуваш 'со наука уметност' ко да мора претхоодно некој да ја знае меделеевата табела или да заврши 7мо одделение физика со 4+ за да може да стане христијанин што не е во ред од многу аспекти.
Малце е неконзистентно да не прифакаш еволуција а истовремено збориш дали шимпанзата не напишале некое научно/филосовско дело и затоа не можат да бидат христијани.