А тек најавената офанзива??Не ми се верува дека ВСУ се уште праќа војска да гине накај Херсон - од 27ми август некаде кога почна офанзивата до ден денес. Секој ден нови слики и видеа од украински загуби, страшна работа.
Не ја зимај таа изјава здраво за готово! Тоа е повеќе за смирување на народот(или поточно за жените и мајките дома). Ко демек ќе ги мобилизираме, ама нема да ги праќаме во битка, во позадина ќе бидат…После пробиво во Харкив Русија менува тактика.
Очигледно е дека со моменталните сили неможе да оди напред и да брани истовремено, па најавуваат мобилизација и интегрирање на 4 области.
Што тоа значи во пракса? Нови сили кои ќе служат за одбрана на интегрираните области. А тие од специјалната операција ќе продолжат со нападите на преостата територија на новорусија.
По логика јас гледам, не по изјава.Не ја зимај таа изјава здраво за готово! Тоа е повеќе за смирување на народот(или поточно за жените и мајките дома). Ко демек ќе ги мобилизираме, ама нема да ги праќаме во битка, во позадина ќе бидат…
Реално, тој што е специјалист и понатаму ќе биде специјалист на неговиот систем. Тој што е пешадинец или падобранец, пак ќе биде тоа! И уште како ќе видат војна!
Редно е и ЛНР, ДНР да ги одморат малку со ротации…
По таа логика си имаат они регуларна војска(што регрути, што професионалци) да ја бранат Русија…По логика јас гледам, не по изјава.
Ги интегрираат овие 4 области за да бидат дел од Русија и доколку ги нападнат да биде нападната Русија. А тие 300К им се за одбрана.
Според тоа до сега што го видовме, нема да си дозволат неискусни борци да им паднат во офанзива. Барем не овие од оваа мобилизација. Политички тоа нема да им е паметно. Доколку им загинат во одбрана на Русија, тоа е веќе друга приказна и причина за поголема ескалација.По таа логика си имаат они регуларна војска(што регрути, што професионалци) да ја бранат Русија…
Ова сега што се мобилизира, а има објавено, се или официри, специјалисти, луѓе со ратно искуство и понекои со шут-карта(како денешните сите пеес души што протестираа ).
Нема сите да одат во Укра.. пардон Новоросија, ама тие што ќе отидат дефинитивно ќе војуваат!
Логички и дел од професионалната војска ќе заврши таму, а дома ќе биде заменета со мобилизираниве…
Верувам дека ќе продолжат со подршка бидејќи ова им е најдобра шанса да ја ослабнат Русија со надеж на нејзино уништување во иднина. Се додека Американците сакаат Европејците ке следат послушно.Можно е, ќе видиме за неколку недели дали западот ќе ја поддржува Украина. Сепак 300к свежа војска е многу, сигурно ќе се зголеми и авијација. Жртвите ќе се зголемат на двете страни.А можна е и употреба на тактичко нуклеарно оружје. Припојувањето на дел од Украина кон Русија ја менува многу играта.
Употребата на Балкански методи може да испадне неопходна за исполнување на Европскиот сон.Само да прашам ...
Дали е референдумов само советодавен ,а не задолжително?!
За другар од Струмица прашувам