Веганизам/Вегетаријанизам

• Креатор на темата Креатор на темата Darling
  • Време на започнување Време на започнување
Od stokomak ima eden zacin za kjoftinja, i na kuceto brokulata my ja varam pa so toj zachin mu ja machkam. Nisto ne sekjava isto ko meso da jade.
Од тебе ништо не би ме чудело.

Ова ти е добро прашање (го имам поставувано и јас претходно на вегетаријанци xD), ама мислам дека е too much да форсираш големо куче да јаде тоа што јадеш и ти. Секако го имам од пред да станам вегетаријанец, и си ја јаде истата храна од претходно.
Лудост е и кучето да го тераш да биде веган :D
Поентата ми беше дека баш тие хардкор „морално сум над сите“ тип вегани чуваат и по неколку миленици кои се хранат со животни и на некој начин е лицемерно да му кажеш на друг да не јаде месо зашто е греота животното, а дома да чуваш затворени кучиња кои ги храниш со месо.

Не, ние сме бесчувствителни лицемери.
Браво бе Џонтра. Имам потреба вака јавно да те испофалам за твоите размислувања и ставови кога е во прашање вегетаријанство и веганство. :D

Во сржта на битисувањето е егоцентричноста и бесчувствителното лицемерие.

Веројатно сум ужасно хипокризичен човек. Седам со кучето, се гушкаме, јас сум гладна и размислувам каков чизбургер да си порачам. KFC има добар избор дури и на пилешки крилца + помфрит. Или па можеби пица? Нејсе, нарачувам, доаѓа дома. And guess what? Пола ја изеде малиот. Лицемерие? Најсреќни сме кога сме најадени двајцата.

Od stokomak ima eden zacin za kjoftinja, i na kuceto brokulata my ja varam pa so toj zachin mu ja machkam. Nisto ne sekjava isto ko meso da jade.
Ова треба сместо да оди во измачување на животни ;)
Автоматски споено мислење:

Абе ми е гајле за другите што зборат, особено за некои што ги гледам еднаш во година две... Критиката беше кон колективниот мајндсет што владее во државава за многу теми меѓу кои твоите преференци за исхрана или твоите ставови за бракот како институција, небитно.
Мислам дека овде тој мајндсет е далеку поприсутен и поприфатен споредено со било која западна земја. Секако, не постои рај на земјата, далеку од тоа.
Ама овде на балканот, особено Македонија владее сеопшта токсичност, егоизам, љубомора и оговарање, стереотипи и етикети поради НЕЕДУЦИРАНОСТ. Дно сме во тој поглед.
Имаш преголеми очекувања од земја со просечен IQ од 83.

Инаку тука ретко сретнувам вегани, веројатно затоа што зеленчукот и овошјето се поскапи од месо :D
Килограм домати 12 долари (1 долар околу 43 денари), килограм пиперки исто, една краставица 2.5-3.5 долари, јаболката 3.5 долари кг, марулата беше до 6 долари парче зимата сега падна на 3 долари парче, јагодите и аронијата гураа и до 7-8 долари за 250 грама и тн. Месото од друга страна горе доле колку МКД, со неколку пати подобар квалитет.

На цела држава има едвај 2% вегани, и со се нив околу 12% вегетаријанци, али пак гледам живеат подолго од поголем дел од светот, поздрави се, и не се замараат да го сликаат смутито секое сабајле за на стори. За животните се грижат повеќе и од овие загрижените тука, и трошат милијарди за згрижувања, лекување на болести, чистење на средината и тн.

Последно уредено:
Не сфаќам зошто месојадците кога се зборува за етичкото прашање за јадењето на месо одма стануваат дефанзивни. Нема никаква етичка и морална оправданост за јадење на месо и млечни производи, луѓето се многу пософистицирани и по интелигентни животни за да се споредуваат со други животни што јаделе месо.

Реално јадењето месо и млечни производи не би било проблем доколку месото и млечните производи доаѓаше од "баба и дедо" што чувале овци и крави во село, што не е случајот, месната индустрија е ужасна и условите во кои што се чуваат животните.

Не знам зошто пробувате морално да се оправдате, јас јадам месо и млечни производи но тотално ги сфаќам луѓето што не јадат ради етички причини. Дали ќе менат нешто? Најверојатно не. Но тоа не го менува фактот дека етички не е оправдливо.

Не сфаќам зошто месојадците кога се зборува за етичкото прашање за јадењето на месо одма стануваат дефанзивни. Нема никаква етичка и морална оправданост за јадење на месо и млечни производи, луѓето се многу пософистицирани и по интелигентни животни за да се споредуваат со други животни што јаделе месо.

Реално јадењето месо и млечни производи не би било проблем доколку месото и млечните производи доаѓаше од "баба и дедо" што чувале овци и крави во село, што не е случајот, месната индустрија е ужасна и условите во кои што се чуваат животните.

Не знам зошто пробувате морално да се оправдате, јас јадам месо и млечни производи но тотално ги сфаќам луѓето што не јадат ради етички причини. Дали ќе менат нешто? Најверојатно не. Но тоа не го менува фактот дека етички не е оправдливо.

работата е што тие шо јадат месо никакви морални ни па етички норми нарушуваат. Какви морални норми кога човекот јаде месо од кога постои на планетава?

Што има да се осеќам виновно ја за тоа што сум решил една мрсна кременадла да припремам за вечера?

Па еве им се смееш на тие што протестираат. :D Како замислуваш ти да им помогнеме на пример? Еве јас во моментов немам свој имот, каде ќе ги носам? Да имам имот и пари радо би направил некој мини ранч и би пуштил по некое теле, јагне и прасе да се трчкаат ама па ќе ми речеш "Џабе ти е, како ќе помогне тоа на другите илјадници животни низ светот". Плус, волкот пак ќе го јаде јагнето, лавот пак ќе ја јаде зебрата.

Математиката е едноставна - ако помалце луѓе јадат месо, ќе се продадат помалце бургери. Помалце бургери значи помала побарувачка на месо, а помала побарувачка на месо значи помалце животни заклани. Голем дел од овие животни и вештачки (или на сила) се оплодуваат, само за да има повеќе месо.

Има и кај нас луѓе (вегани и вегетаријанци, а и такви што јадат месо) што помагаат на кучиња и други улични животни, ама и тие се етикетирани како кучкарки и слично. Еве јас бар тука може да се пофалам, пред 2-3 месеца најдов оставено рахитично кученце на патот и го однесов дома во Валандово да дреме во дворот. За кастрација се сложувам, кучето (лабрадорот) ми е кастрирано, а оваа што ја земав скоро е премлада за тоа, ама не знам и дали ќе биде изводливо заради состојбата. Ќе се консултирам со ветеринар во секој случај, фали уште да ја прегне некое маалско куче и да се испокршат нозете.
Не знам како ќе се реши. Ваљда никако и никогаш нема да се реши тој проблем.
Еве кажи ми што ќе праат и како ќе живеат домашните животни ако кренеме раце од нив?
Ќе ги изедат други.
Ја не те јадам али јеби га, не можам да ти помогнам поинаку, снаоѓај се.

Па смешни се. Седнале пред фрижидери. Им се дерат на луѓе у фаца.
Што вика Комита, наеднаш веганите и вегетаријанците се самопрогласија за интелектуално супериорни во однос на карнивоарите. Самите си го бараат целиот сеир што го јадат.
Мада сфаќам дека за одредени промени треба да има револуција и сите тие протести и слични дејствувања на веганите се еден вид на револуција. Али јеби га, милијарда години јадеме месо и треба да поминат неколку илјадници години за да веганството го прифатиме како нешто нормално.

Нека звучам лицемерно, неам намера некому да докажувам колку сакам животни. 2 мачки и 1 куче чувам дома. На работа чував 5 кучиња и секоја смена сум им купувал виршли за јадење. Сега има една мачка и секој ден и дробам млеко и леб јебо те, ја чекам да се најаде за да не ја нападнат други мачки.
И стварно ми е грев да гледам како измачуваат и тепаат животни. Прост пример, на филм поише се нервирам и бедирам коа ќе умре животно отколку човек.
Но, на пилешкото у кари или на вратната кременадла не можам да гледам како кокошка чија глава рачно била искината или свињата убиена со електричен пиштол.
Јебига, пак ќе кажам, би гладувал и би јадел леб и вода ако ми дадат да бирам да убијам животно и да го изедам на лице место или леб и водата.

Не можеш така да ми кажеш дека не ми е жал за животните пошто јадам скара и пунети пиперки ебате.
Сакаш истото да ти го кажам? Џабе го чуваш кучето и не го сакаш пошто си го кастрирал и си му ја ускратил потребата од парење и слично. Си го осакатил. Зошто, затоа што не можеш да ги чуваш кутрињата така? Што ќе им праиш у стан 6 комада. Така?
Ти ги сакаш животните и не ги јадеш ама затоа си дволична и неискрена лично спрема твоето животинче.
Ти твоето чим го лажеш, што останува за оние другине тотално несимпатични смрдливи животни како свињи и крави. Гарант ти се гади од нив.

Не те заслужува твоето куче.

Помалце бургери значи помала побарувачка на месо, а помала побарувачка на месо значи помалце животни заклани.
Ако има помала побарувачка на месо ќе смислат план како да се качи. Ќе направат наводна криза со месо и ќе ги видиш следниот ден месариве полни со глуперди што се спремаат за апокалипса. Како што беа маркетиве со зејтинот и тоалетната.

Hmm. Ok, ke mi pratis od tamu nekoj pokvaliteten zacin, moze ovoj od stokomak e povestacki.
Тешко на кучето, гарант си вика "поарно да се родев во Кинески кварт отколку кај оваа веганката" :D
Автоматски споено мислење:

Етичките норми се дефинирани исто од луѓе, и истите се став на тој што ги дефинирал како такви.
Да ги добиевме исклесани на камен од тој што ја создал планетата (ако воопшто постои) и беа универзален закон на универзумот можеше да ги дефинираме како ултимативно правило на игра.
Во случајов е обратното, ако ги следиш правилата на универзумот се паѓа во вода.
Ако се најдеш во ситуација која ќе ти го загрози животот, или ќе излезеш од моменталната комоција, ќе видиш кои правила важат и се универзални.

Последно уредено:
Hmm. Ok, ke mi pratis od tamu nekoj pokvaliteten zacin, moze ovoj od stokomak e povestacki.

дарлинг, и кучето не е глупаво, знае дека го подјебаваш. Стави му паштета или виршла на една страна и тоа бучкурушот на друга, ќе видиш каде ќе јаде.

Значи посебен е тој вегански сурат, од километар се познава.
1662829819227.png

Овие себеси не се сакаат, не па животните. Исфрустрирани од животот се. Вакви не кобасица, со чварки би ги мавал.

Шо сте ги стаиле овие ментишиве од animal rebellion или extinction rebellion , овие се поеќе забегани ролплеј култови него организации за некакви права

Мексички картели не се у екстремни филмови како овие и нормално овие забеганиве сегде ќе дупат гуми на камиони и ќе влагаат по продавници за меса освен халал места оти се истото лузерско левичарско невладино срање финансирано од истиот господар

https://off.net.mk/video/razno/pirs...36ZNKdX12_f0U5nowZisKHOsOrZcX4cNmiNWwn18TrBfI

Какво мочање у чело. :pos::pos::pos::pos:

Ебате глупата секташка не знае да одговори кратко и јасно на прашање што бара одговор со Да или Не.
Мора да кружи и да заобиколува за да спинува.

Небитни се пчелите пошто касаат и може да убијат човек што е алергичен на нив.

@TabaskoPit објасни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom