Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
1 ноември 2007
Мислења
81
Поени од реакции
249
Прегледај го приврзокот 341190

Што не ви е јасно бе дечки? Дај малку гледајте напред кон иднината, па нема Гоце и Питу Гули да ви ги ранат децата.
A koj ke gi rani? Makron da ne cekas da ti gi rani?Ili pak Escobar?

Komunjarski paraziti...

Nekoj da im gi ranel decata....CCC.

Sto si pravel deca ako cekas nekoj drug da ti gi rani...bilo da e Pitu Guli Ili Makron...a, lebarke?

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.782
Поени од реакции
49.643
Ама стварно не знам што не е јасно. Дури мислам дека Ескобар намерно кажал така за да ја закопа дебатава во корен додека не прераснала во тема за препирки, во што и успеа, зошто за разлика од Макрон, на кого реагираа, со Ескобар е штама од сегде.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Сега, кога Косово веројатно повторно се отвора како безбедносно прашање, раздавањето тенкови и оружје од страна на државава, на некои зли јазици би им личело како уште едно предавство, со кое дополнително се ослабнува земјава, пред евентуалниот претстоечки конфликт.
Некој би рекол дека албанскава власт го трга преостанатото крупно оружје за уште да го ослабне воениот потенцијал.
За тоа дали пак ќе има нови воени конфликти на Балканов одлучува ЈуЕсЕј, Албанците не смеат ни петарда да пукнат, ниту полжав да згазат без дозвола, наредба и амин од калето... Он-Офф племе... Борци на батерии и на копче...

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Просечна плата за возач на камион во Германија е 2600 бруто значи нето уште помалку, од ракав си вадите некој суми 4-5000 евра само да се пише нешто

90% од младиве во Македонија нема да си одат во странство да имаат просечна плата околу 1000 евра
Квалитетот на животот е проблемот, не заработката таму.

Јас заминав од таму а заработував многу повеќе од таа сума што си ја пишал.
Арно ама тука: немам загадување, здравството е 10 пати поарно од тамошното, во сообраќај нема ни 1% лудаци споредено со таму, јавните институции 90% се дигитализирани и не знам ни каде му се зградите а не да ме заебава некој рамковен што не може да ми го погоди името на извод, за политика не ме ни интересира, на тукашните плати храната за цела фамилија е околу 20-25% од 1 просечна плата (и со далеку подобар квалитет), далеку повеќе опции и можности за бизнис од таму, далеку поголем избор на работни позиции ако не сакаш да се бавиш со свој бизнис/работиш на иста работа...

Во мкд во моментов владее некоја одвратна депресивна атмосфера, и не функционира ништо. Дури и да заработуваш нема лезет, се е накурчено, се е нервозно...

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.599
Поени од реакции
3.860
Квалитетот на животот е проблемот, не заработката таму.

Јас заминав од таму а заработував многу повеќе од таа сума што си ја пишал.
Арно ама тука: немам загадување, здравството е 10 пати поарно од тамошното, во сообраќај нема ни 1% лудаци споредено со таму, јавните институции 90% се дигитализирани и не знам ни каде му се зградите а не да ме заебава некој рамковен што не може да ми го погоди името на извод, за политика не ме ни интересира, на тукашните плати храната за цела фамилија е околу 20-25% од 1 просечна плата (и со далеку подобар квалитет), далеку повеќе опции и можности за бизнис од таму, далеку поголем избор на работни позиции ако не сакаш да се бавиш со свој бизнис/работиш на иста работа...

Во мкд во моментов владее некоја одвратна депресивна атмосфера, и не функционира ништо. Дури и да заработуваш нема лезет, се е накурчено, се е нервозно...
Дали 3 од 100 луѓе што се иселиле се како тебе, другите 97 бегаат единствено од финансиска причина што не можат да си дозволат и просечен живот со платата тука

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Дрва и камења се фрлаат по комуњарите, а никој тука не пишува факти дека ВМРО-ДПМНЕ како најголема народна и национална партија требаше и треба да биде бедемот, браникот на Македонските национални интереси, како и на социо-економскиот добробит на секој еден Македонец. Партијата, нејзините политики, постапки и нејзините организациони и раководни муфљузи и џукели тотално забегаа и потонаа во евро-атлантистичките филмови и сништа, едноставно ослепеа во борбата за пуста власт, моќ, фотељи, пари и функции... Па незнам муабети од типот морале да бидат конструктивни оти поголемиот дел од функционерите ќе им завршеле во ќорка/апс, имотот партиски ќе им бил конфискуван, партијата укината... ма што е тоа битно бе луѓе, па што е побитно државата и народот или некое си таму е*ано луксузно мулти-милионско барокно партиско седиште во центарот на Скопје и слободата на некои нивни партиски криминогени муфљузи, па ако се виновни нека си одат на летување во хотел Идриз-бег, кому му е гајле за тоа, нека гнијат, нека цркнат... Едноставно како партија тотално потфрлија и се усраа и незнам што уште очекуваат и се надеваат, ај ги сфаќам партиските штаботоми, стаорци и џукели кои се борат за државни функции, но за жалење се оние чесни граѓани кои сеуште им веруваат и ги гласаат на избори овие лажно-патриотски бандити и манипулатори !

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Дали 3 од 100 луѓе што се иселиле се како тебе, другите 97 бегаат единствено од финансиска причина што не можат да си дозволат и просечен живот со платата тука
Можеби до пред неколку години, во последниве години има илјадници како мене.
Инаку да, се согласувам дека примарно народот бега од финансискиот аспект, ама верувај ми и да го средиш тој дел пак таа држава е токсична.
Скоро 90% од мојот живот таму преживував од месец до месец, и мислев исто како тебе дека ако заработувам подобро би живеел таму. За жал не сум бил во право, и се додека не се среди таа држава не би се враќал (што не верувам дека ќе биде ако се земе во обзир квалитетот на народот што останува назад, и племенската заедница со која мора да се дели територијата).

Член од
17 август 2011
Мислења
10.295
Поени од реакции
18.297
Ја растев во опкружување каде што ретко на кој нешто му фалеше финансиски, па ете отидени се еден куп луѓе. Кој кариера, кој воздухот му пречел, кој бегаше од режимот и тн. Главна причина е што се отворија многу можности да се иселат без никаков ризик и на убави позиции во странство.
Условите за живот и за кариера се многу подобри од порано, а сепак иселувањето е драстично зголемено. Треба да ви биде јасно дека Македонија и балканот никогаш нема да биде конкурентен со плата на западните држави. Кога ќе се создадат можности за миграција, луѓето мигрираат. Мигрираат дури и во западните земји од сиромашни во побогати региони, а не па тука каде разликата е 10 кратна.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.820
Поени од реакции
40.130
Jas mnogu malku rabotam a ziveam odlicno seto toa vo MK. Zadovolen sum od toa ovde kako e. Nekoi sitnici smetaat ama 90% od rabotite se odlicni. Jas sum zadovolen i srekjen vo drzavata i zivotot.
Ти си од ДУИ затоа нема зима за тебе.

Kajgana Shop

На врв Bottom