- Член од
- 5 ноември 2012
- Мислења
- 2.783
- Поени од реакции
- 6.209
Da, go zaboraviv.Договор на дело со некој близок е друга опција![]()
No.1 izbor
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Da, go zaboraviv.Договор на дело со некој близок е друга опција![]()
Прво и основно ти треба добар сметководител што ги разбира работите... После тоа све останато:Здраво би сакала да си отворам бутик па би можеле ли да ме упатите подобро за што се ми е потребно и за трошоците кој ќе ги имам ?
За првата точка нема потреба ни да ги плати тие, има простор од една година, таман ако тргне да собере, ако не нема никогаш да ги даде.- За регистрација на фирма треба влог од 5000 евра, но тоа може да биде и материјално нешто, пример канцелариски предмети, мебел, компјутери, кола и тн. Со добар сметководител нема ни денар од џеб да платиш за влог, туку ќе пријавите некои работи што веќе ги поседуваш.
- На месечно ниво треба сметководител да ти брка работа пошто сама нема да можеш, а и поголема обврска е тоа, така да обавезно сметководител ти треба. Со тоа имаш трошок од 1500-3000 денари за сметководител секој месец. Инаку сметководителите се должни да следат закони, владини олеснувања и тн и да те информираат за да донесеш одлука.
@Ла лала @DarkoGЗа првата точка нема потреба ни да ги плати тие, има простор од една година, таман ако тргне да собере, ако не нема никогаш да ги даде.
Долната граница, па макар и горната кај сметководител ми се малку чудни, за Скопје јас не сретнав некој испод 3500, за други градови најефтино што знам е 3000ки, најчесто се околу 3-5к за вакви мали фирмички.
Фирмарина, сметководител, завршна сметка, трошок за сметката во банка, комунална такса - се ова ако се разложи по месеци доаѓа грубо околу 7к месечно.Мој втор совет би ти бил да седнеш и на лист хартија да испишеш што тебе ќе те разликува од другите бутици, што фали кај нив, кои се цените, секако да си ја вклучиш и финансиската пресметка - минимална плата од околу 26 илјади бруто, сметководител 3500, банкарска провизија околу 500 на месец и други трошоци, струја, вода, кирија и слично, за да имаш претстава колку пари ти требаат на месечно ниво и колкави продажби ти требаат само за да го поминеш месецот, без набавки.
Многу успех!
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Пази математиката погоре е направена само на апла мало дуќанче, малку поголем бутик, на добра локација (особено Скопје) може да има и кирија од неколку илјади евра.@Lester Freamon
Секако, нема збор. Секоја дејност си има своја специфика и трошоци кои си следат. Без таа сума на пари што ја спомна, не гледам кај е математиката за изгубеното време и нерви.
И бонус со кризава, не знам дали баш е време за инвестирање во бизниси вон храна и енергетика.
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
И тоа еден од друштво ќе го плати а цела фб група ќе го клатиЗа кадарен народ како нашиот само онли фенс![]()
Абе да работат, не да трошатИ тоа еден од друштво ќе го плати а цела фб група ќе го клати![]()
Што и фали на оваа? 2-3k долари месечно ко ништо ги млати. Лупај ние ко сивоњиИ тоа еден од друштво ќе го плати а цела фб група ќе го клати![]()
Ako veke imas tvoja firma, zasto bi otvarala nova? Mozes I on line butikot da go rabotis preku taa. Najednostavno bi bilo...Сакам да си отворам онлајн бутик, каде што ќе може да се плаќа онлајн и со картичка.
Веќе имам друга фирма моја, преку која сум и осигурана. Дејнодта е сосема различна, нр можам да ја користам.
Имам некои прашања за искусни:
- Дали морам фирма да отворам за онлајн продавница? Можам ли само да се регистрирам како поединец, и да си плаќам данок или што и да треба.
Ако отворам, не ми е јасно со осигурањето како ќе сум, бидејќи веќе сум осигурана.
- Роба ќе имам од неколку земји, достава со карго. Може ли да ми кажете од кои карга/компании џа достава од други држави дте задоволни? И колку е царината за облека?
Во благодарам однапред
Moze da se otvori podruznica vo postoeckata firma, so druga sifra na dejnost. Za web terminalot, si I'ma nadomest godisen I se razlikuvaat uslugite I cenite od banka do banka. Toa e najednostavnoto reshenie.Сакам да си отворам онлајн бутик, каде што ќе може да се плаќа онлајн и со картичка.
Веќе имам друга фирма моја, преку која сум и осигурана. Дејнодта е сосема различна, нр можам да ја користам.
Имам некои прашања за искусни:
- Дали морам фирма да отворам за онлајн продавница? Можам ли само да се регистрирам како поединец, и да си плаќам данок или што и да треба.
Ако отворам, не ми е јасно со осигурањето како ќе сум, бидејќи веќе сум осигурана.
- Роба ќе имам од неколку земји, достава со карго. Може ли да ми кажете од кои карга/компании џа достава од други држави дте задоволни? И колку е царината за облека?
Во благодарам однапред