Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    728

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.697
Поени од реакции
33.892

Ајде аирлија! Па да се множат!
За сите што ги мрзи да го отвараат линкот, Дејан јавува дека почнале да се извршуваат смртните казни за платениците од трети држави.

Ова беше многу логично да се очекува... Ако ДНР/ЛНР не ги следат сопствените закони, како може да очекуваат да не доаѓаат платеници во Украина. Жално е за залудените и излажаните дека за некакви идеали идат да се борат (знам дека таквите се малку), помалку за вистинските платеници. Ама тоа е тоа во секој случај. Веста е очекувана и мислам дека така ќе продолжи со заробените платеници, исто и дека за некој месец таму нема да припари фриленсер, некој што не е дел од специјалните служби на САД и вазалите во НАТО (а и тие ќе се замислат).

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.871
Поени од реакции
12.969
The most famous economist Jeffrey Sachs, a very sober view of the situation:

"Therefore, if we want a stable peace, we need to put an end to the war. And not on NATO terms. People should understand that this war began because the United States insisted on NATO's expansion to the east. Which is completely irresponsible and completely contradicts the obligations that were given to Gorbachev and Yeltsin. I was there in those days. These were clear commitments against NATO's expansion to the east. Certainly not towards Ukraine or Georgia. Thus, our own recklessness is now at the root of unprecedented instability. We need to stop the war through negotiations. We need to stop the rhetoric about defeating Putin and defeating Russia. We need to stop the expansion of NATO sooner, keeping Ukraine, leaving Russia alone. This is what was on the table initially. But NATO and especially the United States did not accept this."
Среќа вакви индивидуи не се на политички истурени позиции на запад. Затоа имаме Баерберовки, Урсули, Борели и остало чергарана собрана. И смешно е кој и од нив да се повлече од политичка сцена све некоја мутна копија никнува. Еве пример Британија. Џонсон скина конци, следна на листа е Лиз :icon_lol:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.427
Поени од реакции
24.609
Ајде рубља патриоти сега ви е шансата! Иселете се веќе еднаш.
nema potreba od selidba... kaj i da e za nekoja godina ke si se granicime so rusija. vie severdzanite, bugarite i sponovite treba da mu ja mislite... najdobro idete branete ja ukraina dur uste mozete

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.755
Поени од реакции
8.013
nema potreba od selidba... kaj i da e za nekoja godina ke si se granicime so rusija. vie severdzanite, bugarite i sponovite treba da mu ja mislite... najdobro idete branete ja ukraina dur uste mozete
Не сум северџан, а ти препорачувам да го смениш дилерот.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Уште не ми е јасно колку се сериозни Украинците за Херсон. Би требло и двете страни да се сериозни за тоа место, пошто, колку што знам, е клучно за водоснабдувањето на Крим.
Херсон не клучен за водоснабдувањето на Крим, кримскиот канал е погоре на браната кај Нова Каховка и е од левата страна, што технички не би ни морало да ја освојат браната.

Херсон е битен за да можат полесно подоцна да ја почнат офанзивата кон Николаев/Запорожје, Днепар е огромна река одприлика километар со мочурливо земјиште од неколку километри и за да се премине би тражело многу ресурси, а сигурно ќе има и многу загинати, затоа уште првите саати се истоварија на браната и на Антоновски мостот, дури имаше и снимка од приватен дрон на ВДВ кој беа направиле десант на мостот.
Пробаа слично и на Јужен Бук, таму мостот е низ Николаев и е лесен за бранење, пробаа погоре да го земат и патничкиот кај Вознесенск, ама веќе имаше поставено одбрана и потоа се повлекоа на безбедно растојание измегу Херсон и Николаев.

Еве слика од Гугл мапс на Антоновски мостот.
https://www.google.com/maps/@46.6646767,32.742794,3a,42.8y,281.77h,94.68t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipOH_VQQADuwU65tQQogZw1fUgeOIPic-2f6jVEG!2e10!3e11!6shttps://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipOH_VQQADuwU65tQQogZw1fUgeOIPic-2f6jVEG=w203-h100-k-no-pi-3.0385852-ya251.21283-ro0-fo100!7i5020!8i2510

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.427
Поени од реакции
24.609
Не сум северџан, а ти препорачувам да го смениш дилерот.
koj vika deke ne si? ti? pa i citro ne e bugar a ima bugarski pasos... i ovoj roden ti e zbunet bugar i sheki e liberal peder severdzan.... site kurtoni ste isti kur i koga togas ke zavrsite na buniste.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Еве го видеото од борбата за мостот, имаше и други делови ама ме мрзи да ги тражам.

Еве ги имало на Твитер отворете го постот.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.755
Поени од реакции
8.013
koj vika deke ne si? ti? pa i citro ne e bugar a ima bugarski pasos... i ovoj roden ti e zbunet bugar i sheki e liberal peder severdzan.... site kurtoni ste isti kur i koga togas ke zavrsite na buniste.
Нит имам бугарски пасош, нит имам северџанска лична карта/пасош... сеуште си стои РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Другото име не го признавам.

А ти може да се правиш фраер овде и да глумиш дека си рубља патриота, а ти фуфка да отидеш у Русија и да живееш таму?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.011
Поени од реакции
83.402
А ти може да се правиш фраер овде и да глумиш дека си рубља патриота, а ти фуфка да отидеш у Русија и да живееш таму?
Он ја подржава Русија, ти Украина. Него му е фуфка да иде у Русија, да живее, но ти не си таков. Ти си уште сега во Украина и си на првите борбени линии.

Член од
26 декември 2020
Мислења
119
Поени од реакции
268
Нит имам бугарски пасош, нит имам северџанска лична карта/пасош... сеуште си стои РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Другото име не го признавам.

И Русите не го признаваат другото име, за европските држави не сум баш сигурен.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.697
Поени од реакции
33.892
Еве го видеото од борбата за мостот, имаше и други делови ама ме мрзи да ги тражам.

Еве ги имало на Твитер отворете го постот.
Ова е стара снимка, добро ја памтам од првиот месец на војната (со војници од двете страни на насипот од патот). Ја имаме постирано наназад на темава, или во темата стриктно за воени моменти.

Некој снимкава ја претставува како нова, а и на линковите убаво пишва дека снимките се од Февруари.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.755
Поени од реакции
8.013
Он ја подржава Русија, ти Украина. Него му е фуфка да иде у Русија, да живее, но ти не си таков. Ти си уште сега во Украина и си на првите борбени линии.
Воопшто не зборуваме за борбени линиии, јас не му велам да оди да се бори со Русите... туку само да живее, пошто гледам се прави фраер демек колку е јака Русија за место за живеење.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Ова е стара снимка, добро ја памтам од првиот месец на војната (со војници од двете страни на насипот од патот). Ја имаме постирано наназад на темава, или во темата стриктно за воени моменти.

Некој снимкава ја претставува како нова, а и на линковите убаво пишва дека снимките се од Февруари.
Стара е де, уште првите саати ВДВ прави десант од другата страна на мостот и првиот ден го преминаа мостот со тешка механизација, истото беше и на браната погоре, со хеликоптери упаднаа и многу лесно ги заземаа, одбраната од Крим до Николаев и беше катастрофа (претпоставувам дека и Николаев би го заземале со таа војска што го имаше десантот на Гостомел).

Зборот ми беше дека мостот беше битен во напредувањето тогаш, сега не е толку битен оти веќе се на другата страна и не е тешко да повозат 20км погоре на браната, ако веќе ја рокнат браната тоа ќе биде катастрофа надолу по Днепар и исто најголемата нуклеарна централа ќе нема ладење бидејќи резерварот е до Запорожје.

Јас баш и не верувам дека Украина има доволно моќ да напредува таму, сигурно русите ако е потребно можат да направат понтонски мост, можат да однесат засилување и од воздух, па дури и со бродови во тој дел.

Kajgana Shop

На врв Bottom