Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
13 април 2021
Мислења
3.432
Поени од реакции
11.286
Ништо не разбираш, тоа за модерните северџани се вика „соживот“, и ете бидејќи ви мислат добро 100% ви гласаа ЗА.
Ма не. Зарем сериозно акцентот го ставаш на Албанците што гласале ЗА францускиот предлог?

Мм, не. Они не се криви. Криви се оние 33 ца кои го продадоа својот народ.

Ко што кажал Делчев,
„Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот.“

Член од
24 април 2008
Мислења
11.010
Поени од реакции
12.500
имаше филм, за Велигденскиот Остров, каде на времето имало 2 племиња, едно мнозинско со Кратки уши и едно владеачко со Долги уши... точно нашата работа, само немало ембаси на брдото
Филмот се викаше Рапа Нуи, и да, беше одлично прикажување за тоа како мало свештеничко племе владее со друго поголемо племе врз принципот на религијата како опиум за народот.

Археолозите велат дека токму таквиот идиотски систем кој на крајот довел до сечење на сите дрвја на Велигденскиот остров и уништување на цел еко-систем, довел до глад и масовно изумирање на жителите на островот.

Филмот е добра лекција за сите општества, од религиска гледна точка, од политичка гледна точка, од еколошка гледна точка, па буквално од сите гледни точки.

Не може да се споредува апартхејдот во ЈАР каде што 10 процентното белечко население (пред се од холандско и англиско етничко потекло) владееа со 90 проценти јужно-африканско црнечко население составено од неколку племенски т.е. етнички заедници/групи.
Во МКД 3 децении не владеат македонски партии СДС/ДПНЕ и нивните колаборационистички сателити/вазали (помалите нивни коалициони партии). Да знам ама предавници биле, тешки лопови, ајдуци, криминалци... точно, но тоа се секундарни работи, примарно е дека сепак се наши, тие се наши комшии, познаници и сонародници, не се ниту енглези, ниту французи, ниту марсовци... туку наши !
Владеење на малцинство на штета на мнозинство = апартхејд.

Какви сакаат национално потекло и национална припадност нека имаат, власт на малцинство на штета на мнозинство е апартхејд и ништо добро не може да му донесе на едно општество.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Ма не. Зарем сериозно акцентот го ставаш на Албанците што гласале ЗА францускиот предлог?

Мм, не. Они не се криви. Криви се оние 33 ца кои го продадоа својот народ.

Ко што кажал Делчев,
„Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот.“
За мене се исто ѓубре и тие и тие, малцинставата е полесно да ги елиминирам, за овие другите прв филтер е да се комуњари, а втор филтер ќе биде потежок да се најдат тие прикриени во останатите партии.

Инаку да се прашувам јас овие ќе одат на доживотно дробење камења.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
995
Поени од реакции
3.874
Леле овој па овој, како кузнај кој фактор да е, само се расправа по социјални мрежи, узбуни крева а никој не го есапи.
Кој не го есапи? Тој моментално има најголем раст и на поддршка кај народот.

Член од
24 јуни 2009
Мислења
448
Поени од реакции
165
Леле овој па овој, како кузнај кој фактор да е, само се расправа по социјални мрежи, узбуни крева а никој не го есапи.
Со ваква утепана опозиција и однародена власт што мислиш која партија ќе ја искористи ситуацијата на следните избори?

Макар програмата му е со време да почнеме интернационалата да си ја учиме.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.625
Поени од реакции
18.892
Кој не го есапи? Тој моментално има најголем раст и на поддршка кај народот.
И шо со тоа ? Кој го слуша народот во оваа држава ? Си го тераат своето, истото беше и со референдумот истото и сега.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.993
Поени од реакции
5.141
Има некои уште не им е јасно како овој народ може да биде толку лесно подложен на манипулација. Настрана што е лесно подмитлив и се продава за семки, кога ќе се најдам во таква полемика, зошто сме дошле до тука, отворам некоја објава по случаен избор на фејсбук, читам коментари и од коментарите дознавам дека половина од нив се тотално неразбирливи, па доаѓам до заклучок дека половина од рајата што има право на глас не е способна да состави едноставна кохерентна реченица. Не дека после тоа ми е полесно, ама барем до некаде ми станува јасно како и зошто сме дошле до тука.
Одлични забелешки...

(А)социјалниве мрежи навистина се добра основа за правење увид во општиот неписменлак кај Македонците.

А тоа што има(в)ме држава со потребните институции, на пример високото образование, кое беше ширено безмалку во секое село, тоа не не‘ претвори во писмен народ.

Така, не ме зачудуваат изборните резултати и последично, начинот на владеење и последиците од владеењето од одбраната партија или коалиција.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Епа неписмен народ се продава по партии, тие што се писмени ги заболе за државна работа од 20 илјадарки.
Цел живот јадам гомна дека гласот треба да има различна тежина, и дека треба да се одредува од многу фактори: IQ, статус во општеството, придонес за општеството, криминално досие и тн.
Истиот систем го заговарам. Не секое племе е за демократија и не секој глас треба да има иста тежина. Треба да се заслужи.
Уствари овој модел би го применил и во други области. Пример договор за интернет пакет, и за тоа треба да има критериуми, оти се виде дека пристап до интернет не е за секој.

Не сме ние еволуциски созреано општество за многу работи, а во последниве години многу нешта увезовме од страна кои што не се компатибилни со нашиот менталитет. Многу наивно влеговме во капиталистичкиот свет.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.993
Поени од реакции
5.141
Член од
6 февруари 2022
Мислења
995
Поени од реакции
3.874
И не почнуваме преговори дури не се смени уставот, а тоа до следните избори нема да се случи.

Како бе? Јас не сум многу во тек со случувањата во северџанија ама колку што ме држи сеќавање уште пред пар години на телевизија вашиот духовен гуру од Муртино кажа дека има датум за преговори.

Тенеке бе :pos:
Абе магарешки ви го начукаа еј, новокомпонирани благонадежни бугари под шипттарска окупација.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Истиот систем го заговарам. Не секое племе е за демократија и не секој глас треба да има иста тежина. Треба да се заслужи.
Уствари овој модел би го применил и во други области. Пример договор за интернет пакет, и за тоа треба да има критериуми, оти се виде дека пристап до интернет не е за секој.

Не сме ние еволуциски созреано општество за многу работи, а во последниве години многу нешта увезовме од страна кои што не се компатибилни со нашиот менталитет. Многу наивно влеговме во капиталистичкиот свет.
Абе еве ги и тука не се многу пописмени, ама ако за нешто се држат тоа е општото добро.
Ела кажи му нешто против државата, нема да го дочекаш наредниот ден.

Kajgana Shop

На врв Bottom