Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.297
Поени од реакции
13.883

Интересна работа. Запдот сакаше да овозможи некое тргување на Руската нафта по цена која нема да биде како таа што е на маркетот за нафта, односно пониска.
Е сега како ќе го направат тоа незнам, ама општо познато е дека земји како Кина,Индија, Турција еве Бразил сега а и други земји како Пакистан, Индонезиј и тн си купуваат нафта по доста пониска цена од Русите со секако нивни амин. И уште повеќе ќе купуваат од Русите, секако на Кина и остали нема да му се исплати да плаќа 150$ долари катарска или америчка нафта кога имаат за по 60/70 $ Руска.
Западов си изнастиска санкции и сега им се удира тоа од глава. Најголем профит имаат секако УСА што извезува нафта од Сирија и Ирак, Арапите, Венецуела и другите од ОПЕК. На сметка на европјаните и другото she/him/them племе :pos: и секако ние гревовите.
Мене ова појќе ми личи како рекет од страна на САД врз сојузниците.
Али како и да е Слава Украјини!
Од пред кооперација фан бојот на братот Кадиров :kuracc:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.526
Поени од реакции
85.035
Можеби тоа што снемало компири у таа сендвичара, сепак ќе донесе некакви промени на терен во Украина. Јас не би знаел да кажам, бидејќи не сум експерт.
Пошто, не гледам зошто толкава радост поради тој факт, освен ако некако е ептен релевантен за воените случувања и може да предизвика некаков пресврт, што јас не го гледам.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
18.520
Ееее, тука веќе ме разочара...а беше толку убеден дека русите ќе изгубат. :)

Ако некоj друг сака да прогледа како Тенеке (треба му уште малку) и да jа разбере вистината, нека ги прегледа видеата на Patrick Lancaster. Човекот е американец.

Тие видеа содржат огромна реалност, сè како што изгледа оттаму, а не некоjа сликичка или текст пласиран од западната феjкњуз медиja.
Од почеток на војнава велам дека Украина може да загуби.

Но, Украинците лавовски се борат и треба да бидат поддржани.

Не ми сте јасни сите во темава, Украина треба да се предај за полесно да го прими. Еми ко така ај и ние да се предајме на бугарскиве барања полесно да го примиме. Ќе си влезиме во ЕУ.

Член од
16 ноември 2020
Мислења
883
Поени од реакции
2.073

Не ми сте јасни сите во темава, Украина треба да се предај за полесно да го прими. Еми ко така ај и ние да се предајме на бугарскиве барања полесно да го примиме. Ќе си влезиме во ЕУ.
Не сметам дека си во право да споредуваш Русиjа и Украина со Македониjа и Бугариjа. Едната тема нема никаква врска со другата, иако некои од нашите политичари пробуваат со манипулациjа да прават аналогиjа.

Украинците ме разочараа наjмногу кога видов едни големи нацистички паради во центарот на Киев...ако не си го видел тоа, прочешлаj го youtube.

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350
Да утињаат,секој ден случајно.Дали до оружјето им е незнам,многу зачестија "несакајки".
Они зачестија, ама укро-фашистите не ни престанаа со злосторства! Од почеток одат на истребување, и не само на русите, туку и на сите што не мислат како нив!
Дејан Берич викаше дека веќе нема ни да заробуваат укро-фашистички артилерци од што се нечовечни… директно ќе им судат кај ќе ги фанат!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.897
Поени од реакции
12.438
Не сметам дека си во право да споредуваш Русиjа / Украина со Македониjа / Бугариjа. Едната тема нема никаква врска со другата.
Има и повеќе од што мислиш. Прочитај некои од изјавите на раководните лица на рускиот институт за стратегиски истражувања (формиран од рускиот претседател) во врска со Македонија и македонците, ќе ти биде појасно. Нивните изјави се преточени во точките на негирањето на бугарите, а сесрдно помогнато од западот. Ништо не е случајно, историјата со русија, западот и бугарија (сите тие дуваат во иста тиква) кон нас се повторуваат од пред икс векови.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Доаѓа да,се збори дека добро им иде со нивниот мк доналдс..им снемало помфрит :pos:
Со таа матрица другар тешко,едноставно немаат талент за ништо,треба светот да има некоја корист од нив за да го привлечат,а не да го одбијат со нивната крутост.
Pak so kartoflite :facepalm: , aman be. Pa izgleda deka svetot najde nekoja korist pa se zavrti kon Rusija, osven t.n. kolektiven zapad, klovnovite na EU.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
18.520
Не сметам дека си во право да споредуваш Русиjа и Украина со Македониjа и Бугариjа. Едната тема нема никаква врска со другата, иако некои од нашите политичари пробуваат со манипулациjа да прават аналогиjа.

Украинците ме разочараа наjмногу кога видов едни големи нацистички паради во центарот на Киев...ако не си го видел тоа, прочешлаj го youtube.
Па, така мислат и овие на запад, прв што го кажа тоа беше амбасадорот на Британија, Гир, оти тоа што го прави Бугарија не било исто со тоа што го прави Русија.

Јасно ми е мене дека секој си релативизира, како што му одговара. Иако експлицитно, Путин во телевизиско интервју кажа дека не ја признава Украина како прва држава, ниту Украинците како прав народ.

Член од
16 ноември 2020
Мислења
883
Поени од реакции
2.073
Па, така мислат и овие на запад, прв што го кажа тоа беше амбасадорот на Британија, Гир, оти тоа што го прави Бугарија не било исто со тоа што го прави Русија.
Поточно некои на запад...во секое дувло пропагандно може да се наjде и некоj нешто паметно да каже.

Македониjа никогаш не е имала иста историjа / ситуациjа како Украина и затоа во никоj случаj не треба да се споредуваме со украинците.

П.С Единственото нешто што е заедничко и треба да нè сплотува е тоа што сме православни христиjани и навистина ми е жал тоа што се случува во Украина и се надевам што побргу да се ликвидира таа багра на чело со зелениот кловн (одговорната марионетка).

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Во истото време орките се жалат...

во оригинал:
Кроце покроце Украина остана без море, и без најдобрата површина за земјоделие. Нека се порадуваат дека овие не напаѓаат со полна сила, и нека им ги почешкаат на либтардите уште малку ;)
Едно само не разбирам, како не се најде еден родител на децава што гинат од страна на Украина да го свирни оној мисирот што им ја шитна цела држава.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.526
Поени од реакции
85.035

тажно

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.262
Поени од реакции
5.526
@PROROKOT еве една табела за тоа какви биле цените на нафтата кога почнала инвазијата во Афганистан, да видиш дека работите се повторуваат.

Дополнителен проблем за Русија е што сега станува директен конкурент со некој сојузници, како на пример Иран, кој е принуден да ја намали цената на нафтата за да биде конкурентен во Азија. Се борат за ист пазар сега.

Прегледај го приврзокот 338181
Хмммм, да ми покажеше табела со цената од нафтата од каменото доба, можеби ќе ти поверував...

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.801
Поени од реакции
8.554

Интересна работа. Запдот сакаше да овозможи некое тргување на Руската нафта по цена која нема да биде како таа што е на маркетот за нафта, односно пониска.
Е сега како ќе го направат тоа незнам, ама општо познато е дека земји како Кина,Индија, Турција еве Бразил сега а и други земји како Пакистан, Индонезиј и тн си купуваат нафта по доста пониска цена од Русите со секако нивни амин. И уште повеќе ќе купуваат од Русите, секако на Кина и остали нема да му се исплати да плаќа 150$ долари катарска или америчка нафта кога имаат за по 60/70 $ Руска.
Западов си изнастиска санкции и сега им се удира тоа од глава. Најголем профит имаат секако УСА што извезува нафта од Сирија и Ирак, Арапите, Венецуела и другите од ОПЕК. На сметка на европјаните и другото she/him/them племе :pos: и секако ние гревовите.
Мене ова појќе ми личи како рекет од страна на САД врз сојузниците.
Али како и да е Слава Украјини!
Од пред кооперација фан бојот на братот Кадиров :kuracc:
Не е толку едноставно како само еј Русите продаваат енергенси по пониска цена. Русите продаваат енергенси по пониска цена на ПРИЈАТЕЛСКИ ДРЖАВИ. Енергенсите доаѓаат како поширок пакет, тука влегува и воена опрема, воени советници, нуклеарни централи, храна, плаќање во рубљи, размена на валути, инвестиции, влегување во најразлични проекти, итн ...

А од аспект на "рекетот" од страна на произведувачите на енергенси.

1657545311318.png

Сите тие држави кои се обележани ( плус Иран) имаат договори за Пријателство и Партнерство со Русија и се традиционални нивни купувачи. Русите после завршувањето на војната брзо ќе си наплатат дел од профитите заради повисоките цени ако не и порано. Венецуелската нафта пак комплетно се тргува преку Руски банки заради санкциите врз Венецуела а впрочем и 20%+ од Венецуелската нафта е во сопственост на Русија. Либиската нафта исто така е во делот од Либија под Руска контрола.

Од друга страна преку пониска цена за енергенси и суровини може да си обезбедат долгорочни партнерски договори со Кина, Индија, Виетнам, Индонезија, итн ... . Додека преку пониски цени на енергенси и житарици но и воено-техничка помош можат да си обезбедат еден тон договори за продажба на оружје и уште поважно дозволи за ископување во Африка. Како што имаат веќе направено во Рванда, Судан, ЦАР, Мали, итн ...

На крајот на денот овдека целта сигурно е да се постават себеси како еден од главните центри за трговија на енергенси и суровини, ако успеат во тоа и поголем дел од тргувањето се префрли на нивните берзи. Тоа би било поголема победа и од воено да стигнат до Париз. Во блиска иднина за нив нема да има зима. Впрочем тоа е и е начинот на кој САД ја победил Студената Војна.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.420
Поени од реакции
18.583

100 pati ti se objasni i pak ne svakjas. Toa so im go praat rusite na ukraincite ni go praat nas bugarite. Megjutoa toa so sme vo ista situacija, ne znaci deka sme na ista strana. Na sprotivna sme.
Po tvoja logika albanite treba da se za rusija a srbite za ukraina. Ama ko so gleas ne e bas taka, imaat 2 cisti u glava lugjeto.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.262
Поени од реакции
5.526
Јас не гледам дека е поразлично и тогаш и сега е слаба економија. А без економија нема ништо, нит здраство, нит образование, па нит војска.

Успешноста на Русија во моментов е само и само на огромните воени залихи од советско време.

Софистицирани ракети немаат повеќе, сега вадат малце помодерни ракети од советско време, а можи и да почнат со скад ракети за брзо ...
Зависи што подразбираш под „слаба економија„.

Русија не е на ниво‘то од Кина или Ј. Кореја или Јапонија, но за свои потреби има сосема доволна економија, а поради санкциите, Русија постепено развива сектори од економија што ја чини Русија се‘ понезависна од узвоз, а воедно и извозно способна.

Како веќе реков, времињата од доодените чичиња се одамна завршена работа, така да денешна Русија трча по светските стандарди.

Што се однесува до оружјето, РФ има обнова на армиското оружје во распон од 70-90%, има оружја кои другите големи држави ги немаат, така да приказните дека Русија ги потрошила своите ракети се само обично залажување на самиот себе...

Или, како што рече Путин, во контекст од војната ви Украина: „...Ние штотуку почнавме...„.

Kajgana Shop

На врв Bottom