Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
18.520
Мене ме интересира дали украинциве намалија со фејк њуз па и ради тоа тенеке олабави или си ја чукна црпката па е повнимателен
Нема што да кажам, за жал губат украинците.

А и немам многу време да читам руски вести, оти ова со францускиот предлог ме извади од такт, заради тоа што бугарите ни го прават истото што и го прави Русија на Украина.

Член од
25 декември 2019
Мислења
1.917
Поени од реакции
2.963

А и немам многу време да читам руски вести, оти ова со францускиот предлог ме извади од такт, заради тоа што бугарите ни го прават истото што и го прави Русија на Украина.
Украина веќе е пред портите на Москва.

• Хаха
Reactions: A__
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
18.520
Украина веќе е пред портите на Москва.
Тоа што западот сакаше да постигни, засега делумно го постигнува. Руската економија е веќе целосно во служба на војната, но, сеуште има прилив од пари од продажба на енергенси.

Приватните компании мораат да помагаат за војската, спрема последниот указ.

Така да ако успее западот да и го секне приливот на пари, тогаш и ќе ја доведат Русија во ситуација како СССР со Афганистан. После ќе треба само време да ја колабираат државата.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.262
Поени од реакции
5.525
Тоа што западот сакаше да постигни, засега делумно го постигнува. Руската економија е веќе целосно во служба на војната, но, сеуште има прилив од пари од продажба на енергенси.

Приватните компании мораат да помагаат за војската, спрема последниот указ.

Така да ако успее западот да и го секне приливот на пари, тогаш и ќе ја доведат Русија во ситуација како СССР со Афганистан. После ќе треба само време да ја колабираат државата.
Изгле‘а дека не си во тек во времето; Авганистан беше крајот од ‘80-ти, кога СССР го водеа доодени чичиња, кои целосно беа „одлепени„ од светската реалност, а денес ситуацијата во РФ е битно поинаква, каде Русија ги бара своето место под Сонцено, како голема сила и како меѓународен фактор без кој некои рабојќе едноставно не можат да се случат...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
18.520
Изгле‘а дека не си во тек во времето; Авганистан беше крајот од ‘80-ти, кога СССР го водеа доодени чичиња, кои целосно беа „одлепени„ од светската реалност, а денес ситуацијата во РФ е битно поинаква, каде Русија ги бара своето место под Сонцено, како голема сила и како меѓународен фактор без кој некои рабојќе едноставно не можат да се случат...
Јас не гледам дека е поразлично и тогаш и сега е слаба економија. А без економија нема ништо, нит здраство, нит образование, па нит војска.

Успешноста на Русија во моментов е само и само на огромните воени залихи од советско време.

Софистицирани ракети немаат повеќе, сега вадат малце помодерни ракети од советско време, а можи и да почнат со скад ракети за брзо ...

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.918
Поени од реакции
36.994
Секна гасот преку Северен тек поради редовно одржување. Дали ќе го пуштат пак, ќе видиме.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.497
Поени од реакции
18.520
@PROROKOT еве една табела за тоа какви биле цените на нафтата кога почнала инвазијата во Афганистан, да видиш дека работите се повторуваат.

Дополнителен проблем за Русија е што сега станува директен конкурент со некој сојузници, како на пример Иран, кој е принуден да ја намали цената на нафтата за да биде конкурентен во Азија. Се борат за ист пазар сега.

1657527660232.png

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.458
Поени од реакции
43.323
@PROROKOT еве една табела за тоа какви биле цените на нафтата кога почнала инвазијата во Афганистан, да видиш дека работите се повторуваат.

Дополнителен проблем за Русија е што сега станува директен конкурент со некој сојузници, како на пример Иран, кој е принуден да ја намали цената на нафтата за да биде конкурентен во Азија. Се борат за ист пазар сега.

Прегледај го приврзокот 338181
Тенеке, пак си земал од таа лошата трава. Не знаеш историја ко прво, Афганистан нема допирна точка со Украина. И падот на СССР нема никаква врска со војната во Афганистан него со реформите на Горбачов, Перестроика и Гласност. Затоа се распаѓа Советскиот Сојуз, а не ради Афганистан. Еве ти, прочитај да се едуцираш ако сакаш.

The failure of Gorbachev’s Perestroika hastened the fall of the Soviet Union. After decades of heavy-handed control over Eastern Bloc nations, the Soviet Union under Gorbachev eased their grip. In 1988, he announced to the United Nations that Soviet troop levels would be reduced, and later said that the U.S.S.R. would no longer interfere in the domestic affairs of those countries.

The remarkable speed of the collapse of these satellite countries was stunning: By the end of 1989 the Berlin Wall came down and Germany was on the path to reunification, and relatively peaceful revolutions had brought democracy to countries like Poland, Bulgaria, Czechoslovakia and Romania.

Inspired by reforms with the Soviet Union under both perestroika and glasnost, as well as the collapse of Communism in Eastern Europe, nationalist independence movements began to swell within the U.S.S.R. in the late 1980s.

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350

Готово… Путин сега може да си фрли јаже! Полошо од ова не можеше да му се случи, а и Русија како држава н@еба сега!

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.130
Поени од реакции
9.567
Сигурен си за ова? :)
Да, Украина и поголем дел од другите републики се определиа за т.н. Zero Option и Русија ги превзема долговите на себе

When the USSR collapsed, Ukraine had no external debt, based on the “zero option” in the distribution of the liabilities and assets of the former USSR.

Инаку да се потсетиме на историјатот на москаљските подивени и помахнитали орди на кои геноцидот им е единствено трајно решение во било кој воен контекст. Па и мирнодопски, што да не. Тоа се вика геноциден народ и како таков припаѓа на буништето на историјата.

Ова е еден од "најуспешните" геноциди евер, ликвидирани се 19 од 20 Ингријци, иначе бел христијански европски народ или малцинство.
Цела Западна Европа, Америка и добар дел од Азија по овој критериум спаѓа на буништето на историјата. И Србите и Хрватите исто. Да не ги заборавиме и Турците.

Африканците на ги сметам за исти вид па нема да коментирам за нив.

Член од
28 септември 2014
Мислења
1.108
Поени од реакции
1.695

Синот на сенилниот Бајден. Добро бе од толкава суперсил немаа друг ебан чоек да клаат. Нели тоа систем имале како објаснуваше еден тука. Незнаеш кој е по сенилен Бајден или тие што се палат на системот кој им создава вакви дно дна елита. Расипано до срж.

Му го ебал некој iOSот на синот од Бајден од 4chan како што кружат гласини. Ќе има матерјал нареден период.
лаптопот го имал оставено на сервис и сите податоци што ги имал му ги имаат извлечено, според некои инфа сите податоци ги имаат предадено на викиликс и ке ги објавуваат по делови, најверојатно пред избори во поголем дел за максимален ефект

Член од
16 ноември 2020
Мислења
883
Поени од реакции
2.072
Ееее, тука веќе ме разочара...а беше толку убеден дека русите ќе изгубат. :)

Ако некоj друг сака да прогледа како Тенеке (треба му уште малку) и да jа разбере вистината, нека ги прегледа видеата на Patrick Lancaster. Човекот е американец.

Тие видеа содржат огромна реалност, сè како што изгледа оттаму, а не некоjа сликичка или текст пласиран од западната феjк њуз медиja.

Последно уредено:
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
A si pomislil ti deka vremeto na taa dzgan drzhava doagja i nishto ne mozha toa da go sopre.
Доаѓа да,се збори дека добро им иде со нивниот мк доналдс..им снемало помфрит :pos:
Со таа матрица другар тешко,едноставно немаат талент за ништо,треба светот да има некоја корист од нив за да го привлечат,а не да го одбијат со нивната крутост.

Член од
16 ноември 2020
Мислења
883
Поени од реакции
2.072
Доаѓа да,се збори дека добро им иде со нивниот мк доналдс..им снемало помфрит :pos:
Со таа матрица другар тешко,едноставно немаат талент за ништо,треба светот да има некоја корист од нив за да го привлечат,а не да го одбијат со нивната крутост.
Вие дваjцата со roden да не се плескате случаjно...или сте од истата немачка школа?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Од илјада згради, еднаш ќе утнат… Војна е!
Или ти мислеше со пуканки се маваа до сега?!

Бтв овие “слободарциве” што ги застапуваш тука… епа баш фино… си погодил профилна слика тамам.
Да утињаат,секој ден случајно.Дали до оружјето им е незнам,многу зачестија "несакајки".

Kajgana Shop

На врв Bottom