Woke и cancel култура, SJW, safe spaces, политичка коректност...

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.415
Поени од реакции
9.042
Не, јас ти викам дека има повеќе од една дефиниција, и тие повеќе дефиниции ги има и на Мериам. Не се прави глупа сега. Сигурно си учела за хомоними во основно.
Ти дали си учел за кариотипи, кога и да било? Постирај како изгледа женски, а како машки човечки кариотип.

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Ti li najde da kazuvas koj se prai glup, edinstvenoto nesto sho go imas procitano se twitter statusi...

Nego eve objasni zosto vo makedonskiot kako i mnogu drugi jazici nema 2 homonimi?

Female inaku, doaga od latinskiot zbor za zena.
Aj da vidime woman zborot od kaj ide i sho znaci
Прегледај го приврзокот 335128

Za makedonskiot, veke znaeme.

Edinstvenoto nesto sho e konstrukt e polovata ideologija, sho nikogas nema da pomine, logicno, imate jazicna bariera vo skoro cel svet.
Постои и кај македонскиот. Транс жените се нарекуваат жени и на македонски. Штом се користи тој збор со таа дефиниција, фактички постои и кај нас.
Не знам за другото што има врска од кај потекнува зборот „жена“. За хомоним, потеклото на зборот за една дефиниција не е воопшто битно за другите дефиниции.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.822
Поени од реакции
34.078
Не го пуштај од јадицата така лесно. Tаман добро е закачен - нека се копрца уште. Не му дозволувај да го дигресира/игнорира ова... Навистина што е разликата меѓу болесник кој сака да му исечат екстремитети/ноги/раце, до болесник кој сака да му го сечат патлакот? Не мора ни да продолжувам до наредното ниво на болештии каде со „промента на полот“ му прават хоризонтален рез на местото на пенисот со цел демек да емулираат вагина, за потоа други болесници да можат да му бутаат пениси во раната.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.415
Поени од реакции
9.042
Не го пуштај од јадицата така лесно. Tаман добро е закачен - нека се копрца уште. Не му дозволувај да го дигресира/игнорира ова... Навистина што е разликата меѓу болесник кој сака да му исечат екстремитети/ноги/раце, до болесник кој сака да му го сечат патлакот? Не мора ни да продолжувам до наредното ниво на болештии каде со „промента на полот“ му прават хоризонтален рез на местото на пенисот со цел демек да емулираат вагина, за потоа други болесници да можат да му бутаат пениси во раната.
Мислам дека патат што не се родени како секвенцијални хермафродити, како што се среќаваат кај пониските животни форми. Протандрија, протогинија и сериски двонасочен хермафродитизам кај некои видови риби:

1654982345905.png

Последно уредено:

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043

Веќе одговорив на ова. Разликата е во органите - еве жените можат нормално да си функционираат без патлак, ама не можат без една нога на пример. Кај BID, проблемот е што ваквите луѓе сакаат да се здобијат специфично со инвалидитет. Транс луѓето не го сакаат тоа специфично - сакаат пластична хирургија за естетски причини.
Автоматски споено мислење:

Меѓу другото, помал број на транс луѓе всушност сакаат да прават ваква инвазивна хирургија. Задоволни се голем број и само со хормонални третмани.

Член од
28 мај 2022
Мислења
88
Поени од реакции
172
Веќе одговорив на ова. Разликата е во органите - еве жените можат нормално да си функционираат без патлак, ама не можат без една нога на пример.
Да бе, у право си, така е.
Еве, ти можеш нормално да си функционираш без мозок, ама не можеш без да тропаш глупости на пример.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.415
Поени од реакции
9.042
Веќе одговорив на ова. Разликата е во органите - еве жените можат нормално да си функционираат без патлак, ама не можат без една нога на пример. Кај BID, проблемот е што ваквите луѓе сакаат да се здобијат специфично со инвалидитет. Транс луѓето не го сакаат тоа специфично - сакаат пластична хирургија за естетски причини.

Меѓу другото, помал број на транс луѓе всушност сакаат да прават ваква инвазивна хирургија. Задоволни се голем број и само со хормонални третмани.
Tи разбираш ли дека The human cell contains 23 pairs of chromosomes among which the first 22 are autosomal chromosomes, while the 23rd pair is the sex chromosome. Females carry XX chromosomes, while males carry the XY chromosomes. Y chromosome in the males contains the sex-determining Y gene.

Какви транс луѓе те спопаднале?

1654982795386.png

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.822
Поени од реакции
34.078
Знам дека ти е тешко ама фокусирај се: Зборуваме за дисфорија, најконкретно за Body Integrity Dysphoria. Прашањето ќе го повторам, што е разликата меѓу болесник кој сака да му исечат екстремитети/ноги/раце, до болесник кој сака да му го сечат патлакот?

Пошто ти не си соговорник кој комуницира, туку дрнда (повторува) пропаганда/догма - јас ќе го кажам очигледниот одговор: Нема разлика, и едните и другите се болни од дисфорија. Иронијата е во тоа што лицемерите (меѓу кои и ти) едното го признаваат за очигледна болест а другово го презентираат како „нормално“. Ретардиран е целиот муабет, како бе ќе функционира некој без патлак? Па патлакот не служи само за секусални намени инаку. Како ќе функционира со рана која емулира вагина, си читал со какви компликации/гадости се справуваат на дневно ниво таквите болесници?

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Tи разбираш ли дека The human cell contains 23 pairs of chromosomes among which the first 22 are autosomal chromosomes, while the 23rd pair is the sex chromosome. Females carry XX chromosomes, while males carry the XY chromosomes. Y chromosome in the males contains the sex-determining Y gene.

Какви транс луѓе те спопаднале?
Разбирам, ама јас зборувам само за род на темава, не за пол. Немам ништо посебно да кажам за половите.

Знам дека ти е тешко ама фокусирај се: Зборуваме за дисфорија, најконкретно за Body Integrity Dysphoria. Прашањето ќе го повторам, што е разликата меѓу болесник кој сака да му исечат екстремитети/ноги/раце, до болесник кој сака да му го сечат патлакот?

Пошто ти не си соговорник кој комуницира, туку дрнда (повторува) пропаганда/догма - јас ќе го кажам очигледниот одговор: Нема разлика, и едните и другите се болни од Body Integrity Dysphoria. Иронијата е во тоа што лицемерите (меѓу кои и ти) едното го признаваат за очигледна болест а другово го презентираат како „нормално“. Ретардиран е целиот муабет, како бе ќе функционира некој без патлак? Па патлакот не служи само за секусални намени инаку. Како ќе функционира со рана која емулира вагина, си читал со какви компликации/гадости се справуваат на дневно ниво таквите болесници?
Мислам дека ти го одговорив буквално истото прашање. Мотивацијата е различна - самото сакање да го немаат тој дел од телото е комплетно нормално за некој со родов идентитет жена. Еве и некоја цис девојка ако се разбуди преку магија со патлак сабајлево, прво нешто на ум ќе и биде како да го тргне. И ти, верувам, ако се разбудиш со D Cups сабајлево, мислам дека најверојатно ќе сакаш да ги тргнеш. Ама таа желба не би те направила ментално болен - тоа е комплетно природна желба за некој со родов идентитет маж.
But don't get me wrong: не би препорачал таква хирургија на некое транс лице. Се уште не се усовршени и преризични се.

Последно уредено:
Член од
28 мај 2022
Мислења
88
Поени од реакции
172
Мислам дека ти го одговорив буквално истото прашање. Мотивацијата е различна - самото сакање да го немаат тој дел од телото е комплетно нормално за некој со родов идентитет жена. Еве и некоја цис девојка ако се разбуди преку магија со патлак сабајлево, прво нешто на ум ќе и биде како да го тргне. И ти верувам ако се разбудиш со D Cups сабајлево, мислам дека најверојатно ќе сакаш да ги тргнеш. Ама таа желба не би те направила ментално болен - тоа е комплетно природна желба за некој со родов идентитет маж.
But don't get me wrong: не би препорачал таква хирургија на некое транс лице. Се уште не се усовршени и преризични се.
Двајца спијат и се будат сабајлето.
Уште нерасонети у кревет, го имаш следново:

1. Леле имам уши и сакам да ги исечам скроз! Воедно не сакам да имам уши, бидејќи се чувствувам како гулаб, а тие немаат уши.

2. Леле имам патлак и сакам да го изечам скроз! Воедно не сакам да имам патлак, бидејќи се чувствувам како жена, а тие немаат патлак.

Објасни зошто првото е ментална болест, а второто не е?
Чекам краток и јасен одговор, а не филозофии.

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Двајца спијат и се будат сабајлето.
Уште нерасонети у кревет, го имаш следново:

1. Леле имам уши и сакам да ги исечам скроз! Воедно не сакам да имам уши, бидејќи се чувствувам како гулаб, а тие немаат уши.

2. Леле имам патлак и сакам да го изечам скроз! Воедно не сакам да имам патлак, бидејќи се чувствувам како жена, а тие немаат патлак.

Објасни зошто првото е ментална болест, а второто не е?
Чекам краток и јасен одговор, а не филозофии.
Бидејќи не постои родов идентитет гулаб кај луѓето, додека постои родов идентитет жена.

Член од
28 мај 2022
Мислења
88
Поени од реакции
172
Бидејќи не постои родов идентитет гулаб кај луѓето, додека постои родов идентитет жена.
Па што ако не постои во моментов, еве ќе го измислиме и ќе го дозволиме.
Нели самиот кажа дека идентитетите се општествени конструкти, па затоа се менуваат, не попувај сега.

Еве, јас од денес го измислувам.
По идентитет сум гулаб!!

Зашо бе ти да си нормален, а ја ненормален, кај го има тоа??
Објасни, не филозофирај.

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Па што ако не постои во моментов, еве ќе го измислиме и ќе го дозволиме.
Нели самиот кажа дека идентитетите се општествени конструкти, па затоа се менуваат, не попувај сега.

Еве, јас од денес го измислувам.
По идентитет сум гулаб!!

Зашо бе ти да си нормален, а ја ненормален, кај го има тоа??
Објасни, не филозофирај.
Општествени конструкти не можат да се измислуваат тукутака.
Психичкиот идентитет не е преправање кај што некој безврска ќе лупне „Јас сум гулаб“ и ќе си го смени идентитетот. Луѓето немаат голема контрола врз сопствениот идентитет и ова е исто за транс луѓето - не избрале да го имаат идентитетот на маж или жена.

Член од
28 мај 2022
Мислења
88
Поени од реакции
172
Општествени конструкти не можат да се измислуваат тукутака.
Психичкиот идентитет не е преправање кај што некој безврска ќе лупне „Јас сум гулаб“ и ќе си го смени идентитетот. Луѓето немаат голема контрола врз сопствениот идентитет и ова е исто за транс луѓето - не избрале да го имаат идентитетот на маж или жена.
Е како сега така велиш, дека општествени конструкти не можат туку така да се измислат?? Стварно?? Ама може туку така да се сменат, нели?

И зошто да не може да се измислат лесно?? Од некаде мора да се почне, па еве нека почне од мене.

Јас сум гулаб и тоа е мојот идентитет!
Затоа си ги исеков ушите и сега немам уши исто како и гулабите!!

и зошто ми велиш дека овој мој психички идентитет е преправање, ама она твоето не е? Не сум избрал да го имам идентитетот на гулаб, немам контрола над тоа исто како и транс луѓето. Ама тие се нормални, а јас сум ненормален? Каква е оваа дискриминација??

Ај, ќе си почекам повторно за логично објаснување, не се брзам никаде.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.166
Поени од реакции
30.323
Постои и кај македонскиот. Транс жените се нарекуваат жени и на македонски. Штом се користи тој збор со таа дефиниција, фактички постои и кај нас.
Не знам за другото што има врска од кај потекнува зборот „жена“. За хомоним, потеклото на зборот за една дефиниција не е воопшто битно за другите дефиниции.
Trans zeni, trandzi se narekuvaat, posto nema nikogas da bidat zena.

Ako primeti, potekloto na zborot e i definicijata na zborot. So mileniumi ne e promeneto znacenjeto.

Znaci vo nikoja kultura ne postoelo ona gender identity, ne postoi vo recnikot, i sega od 2010 navamu vie probuvate da ne ubedite vo nesto neprirodno, izmisleno.

Nema nikogas da uspeete. Zadovolete se so zborot umnobolni i dosta vi e.

Kajgana Shop

На врв Bottom