Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    744
Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.575
Украина им дава на платениците одма државјанство, за да не може правно да ги третираат така лесно, баш како странски платеници (при заробување).
Но, очигледно Русите не ги боли уво за оваа финта.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.018
Украина им дава на платениците одма државјанство, за да не може правно да ги третираат така лесно, баш како странски платеници (при заробување).
Но, очигледно Русите не ги боли уво за оваа финта.
2014 e klucna godina, si napisav jas. Koj stranski vojnik se zdobil so drzavjanstvo posle 2014 treba da se tretira kako terorist :toe: .

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.575
2014 e klucna godina, si napisav jas. Koj stranski vojnik se zdobil so drzavjanstvo posle 2014 treba da se tretira kako terorist :toe: .
Стварно не знам по кој критериум идат, ама овие тројца, очигледно не ги третираат како украински борци и покрај тоа што имаат двојно државјанство. (или барем Енглезиве имаат)
Они можда ги третираат како платеници, сите странци, небитно дали некогаш (било кога се здобиле со државјанство).

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.539
Поени од реакции
5.271
Mislam deka clenot ne mislese na toa dali zasluzile takva kazna, tuku greska vo odnos na psiholoski moment kaj drugite stranski borci, (koj posle vakva presuda nema veke da se predavaat, tuku ke se borat do kraj).

Inaku, I jas mislam deka na Rusija ne I e greska tuku dobro osmisleno. Ako ocekuvaat prodolzuvanje na vojnata I eventualno eskalacija I vklucuvanje (vo nekoja forma) I na drugi drzavi, togas ovaa smrtna kazna I toa kako ke vlijae psiholoski kaj idni stranci koi bi se resile da dojdat vo Ukraina
да, да и јас истото го мислев,
-само сакав да нагласам дека се зависи од перцепцијата, која е резултат на наметнато гледиште и да покажам дека има и други аспекти самата вест, а од пресуден значај е дека нема никакви детали за осудените за какви злосторства се осудени;
-за психолошкиот ефект може да говориме кај луѓето кои следаат покрај ТВ додека за профилот на луѓе кои заминуваат или се веќе таму и нема некој особен ефект, затоа што скоро сите се под психотропни супстанци - стимуланси и имаат изменета ..., во такви услови тие лица ретко се одлучуваат да се предадат..
- што се однесува до ескалација, сигурно следува, или сметаш дека Русија ќе се откаже од 300 милијарди само за да не дојде до ескалација, или пак дека САД+ЕУ мирно ќе се откаже од својата доминација без војна?

Teneke ziti mene, daj be procitaj go postot sto go pisav. Znaci za konkretna rabota prasuvam , ne za odnosi Kina Rusija, ne za Tramp, Bajden .
Patem receno koga vekje si napnal, mene mi odgovara Rusija da sedni vo skutot na Kina, da e vazal na Kina, da se ramnopravni partneri ili sto i da e ako toa znaci kraj na hegemonihata na SAD vrz svetot, taka da ne se pritresvaj djabe. I sto maka imas ti videno od Kina vsusnost. Ti gi tolcat ujgurskite separatisticki muslimanski gomna. Neka gi tolcat, eden da ne ostani.
Drugo sto ti preci okolu Kina, sto ne ti e po kef?
...мало доплнување.
-доминацијата на тнр “запад“ е завршена работа, тоа е процес кој е започнат и нема назад! (така да слободно можеш да се напиеш по тој повод)
-односите Китајо Русија се многу малку познати и за тоа во главно се има представа која е пласирана од страна на САД+ЕУ, во пласирање на “сликата“ треба да се знае дека е првенствено за нивни цели и интереси; според достапните информации односите Кина Русија се на високо ниво, дури имаат планови и за заеднички вселенски истражувања и...
-Ујгурите се под влијание на Турција и за сега инструмент на САД+ЕУ (нешто како Арнаутите кај нас и на Балканот) и неоотомаските соништа на Турција, а во креирање на негативна слика за Кина, инаку во право си Ујгурите практицираат тероризам поточно исламски фашизам...

Туку да те прашам, денес читам дека од почетокот на СВО во Украина и воведувањето на санкции против Русија, цените на горивата во Русија се намалени и рубљата има највисоко ниво, а кај овие што воведоа санкции цените се зголемени а валутите им пајџаат, кој на кого му воведува санкции?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.018
Стварно не знам по кој критериум идат, ама овие тројца, очигледно не ги третираат како украински борци и покрај тоа што имаат двојно државјанство. (или барем Енглезиве имаат)
Они можда ги третираат како платеници, сите странци, небитно дали некогаш (било кога се здобиле со државјанство).
Pa prema sto inaku? Semejno steblo im baraat, koreni. Po imeto i prezimeto. Mozi i da ima ukrainsko poteklo po dedo mu ili pradedo mu, no se rodil vo stranska drzava i bil stranski drzavjanin do vcera so se veli i naednas dobil ukrainsko drzavjanstvo i se priklucil na VSU.
Najverojatno ima stranci koi se steknale so drzavjanstvo pred 2014 i tie treba da se tretiraat kako regularna vojska ili TO ako se priklucile na istata i ako nemaat napraveno zlostorstvo prema covestvoto ili voeni zlostorstva opsto.
Site drugi posle 2014 da se tretiraat kako teroristi i kako takvi da im se sudi.
P.s ne pratev, ovie se nekoj od evakuiranite ili tamu nekoj zalutani bezveze.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.539
Поени од реакции
5.271
Јас сакам да градам иднина во Европа, Македонија и не ситам на поразите на ЕУ за разлика од тебе. Кога веќе работите излегуваат од контрола, нормално е дека ќе бидам против Русија, сигурно нема да бидам против себеси (Европа) освен ти ако не планираш да заработуваш рубљи то е друго.

ЕУ и Америка се делат од Русија и тоа е повеќе од јасно. Заборави го светот во кој живеевме.
Добро има некој што ти брани да градиш иднина во таа “Европа“ или пак таа “Европа“ не те сака и ти врши етноцид?
За какви порази на ЕУ говориш, зарем и таа учествува во војната против Русија?
Не разбрав зошто е нормално да бидеш против Русија, и дали толку многу е нормално што би се приклучил на странските платеници во Украина против Русија?!
Колку ми е мене познато и Русија е во Европа, така што ако ја браниш “Европа“ значи дека ја браниш и Русија!

САД и ЕУ не се делат од Русија туку сакаат да ја делат Русија!
“Заборави го светот во кој живеевме.“, вакво нешто напишав кога започна корона играта и сите ме нападнаа па веќе такви работи не пишувам, оваа пријателски совет, бес.... (поточно тоа беше познато и очекувано уште по Брегзитот)

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Русија не се брза никаде очигледно им одговара ситуација, цените на енергенсите плафон, жито плафон..метали се живо.... Се напунија пари, покрај нив и Арапите :D Ситуацијата им е под контрола, кај нив криза нема за енергенси храна оружје има за извоз, санкциите мачкина кашлица за нив. А од другава страна потоп, и тоа сред лето, ами зимата кај е?
Час поскоро е потребно идење на бакни рака кај Путин оти кучињата со маст нема да не јадат, особено помалите вазалски вукојебини и протекторати како севернава НАТО членка со смрдени гаќи и опинова глава, со овие цени на енергенсите уште колку мислите дека ќе издржеме?
Не произведуваме ништо, земјоделие и тоа што имаше се уништи пропадна, а сега и да се проба нешто да се подобри кур со овие цени на нафтата и ѓубривото, треба со магариња и волови да се обработува земјата како пред 5 века, за леб ќе испоцрка народ, готови сте номади северни без испукан куршум ве победи Путин:pos: јебал ви вас НАТО членка.
Чоек ти ја разбирам огорченоста спрема северџаните,ама да се радуваш на сиромаштијата која надоаѓа стварно не е здраворазумно.Шо е крив народот?Мислиш на Заев го болит стапот шо се креваат цените?На Ахмети пак ич.Полни се со пари ко танкери, а народот кој беше против промена на име ќе го јадит стапот.Така да стварно не ми е јасен твојот став,тоа ли го сметаш за патриотизам да ти гладуваат твоите роднини,пријатели,земјаци,а тебе да ти се полни душата?:cautious:
Автоматски споено мислење:

Инаку кога сме кај зима, денеска договорив пелети да ми донесат 350 денари една вреќа, а прошла година оваа време ја пазарив за 180 денари... ајт на здравје бричење.
Абе битно Северодонецк и Мариопол се во руски раце.Ак требит и 500 денари има да се плаќа една вреќа.Битно четворицата јавачи на апокалипсата да се среќни и задоволни.Ево Владе е спремен и корења да џвака.

Последно уредено:
Член од
10 јули 2018
Мислења
1.586
Поени од реакции
2.466
Инаку кога сме кај зима, денеска договорив пелети да ми донесат 350 денари една вреќа, а прошла година оваа време ја пазарив за 180 денари... ајт на здравје бричење.
Епа и ти сега, касниш. Пред недела дена беа 300.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.575
Абе битно Северодонецк и Мариопол се во руски раце.Ак требит и 500 денари има да се плаќа една вреќа.Битно четворицата јавачи на апокалипсата да се среќни и задоволни.Ево Владе е спремен и корења да џвака.
Цените не рипнаа заради тоа што Русија ја нападна Украина, туку заради санкциите кон Русија, кои се непотребни и неделотворни.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Цените не рипнаа заради тоа што Русија ја нападна Украина, туку заради санкциите кон Русија, кои се непотребни и неделотворни.
Јасно ми е мене,ЕУ докажа дека нема муда да се спротистави на Америчката хегемонија,туку решија да бидат послушни пудлици.Ама тоа не го менува фактот дека треба да си ептен одвеан да се радуваш на пропаста на животниот стандарт во вукојебинава.Пак на крајот на денот обичниот народ страда.Страда и народот на Украина и Русија и се заради платеници како Заев и Зеленски.Додуша ние и немаме некој избор пошто одма Куманово ќе ни се деси.Толку од сонот за демократија и независност.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.680
Поени од реакции
5.309
Како иде цената на кубик дрва? Глеам наголемо се купува, се купуваат шпорети, се чистат оџаци... Некои си мислеа вечно на клима уред ќе се греат :)
Па негде прочитав дошло до 4000 МК денари кубик. Во зимо и преку 5000 мкд ќе иде ко ништо.
Порано, пред година две, колку што знам 2500/3000 макс беше.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.487
Поени од реакции
13.700
Па негде прочитав дошло до 4000 МК денари кубик. Во зимо и преку 5000 мкд ќе иде ко ништо.
Порано, пред година две, колку што знам 2500/3000 макс беше.
Со оглед на тоа што толку се купуе, дали ќе има во зимо да се продава

Kajgana Shop

На врв Bottom