Staufer
Драган Богдановски
- Член од
- 17 јануари 2008
- Мислења
- 16.806
- Поени од реакции
- 22.844
Не знам ја не плаќам скапо масло.Е ова лошо што го пишуваш.Он ради тебе плаќа поскапо масло и го пречекуваат празни рафтови,а не обратно
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не знам ја не плаќам скапо масло.Е ова лошо што го пишуваш.Он ради тебе плаќа поскапо масло и го пречекуваат празни рафтови,а не обратно
Твојата т.е вашата политика прави луѓето у Македонија да крпат крај со крајНе знам ја не плаќам скапо масло.
Не мислев буквалноНе знам ја не плаќам скапо масло.
Ова со маслото е воено профитерство.Твојата т.е вашата политика прави луѓето у Македонија да крпат крај со крај
Автоматски споено мислење:
Не мислев буквално
Олку тикви зелени истрескани на форум немам прочитано. Ако не се разбираш во некои работи не коментирај.
На површина е просто, повеќе пари во оптег за исти добра и услуги. Западните земји никогаш порано не фрлале толку безплатни пари како во пандемијата.
Еве на пример вo Австралија, дур бевме во lockdown државата даваше директно пари ако немаш работа, пари за бизнисите да се одржат, плаќање школо, бесплатни кирии etc.
имало и порано принтање да ама не до овој степен
Е сега доаѓа време кога тоа треба дасе плати, пошто математички неможе човек без труд да добива пари и да ги троши на добра и услуги.
Македонија исто така имаше пакет мерки што е во основа примтање пари. Проблемот Македонија е што никогаш централна банка не ја крева и спушта каматната стапка во однос со инфлацијата.
Моментално 10% инфлација а каматна 1.75%.
Сите западни земји Аус Уса Англија почнаа дакреваат само ние се праиме паметни. Ете ти Турција што исто во време на инфлација спушта каматна стапка, сега до 60-100% инфлација има.
Ја незнам што дебилен народ ке бевме ако незнаеш што правиш и како функционира економијата само копирај што прави Америка Аус.
Кревањето на минималната плата и војната со Украина додаваат инфлацијата уште да биде поголема. Лошо е ако тргне на таа спирала пошто народот осиромашува највеќе а богатите стануваат уште побогати.
Становите во центар изгор, акциите на берзата све рипнаа. Кредитите за имот се уште ефтини околу 3% (реално ова мора да се крене за да се смири инфлацијата)
Западните земји веќе почнаа да креваат.
Викаш така... интересно ај докажи ја твојава хипотеза и добиваш нобелова за Економија. Ај и ние да имаме нобеловецЗа да кажеш дека се тикви, потврди со факти, со историски податоци и тогаш ќе ти речам во право си. Што ако давале пари... Колкави загуби имаа тие фирми? Народ со парите што направи... Се затрча да се луксузира или гледа да врзи крај со крај....
Тоа што врска немаш од историски податоци, бројки, а тресеш зелени ко сега што се правдаат политичарите, само потврдуваш дека имаш познавања од базична теорија, ама праксата друго вели.
Светски познати аналитичари со бројки, со објаснувања за причини и последици, уште во 2015 најавија што ни следи. Тоа што вие си голтате празни оправдувања, ваш проблем, затоа и заслужено ќе си ја платиме цената.
Не можеш САД т.е. империјата да ја следиш и да сакаш. САД дигнаа каматните стапки и што? Ќе ги дигаат уште и што? Демек парите ќе отидат во банките и оп нема инфлација.... Турција ги креваше каматните стапки и што постигнаа, намалија ли инфлација?
Така да беше едноставно, немаше да има вакви кризи, ама ете вие знаете, овие не, а за жал се по нивно излегува.
На Стефус му покажав што се случило во Германија за хиперинфлација, докажи ти обратно дека е.
Само следете го наративот од мејнстрим медиумите, кај да е, сите проблеми ќе ги решите, тикво зелена, недозреана. Австралија е богата со природни ресурси, па може да ве дупат, ама 2024 дојди тука и пиши каков ви е животот, подобар од 2019 или полош. 2014 до 2020 трилиони долари државите пуштаа во оптек, а ниту 1% не се качи инфлацијата, ама ете ти напиша што е причината и така мора да е. Теорија и пракса е различно, дибек еден.
Ок, значи препораката ти е: "Имајте пари ".Една препорака, прво вложувајте во оружје и сигурносни системи, блинд врати и т.н. Второ парите претворете ги во злато, купувајте по некоја нива и машини за обработка. Трето сега за месец дена купете жито, ориз, компир, грав, огревно дрво, вештачко ѓубриво и уште по нешто залихи за две години и набавете некое буре нафта за резерва. Ова е како некоја сигурност доколку имате пари доволно да го снабдите ова, некои 20000 евра.
Ќе чекаме март/април 2023 за да видиме како ќе се одвиваат работите и до каде ќе отиде се ова. А, ако немате доволно пари купете по еден пиштол на црно и жито барем еден тон.
Викаш така... интересно ај докажи ја твојава хипотеза и добиваш нобелова за Економија. Ај и ние да имаме нобеловец![]()
Губењето доверба е делумно резултат на принтањето пари. И сам кажа дека потребно е време за корекција т.е влез во реален сектор.Принтањето пари многу ретко е причина за инфлација. Примери имаш безброј, а најтазе ти е од 2014 до 2020 што се пуштаа трилиони долари низ светот, па инфлација ниту 1% не успеваа да подигнат. ЕЦБ парите што им ги даваше на банките за да им ги отукупува долговите, банките не ги внесоа во реален сектор во ЕУ, туку ги си ги паркираа во ФЕД, бидејќи ФЕД им даваше мислам 0,25% камата, додека во ЕУ беше нула или негативна.
Државата принта/пушта пари.
1. Каде идат тие пари? Ретко идат во реален сектор.
2. Со тек на време дел од парите ќе почнат да стигаат кај граѓаните (реален сектор), но кога народ смета дека е криза, тешко за работење (милион регулации и рекет), основен човечки инстинкт е да ги чува, штеди. Значи пак немаш инфлација.
Во МКД имаш 5 милијарди евра во физички депозити, каматна стапка 0, значи инфлација им ги грицка, ама многу малку некој да ги инвестира тие пари. Зашто?
Основа за секоја хиперинфлација што историски досега се случила е губење на довербата.
Губењето доверба е делумно резултат на принтањето пари.
Кога некој ќе каже дека принтањето пари немало ефект ми иде да се удрам со глава во ѕид.
За Доларот е многу лесно само прочитај за петро доларот и како буквално сите војни се почнати за САД да ја одржат хегемонијата на доларот т.е нафтата се до вчера се купуваше во долари т.е доларот беше и сеуште е резервна валута.САД испринтале, според вас и претерале, па никој нема изгубено доверба во доларот, ниту еднаш не е откажан доларот, за разлика од сите други национални валути. Доверба се губи во системот дека не е способен да си ги исполнува обврските, дека постои опасност да бидат опљачкани од самиот систем. Хиперинфлацијата започнува во оној момент кога народ веќе нема да и верува на власта, ќе гледа што побрзо да се ослободи од денарите/марките/лири, тогаш доаѓа во оптек огромна количина на пари, па после како лавина шиба.
Еве ти објасни, не мора да си ја удриш главата, зашто од 2014 до 2020, во ЕУ немаше пораст на инфлацијата, а ЕЦБ секоја година шприцаа по 700+ милијарди евра?
Зашто во тогашна Германија, хиперинфлацијата започнала откако државата рекла обврзниците не важат, нема исплата, а не некој месец претходно, а иста количина на пари имало?
За Доларот е многу лесно само прочитај за петро доларот и како буквално сите војни се почнати за САД да ја одржат хегемонијата на доларот т.е нафтата се до вчера се купуваше во долари т.е доларот беше и сеуште е резервна валута.
The strength of the dollar is NOT trade. The dollar is the only currency not to default or be cancelled regularly to prevent people from hiding cash – a favorite European trick.
The support behind the dollar is (1) it can be used worldwide without permission from the USA as is the case with the Japanese yen. It is a single currency with a single federal debt market where BIG money can park – that is not the case for the Euro, Ruble, or Yuan.
This strange theory that the dollar is supported by oil just does not hold up. Even when we just compare the highs and lows between the dollar and oil, it does not hold up. In 2008, the dollar bottomed against the Euro but oil peaked. The dollar bottomed in 2016 but crude bottomed in 2020. The high in the dollar in 1985 coincided with the 1986 low in crude.
Тhey focus on just one aspect and ignore the fact that the dollar has NEVER been canceled and that it has become the world reserve currency because of that fact, plus it is the dominant economy just as Rome, Athens, and Macedonia in their times.
Emerging markets before World War I issued debt in British pounds. After World War II and all the capital fled to America because tanks were rolling down the streets in Europe, Emerging markets issue their debt in dollars – no longer British pounds. These people focus only on gold, the quantity of money, old dead theories of Petrodollars, and totally ignore the fact that the United States has the largest consumer-based economy in the world. That is how China, Japan, and Germany have all risen from the ashes without gold reserves. They were export-oriented economies selling products to Americans. None of these theories ever mattered and that is why you have heard the same story since 1971 and everyone who followed that forecast has lost a fortune in everything else.
Oil is less than 10% of world trade.Just look at the figures. The oil and gas drilling sector make up between 4.6% and 6.5% of the global economy. The FX market DAILY trading volume is about $5.3 trillion, which dwarfs the equities and futures markets no less oil and gold. Just look at the numbers.
Инфлацијата како што кажа и сам и е потребно време додека не стигне до реалниот сектор. Инфлацијата не е секогаш во парите се кратат и маржини квалитет. 0.5 кока кола е сега 0.35 со иста цена
Телефоните се продаваат по иста цена без полнач и без слушалки, кило леб што го вика народот од поодамна е 400 грама.
Инфлацијата беше замаскирана со корона кризата ама на крај еве ја тука е.
Растрчај се, побарај, може ќе се најде и некој ефтин Стингер од УкраинаЕдна препорака, прво вложувајте во оружје и сигурносни системи, блинд врати и т.н. Второ парите претворете ги во злато, купувајте по некоја нива и машини за обработка. Трето сега за месец дена купете жито, ориз, компир, грав, огревно дрво, вештачко ѓубриво и уште по нешто залихи за две години и набавете некое буре нафта за резерва. Ова е како некоја сигурност доколку имате пари доволно да го снабдите ова, некои 20000 евра.
Ќе чекаме март/април 2023 за да видиме како ќе се одвиваат работите и до каде ќе отиде се ова. А, ако немате доволно пари купете по еден пиштол на црно и жито барем еден тон.
Да бидеме реални во последните 10тина години народот и се луксузира на големо.За да кажеш дека се тикви, потврди со факти, со историски податоци и тогаш ќе ти речам во право си. Што ако давале пари... Колкави загуби имаа тие фирми? Народ со парите што направи... Се затрча да се луксузира или гледа да врзи крај со крај....