Живот после смртта

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Да не чека
1. Телесна смрт
2. Духовна (душевна) смрт , која инаку е многу пострашна
Може малку објаснување околу болдираново...на што се мислис и дали постои духовна-душевна смрт?

Ako ima voskresnuvanje
ili posle smrtta samo si prodolzuvas vo nekoja druga dimenzija
togas ima i za mackite kucinjata papagalite
oti i oni se macat i stradaat

a baska i dobri se poarni od nas kaj kaj
i ne pusat i ne pijat alkohol ni kafe totalka
i mora da ima i za niv
poso neli u rajot ke ima i zivotni
epa tie zivotni ke bidat nasite domasni milenici
i dobrite zivotni sto ne kasale i napagale i ne ubivale
nego samo se bramnele ako gi napadnat
inaku ako nema za niv nema ni za nas
posto koj nemal papagalce ali mace i kuce koe mu bilo drago i si go cuval
i zar nema da bide radosen pak da go vidi na onoj svet
taka da ako ima za niv ke ima i za nnas ama samo sto sme pravedni i zaloiti sto iame zal i taka...
Точно, има и за нив, во повисконо ниво на свест

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
Духовна (душевна ) смрт треба да се случи по второто Исусово доаѓање кога , нели, ќе постои Божјиот суд и на се живо ќе се суди

Jer Bog ne posla Sina svog na svet da sudi svetu, nego da se svet spase kroza Nj.

(но луѓето не поверуваа и Го распнаа)

Neka pljeska more i šta je u njemu; neka skače polje i sve što je na njemu.

33 Tada neka se raduju drveta šumska pred Gospodom, jer ide da sudi zemlji.
34 Hvalite Gospoda, jer je dobar, jer je doveka milost Njegova.

( второто доаѓање)
A ti zašto osuđuješ brata svog? Ili ti zašto ukoravaš brata svog? Jer ćemo svi izići na sud pred Hrista.

Да не стане контрадикторно
1. првиот цитат - тоа е пред доаѓањето Христово (првото)
2. вториот цитат - второто доаѓање тогаш ќе има суд
„.

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Погрешно сум разбрал ШТО ....?????
не те разбрав:toe:

pa ne e taka spored bibliata sekoj sto ke umre odi vo raj ili pekol a po vtoroto doaganje na isus ke ima sud i gresnicite ke idat u rajot dr u pekolot i ke zabrsi svetotama i pred toa ke ima zivot posle smrta

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
pa ne e taka spored bibliata sekoj sto ke umre odi vo raj ili pekol a po vtoroto doaganje na isus ke ima sud i gresnicite ke idat u rajot dr u pekolot i ke zabrsi svetotama i pred toa ke ima zivot posle smrta
зошто да доаѓа Исус ако веќе сите одат или во пекол или во рај:toe:
За да им суди?
Ако веќе одат во пекол или рај судот е направен зарем не?
Бесполезно би било доаѓањето зарем не???
:toe:

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
pa togas ke bide krajot na svetot

КРАЈ на животот во грев (ако на тоа мислиш)

Ujedanput, u trenuću oka u poslednjoj trubi; jer će zatrubiti i mrtvi će ustati neraspadljivi, i mi ćemo se pretvoriti.

31 I poslaće anđele svoje s velikim glasom trubnim; i sabraće izbrane Njegove od četiri vetra, od kraja do kraja nebesa.

2 I mnogo onih koji spavaju u prahu zemaljskom probudiće se, jedni na život večni, a drugi na sramotu i prekor večni.

ова е надвор од темата
(Jer to činite sa svom braćom po celoj Makedoniji. Ali vas molimo, braćo, da još izobilnije činite,)

Член од
12 декември 2008
Мислења
1.553
Поени од реакции
101
Надежта последна умира па затоа подобро да верувате бидејки единственото нешто во животот е верба за нешто подобро па затоа уклучете ги мозоците и патувајте до најпосакуваните моменти кои сакате да ги доживеете.

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.642
Поени од реакции
10.241
pa spored mojata religija ima zivot posle smrta..pa zatoa veruvam vo toa

Член од
15 април 2009
Мислења
130
Поени од реакции
37
Дали има живот после смртта? Во Библијата пишува:„ Човек кого жена го родила е кусовечен и полн со неволји. Како цвет никне и веќе венее, бега како сенка, не застанувајќи... зашто, кога човекот умре, зар може да оживее?“ (Јов 14:1, 2, 14)
Исто како и Јов, секој еден од нас си го поставувал некогаш ова прашање: „Што ќе се случи со нас откако ќе умреме?“ Дали едноставно престануваме да постоиме? Дали животот не е една врата преку која доаѓаш и заминуваш, додека не постанеш голем-велик? Дали сите луѓе ќе отидеме на исто место или ќе отидеме на различни места? Дали навистина има рај и пекол или тоа е само една измислица?
Во Библијата се кажува дека после смртта, не само дека постои живот, но дека тој е вечен и толку славен и е: „Што окото не виде, што увото не чу, што во човечкото срце не дојде, тоа Бог го приготви за оние, кои Го љубат Бога.“ (IКоринтјани 2:9) Исус Христос, Бог во тело, дојде на земјата, за да ни го подари дарот – вечен живот. „ За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија.“ (Исаија 53:5)
Исус ја претрпе казната, која секој еден од нас ја заслужува, и го пожртвува Својот живот за нас. Три дена откако умре, Тој докажа дека ја победил смртта, кога воскресна од мртвите во Дух и тело. Остана на земјата цели 40 дена и се појавуваше пред илјади луѓе, пред да се вознесе до Својот вечен трон на небото. Во Римјани 4:25 се кажува: „Кој беше предаден за нашите гревови и беше воскреснат за наше оправдание.“
Воскресението на Исус Христос е еден добро документиран случај. Апостол Павле ги предизвикува луѓето да прашаат за тоа оние, кои биле сведоци на таа вистина. Никој до сега не успеал да ја демантира таа вистина. Воскресението е крајаголниот камен на христијанската вера, и точно поради тоа, дека Исус воскресна од мртвите, и ние можеме да веруваме, дека и ние ќе воскреснеме.
Ето како апостол Павле ги убедува оние христијани од раната црква, кои не верувале во воскресението: „Но, ако се проповеда дека Христос воскреснал од мртвите, како некои меѓу вас велат дека нема воскресение на мртвите? Ако нема воскресение на мртвите, тогаш ни Христос не воскреснал.“ (IКоринтјани 15:12-13).
Христос е само првиот плод од големата жетва на луѓе, кои ќе бидат воскреснати од мртвите. Физичката смрт дојде преку еден човек – Адам, со кој сите ние имаме крвна врска. Но на сите, кои се осиновени во Божјото семејство, преку вера во Исус Христос, ќе им се даде нов живот (I Коринтјани 15:20-22). Како што Бог го воскресна телото на Исус, така и нашите тела ќе бидат воскреснати при второто враќање на Исус Христос на земјата. (I Коринтјани 6:14).
Но покрај тоа, што сите луѓе ќе воскреснат - не сите ќе отидат во рајот. Секој човек треба да реши, додека е сеуште на земјата, каде сака да ја помине вечноста. Во Библијата пишува, дека на човекот му е определено да живее само еднаш, и после тоа му предстои суд. (Евреи 9:27) Тие што биле праведници ќе живејат во рајот а тие што неверувале ќе бидат испратени на вечна казна т.е во пеколот (Матеј 25:46).
Пеколот како и рајот не е само една апстрактна состојба на постоење но конкретно, реално место. Тоа е место, каде што неправедните ќе го трпат бескрајниот и вечен Божји гнев. Тие ќе бидат мачени како и физички така и емоционално и умствено и сосема свесно ќе страдаат од срам, жал и позор.
Пеколот е опишан како бездна (Лука 8:31; Откровение 9:1), како езеро со оган и сулфур, каде тие што ќе бидат фрлени во него ќе се мачат ден и ноќ, цела вечност (Откровение 20:10). Во пеколот ќе има плач и чкртање со заби, што е знак на голема тага и гнев (Матеј 13:42). Тоа е место каде „нивниот црв не умира, и огнот не иизгорува.“ (Марко 9:48). Бог не се радува на смртта на безбожникот но сака тој да се обрати и да живее (Езекиел 33:11). Но Тој нема да не принуди да Му се подчинуваме. Ако избереме пат без Него и Го отфрлиме, на него не му останува ништо друго освен да ни го даде тоа, што сами сме го избрале – да живееме одделени од Него.
Животот на земјата е еден испит – подготовка за тоа, што предстои. За тие, кои веруваат тоа е вечен живот во постојаното присуство на Бога. Тогаш како да станеме праведни и како можеме да добиеме вечен живот? Има само еден пат – преку вера во Божјиот Син – Исус Христос. Исус кажува: „Јас Сум Воскресението и Животот; кој верува во Мене - и да умре –ќе живее. И секој, кој живее и верува во Мене нема да умре до века.“ (Јован 11:25-26)
Дарот – вечен живот се предоставува на сите, само ние треба да се откажеме од некои светски задоволства и да Му се предадеме на Бог. „Кој верува во Синот, има вечен живот; а кој не се покорува на Синот, нема да види живот, туку Божјиот гнев останува врз него.“ (Јован 3:36) Ние нема да имаме возможноста да се покаеме за нашите гревови откако ќе умреме, зашто откако ќе се сретнеме со Бог лице во лице, ние нема да имаме друг избор освен да веруваме во Него. Тој сака да веруваме во Него и да го љубиме сега! Ако прифатиме, дека преку смртта на Исус Христос се плаќа цената, што треба да се плати за нашиот живот во бунт против Бога, Тој ни гарантира не само живот што има смисла, тука на земјата, но и во вечноста заедо со Христос.
...еве христијанско верување за после смртта....

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
Браво, исцрпно концизно, јасно со еден збор одлично!

Член од
26 април 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
нема ништо послем смртта бе!
ни рај ни пекол никакво срање..

goodman_91

Бубалица
Член од
2 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
29
Интересна статија од весникот Нова Македонија поврзана со животот после смртта!

Чудни искуства на Македонци што ја допреле смртта

Разиграни бои, пријатни звуци во заднината, опуштеност, лебдење, безгрижност, симпатија дури и за лицата што никогаш не ти биле драги. Вака Д.Б. од Скопје ја опишува својата состојба додека била во клиничка смрт.

- Бев во паралелен, поинаков, прекрасен свет. Не сакав да се вратам назад - раскажува Д.Б.

Секој поинаку ја доживеал клиничката смрт. Секој на свој, само нему својствен начин го доживеал тоа искуство, кое многумина го третираат како живот по смртта. Интересот за комата е голем колку за тие што излегле од неа, толку и кај докторите. Истражувањата за тоа што му се случува на човекот додека е во кома и што сè ќе му помине пред очи ја копка напредната медицина. Неодамна големо истражување за доживувањата на пациентите започнаа и британските научници, а тие се интерес на сè повеќе истражувачи во светот. Кај нас, најголем дел од лекарите комата ја објаснуваат строго во рамките на медицинската логика и искуства. Велат дека се работи за невообичаена состојба на мозокот во која се враќа сеќавање на работи кои се тајно закопани во потсвеста, или пак пациентот несвесно ги измислува за да го пополни просторот на несеќавање. Друг дел лекари, пак, се резервирани и велат дека сепак не би сакале толку лесно да судат за искуствата што пациентите ги раскажуваат со неверојатна уверливост.

Лебдев над телото

Своето искуство за краткиот престој во животот по смртта ни го раскажа четириесетгодишен маж од Скопје, кој едвај останал жив по тешка сообраќајна несреќа.

- И лекарите во скопската Градска болница се чудеа како преживеав. Велеа дека сум феномен. Доволно е да ви кажам дека имав и отворената голема рана во едното белодробно крило, кое беше речиси целосно уништено и девет скршени ребра. Дваесет дена ме држеа во вештачка кома за да можам да преживеам. Имав многу чудно доживување додека бев во принудна кома, но тешко можам да го објаснам и тоа што се случи пред да добијам лекарска нега - раскажува поранешен пациент.

Во неверојатна болка ја изгубил свеста додека го носеле во болница.

- Пред да влеземе во болницата почувствував дека организмот се предава. Потоа на кратко се изгубив и како да се најдов во друга димензија. Болката повеќе не постоеше, а јас почувствував како да се одвојувам од телото и лебдам над него. Не можам да проценам колку време бев во оваа состојба. Ми беше лесно, слушав убави звуци, како шумолења од заднината, а чувствував и многу пријатно струење околу себе. Не можам со зборови да ви опишам колкав мир чувствував. Тогаш ми прелета мислата дека имам семејство. Наеднаш како да паднав во сопственото тело и се освестив во болницата - раскажува нашиот соговорник.

При вештачката кома, вели дека му се јавила претскажувачка моќ. Додава дека видел пад на хеликоптер, кој потоа, неколку месеци откако излегол од болница се случил.

- И сега често ми поминуваат слики и мисли низ главата, а потоа тоа се случува. Не сакам јавно да зборувам за моето искуство, зашто ќе ме гледаат како чудак. Знам само дека има многу луѓе во земјава што го искусиле истото, а некои и се дружат меѓу себе. Откако излегов од болница, дознав дека жена ми е бремена. Убеден сум дека се вратив меѓу живите поради моето дете - вели нашиот соговорник.

Лекарите што работат ургентна медицина раскажуваат дека некои од луѓето што умираат велат дека разговараат со мртви.

- Еве ја баба ти, седи до мене. Ме чека, чедо, не плачи, нема да бидам сам. Со овие зборови и се обрати пациент на смртна постела на внуката што седеше до него - ни раскажа лекар од Клиниката за токсикологија при Клиничкиот центар во Скопје, која работи како ургентен центар за интерна медицина.

Директорот на оваа клиника, д-р Андон Чибишев, вели дека се изнаслушал приказни од пациенти по кома.

- Неверојатно е колку убедливо звучат. Еден од нив ми раскажа дека кога паднал во кома, прво бил опкружен со мрак. Потоа, вели, како да огреала јасна светлина и дошле две жени облечени во бели долги фустани. Го зеле за рака и го однеле на огромна ливада, на која лицата на сите присутни изгледале пресреќно. Вели дека се вратил откако жените му кажале дека не е за таму и дека мора да оди назад - вели д-р Чибишев.

Записи во мозокот?

Проф. д-р Спасе Јовковски од Клиниката за неврохирургија, на која лежат пациенти во кома, вели дека со неа, како по правило се случува амнезија.

- Пациентот не може да се сеќава на ништо. Основниот елемент е несеќавање. Сето она што некои го раскажуваат е нивна несвесно смислена лага за да ги пополнат дупките во меморијата - вели д-р Јовковски.

Проф. д-р Методија Чепреганов вели дека во состојба на клиничка смрт, која всушност е тешка кома, пациентот се сеќава на работи кои се врежани во неговата меморија, а тој не е свесен за тоа.

- Тоа се веќе слушнати работи и запишани некаде во мозокот. Ние и кога испитуваме епилепсија, допираме со инструменти центри од мозокот со што се возбудуваат енграми или трагови. Тогаш пациентот го доживува сето она што таму било складирано, запаметено. Тоа значи дека кога мозокот ќе биде во возбудена состојба, го враќа во сеќавање она што е запаметено. Клиничката смрт го ставила мозокот во нефункција, но работи мозочното стебло. Тогаш нема воздух околу мозочната кора и се возбудуваат сите енграми. Така пациентот на прво место го доживува она што му е најмногу енграмирано и најдоживеано. Она што го раскажуваат е ставено во мозокот, во кортексот. Сите ние слушаме приказни и ги складираме. Најлогично е во момент на кома тие да се повикаат - објаснува д-р Чепреганов.

Сепак, без оглед на сè, многу стручњаци низ светот овие работи ги третираат како мистерија која тешко може да се разјасни, иако, студијата што британските и американските лекари ја подготвуваат можеби ќе даде некои одговори. Но, за нив ќе треба да почекаме уште две и пол години.

Британските научници ја испитуваат комата

На 19 септември минатата година, Би-би-си објави дека британски и американски научници ќе започнат истражување во кое ќе се обидат да ги соберат искуствата од 1.500 луѓе што имале клиничка смрт, а кои тврдат дека доживеале нешто што може да се опише како живот по смртта. Истовремено, Би-би-си објави и повик до своите гледачи и читатели, ако самите имале такво искуство, да го презентираат, и еве дел од тоа што оваа светска компанија доби како повратен одговор:

Џејн Бракнел, Беркшир, Велика Британија:

- Пред неколку години паднав од вртелешка. Следните 15 минути ми недостигаат во меморијата, но бев свесен на јасна светлина и прекрасна синило, поубави од сè што сум видел дотогаш. Бев опкружен со дрвја во реалноста, но светлината беше неверојатна, и што е уште поинтересно немаше никаков звук, ниту мисла во мојата глава. Сè што сакав беше да бидам во светлината. Тогаш сфатив дека светлината всушност беше некоја личност, за која јас верувам оти е мојот ангел-чувар. Ангелот беше толку висок што, буквално кажано, можеше да го допре небото. Постојано ми повторуваше: Не ја допирај главата. Не ја допирај главата. Јас го сторив тоа и одеднаш болката и реалноста се вратија и станав свесен за сè што се случуваше. Бев многу тажен затоа што светлината ја снема и затоа што се покажа дека ангелот-чувар, во реалноста, всушност е една жена што застанала да ми помогне. Таа не беше толку висока.

Бетси Кромер, Бостон, САД:

- Ми се случи сообраќајна несреќа и директен судир на два автомобили. Ја изгубив свеста. Ме одвеле во болница, каде што сум имала 14-минутен застој на срцето. Се сеќавам дека нејасно се гледав себеси како шетам низ поле со мојот покоен брат Џејмс. Одеднаш почувствував како се будам и доживеав екстремна болка, која помина низ целото мое тело. Сега сум целосно закрепната, но сеќавањето за тоа сè уште го носам во мојата меморија.

Гери Вилијамс, Лондон, В. Британија:

- Во текот на операцијата на која бев подложен ми дале антибиотик на кој сум алергичен. Се сеќавам дека мојата душа полека се искачи кон таванот на болницата оставајќи го телото. Моите сестри беа на двете страни од креветот, молејќи ги лекарите да сторат нешто. Додека мојата душа продолжи да оди нагоре, еден од лекарите ми даде инјекција. Тогаш тоа за што јас верувам дека беше мојата душа, почна да се враќа назад. Следниот ден им го опишав ова на лекарите и тие ми потврдија дека сум имал искуство по смртта.

Џерард Мулхоланд, Париз, Франција:

- Неколку дена пред да почине, мојата сопруга имаше застој на работата на срцето, од што потоа накратко закрепна. Ми кажа дека таа била горе на таванот гледајќи го медицинскиот тим како се обидува да ја спаси. Тогаш сфатила дека не напушта, мене и нашата ќерка, и направила огромен напор да се врати и да остане со нас. Но, ми рече, ако истото се случи повторно, можеби нема да има сила да се врати. Три дена подоцна, почина.

Роб Бурнемоут, Дорсет, Велика Британија:

- Во раните осумдесетти години бев изложен на јаглерод моноксид. Бев одведен во болницата Винчестер каде животот ми беше спасен. Во меѓувреме, минував низ темен тунел со прекрасни светла и цвеќиња на крајот и со прекрасна музика. Не се грижев за тоа што го оставам светот. Одеднаш престанав да одам низ тунелот и слушнав американски глас како вреска нешто што би требало да значи: Нема да умреш кучкин сине - уште не е твоето време. Интересно, кога се разбудив, лекарот беше изненаден од моето прашање: Дали сите ангели имаат американски акцент?

Лари Хофмсан, Њутоин, САД:

- Имав срцев удар. Мојата сопруга се јави на 911. Тие пристигнаа, ме сместија во амбулантното возило и ме однесоа до ургентната служба. Моето сеќавање ми вели дека приближно на една милја од нашиот дом заспав и почнав да сонувам. Беше многу пријатно. Имаше група на луѓе кои разговараат интересно и пријатно. Не препознавав никого, но имаше виолетова боја насекаде. Се разбудив веднаш по пристигнувањето во ургентниот центар. Се изненадив кога видов дека кошулата ми е скината и дека на градите имам контактни перничиња. Ми одговорија дека сум бил безживотен. Не можам да опишам низ што поминав, но тоа што го искусив ме остава со чувство на смиреност и со веројатно помал страв од умирањето.

Мајл Леџ, Канбера, Австралија:

- Пред неколку години, додека патував низ руралниот дел на Лаос, паднав од работ на една височина и буквално треснав со главата и грбот на каменестата почва. Се сеќавам дека јасно можев да го видам тилот на мојот сопатник, кој беше надвиснат над мене. Исто така, се сеќавам дека му се налутив зашто изгледаше дека не прави кој знае што за да ми помогне. Тогаш ги отворив очите и од нормален агол го видов неговото лице кое беше над моето.

Ширли Леартхарт, Хастингс, Велика Британија:

- Десет години работев како медицинска сестра во одделот за интензивна нега и за тоа време сум разговарала со многу пациенти за нивните после смртни искуства. Сите опишуваат дека минувале низ светол тунел и дека искусиле апсолутен мир и спокојство. Следно нешто на што се сеќаваат е дека биле истуркани назад низ тунелот до нивните тела. Една жена ми објасни дека откако се вратила во телото, била преплашена неколку минути затоа што можела да го види медицинскиот персонал и добила впечаток дека тие мислат оти веќе е мртва.

Извор - http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=2&tabid=2&fCat=1&EditionID=379&top=1&ArticleID=23326

Kajgana Shop

На врв Bottom