И да го палат и да го закопаат сеедно е, тој може да си се разбуди на друго место и без телото, било тоа рај, пекол, чистилиште, you-name-it.Славој Жижек напиша:Од што најмногу се плашите?
Да не се разбудам после смртта, затоа сакам веднаш да ме запалат.
toj misli da go zapalat da ne se razbudi u grob :nesum: a jas bi sakal da mi ostavat mobilen ako se razbudam da baram pomos....ako ima mreza :helou:Не верувам, ама за да ви доловам како се чувствувам ќе ви цитирам
И да го палат и да го закопаат сеедно е, тој може да си се разбуди на друго место и без телото, било тоа рај, пекол, чистилиште, you-name-it.
E тоа е страшна помисла. Да се разбудиш некаде после смртта и да сфатиш дека цел живот не си бил во право. Мене ко би ме стегнало срце да ме гуши: Ато сега што прајме??? Во кој казан ќе горам сега?
Ова тело со смртта исчезнува заедно со свеста? Свеста е нематеријална значи не се распага како телото.. и би било многу пологично да не исчезне Ако има претходен живот треба тие информации да ги понесе со неа во следниот зошто свеста разумот душата и духот се тесно поврзани и одат заедно. Аку не се сеќаваш на ништо претходно тогаш ти си ова сега што си, а претходно бил некој друг не сум јас бидејки немам никакви лични восприемања и податоци од претходниот живот. Значи светов е создаден само од милијарда да речиме души кои се префрлаат од едно во друго тело низ вековите. Попросто нешто неам слушнато.poveke zivoti, pa kolku tela tolku zivoti sto znaci bidejki zaednicki imenitel na site tela e jas kako princip na individualnosta, jas to est dusata e vecna, no identitetot na ovoj zivot sto znaci na ova telo so smrtta izceznuva zaedno so svesta. A za sekavanjeto na predhodni zivoti, toa e genetska memorija koja se prenesuva kako i se ostanato od roditelite i cesto se pojavua kako fenomen poznat kako deza vu to est veke videno.
ne, vidi sosem razlicni se osnovite. brojot na covestvoto se zgolemuva sega se 6 milijardi luge znaci ako se toa eden broj na dusi kako doslo do zgolemuvanje na brojot ako istite se inkarniraat vo istite, to est kolku mrtvi tolku inkarnacii. eve kako e spored moe mislenje, mislam sto imam citano daleku jas nesto da izmisluvam, pod dusa vo istocnite religii ne se misli ona sto se misli vo hristijanstvoto i islamot. Najjasno bi ti bilo da svatis ako vidis kaj se razlikite, na primer vo istocnite religii koi ucat za karma i reinkarnacija nema vecen zivot na edna dusa edna licnost vo smisla ovaa sega sto si, tuku vecen e uslovot na ovoj tvoj segasen identitet, znaci uslovot sto go ovozmozuva ovoj segasen no minliv identitet e vecen, ama ti kako sega sto si ne si vecna, tuku sega si ovaa sto si, utre nesto drugo i taka.Ова тело со смртта исчезнува заедно со свеста? Свеста е нематеријална значи не се распага како телото.. и би било многу пологично да не исчезне Ако има претходен живот треба тие информации да ги понесе со неа во следниот зошто свеста разумот душата и духот се тесно поврзани и одат заедно. Аку не се сеќаваш на ништо претходно тогаш ти си ова сега што си, а претходно бил некој друг не сум јас бидејки немам никакви лични восприемања и податоци од претходниот живот. Значи светов е создаден само од милијарда да речиме души кои се префрлаат од едно во друго тело низ вековите. Попросто нешто неам слушнато.
Донекаде сватив всушност мојата духовна материја утре се создава во нешто друго и така продолжува, ама сепак тоа нема да бидам ЈАс, јас како единка, како индивидуа, како личност со сето мое искуство веке ме нема, со самото тоа е јасно дека кога го нема мојот идентитет а ни мојот материјален облик Не сум јас. Сето ова би дошло ти што го велиш како едно кружење на енергијата низ вековите кое за мене нема никаква смисла ни повисока цел, се се врти во круг и то е за мене еден ќорсокак кој колку и да го анализираш и проучуваш нема да ти даде ништо значајно што бара твојата душа и срце, нема излез ,несфатлива ми е глупоста на нивната теорија .ne, vidi sosem razlicni se osnovite. brojot na covestvoto se zgolemuva sega se 6 milijardi luge znaci ako se toa eden broj na dusi kako doslo do zgolemuvanje na brojot ako istite se inkarniraat vo istite, to est kolku mrtvi tolku inkarnacii. eve kako e spored moe mislenje, mislam sto imam citano daleku jas nesto da izmisluvam, pod dusa vo istocnite religii ne se misli ona sto se misli vo hristijanstvoto i islamot. Najjasno bi ti bilo da svatis ako vidis kaj se razlikite, na primer vo istocnite religii koi ucat za karma i reinkarnacija nema vecen zivot na edna dusa edna licnost vo smisla ovaa sega sto si, tuku vecen e uslovot na ovoj tvoj segasen identitet, znaci uslovot sto go ovozmozuva ovoj segasen no minliv identitet e vecen, ama ti kako sega sto si ne si vecna, tuku sega si ovaa sto si, utre nesto drugo i taka.
Ако добро те разбрав, постоењето на душата во човечка форма е највисокиот стадиум кој моментално го има низ историјата на постоењето на земјата? Така?Ај да се надоврзам на објанувањето на Нихилиста...душата се реинкарнира од пониско во повисоко ниво на свест, почнала како душа на едноклеточно животно, па пота некое мало растение, па поголемо растение, па животно...и така натаму за на крај д асе реинкарнира во човек кога ќе ги има доволните изкуства и соодветната свесност. Мое мислење е дека така дошло да 6 милијарди луѓе. Ако ја продолжам приказната, што се случува понатаму, кога ќе треба да се оди на повисоко ниво од човек...може малце да го кометираме ова? Што прави душата кога еден ден ќе искуси се што е човечко, кое е следното ниво?
На земјава да...но што е со вселената? Мое мислење е дека душата не застанува тука како човек и се реинкарнира до безконечност...нема смисла, до кога такаАко добро те разбрав, постоењето на душата во човечка форма е највисокиот стадиум кој моментално го има низ историјата на постоењето на земјата? Така?
Се сомневам дека на следното ниво дека ке станеме БоговиАј да се надоврзам на објанувањето на Нихилиста...душата се реинкарнира од пониско во повисоко ниво на свест, почнала како душа на едноклеточно животно, па пота некое мало растение, па поголемо растение, па животно...и така натаму за на крај д асе реинкарнира во човек кога ќе ги има доволните изкуства и соодветната свесност. Мое мислење е дека така дошло да 6 милијарди луѓе. Ако ја продолжам приказната, што се случува понатаму, кога ќе треба да се оди на повисоко ниво од човек...може малце да го кометираме ова? Што прави душата кога еден ден ќе искуси се што е човечко, кое е следното ниво?