Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    735
Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Украински АН-26 паднал во Запорожје. Има жртви. Се претпоставува дека е користен од украинската војска и се превезувале високи воени личности. Украинците викаат дека вршел "technical flight" што и да значи тоа.

И во Балаклеја русите го завземале најголемиот магацин со оружје во Украина (колку што разбрав).

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.185
Секако дека може ама прашање е до кога, како ке почне да му се нарушува комфортот така повеќе ке почнат да гледаат за свој гз
Или ти мислиш дека кур нема да ги боли тоа што до вчера кошничката ја пунеле со 200е а сега им требаат 350?
Не знам зашто мислиш дека некој се радува што ја кажува реалноста па ти до вчера со дардијан братот скокавте како ке потонела Русија ради инфлација, видеа од маркети од 2014 споделувавте као се тепаат за зејтин итн додека викавте западњациве немаат гајле
Ne spodeluvav videa od 2014, si pomesal nesto. Realnosta e taa samo ne ja sfakjam radosta okolu toa. A i fakt e deka zapadnite drzavi pocnale vekje da gi ublazat tie efekti dali preku paricna pomos ili namaluvanje danoci itn. Sto potvrduva deka sepak vo sporedba podobro moze da gi izdrzat tie oskapuvanja. Daleku od toa deka ke bide lesno za site.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
980
Поени од реакции
3.819
Makedonceto sto se raduva na pokacenite ceni kako ke pomine. Bitno kozata na komsijata da umre :D
.
Македончето не се радува на покачени цени, бар јас не сум сретнал некој да се радува, Македончето немаше да стави санкции на Русија и да плаќа покачени цени да не беше под НАТО окупација.
И Германчето немаше да плаќа поскапи цени и да се капи еднашка месечно да не беше амерички вазал, ќе си течеше ефтина нафта гас пченица губрива и се остало и се ќе си беше нормално, Али јебига кога си окупиран роб немаш многу избор.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Не била никад филозофијата на истокот истребување и правење на чиста раса филозофија на живеење. Појди од Византија, Отоманска Империја, Русија и т.н.
Фала богу, колонијализмот/нацизмот/фашизмот/расизмот се родени во западна Европа... Пример во ЈАР имаше апартхејд до пред само 30 год. Па во Австралија до 1970 год. само белци се примале да работат/живеат, оној Белгискиот крал Леополд ли као се викаше колку милиони црнци таму сотре по Конго, црнечките робови од Африка кој ги носеше по Северна, Централна и Јужна Америка, да не беа тоа Русите, Османлиите или Кинезите, не туку западно-европските колонијални империи (Британската, Шпанската, Португалската и др.) Па и ден денес постои т.н. модерен колонијализам, население од источна Европа, како и од блискиот исток и др. регии одат по западно-европските земји за да слугуваат/ринтаат... и тоа е еден вид колонијализам, човечките ресурси од едни регии (исток) се црпат и префрлаат кон други регии (запад) ... :sekcza:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.185
Па даа, они намерно ги качувале цените, за паралелно на повисоките цени да се плаќа поголем данок.
Не го прочита изгледа страна наназад што пиша :D рекордно висока наплата на данок имале немачка.
Сеа ваљда планираат тие вишак пари за поскапиот гас и струја на чичо Путин да му ги пратат. А другиот дел на Чичко Сем за повеќе оружје. Алал да им е на граѓаните на немачка што толку ги сакаат Путинчо и Бајденчо.
Ti znaes deka 2 od 3 meseci vo prviot kvartal nemase vojna, taka? Del se sigurno od poskapenite ceni i so toa poglemiot danok ama golem del e ednostavno od dobriot razvoj na ekonomijata.
Автоматски споено мислење:

Не е точно. Нема подобро да се снајде.
Me ubedi.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Ti znaes deka 2 od 3 meseci vo prviot kvartal nemase vojna, taka? Del se sigurno od poskapenite ceni i so toa poglemiot danok ama golem del e ednostavno od dobriot razvoj na ekonomijata.

Me ubedi.
Што да те убедувам, кога не стави ниту еден економски параметар зошто ќе се снајде. Цело време повикуваш на аргументирана дискусија, апсолутно во ниеден пост немаш аргумент. Притоа, аргумент не е колумна од весник. :D

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.059
Поени од реакции
9.443
Sto znajs ti od nitratni gjubrina ziti se.
Не многу, ама имам користено и есенско и пролетно кога сум садел. Чисто од едукативна природа, сум сакал да знам да насејам и одгледам одредени култури. Доста лета имам поминато и по жетви, што помагање што да заработам по некој денар. Еден братучед садеше по 40 хектари житарици, пченица, јачмен и овес. Жетви, транспорт, орање се имам занимавано со земјоделие по малку. Имам и еден пријател беше лаборант на земјоделски, со него имам поминато саати и саати у муабет околу земјоделие, по природа сум многу радознал и ништо не заборавам што ќе научам.
Што те интересира друго, колку вреќи оди на хектар?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.185
Што да те убедувам, кога не стави ниту еден економски параметар зошто ќе се снајде. Цело време повикуваш на аргументирана дискусија, апсолутно во ниеден пост немаш аргумент. Притоа, аргумент не е колумна од весник. :D
Ne vredi vremeto. Zemi prosecna plata i nekoi raboti sto oskapele. Dodaj 50% inflacija i vidi dali so prosecna plata od Germanija ima povekje prostor da se plati ili so Makedonska. Pocni so benzinot. Kolku litri moze da kupis so Makedonska plata i kolku so Germanska. Ne ni spomnuvam kolku moznosti imaat dvete drzavi vo sporedba so razni merki da ublazat.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305

Me ubedi.
Никој не го спори добриот развој на германската економија, напротив. Туку ние тука дискутираме баш за тоа дека таква добра економија е жално да се само-саботира во туѓа (америчка) чест.
Па знаеш ли со уште поефтини ресурси каде ќе им е лимитот на Германија или Франција. Ама тоа на некому му пречи (силна, моќна, богата и самостојна Германија) а немците при очи слепи се праат. Туку цела елита им е дебело уценета од Чичко Сем па затоа ќутат, ем што тони пари им фрлаат од преку антлантикот па ги заболе за високите цени и трошоци што неизбежно ќе следат.
Ама за вас обичниот народ и работници што ќе падне сиот тој товар ќе биде зезнато, комфортот досегашен може брзо да го снема при склоп на одредени околности, што можеби и само можеби тие околности се негде спремани од МИ6 и ЦИА :cautious:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ne vredi vremeto. Zemi prosecna plata i nekoi raboti sto oskapele. Dodaj 50% inflacija i vidi dali so prosecna plata od Germanija ima povekje prostor da se plati ili so Makedonska. Pocni so benzinot. Kolku litri moze da kupis so Makedonska plata i kolku so Germanska. Ne ni spomnuvam kolku moznosti imaat dvete drzavi vo sporedba so razni merki da ublazat.
Да ама си заборавил дека Македонецот може лепче да маца у солца и да тера даље,шваба ако не му останат средства за одмор на Куба,јамката и ке го најдат у подрум обесен.Имам у Италија едни такви,седнавме да ручаме пепел се направија за пари за одмор како да уштеделе,ја им пуштав петарди како утеха дека што е проблем неколку години да се сончаат на тераса за да донесат демократија и слобода у Украина за возврат :cool:

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.209
Поени од реакции
22.834
Официјално планот е создавање на Новорусија.

Последно уредено:
Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Ima problem. Muabetot mi bese obicniot zapadnjak podobro ke se snajde vo takva situacija na poskapuvanje nego prosecniot Makedonec. Ama ovde ima radosti poradi pokacenite ceni a vsusnost tie sto se raduvaat isto taka ke go osetat toa.
Друга тема е но морам да искоментирам. Економската генерализација на "западњак" дека има пари на претек е преувеличена јер секогаш споредбата е правена во споредба со Мк или Балкан. Не е така. Просечната плата не е реален приказ јер има поголем процент на богати или пребогати кои влагаат во статистиките и ја лажираат реалната слика. За т.н. средна класа воопшто не се лесни покачувањата, особено по 2 години ковид, локдаун итн. А да не спомнеме инфлацијата, која додатно ја намалува куповната моќ и е еден вид данок и тоа не мал, околу 10%.

Околу радоста, тие што се "радуваат" мислам го изразуваат револтот собиран од 30 години страдање на Мк и народот ради тие западни политички елити.

Во оваа ситуација, "ситењето" е во насока што на нив (се мисли на европејците) им се прави она што се правеше и прави врз македонскиот народ 30 години. Сега европјаните се тие кои се жртви на западните политички елити. Уште повеќе што самите европски политички елити му нанесуваат свесна штета на европскиот сопствен народ пред се по налог на сад и ук. Затоа и "радоста", како некоја карма или космичка правда, да си осетат малце на своја кожа она што нивните политичари и служби (заедно со сад и ук) им го прават на цел свет, вклучително и нас македонците.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.244
тешко некој да се снајде подобро од балканец и македонец во сиромаштија. Какви плати имаат некои таму горе, тешко. Ние сме учени и на немаштија и на рестрикции и малку имаштија. Иаме и ракија за 2 евра и вино и све што сакаш под рака. Свинска маст и пиперче. Разгалена еуропа тешко тоа ќе го издржи, заради недостаток на домашни ракотворби, високи даноци за доста производи и високи цени за алкохол, млечни и зеленчук и цигари.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Добро бе 24/7 спиете во темава и тек сега дознавате дека жителите на Мариупол си ги закпоуваат блиските во дворовите од куќите и парковите во градот? Илјадници мртви има.
Месец дена се збори за тоа колку невино население изгина во Мариупол бидејќи се водеа битки куќа по куќа, зграда по зграда и дека секој што им мисли добро на тие луѓе сака војната да заврши што побрзо, ама не, уништена воена опрема и дркање на мртви војници е побитно ви ебам тоа некрофилите ретардирани.

11:40, човеков ќерката си ја закопал на улица до едно дрво, до таму е отидена работата, вистински пекол. Ова е еден пример, на други видеа можат да се видат повеќе гробови и сведоштва на жителите како си ги закопале саканите и како со денови безживотните тела на нивните најблиски биле со нив во скривниците бидејќи не можеле ни во двор да искочат да ги закопаат. Не е лесно за гледање, камо ли пак да го доживееш тоа.

Продолжете да навивате како да е утакмица на фудбал додека невини луѓе губат живот и остануваат без своите домови, што да ви кажам. Толку од мене на темава.

Kajgana Shop

На врв Bottom