Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    739
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.430
Поени од реакции
9.079

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.994
Поени од реакции
13.198
Поголем број од џганот се предал во Мариупљ. Првична бројка е околу 200, но да почекаме, ќе има скоро повеќе инфо.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.455
Во контекст на претходно што објавив дека Путин ги ослободува програмерите од служба во армијата сега ова:

The scale of the apparent brain drain was laid bare last week by Sergei Plugotarenko, the head of the Russian Association for Electronic Communications, an industry lobbying group.

“The first wave – 50,000-70,000 people – has already left,” Plugotarenko told a parliamentary committee.

Only the high cost of flights out of the country prevented an even larger mass exit. Another 100,000 tech workers nevertheless might leave Russia in April, Plugotarenko predicted.

Не знам дали бројката што ја даде @jamajka за 400.000 програмери во Русија е точна, но ако е тогаш мин 12% од програмерите се замината, а уште 25% се очекува да заминат во април.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.575
Поени од реакции
27.407
Не знам дали бројката што ја даде @jamajka за 400.000 програмери во Русија е точна, но ако е тогаш мин 12% од програмерите се замината, а уште 25% се очекува да заминат во април.
Одприлика е бројката. Не е бројката на сите програмери, туку на тие што работат за западни компании.. Незнам дали се баш 70К излезени (чисто не верувам), ама знам дека има доста излезени. Во Грузија, Ерменија и балтичките земји највеќе.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.455
Da ? A sto izmislija, pronajdoja kako posledica od naftenata kriza? I za koja kriza zborame, dve nafteni krizi bea vo sedumdesetite.
Инвентивност во технологија, во економија и се разбира во политика.

Сите заедно доведоа до крах на СССР и целиот блок, а светот зависеше само и само од американскиот пазар и долар.

Во крајна линија од пред 12000 години после последното ледено време, владеле тие што имале технологија, а не ресурси.

Ресурсите се релативна работа, џабе му е на Русиве сета нафта што ја имаат, ако западот почни да вози на хидроген или струја или нешто трето ... ;)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.056
Поени од реакции
23.502

Сите заедно доведоа до крах на СССР и целиот блок, а светот зависеше само и само од американскиот пазар и долар.

Во крајна линија од пред 12000 години после последното ледено време, владеле тие што имале технологија, а не ресурси.

Ресурсите се релативна работа, џабе му е на Русиве сета нафта што ја имаат, ако западот почни да вози на хидроген или струја или нешто трето ... ;)
Cim ti taka velis, ok ke ti veruvam na zbor iako jas drugo imam citano za tie zlatni vreminja za zapadnata ekonomija. Navodno zlite jazici kazuvaa deka toa dovelo do propast na amerikanskata industrija na avtomobili koi bile poznati po ogromnata potrosuvacka i nivnoto mesto na pazarot go zavzele koli so normalna potrosuvacka kako japonskite na primer. Posle kazuvaat deka so toa zavrsilo zlatnoto doba na evropskata ekonomija koe pocnalo od zavrsetokot na vtorata svetska vojna i traelo se dottogas. Posle kazuvaat deka arapskite zemji se steknale so nezamislivi bogatstva itn itn itn i ova samo za prvata naftena kriza. Drugata imala uste nekoj minusi i plusovi, zavisi za koj kako, ali kako sto rekov toa zlite jazici vadat nekoj muabeti, cim ti velis deka imalo samo pridobivki i inventivnost kaj zapadot togas ke se drzime na toa. Ete zamisli na moment sega i treta naftena i gasna kriza da ima, kojznae sto ke izmislat vo megjuvreme od sto se inventivni. Pa da sum jas glaven vo Germanija i na Eu i Ti da mi si sovetnik, licno ke odam do toj terminalot i ke go zatvoram ventilot.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.455
Кога сме кај инвентивност Владе, изгледа рускиов оклоп стварно држи, еве цистернава е недопрена кај што има оклоп :D

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.808
Одприлика е бројката. Не е бројката на сите програмери, туку на тие што работат за западни компании.. Незнам дали се баш 70К излезени (чисто не верувам), ама знам дека има доста излезени. Во Грузија, Ерменија и балтичките земји највеќе.
Ако работел во странска ИТ фирма во Русиja, после ембаргото неможе да работи од Русија дури и од дома. Дел поважни фирми може да ги префрлат во европа, со дел од вработените. Не секој би сакал да ја напушти Русија, башка има повеќе расходи околу смештај, не повеќе од десетина процента ќе мигрираат, некој ептен важни проекти, автомобилска индустрија, фримвери...
За обичен кол центар, или некакви ИТ супорт никој нема да ги префрла на запад.
Дел ќе се преквалификуваат, тој пазар е надценет и прегреан, не само во Русија а секаде, ќе се прекфалифицират во тираџија, овчар...
А иначе за новиот закон, целиот важен софтвер до 3 години да е домашно производство, значи ќе има потреба од програмери, администратори.
Кога ќе забранат Виндовс се ќе е на Елбрус или Руски Линукс, така да ќе има работа, па и за смартфоните се ќе треба нешто да се измисли.

Член од
20 март 2022
Мислења
1.385
Поени од реакции
3.513

TOT

sorcerer
Член од
2 јануари 2019
Мислења
790
Поени од реакции
1.291

Точно, технологија, и од 45 навака владејат тие што имаат ракетна технологија, све друго се потрчковци. Ракетната технологија ја диктира политиката, да немаа русите се што имаа до сега ќе ги збришеше западот од лицето на земјата, вака ќе бидеме сведоци на обратен процес.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.950
Поени од реакции
34.304
According to a poll conducted by MEGA TV, 66% of Greeks disagree with sending military equipment to Ukraine, whilst only 29% agree with the government’s decision. The poll found that an overwhelming majority of Greeks (70%) back Ukraine in the war, but are against being involved and sending weapons, especially as the decision was made without Mitsotakis consulting his foreign minister, let alone the political opposition.

The poll’s data comes as TRAINOSE railway workers in Greece refused to carry NATO and US weapons from the port of Alexandroupolis to Ukraine.

On April 4, London refused to hold a meeting of the UN Security Council on the current events in Bucha (LINK, LINK) in the Kiev region of Ukraine, according to the official representative of the Russian Foreign Ministry Maria Zakharova. Moscow will demand once again the convening of the UN Security Council on this matter.

Russia to insist on UN Security Council meeting on Bucha situation on April 4 — envoy
It was stated that the British presidency of the Security Council is trying to deny us Russia's right to request a separate Security Council meeting on the terrible Ukrainian provocation in Bucha

@Klinton зошто бе вака Британците да одбиваат состанок и истрага за случувањата во Буча?
Reality check: Ако злосторниците се Русија, тогаш зоштo се единствени кои бараат Советот за Безбедност да одржи состанок?

Како врзувањето на рубљата со злато ќе му наштети на граѓанинот?
Напротив на тој начин ја зголемуваш довербата кај граѓаните, а вредноста на секоја валута се базира на доверба. :cool:
Ако на некој мораш да му објаснуваш дека златен стандард е подобро од обичен фиат, тoгаш тури му... Тогаш заеби замарањето. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom