Коронавирус (COVID-19)

• Креатор на темата Креатор на темата Beginner
  • Време на започнување Време на започнување
Некаде од 01:27 почнува делот што се однесува на ковид-19... Корисни интересни моменти дискутираат и објаснуваат.

Дечки како е постковид? Имате ли некои симптоми? Болки во зглобови, мускули, замор? Чисто информативно ме интересира.

Континуирана кашлица еве втор месец, најверојатно ми стана хронична.

Проверете си пнеумослајд и брис од нос и грло за бактерија. Нешто слично се случуваше кај мене у фамилија, матичната научила нов збор "постковид" и сега се и е тоа.

На крај излезе накалемена бактерија, со специфичен антибиотик за 2 дена кашлицата прекина.

Имав и јас кашлица, спорадична и повремена ама долготрајна. Не беш страшно и постојано, ама не прекинуваше. Еве после месец дена скоро целосно се изгуби кашлицата. Без некои терапии, освен неколку пати што практикував гаргара (плакнење на устата и грлото) со чаеви од жалфија и други билки, исто и со сребрена вода.
Инаку рано во болеста ми препишаа Панцеф, немаше ефект на намалување на кашлањето.

Моја „теорија“ (лаично размислување) е, пошто омикронов е најмногу присутен во горните дишни патишта, веројатно тука локолно подолго време се дешава virus shedding и имуниот систем реагира и прави воспаленија. Ако е така, тогаш не гледам што би помогнало освен кортикостероиди што подобро да не се земаат за несериозни закани по здравјето (како што е повремена кашлица).

Но секако нема ништо лошо од земање брис и дознавање за сигурно да не е секундарна бактериска инфекција. Само да не се земаат антибиотици без јасни причини.

Имав и јас кашлица, спорадична и повремена ама долготрајна. Не беш страшно и постојано, ама не прекинуваше. Еве после месец дена скоро целосно се изгуби кашлицата. Без некои терапии, освен неколку пати што практикував гаргара (плакнење на устата и грлото) со чаеви од жалфија и други билки, исто и со сребрена вода.
Инаку рано во болеста ми препишаа Панцеф, немаше ефект на намалување на кашлањето.

Моја „теорија“ (лаично размислување) е, пошто омикронов е најмногу присутен во горните дишни патишта, веројатно тука локолно подолго време се дешава virus shedding и имуниот систем реагира и прави воспаленија. Ако е така, тогаш не гледам што би помогнало освен кортикостероиди што подобро да не се земаат за несериозни закани по здравјето (како што е повремена кашлица).

Но секако нема ништо лошо од земање брис и дознавање за сигурно да не е секундарна бактериска инфекција. Само да не се земаат антибиотици без јасни причини.
На двајцата пишаното има логика. 2 шурупа против кашлица завршив а кашлицата не запира, баш како што опиша ти, ќе се закашлам неколку пати во денот по 1 час до 2 после ќе се смири, за по некое време пак да се закашлам. Почнав домашните да ги нервирам да си ибам векот. :icon_lol:

Да... Чувството е како нешто да те гребе во грлото. Шлајм имаше понешто но само првите недела дена кога развив симптоми и бев болен (ама тогаш ми беше и носот затнат па можеби оттаму беше, и плус пиев NAC за разлабавување на шлајмот). Инаку суво кашлање, само заради иритација на местото.

Размислувањето ми е, обично има шлајм кога е бактериска инфекција (најдобро е се разбира да се испита преку анализа на брис).

Не сум вакциниран а не ни планирам. Ми треба сертификат за патување и работа во странство. Слушнав дека се правеле на битпазар . Некој да ме насочи во порака. Може и да бидам пријавен како позитивен во систем , ми одговара и така. Секоја информација е добродојдена.

Не сум вакциниран а не ни планирам. Ми треба сертификат за патување и работа во странство. Слушнав дека се правеле на битпазар . Некој да ме насочи во порака. Може и да бидам пријавен како позитивен во систем , ми одговара и така. Секоја информација е добродојдена.
Од Мавровка тераш према Чаир и одма тука од лева страна ти е Бит Пазар.

Од Мавровка тераш према Чаир и одма тука од лева страна ти е Бит Пазар.
Lepotane na poliklinika bitpazar se pravi taa rabota za 200e ali ne go znam doktorot koj e. Ako nemas pojma za sto zboruvam ic ne komentiraj i pocekaj da kaze nekoj sto znae. Te pozdravuvam.

Lepotane na poliklinika bitpazar se pravi taa rabota za 200e ali ne go znam doktorot koj e. Ako nemas pojma za sto zboruvam ic ne komentiraj i pocekaj da kaze nekoj sto znae. Te pozdravuvam.

Знаеш каде е. Знаеш колку пари е. Чекаш на форум да ти објаснат. :D

Некој да ми потврди информација ми треба молам . Лице заболено од Ковид , со бронхо пневмонија , плаќа 1500денари за инхалација ? Ова на државно или приватно незнам стварно. но некој да ми потврди ако може каква е таа инхалација .. секојдневно ја примаат болни со бронхо пневмонија? Благодарам ...

На моиве дома им стигна покана за вакцинација а тие никаде се немаат пријавено ...може да не отидат?
И од каде?
Матичниот ги има пријавено?

Упс...

Mene me zarazija posle 2 i pol uspesno izbegnuvanje poradi kompaniski nastan.
Me mrzi da skrolam po stranicive, da spodelite iskustvo omikron?
Pocna najverojatno nedeleta koga pocnav da osekjam kako prasina vo grlo da imam, za potoa ponedelnikot vo tekot na denot da nemam temperatura, ama da imam slaemi i retka kaslica, za vekje vecerta ponedelnikot da mi se krene niska temperatura od 37 so 2-3 i vo vtornikot i deneska da mi varira od 37.9 do 38.2.
Kaslicata e pozastapena i grloto e najverojatno pocrveneto poradi kaslicata.
Glavobolka isto imam.
Prasanjeto bi bilo, kolku vreme ve drzelo ova so kaslanjeto I temperaturata?

7-8 meseci se pominati otkako sum vakciniran so fajzer.

Terapija
C vit. 1000mg
D vit. 2000 ie
Cink 30mg
Aspirin protekt 100
Cordyceps
Magnezium i selen
Pretpostavuvam ova e standardnata terapija?

Mene me zarazija posle 2 i pol uspesno izbegnuvanje poradi kompaniski nastan.
Me mrzi da skrolam po stranicive, da spodelite iskustvo omikron?
Pocna najverojatno nedeleta koga pocnav da osekjam kako prasina vo grlo da imam, za potoa ponedelnikot vo tekot na denot da nemam temperatura, ama da imam slaemi i retka kaslica, za vekje vecerta ponedelnikot da mi se krene niska temperatura od 37 so 2-3 i vo vtornikot i deneska da mi varira od 37.9 do 38.2.
Kaslicata e pozastapena i grloto e najverojatno pocrveneto poradi kaslicata.
Glavobolka isto imam.
Prasanjeto bi bilo, kolku vreme ve drzelo ova so kaslanjeto I temperaturata?

7-8 meseci se pominati otkako sum vakciniran so fajzer.

Terapija
C vit. 1000mg
D vit. 2000 ie
Cink 30mg
Aspirin protekt 100
Cordyceps
Magnezium i selen
Pretpostavuvam ova e standardnata terapija?
Jas imav temperatura tri dena, bolki bo muskluli eden den, grebenje na grlo( sum imala daleku poloso so drugi nastinki) isto eden den i potoa mi bese samo nosot zatnat. Nemav izgubeno miris i vkus i ne kaslav. Terapija istoto sto si go napisal, megjutoa toa si go pijam stalno, ne bese ordinirano od maticen, ne primav antibiotici.

Нешто за подигање леукоцити... се работи за особа со 2.10 10^9/L leukociti

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom