Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
se izvinuvam a so kakvi dokumenti ona bese i dali bese na dopolnitelna pozzZdravo, na sestrata na mojata sopruga i e potpisan ukazot, najverojatno na 11.03.2022 (фин 21.12.2020 - инт СОФ 15.05.2019). Pozdrav do site i so srekja.
se izvinuvam a so kakvi dokumenti ona bese i dali bese na dopolnitelna pozz
A kade se naoga toj bukmark na forumov,kako da go najdeme?Здраво.
Како што кажав вчера, еве неколку веб страни што ми требале на мене, а ќе ви требат и на вас сите овде што сте на оваа тема, а ги имам зачувано и плус некој типс анд трикс потребни во врска со процедурата за бугарско државјанство:
- Авто мото сојуз на Македонија (АМСМ) - Моментални нформации за патување низ Европа за време на Ковид (најчесто и највалидно ажурирана за цела Европа)
*За патување во Бугарија
- МНР на БГ - Информации за патување во време на Ковид
- МНР на БГ - Конзулат Битола - Најнови информации и контакти
- МНР на БГ - Амбасада Скопје - Најнови информации и контакти
- Столична Општина Средец - Гражданска регистрација и обслужване на населението, потребни формулари
Гражданска регистрация и обслужване на населението
Уважаеми граждани, тук ште намерите информација за видовете услуги, срокове и цени, които изв'ршва отsredec-sofia.org
- Гражданска регистрација и административно обслужване (ГРАО)
Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване"
Главна дирекција „Гражданска регистрација и административно обслужване“ - специализираната администрација на Министерството на регионалното развитие и благоустројствотоwww.grao.bg
- Онлајн „Библиотека Струмски“ - Стари книги и документи писани от револјуционери, обштественици и писатели родени в областта Македонија
![]()
Онлайн Библитека Струмски - За библиотеката
Онлајн библиотека Струмски представлјава едно сборно мјасто на книги от народа за народа - тук ште намерите нај-вече книги, но и брошури, вестници, списанија, албуми, резолјуции, позиви, меморандуми, декларации и статии писани от револјуционери, обштественици и писатели родени в областта Македонија и...www.strumski.com
- Државна Агенција „Архиви“ - За пребарување стари документи
Държавна агенция "Архиви"
Д'ржавна агенција "Архиви" (ДАА) е д'ржавната институција в Република Б'лгарија, којато ос'штествјава в национален маштаб политиката по с'бирането, с'хранјаването, организирането и използването на архивните документи с историческо значение.www.archives.government.bg
- Македонија - Етнографија и Статистика од Васил К’нчов
- Бугарски весници и онлајн веб страни сите на едно место
- Бугарски онлајн медиуми
- Д'ржавна Агенција "Електронно управление" - Услуги онлајн и објаснување за Издаване на удостоверение за с'пруг/а и родствени вр'зки
Общински администрации
egov.bg
- Општина Добрич - Цени на услуга, објаснување и документи потребни за Удостоверение за с'пруг/а и родствени вр'зки (ворд документ)
![]()
15. Удостоверение за съпруг/а и родствени връзки
Необходими д окументи: - Искане по образец ; - Лична карта на лицето или нотариално заверено п'лномоштно ; Родствените вр'зки се доказват с лич на карта , дубликати от удостоверени е за раждане или удостоверени е за наследници. Срок - до 3 дни Цена...www.dobrich.bg
- Портал за резервиране на дата за подаване на документи и провеждане на интервју во Софија
- Министерство на правос'дието (МП) - Упатства и потребни документи за започнување процедура за бугарско граѓанство
Министерство на правосъдието - Република България
Република Б'лгарија, Министерство на правос'диетоjustice.government.bg
- Министерство на правос'дието (МП) - Упатства и потребни документи за подигање на Указ
Министерство на правосъдието - Република България
Република Б'лгарија, Министерство на правос'диетоmjs.bg
- Систем за електронски услуги на МНР на БГ - Аплицирање онлајн за обнова на документи од странство (пасош, л.карта...)
https://e-usluga_bds.mfa.bg/
- МНР на БГ (Министрество за надворешни работи на Бугарија) - Електронско поднесување за издавање лични исправи на бугарски државјани
ВАЖНО !!!!!
ЗАЈАВЛЕНИЕ за издаване на документи за самоличност на б'лгарски граждани (Ова се пополнува и кога прв пат поднесувате за пасош, после добивање на Указ, може да го искористите како пример да видите како и што се пополнува, да се види како треба да се корегира разлика на име и презиме (интернационално) во бугарски пасош, т.е. КАКО ВИ Е НАПИШАНО НА ЛАТИНИЦА ВАШЕТО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ ВО МАКЕДОНСКИОТ ПАСОШ, ТАКА ТРЕБА ДА ВИ Е НАПИШАНО НА ЛАТИНИЦА И ВО БУГАРСКИОТ ПАСОШ (верно-неверно муабетот од порано), бидејќи на бугарско кирилично писмо, Вашето име и презиме може да биде сосема различно ( на пример: Миле Кајлџиев/Mile Kalajdjiev на МК пасош) на бугарски ќе биде Миле Калаиджиев („и“ со апостроф горе...не ги пишува бугарските букви како што треба овде на форумот, нема бугарска подршка, ј.б. га), па кога системот ќе го обработи автоматски од бугарска кирилица, на латиница ке биде Mile Kalaydzhiev, што е сосема различно од македонскиот пасош и др. МК документи, па ќе може да имате големи проблеми со тоа низ Европа и светот. У овој случај треба да одбележите „неверно“ и да го напишете вашето име ИСТО КАКО ШТО ГО ПИШУВА НА ЛАТИНИЦА ВО МАКЕДОНСКИОТ ПАСОШ, кај мене беше таков случај, затоа ви пишувам ова иако е кажано на форумот предходно
.
Овој проблем се јавува кај оние што во македонско име и презиме на кирилиза ги имаат буквите: ј, ѓ, ќ, њ,љ,џ,ѕ, или содржат комбинација на букви, на пр.: ја, шт....можеби уште нешто, ама не ми т3кнува сега.... Ќе ве прашат тетките тамо, гледајте си убаво, оти после веќе е касно, нема менење.
Еве линк каде може да пробате и да повежбате (тип: ако зафркава на компјутер, пробајте на мобилен)
- Портал за проверка за валидност на ЕГН/ЛНЧ (БГ матичен број)
- МВР на БГ - Информации за издадени и неподигнати бугарски лични документи - Портал за проверка дали ви се готови документите за кој имате поднесено (обнова на документи, за прв пат поднесени (сликање) по добивање на Указ...) Го внесувате Вашиот бугарски матичен број (ЕГН) и вашето презиме на бугарска кирилица, кликате барај....
- ОБЛАСТНИ ДИРЕКЦИИ НА МВР (Цела Бугарија) - Полициски станици (РУ СДВР) со локации и работно време и дежурства, каде може да се сликате за документи и да ги подигнете истите (пасош, л. карта...)
- ОБЛАСТНИ ДИРЕКЦИИ НА МВР (СОФИЈА) - Полициски станици ВО СОФИЈА (РУ СДВР) со локации и работно време и дежурства каде може да се сликате за документи и да ги подигнете истите (пасош, л. карта...)
(СИТЕ Полициски станици ВО СОФИЈА (РУ СДВР) - https://www.mvr.bg/sdvr/дирекцијата/за-одмвр/структура
- МВР на БГ - Такси за издаване на лична карта и паспорт на б'лгарски граждани (Ценовници за документи)
ЕДИТ - Исто ова е многу ВАЖНО !!!
- МВР на БГ - ПРОЦЕДУРА И СЕ ШТО Е ПОТРЕБНО ЗА ПРОМЕНА НА МАКЕДОНСКА ВОЗАЧКА ДОЗВОЛА ВО БУГАРСКА
Нека ги има овде у букмарк, ќе му се најдат на секој, а и јас да не лутам цело време по мобилен ако ми треба нешто у врска со БГ државјанство...разбираш.
Поздравче и убав ден![]()
Iskreno Najiskreno nema da ti priznaat priznavat samo do 3 koleno pozzЗдраво на сите. Имам поднесено за бг државјанство, моментално сум на финална.Одам со посмртници/изводи и документ од бг клуб. Стар документ од прадедо ми преку кој се поврзувам роден помегу 1900-1918 неможам да најдам, но неговиот брат бил војник и од кога завршила војната останал да живее во Бугарија, со неговите потомци имаме контакт. Прашањето ми е доколку некој имал искуство , дали би ми вредело да се замарам да вадан документ од на прадедо ми брат му да ги поврзам. Ви благодарам и што побргу да тргне работата на убаво.. Поздрав
Ако во 2016та бил на интервју, тогаш одамна му е завршена постапката и или добил указ уште пред 2-3 години, или евентулно го одбиле. Нека оди во амбасада да праша (посебно ако и таму го правел интервјуто), се надевам ќе го најдат во систем по име и презиме.Zdravo. Posle dolgo vreme.
Prijatel moj bil na intervju vo 2016 god.
Gjoko od Strumica ni traga ni glas od nego dali moze nekako da se proveri do kaj e postapkata?
Nema slika nema nisto od brojot za proverka. Ako znae nekoj help.
Thanks you
Во која, каква архива и за што сака да побара твојата блиска личност?Дали некој има искуство со вакви работи?
Прегледај го приврзокот 325524
Се работи за моја блиска личност која сака да бара од архива стари документи, истата оди преку некоја си посредничка од Бугарија за која бара полномошно за овие работи.
Е сега прашањето ми е дали може со тоа полномошно да те врзи некако финансиски да те заглави по банки,имот или други ствари ?
Можеви свучи глупаво прашањето но ставрно ми треба совет од поискусните овде.
Како што знам од ТрновоВо која, каква архива и за што сака да побара твојата блиска личност?