Дали е етички да живеете удобен и луксузен живот, додека добар дел од човештвото живее во огромна сиромаштија?

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.628
Тоа е генерално исто што го кажав, а и тоа се прави се развива паразитство и се ствара тотална зависност. Никаков развој не прават на Афричките држави, ги држат само наранети без никаква перспектива, чисто за да бидат робови и да го искористуваат нивниот природен потенцијал ...

Не викам дека не треба да му се даде јадење на некое дете во Африка, туку едноставно да се создадат услови во тие држави сами да си направат просперитет. Куровми некој си таму Бил Гејтс прави добротворни акции за гладните во Африка, а истовремено неговата влада подржува воени Хунти, кои им сечат рацете на луѓето за да не гласаат или па тие од другата страна што киднапираат деца ги дрогираат и ги тренираат да бидат безмилосни војници...

Никој не спомна воља. Вољата во Африка ја има најпримитивно само во борбата за гол живот.
Може да се каже дека појавите ко Бил Гејтс и тој филантропист моменат се да си ја избалансираат колективната грижа на совест.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Никој не очекува од некого кој заработува цо опсегот од 500 до 4-5000 евра да промени нешто во светот. Таквите луѓе живеат во илузијата дека кога би имале уште само 500 евра повеќе на платата животот би им бил топ.
Автоматски споено мислење:

Да, само што тоа е чиста козметика која повеќе му помага на оној кој што донира да се чувствува подобро за себе.
Зошто да не очекува? Па за во мкд ако заработуваш 2000-5000 евра сигурно ќе ти бидат вишок, не ќе ги пикаш во мутлите, сподели ги нека јаде на народот.

По логиката на воведов во темата, јас разбирам дека треба да ти биде криво и ако: јадеш нешто поскапо/поквалитетно, седнеш во ресторан, купиш вишок облека, отидеш на одмор, отидеш на шетање, скраја да е фрлање пари на технологија, гејминг пу пу скраја да е, недај бог да имаш некакво хоби и да арчиш пари на тоа...(ако кинисаме по овие логики, во мкд ќе се прогура и со 500че со сите салтанати).

Во Македонија иако народот е научен постојано да се жали и да кука, е мнооогу далеку од глад, можеби ептен мал процент кои најчесто се сплет на судбини или пак мрзливи, но речиси секој има: кров над глава, храна и пивка вода.

Член од
1 март 2022
Мислења
361
Поени од реакции
936
A sto ne e cista kozmetika?
Kako eve na bolen covek sho sobira pari za operacija ti bi mu pomognal, ako ne preku donacii?

Темата е мислам за немаштијата и гладта, не за помош на болни лица. На болен човек на кого му е потребна помош за операција јасно е дека нема друг начин да му се помогне освен преку донации.

Зошто да не очекува? Па за во мкд ако заработуваш 2000-5000 евра сигурно ќе ти бидат вишок, не ќе ги пикаш во мутлите, сподели ги нека јаде на народот.

По логиката на воведов во темата, јас разбирам дека треба да ти биде криво и ако: јадеш нешто поскапо/поквалитетно, седнеш во ресторан, купиш вишок облека, отидеш на одмор, отидеш на шетање, скраја да е фрлање пари на технологија, гејминг пу пу скраја да е, недај бог да имаш некакво хоби и да арчиш пари на тоа...(ако кинисаме по овие логики, во мкд ќе се прогура и со 500че со сите салтанати).

Во Македонија иако народот е научен постојано да се жали и да кука, е мнооогу далеку од глад, можеби ептен мал процент кои најчесто се сплет на судбини или пак мрзливи, но речиси секој има: кров над глава, храна и пивка вода.
Вишокот на луѓе кои заработуваат 2000-5000 евра е ништо, споредено со глобалниот проблем. Постојат луѓе кои плаќаат 15000-20000 евра/долари за една вечер во хотел. Луѓе кои можат да си дозволат приватни авиони, јахти, приватни острови, приватни држави. Тие треба да споделат минимален процент од сопственото богатство.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Вишокот на луѓе кои заработуваат 2000-5000 евра е ништо, споредено со глобалниот проблем. Постојат луѓе кои плаќаат 15000-20000 евра/долари за една вечер во хотел. Луѓе кои можат да си дозволат приватни авиони, јахти, приватни острови, приватни држави. Тие треба да споделат минимален процент од сопственото богатство.
Абе делувај ти локално, остај глобално. Тие глобално нема како да ги натераш, огромна е шансата дека никогаш нема ни да ги запознаеш, а не пак да им дадеш идеја.
Ете наместо да уплатиш на спортска, оди дај ги донација на сиромасите.

Член од
16 август 2021
Мислења
31
Поени од реакции
36
Уопште не осеќам вина и нема потреба да осеќам. Да си ускратувам да одам летоска на Хаваи, Сицилија, Шпанија… затоа што на некој му е убаво да изиграва жртва цел живот. o_O

Некој што нема ни милиграм амбиција.
Или седат дома не работат ништо а сакаат пари да имаат.
Или ја искоцкал платата, ја потрошил на пиење и дрога и после барај од други.
(од сите овие 5 примери знам барем по 1 личност)

Такви цртани филмови ги игнорирам, за мене претставуваат само призраци

Да етички е, иако баш и не одам у ресторани и кафани.

И јас детството сум го поминал во сиромаштија. И никој од надвор не ни бил нас дома виновен за тоа.
Виновни беа неработењето на едниот родител и неамбициозноста на другиот.
И не сум барал некој мене да ме жали во тие моменти или да ме финансира.
Најлесно е да се жалиш и кукаш.

За болни, инвалиди кои навистина не можат да заработат, да, можам да помогнам.
Дали според тебе гладните деца во Африка изиграваат жртва цел живот или се реално жртва што треба да им се помогне?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.419
A sto ne e cista kozmetika?
Kako eve na bolen covek sho sobira pari za operacija ti bi mu pomognal, ako ne preku donacii?
Не смее да дојде цивилизацијата на дереџе на болен да му се помага со донации :)
реално кажано.

Член од
16 август 2021
Мислења
31
Поени од реакции
36
Не смее да дојде цивилизацијата на дереџе на болен да му се помага со донации :)
реално кажано.
Не смее и да дојде на дереџе да во 21 век некој секој ден умира од глад ама еве се случува...

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.115
Поени од реакции
25.501
Не е баш скроз он-топик, ама е интересно видео за темава од позиција на "обични смртници". Вреди да се погледне.

Член од
16 август 2021
Мислења
31
Поени од реакции
36
А причината за нивниот глад е?
Причината: ја имале таа "среќа" да се родат во х ултра сиромашна држава во Африка. На нивно место можело да бидеме јас, ти или било кој друг.
Чисто за пример Марк основачот на фејсбук и самиот не знае колку пари има. Што мислиш дали тој ако сака може ли многу да смени за сите тие гладни деца во светот?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.963
Поени од реакции
8.619
..и наравоучение што ќе биде?
Како и да се завртиш задното дебело месо ќе ти биде позади.

Затоа штеди во злато.
Златото го купуваш по поскапа цена а кога ќе треба да го продаваш секад златарот ќе те "ограбува" дека ти е "зорт" а друг откупувач нема да најдеш, јбг. Само златарите ги користат овие реченици за да се фатат повеќе овчички на нивниот мамец.

Еве пример државата се грижи за тие што немаат, и им дава повластени цени.
Прегледај го приврзокот 325243
Каде е фамозната чорбичка за пеевче?

Член од
21 јуни 2021
Мислења
1.404
Поени од реакции
3.842
Причината: ја имале таа "среќа" да се родат во х ултра сиромашна држава во Африка. На нивно место можело да бидеме јас, ти или било кој друг.
Чисто за пример Марк основачот на фејсбук и самиот не знае колку пари има. Што мислиш дали тој ако сака може многу да смени за сите тие гладни деца во светот?
Марк не е виновен што они се родиле во сиромашна држава. Тој ако сака доброволно може да помогне да се смени нешто од нешто. Но не е обврзан да го прави тоа, освен ако тој самиот преку зло не придонел таа држава да е сиромашна.
Зошто некој од страна да решава проблеми во друга држава. Ако тие таму не си ја средат државата кој да им ја среди јас, Јанко, Господ, Супермен…

Член од
1 март 2022
Мислења
361
Поени од реакции
936
Марк не е виновен што они се родиле во сиромашна држава. Тој ако сака доброволно може да помогне да се смени нешто од нешто. Но не е обврзан да го прави тоа, освен ако тој самиот преку зло не придонел таа држава да е сиромашна.
Зошто некој од страна да решава проблеми во друга држава. Ако тие таму не си ја средат државата кој да им ја среди јас, Јанко, Господ, Супермен…
Знаеш дека разговараме за држави кои неколку века се систематски пљачкани и злоупотребувани од империјални сили, така?

Kajgana Shop

На врв Bottom